Dodaj do ulubionych

Akcyza i podatki

17.09.10, 15:58
Mam pytanie do osób znających się na podatkach i prawie lub sprowadzających
samochody z zagranicy.

Mieszkam w Luksemburgu, kupuje sobie nowy samochod, a moj stary chcialabym miec w Warszawie gdzie tez mam meldunek i regolarnie przebywam.

Ile będzie kosztowało mnie sprowadzenie MOJEGO samochodu do Polski? (podatki, akcyza czy co tam jeszcze...) Samochod jest wart ok 40-45 tys. i ma silnik pow. 2000cm.

Zastanawiam sie czy gra jest warta swieczki, czy lepiej sprzedac ten samochod tutaj, a w Polsce kupic sobie inny? Dlatego interesuje mnie suma orientacyjna, bo nie potrafie znalezc
w necie konkretnych informacji. Dzieki.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Akcyza i podatki 17.09.10, 16:06
      asiunia.lux napisała:

Jeżeli sprowadzasz się z powrotem do Polski, to sprawa jest prosta (warunek - mieszkałaś i pracowałaś w Luksemburgu ponad rok i samochód posiadasz od ponad pół roku) - zgłaszasz się do Izby Celnej (nie później niż 12 miesięcy po powrocie) i deklarujesz samochód jako mienie przesiedleńcze - to zwalnia Ciebie w całości z akcyzy, zapłacisz jedynie 169 zeta za zaświadczenie ze skarbówki.

Jeżeli nadal mieszkasz i pracujesz w Luksemburgu... to załatw sobie opinię biegłego rzeczoznawcy z PZM o, niższej niż rynkowa, wartości pojazdu, bo akcyzę zapłacisz 12 procentową (czyli jakieś 6 tysięcy złotych za pojazd wart 50 tysięcy).
      • asiunia.lux Re: Akcyza i podatki 17.09.10, 16:19
        qqbek napisał:

> Jeżeli nadal mieszkasz i pracujesz w Luksemburgu...

Tak, ja tylko auto chcialabym sobie do Polski sprowadzic zeby miec sie czym poruszac jak przylatuje.

> załatw sobie opinię bieg łego rzeczoznawcy z PZM o, niższej niż rynkowa, wartości pojazdu,

Na jakiej podstawie moze on cos takiego wystawic? Bo samochod juz jest moj?

A gdybym np. zrobila darowizne dla mojego brata, co wtedy?
        • kontik_71 Re: Akcyza i podatki 17.09.10, 16:25
          To, ze auto jest Twoje nie zmienia faktu, ze ma swoja wartosc rynkowa. Jakakolwiek forma wprowadzenia auta do Polski jest zwiazana z poatkami. Wyjatkiem jest mienie przesiedlencze.. ale w takim wypadku nie wolno Ci np sprzedac auta przed uplywem roku.
          W sumie to masz dwie opcje.. opchnac auto i zatrzymac pieniadze na taksowki w Polsce. Druga jest przywiezienie auta na orginalnych blachach co sie niestety wiaze z placeniem podatkow i ubezpieczenia w Luksemburgu.
          • asiunia.lux Re: Akcyza i podatki 17.09.10, 16:39
            kontik_71 napisał:

> W sumie to masz dwie opcje.. opchnac auto i zatrzymac pieniadze na taksowki

Wolalabym zatrzymac jednak samochod bo mam do niego sentyment:)

> Druga jest przywiezienie auta na orginalnych blachach co sie niestety wi
            > aze z placeniem podatkow i ubezpieczenia w Luksemburgu.

To akurat nie problem, wszystko mi jedno gdzie to place, ale musialabym raz w roku na kontrole techniczna przyjezdzac, a wlasnie tego chce uniknac. Chce miec auto w Warszawie tam bo nie znosze trasy Wawa-Lux...

• qqbek Re: Akcyza i podatki 17.09.10, 16:26
          asiunia.lux napisała:

> Na jakiej podstawie moze on cos takiego wystawic? Bo samochod juz jest moj?

Przebieg, stan techniczny... i inne duperele, za które będziesz mu musiała zapłacić (opinia to jakieś 300-500 zeta). Podstawa nie jest ważna, ważne jest znalezienie odpowiedniego biegłego.

> A gdybym np. zrobila darowizne dla mojego brata, co wtedy?

To bratu naliczą akcyzę. Całkiem normalnie i podług urzędowych stawek.
          • asiunia.lux Re: Akcyza i podatki 17.09.10, 16:40
            qqbek napisał:

> To bratu naliczą akcyzę. Całkiem normalnie i podług urzędowych stawek.

Ok, wszystko jasne. Dzieki:)
            • jorn Re: Akcyza i podatki 17.09.10, 17:57
              Za to, jeśli brat zgłosi darowiznę do urzędu skarbowego, to nie będzie musiał podatku od darowizny zapłacić, bo auto jest warte mniej niż milion zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka