Gość: SaabFan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 10:38 Czekam na porządną 350-konną v6-kę Link Zgłoś Obserwuj wątek
v8pawel Re: Nowe silniki w Saabach 10.09.10, 10:48 Wieka mi nowość w Saab'ach. Myślałem że silniki będą od nowego producenta a tu tylko będą podkręcone. Żadna mi nowość. Link Zgłoś
Gość: mamcycki Re: Nowe silniki w Saabach IP: 178.73.49.* 10.09.10, 12:00 juz widze te 4,5 l na sto, hehe - mam taki sam silnik w ar 159 i mi pali 10 - no chyba ze jezdzic nie umiem ;) Link Zgłoś
Gość: ma_ko Re: Nowe silniki w Saabach IP: *.147.72.107.nat.umts.dynamic.eranet.pl 10.09.10, 12:33 Hmm... chyba nie umiesz jeździć jak mam taki silnik w VC i ma ponad 180 kucy i pali średnio max 6,5 litra. Oczywiście 4,5 to pobożne życzenie, ale 10 to przeginka chyba że tyko miasto Link Zgłoś
zenon77 Re: Nowe silniki w Saabach 10.09.10, 12:35 Mam w Vectrze silnik cdti 150KM. To tylko inna nazwa fiatowskiego JTD. Po czterech latach eksploatacji i przejechaniu 130 tys km stwierdzam, że nie umiesz jeździć. No chyba, że te 10 l/100 km dotyczy jakichś ekstremalnych korków. Moje auto użytkowane 50/50 miasto/trasa pali średnio 7 l/100km. Spalanie wynika z warszawskich korków i przekraczania dozwolonej prędkości poza miastem. Rekordy oszczędności to 4,8 l/100 km, gdy czcigodna małżonka wiozła nas do domu po weselu we Wrocławiu i poruszała się w rejonach 70-110 km/h i 4,6 l/100 km osiągnięte zimą na trasie Suwałki-Warszawa. Jazda w nocy, droga praktycznie pusta i ślisk. Zatem prędkość stała w rejonie 80 km/h na V biegu przez bardzo długie odcinki... Link Zgłoś
Gość: mamcycki Re: Nowe silniki w Saabach IP: 178.73.49.* 10.09.10, 13:20 Panowie , nie umiem wolno ;) a na powaznie, to samo miasto, wawa - korki 10l, trasa 120 - 130 7l 150hp 320mn Link Zgłoś
pocalujta_wujta Re: Nowe silniki w Saabach 10.09.10, 15:49 Cholera, po co Wam te konie mechaniczne? Znaki ograniczen predkosci sa autorom nieznane? Powtorze znowu: moc nie ma sie nijak do przyspeiszen. Chodzi o moment obrotowy. Moca osiaga sie predkosci maksymalne (ta podawana przez producentow czyli maksymalna moca). Znajomosc fizyki sie klania. Link Zgłoś
Gość: GH Re: Nowe silniki w Saabach IP: *.acn.waw.pl 10.09.10, 16:55 A najpiękniejsze jest to, że w ojczyźnie SAABA ludzie jeżdżą takimi samochodami po płaskich jak stół drogach zgodnie z przepisami. W Warszawie towarzystwo jeździ 10 latkami po 80-90km/h na ograniczeniu 60 lub 50. O innych patologiach nie wspomnę, Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Nowe silniki w Saabach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.10, 18:31 ..interesujące są tylko wersje 9-3 Aero Cabrio Turbo... czekamy na 92... Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Nowe silniki w Saabach IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 21:24 Ja jezdze 100-110 samochodem innej marki. Znaki sa mi znane. Po prostu je olewam. BTW, ten tekst o momencie obrotowym pod prawie kazdym tekstem na tym portalu, to jakas misja? Znasz silniki samochodow osobowych, ktore maja olbrzymi moment i bardzo mala moc? Bo to idzie w parze. Poza tym ja wole szybko jezdzic niz palic opony przy ruszaniu ze swiatel. Co kto woli. Link Zgłoś
Gość: menda Re: Nowe silniki w Saabach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 22:23 Z tym momentem obrotowym to g*wno prawda - bryndzluja sie tym glownie posiadacze aut na gnojowke. Silnik moze miec slaby moment obrotowy, ale wysoko sie krecic. W polaczeniu z krotkimi przelozeniami skrzyni biegow mamy bardzo dobre przyspieszenia. Tak sa skonfigurowane auta wyscigowe z silnikami atmosferycznymi, nawet w sporcie amatorskim. Ropniaki maja bardzo wysoki moment obrotowy, a jakos nie przyspieszaja lepiej niz benzyna, ktora ma duzo nizszy moment obrotowy, ale porownywalna moc. Z jednego prostego powodu - benzynowka ma krotsze przelozenia skrzyni biegow. Oczywiscie benzynowka bez doladowania trzeba umiec jezdzic, a w Wolsce pazdziochy jak widza 3 tysiace obrotow to juz wrzucaja nastepny bieg i pierd* glupoty, ze ropniak lepiej przyspiesza :-P Jasne, ze lepiej przyspieszy przy marnych obrotach na wysokim przelozeniu, ale jak ktos jest mentalnym emerytem to juz jego problem. Chcesz blyskawicznie przyspieszyc benzynowka to redukuj bieg - to nie boli. Poza tym moc to funkcja momentu obrotowego i obrotow, wiec to ciulanie, ze sie przyspiesza momentem to jakies totalne ciulanie w bambus i brak znajomosci fizyki. Link Zgłoś
Gość: promenda Re: Nowe silniki w Saabach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.10, 02:36 Nareszcie ktoś to wytłumaczył :) pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: anty "m" Re: Nowe silniki w Saabach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.10, 23:29 A 11 letnie Polo przyspiesza tak szybko jak "m" nadąża kręcić korbką!! Link Zgłoś
Gość: Hmm Re: Nowe silniki w Saabach IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.10, 18:10 Nie ma to jak nasi kibice. zemu w F1 sa rozne bolid? To niesprawiedliwie, bo ktos ma lepszy sprzet niz Kubica! Link Zgłoś