Dodaj do ulubionych

zaparowane auta

20.02.10, 09:51
zastanawia mnie czemu tak duza ilosc kierowcow jezdzi zaparowanymi
autami?czy ci ludzie nie wiedza jak uzywac wentylacji?tylko
przecieraja szmatkami szyby bo nic nie widza, smieszne
Obserwuj wątek
    • adoptowany Re: zaparowane auta 20.02.10, 10:59
      mala250 napisała:

> zastanawia mnie czemu tak duza ilosc kierowcow jezdzi zaparowanymi
      > autami?czy ci ludzie nie wiedza jak uzywac wentylacji?tylko
      > przecieraja szmatkami szyby bo nic nie widza, smieszne

smieszne? ..no moze i smieszne i zeby zaspokoic twoja ciekawosc
      to podam kilka 'smiesznych' przyczyn tego zjawiska.niesprawny system
      klimatyzacji/wentylacji - brak pieniedzy na naprawe,wyciek pod
      dywaniki z nagrzewnicy - tak jak w/w brak kasy,brudny filtr
      przeciwpylkowy - jak w/w,auto powypadkowe - jak powyzej.No to chyba
      tyle mozesz sie posmiac dalej..8)
      • des4 nie stać cię na to cioteczko 20.02.10, 19:36
        bo drogi to bajer - z zewnątrz wygląda na zaparowane, od środka pełna
        transparentność...fotoradary są bezradne, hehe...

--
        "Rosja w przeciwieństwie do USA, które powoli się cofają w tym
        zakresie, nadal lata w kosmos, ma własny shuttle, którym wozi nawet
        Amis, bo oni tego już nie mają."
        eva15
        "Czy ta drabina miała długość 124 pietra?"
        króliklesny
    • drwallen naucz nas pseudokobieto 20.02.10, 19:46
      skoro tak dobrze wiesz jak tego uniknąć to nas naucz.
      • remo29 Re: naucz nas pseudokobieto 21.02.10, 03:03
        Pseudokobietą nie jestem, może nawet nie jestem pseudofacetem, ale żeby
        odpowiedzieć na ten temat nie trzeba być inżynierem NASA - aby szyby nie
        parowały wystarczy od czasu do czasu udrożnić kanały wentylacji kabinowej
        poprzez wymianę filtra kabinowego, przeczyścić układ klimatyzacji, lub ciutkę
        osuszyć wykładzinę podłogi. A na dobry początek skierować w czasie jazdy ciepłe
        powietrze nawiewu nie na własną facjatę, a na szybę przednią.
        • zdecydowany4 Re: naucz nas pseudokobieto 21.02.10, 12:33
          Nieocenione są reklamy z Euro albo innego śmiecia zostawiane w koszyku przed moją klatką schodową. Biorę zawsze mnóstwo i zaczynam "czytanie" od rzucenia ich każdemu pod nogi. Błoto z roztopionego śniegu bardzo ładnie się wchłania. Po nasiąknięciu zostają wymienione na nowe.

Jazda z włączoną klimatyzacją też jest wskazana i oczywiście wietrzenie w czasie jazdy np. w taki słoneczny dzień jak dziś.

• nazimno Trzeba jeszcze wiedziec, ze istnieje cos takiego 22.02.10, 10:20
          jak "obieg wewnetrzny" w ukladzie wentylacji.
          Jesli ktos sobie przez przypadek wlaczyl obieg wewnetrzny, to
          wlasnie czesto jest to przyczyna mgly na szybach.
          • hazzard Re: Trzeba jeszcze wiedziec, ze istnieje cos taki 22.02.10, 11:29
            u mnie też często parują szyby - mam niedawno wymieniane filtry, dywaniki
            gumowe, a nie z materiału, pod nimi sucho, obieg powietrza zewn. itp. Niby
            wszystko ok, ale.... Pomaga albo klima, albo ciepły nawiew na przednią szybę i
            włączenie podgrzewania tylnej, jednak czasem zanim silnik się nagrzeje i, co za
            tym idzie wnętrze pojazdu, to nieraz muszę po prostu przetrzeć przednią szybę
            szmatką. Co w tym śmiesznego?

Gorzej, gdy szyby parują stale podczas jazdy. Najlepiej starannie umyć szyby od
            środka i popsikać jakimś specyfikiem anty-para (sama jeszcze nie stosowałam, ale
            samo umycie szyb b. pomaga).
            • nazimno Jezeli jednak paruja, to: 22.02.10, 12:07
              musisz wlaczyc nadmuch goracego powietrza na przednia szybe na maksimum,
              upewniajac sie, za pracujemy na powietrzu zassanym z zewnatrz.

Obie szyby w drzwiach z tylu nalezy uchylic "na palec".
              Za pare minut mgla w samochodzie odplynie w sina dal.

Przeciag nikomu nie zaszkodzi, a cala wilgotna atmosfera z wnetrza
              pojazdu zostanie usunieta.
              • luna333 Re: Jezeli jednak paruja, to: 22.02.10, 12:52
                może coś źle ustawione z obiegiem powierza - mi blacharz przestawił
                moje ustawienia i natychmiast mi zaparowało. Ustawiłam po swojemu i
                wcale nie max ciepłe tylko ledwo co ale z nadmuchem na szyby i jest
                cacy, szyb nie uchylam. A te specyfiki anty-para to też trzeba
                dobrać dobrze, bo mój kumpel z tico klnie tak samo jak posiadacz
                lepszego auta, że się jakiś tłusty film robi na szybach. Ja myję
                zwykłym clit anty para BTW blacharz mi go ukradł ;)
                • robert888 Re: Jezeli jednak paruja, to: 22.02.10, 16:03
                  "clit antypara" - to spowodowało, że się zadumałem. Czy to jakiś zagramaniczny
                  specjał?
                  • trypel Re: Jezeli jednak paruja, to: 22.02.10, 16:33
                    antypara to coś dla singli musi być
                    • swan_ganz Re: Jezeli jednak paruja, to: 22.02.10, 17:48
                      > antypara to coś dla singli musi być

i dlatego własnie Luna tego uzywa... :-)
                      Nie bardzo rozumiem te wasze problemy z zaparowanymi oknami bo nie
                      pamietam bym kiedykolwiek miał zaparowane okna w swoim samochodzie..
                      Może emocji wynikające z jazdy wyciskają z was siódme poty i dlatego
                      macie ten kłopot? mam jeszcze jedna teorię; po prostu macie kiepskie
                      zwieracze :-)
                      • nazimno Czy diagnozy szanownego pana doktora oscyluja 22.02.10, 17:56
                        tylko wokol tego szczegolnego miejsca?
                        Co jest przyczyna tego zawezenia horyzontow diagnostycznych?
                        Czyzba jakas trauma?
                      • alarm112 Co za doopek! 22.02.10, 18:01
                        Okna masz w swojej lepiance . W samochodach są szyby (czołowa boczne
                        i tylna). Nawet czasem szyberdach.
                        • kontik_71 Re: Co za doopek! 22.02.10, 18:06
                          Akurat szyberdach nie ma nic wspolnego z szyba.. to jest spolszczone
                          nemieckie slowo Schiebedach
                        • crannmer Kula w plot 22.02.10, 21:10
                          alarm112 napisał:

> Okna masz w swojej lepiance .

> W samochodach są szyby (czołowa boczne
                          > i tylna). Nawet czasem szyberdach.

1. W samochodach rowniez wystepuja okna. W ktorych elementem przejzystym sa
                          zwykle szyby.
                          2. Jak kontik slusznie zauwazyl, potworek "szyberdach" ma zupelnie inne pochodzenie.
                          3. Przed znakami przestankowymi zasadniczo i definitywnie nie stosuje sie spacji.
                      • luna333 Re: Jezeli jednak paruja, to: 22.02.10, 19:06
                        :) hehe, jak pisałam nie mam problemów z parowaniem szyb, a z
                        innym "parowaniem", mam aż za bardzo heh ;) A tu jak zawsze wesoło
                        • nazimno Idzie wiosna, Twoje problemy wkrotce "wyparuja"! 23.02.10, 10:12
                          • luna333 Re: Idzie wiosna, Twoje problemy wkrotce "wyparuj 23.02.10, 15:49
                            eee no ponoć znowu ma być śnieżna pogoda, aż do marca. Tak na
                            marginesie, znalazłam post jakiegoś skodziarza, który twierdził, że
                            myje szyby wodą z czymśtam do mycia szyb, wyciera, potem psika moim
                            magicznym Clin anty - fog (nie cilit, coś mi się z z toaletą i
                            piekarnikiem zmyliło, za dużo tego guano na rynku do czyszczenia
                            wszyskiego i "niczweo", BTW ja tym lustro w łazience czyszczę ;)) i
                            czeka aż wyschnie, potem wyciera i ponoć nie parują, hmmm nie
                            testowałam ale kumplowi ad zaparowane Tico pomysł sprzedam ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka