Dodaj do ulubionych

???Alufelgi a śruby do nich...

IP: *.chello.pl 08.03.04, 21:52
Czy do felg aluminiowych należy stosować jakieś inne śruby tudzież nakrętki,
czy można zastosować te, których używamy do stalowych?

Chodzi o to, że otrzymałam niejako w prezencie felgi aluminiowe na sezon
letni i nie wiem, czy musze kupować jakieś specjalne śruby do nich. Wiem, że
muszę dokupić po jednej na koło antykradzieżowej ale co do pozostałych nie
mam żadnej pewności.

Prosze o pomoc...
Obserwuj wątek
    • sin2001 Re: ???Alufelgi a śruby do nich... 08.03.04, 21:59
      Są różne typy łbów śrub i niekoniecznie muszą te stożki być jednakowe dla alu i
      stalowych. Poza tym alu zwykle potrzebują dłuższych śrub, które wkręcone do
      stalowych mogłyby okazać się zbyt długie.
      Ja mam dwa komplety śrub. Poza tym kupiłem felgi ze śrubami...
      • Gość: prado Re: ???Alufelgi a śruby do nich... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 22:27
        Zdecydowanie tak. Śruby możesz kupić lub zamówić u dealera Twojej marki auta.
    • Gość: TO JA Re: ???Alufelgi a śruby do nich... IP: *.honeywell.com 08.03.04, 22:41
      Sprawa nie jest taka prosta. Jezeli oryginalne kolo bylo na nakretki to tylko
      sprawdz czy z nowa felga nakretki lapia gwint sruby na calej swojej grubosci.
      Innymi slowy koniec sruby (tkwiacej w piascie) nie powinien byc schowany w
      nakretce tylko troche z niej wystawac.
      W przypadku kola mocowanego na sruby wkrecane w piaste moze dojsc do sytuacji
      ze sruba zlapie gwint tylko na kilku zwojach, co wystarczy zeby kolo sie
      trzymalo, ale to nie jest wystarczajace do jazdy. Najgorsze ze tego nie widac.
      Na wszelki wypadek popros mechanika zeby wykonal kilku pomiarow i zadecydowal.
      Pozdrowienia
      • Gość: Kama Re: ???U mnie są nakrętki... IP: *.chello.pl 08.03.04, 23:00
        Czyli, że jak bedą się wkręcały tak jak na felgach stalowych nie muszę kupować
        specjalnie nowych?
        • Gość: prado Re: ???U mnie są nakrętki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 23:03
          Daj sobie spokój. Życie ważniejsze, to kosztuje pare złotych!
          • Gość: TO JA Re: ???U mnie są nakrętki... IP: *.honeywell.com 08.03.04, 23:10
            To Ty daj sobie spokoj. Nie ufaj jakiemus sprzedawcy nakretek ktory Ci mowi ze
            te beda dobre, tylko je PRZYMIERZ I SPRAWDZ.
            • Gość: prado Re: ???U mnie są nakrętki... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.04, 23:13
              Dzięki. Wcześniej pisałem o firmowym sewisie. Problem nie musi być tylko w
              nakrętkach ale i w długości szpilek.
        • Gość: TO JA Re: ???U mnie są nakrętki... IP: *.honeywell.com 08.03.04, 23:20
          Jezeli sa nakretki to juz polowa sukcesu. Zazwyczaj sruby sa wystarczajaco
          dlugie a nakretki wystarczajaco grube i maja taki sam stozek zeby bez problemu
          zmieniac kolo z aluminiowego na stalowe zapasowe i odwrotnie. Jak zalozysz nowa
          felge to po prostu sprawdz na oko czy sruba wystaje z otworu na dlugosc rowna
          przynajmniej jednej swojej srednicy, wtedy bedziesz OK. Sprawdz czy w feldze
          aluminiowej jest stozek i czy jest taki sam jak w stalowej. Jezeli nie to
          niestety potrzebujesz nowe nakretki, ale to male prawdopodobienstwo.
          • Gość: Kama Re: ???U mnie są nakrętki... IP: *.chello.pl 08.03.04, 23:41
            Ogólnie mówiąc i śruby i nakrętki do nich są zunifikowane?
    • Gość: TO JA Re: ???Alufelgi a śruby do nich... IP: *.honeywell.com 08.03.04, 23:41
      Jakos automatycznie zalozylem ze te nowe felgi sa od takiego samego typu
      samochodu, tylko po prostu aluminiowe. Tu chodzi o bezpieczenstwo, wiec
      absolutnie musisz sprawdzic czy otwor w srodku felgi (pilot) pasuje do piasty,
      i czy felga przylega do tarczy/ bebna tak jak powinna. Naprawde polecalbym zeby
      kolega albo sasiad popatrzyli na to wszystko, a najlepiej jakis mechanik.
      • Gość: Kama Re: ???Pierścienie centrujące? IP: *.chello.pl 08.03.04, 23:44
        Więc tak...piasta u mnie ma 56mm - otwór w feldze 57mm. Czy ta róznica 1 mm to
        jakiś błąd? Znajomy coś wspominał o pierścieniu bodaj centrującym, czy w moim
        przypadku będzie on potrzebny?

P.S. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc...
        • Gość: TO JA Re: ???Pierścienie centrujące? IP: *.honeywell.com 09.03.04, 00:04
          Coraz bardziej tego nie lubie...
          Jeden milimetr to za duzo luzu zeby tak zostawic a za malo zeby wlozyc
          pierscien. Porozmawiaj z fachowcem, bo na odleglosc trudno konkretnie cos
          doradzic. Sprawa niestety nie jest taka prosta. W razie czego zamien sie z kims
          na komplet felg lepiej pasujacych. Niestety te rzeczy nie sa znormalizowane a
          szkoda. Pozdrawiam
    • Gość: Egon Re: ???Alufelgi a śruby do nich... IP: *.leon.com.pl 09.03.04, 13:00
      Zdecydowanie zależy to od felg i piast. Osobiście miałem takie doświadczenia,
      otóż w Polonezie musiałem stosować inne śruby do felg aluminiowych z oponami
      letnimi a inne do felg stalowych z oponami zimowymi ( wynikało to z faktu, że
      do felg alu potrzebne były śruby dłuższe). Obecnie eksploatuję Octavię i do obu
      kompletów kół stosuję te same śruby ( sprawdzałem, wkręcają się w piastę do tej
      samego położenia ).

POZDR
    • fafik75 Re: ???Alufelgi a śruby do nich... 09.03.04, 15:16
      witam,
      interesujący temat
      skąd jesteś? pytam, bo jestem dziennikarzem motoryzacyjnym i chetnie
      przedstawiłbym problem w naszej gazecie
      co ty na to?
      pozdro rafał dobrowolski, redakcja gazety Giełda Samochodowa, oddział Katowice,
      tel 032/ 60 84 317
      • Gość: TO JA Re: ???Alufelgi a śruby do nich... IP: *.honeywell.com 09.03.04, 20:27
        Umowila sie z dziennikarzem i zapomniala o forum :)
        A ja chcialem dac jej jeszcze jedna rade. Jak taka nowa felga pasuje tak ze
        omija zacisk hamulca tylko-tylko to moze dojsc do niespodzianki przy wymianie
        klockow. Z nowymi klockami zacisk oddali sie od tarczy czyli przyblizy sie do
        felgi o grubosc klocka. Wtedy moze sie okazac ze nie mozna zalozyc felgi.
        Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka