Dodaj do ulubionych

Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymaganiach?

28.09.10, 11:24
Witam,
Chciałam prosić o jakąś podpowiedź. Kasy niewiele bo do 8000zł.
Wymagania:
benzyna+gaz
klimatyzacja
od 1995 r.
Najlepiej także:
silnik 1800 -2000 (minimum 1600)
hatchback ew. sedan/limuzyna
Chyba wszystko.
Myślałam o Oplu Vectrze (mam astre I i dobrze się sprawdza) lub o jakimś Volkswagenie.
A może macie jakieś inne pomysły, choć wiem, że przy tej kwocie i wymaganiach jest bardzo ciężko ale może się ktoś zechce wypowiedzieć.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • wtopek Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 28.09.10, 11:59
      może Honda civic liftback 5d 1,6 110 KM rocznik 96-97 ? bardzo solidne i popularne autko

z klimą w takim modelu raczej jednak w 8k się nie zmieścisz, zresztą zadbane egzemplarze to bliżej 10K chodzą
      • fireheaven Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 28.09.10, 12:04
        Dziękuję bardzo, zawsze to jakaś kolejna alternatywa. Rozejżę się za tym modelem, a tymczasem może jeszcze ktoś się wypowie.
        • zenon77 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 28.09.10, 12:53
          Za te pieniądze możesz mieć właściwie każde auto popularne z rocznika '95. Wybierz to w najlepszym stanie technicznym. Uwierz mi, znalezienie czegokolwiek do w miarę bezproblemowego przemieszczania się w tej cenie jest wystarczająco trudne by się jeszcze dodatkowymi ograniczeniami martwić. Wyprawa do Niemiec może być niegłupią alternatywą. Auto będzie pewnie nieco starsze, jako że są one tam po prostu droższe, ale aktualny TUV daje Ci przynajmniej jako taką pewność stanu technicznego... Ostatnio kupiłem w Belgii Passata za 1650 EUR. Kombi 1.9 tdi z 1999 roku. Przebieg 280 tys. Do wymiany błotnik, zderzak i jedna przednia lampa. Zamknął się w 10 tysiącach... Na pewno trzeba szukać czegoś popularnego. Może Laguna albo Mondeo? Naprawdę, w tak starych samochodach liczy się tylko stan konkretnego egzemplarza a nie marka...
          • michaelm3 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 01.10.10, 23:40
            zenon77 napisał:

> Wybierz to w najlepszym stanie technicznym. Uwierz mi, znalezienie czegokolwiek do
            > w miarę bezproblemowego przemieszczania się w tej cenie jest wystarczająco trud
            > ne by się jeszcze dodatkowymi ograniczeniami martwić.
            > Może Laguna albo Mondeo? Naprawdę, w tak starych samochodach liczy się tylko stan
            > konkretnego egzemplarza a nie marka...

O, jak ja kocham takie teksty znawcow. 'Wybierz to, ktore jest w najlepszym stanie technicznym' - odkrywcze madrosci przekazywane z dziada pradziada. A do tego propozycja Mondeo i Laguny, tytanow jakosci i niezawodnosci w swoich klasach... I to wszystko do kobiety, ktora na samochodach zna sie pewnie tak jak wiekszosc z nas na szydelkowaniu.

Zenon, odpowiedz sobie na pytanie, czy majac do wyboru Accorda, 626, Carine i Lagune w zajeb.istym stanie technicznym wybralbys te ostatnia?
            • tede-tede Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 09.10.10, 11:55
              Niepotrzebnie tak krytykujesz. Chodziło mu zapewne o to, że znalezienie czegoś porządnego w tych pieniądzach jest już wystarczająco trudnym zadaniem, żeby jeszcze koncentrować się na konkretnej marce.
      • kontra.punkt Kup Matiza w wersji TOP 05.10.10, 10:56
        będzie z klimatyzacją, jest bardziej niezawodny niż ople (miałem obydwa to wiem) i jeszcze zostaną pieniądze na komplet nowych opon zimowych.
    • kolo100 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 28.09.10, 12:42
      Może Mazda 626 często są z klimatyzacją. Bardzo solidne autko. Tylko ceny części nie są zbyt atrakcyjne:)
    • jerzyk.eu Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 28.09.10, 12:58
      Jeśli Astra I dobrze się sprawdza może lepiej nie kombinuj. Kupując auto za 8000 łatwo wpaść na minę.
      Ewentualnie możesz kupić lanosa. Spora szansa zakupu od I właściciela. Będziesz jeździć tanio i bezproblemowo. Tylko prestiżu brak.
    • expertyzer Nubira, Leganza 28.09.10, 13:08
      8 tysięcy akurat starczy na coś fajnego
      • jerzyk.eu Re: Nubira, Leganza 28.09.10, 13:28
        Przerabiałem ten temat. Trudno znaleźć Nubirę z małym, w miarę wiarygodnym przebiegiem. Te samochody w odróżnieniu od lanosa kupowali przeważnie ludzie dużo jeżdżący.
        • fireheaven Re: Nubira, Leganza 28.09.10, 14:08
          Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. To, że opel to tylko wstępny pomysł, bo częsci są łatwo dostępne i w dość niskich cenach, choć i te nie uratują gdy trzeba je wymieniać często bo egzemplarz awaryjny. Nie mam możliwości sprowadzenia samochodu, zresztą musiałby obejżeć go ktoś się na tym znający. Klimatyzacja i 4/5 drzwi to dla mnie wymóg bo ciężko inaczej się z dzieciakami jeździ. Napewno skorzystam i sprawdzę też proponowane modele, a jeśli ktoś coś doda to chętnie wysłucham.
          • fireheaven Re: Nubira, Leganza 28.09.10, 14:10
            expertyzer - a może podrzucisz jeszcze jakieś modele jeśli uważasz, że w tej cenie można ciekawe modele zakupić?
            • qqbek Re: Nubira, Leganza 28.09.10, 14:30
              fireheaven napisała:

> expertyzer - a może podrzucisz jeszcze jakieś modele jeśli uważasz, że w tej ce
              > nie można ciekawe modele zakupić?

Ja mam do sprzedania BMW E36 (sedan) po przekładce z anglika (ale b.dobrze zrobionej) - 1,6, dwustrefowy klimatronic, ABS, poduszki, ESP, blokada mechanizmu różnicowego (1:4). 1998, ale za 8 to go nie sprzedam. Za to w granicach 8-9 powinieneś kupić znośne E36 z około 1995 roku.
              • fireheaven Re: Nubira, Leganza 28.09.10, 14:36
                O i to już jakaś propozycja, teraz jeszcze rekonesans.
                • qqbek Re: Nubira, Leganza 28.09.10, 15:43
                  fireheaven napisała:

> O i to już jakaś propozycja, teraz jeszcze rekonesans.

Tylko nie staraj się za tanio kupić. BMW, żeby jeszcze trochę pojeździło, to musi niestety kosztować. Jeżeli upierasz się przy tym gazie (jak dla mnie to herezja w wypadku tej marki, tym bardziej, że moja "316" jest dość oszczędna), to koniecznie szukaj egzemplarza z instalacją sekwencyjną, serwisowaną regularnie.

Jeżeli zaś zależy Tobie na dużym samochodzie, który będzie tani w utrzymaniu i bardzo tani w chwili zakupu (i do tego, nie przeszkadza Tobie, że co i rusz jakaś pierdułka się zepsuje- ale zakładam, że tak właśnie jest, skoro miałeś Astrę F, którą i mi przyszło kiedyś użytkować) to jak w dym wal po Forda Mondeo (Mk I lub II). To tanie, duże samochody, które zepsują się na pewno, za to koszt ich naprawy nie sprawi, że będziesz musiał zastawiać dom/działkę/nerkę (niepotrzebne skreślić).
              • michaelm3 Re: Nubira, Leganza 01.10.10, 23:49
                qqbek napisał:

> Za to w granicach 8-9 powinieneś kupić znośne E36 z około 1995 roku.

Tak, tak, kup w Polsce e36 z '95 w 'znosnym' stanie - za znosny stan uznajemy przebieg skrecony do 200k km, 'oRGinalne' zawieszenie obnizone tylko o 50mm, felgi 18'' i obowiazkowy pakiet agrotuningu obejmujacy przydymione lampy tylne, badlook z przodu i odklejajace sie od szyb worki na smieci? O czyms zapomnialem?

Aha, qqbek, doradzasz kobiecie jakbys jeszcze tego nie zauwazyl.
            • expertyzer Re: Nubira, Leganza 28.09.10, 16:14
              Możesz jeszcze pomyśleć o Focusie, albo tak jak ktoś pisał o Civicu (co prawda akurat ten egzemplarz ma zaporową cenę).
              A tutaj fajny i młody Lanosik

Civic ma tą zaletę, że jak się trafi na bezawaryjny egzemplarz to jeździ i jeździ. Części do tego modelu relatywnie niedrogie.
              Lanos ma niezaprzeczalna zaletę, że ma naprawdę taniutkie części i też uchodzi za samochód niezawodny.
              • expertyzer Re: Nubira, Leganza 28.09.10, 16:17
                Egzemplarze, które podałem mają cenę wyższą jak 8 tysiecy, ale to tak poglądowo tylko te linki. Poza tym zawsze da się coś na pewno urwać.
    • wujaszek_joe Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 28.09.10, 20:37
      dwa lata temu kupiłem takiego lanosa gazowego jako drugie auto. Porażka. Jak nigdy nie zwracałem uwagi na to, z czego wykonano wnętrze, to tutaj nie mogę na to patrzeć. Gaz jest źródłem nierozwiązywalnych problemów (lekko szarpie), choc na wstępie wymieniłem prawie całą instalacje. Auto poważnie się nie psuje, za to jest bylejakie.
      Pomyśl o citroenie xsara. Auto cenowo cierpi przez stereotypy ale podobno warto je odrzucić.
      auto, w którym ktoś zainstalował gaz będzie raczej wyeksploatowane
    • fireheaven Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 28.09.10, 21:58
      O teraz to mam do myślenia :/
      Generalnie przewertować muszę to na wszystkie strony.
      W tej chwili jeżdże Astrą F kombi w gazie i jest ok. Bezawaryjny, tani w utrzymaniu części i paliwa i mniej więcej czegoś takiego szukam, tylko, że z klimą i raczej hatchback (w razie czego pies się zmieści) Możliwości podrzuciliście sporo i tak myślę czy wszystko zależy od konkretnego modelu czy w coś w ciągnących się od zawsze opiniach. Jedni mówią "fiat i ford gów.o wort" czy "byle nie reno bo słaba elektryka" itp itd poszukam jeszcze dokładnie, dzięki za wszystkie opinie a może ktoś jeszcze coś doda. Pozdr,
      • wilk11 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 30.09.10, 13:26
        "fiat i ford gów.o wort"? mialem Punto II przez prawie 10 lat, mimo ze mi sie status zmienil szalenie nie zmienialem samochodu, bo byl niezniszczalny. Nic sie w nim nie psulo ponad standard i slowa zlego na jego temat nie powiem. Ma maly silnik, to fakt, ale inne Fiaty maja wieksze i znam wielu zadowolonych z marki. Wyjechalem dwa dni temu nowym Touaregiem i zobaczymy czy sie spisze ;)
    • green_cactus Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 28.09.10, 22:34
      Corolla E11
      np www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12898565
      lub inne ale Made in Japan.
      • fireheaven Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 29.09.10, 08:01
        O corolla też fajny pomysł, byle nie kombi bo już mam.
        A Renault Megan - Co o nim myślicie? Warto? Może jakiś użytkownik takiego się wypowie?
        • jerzyk.eu Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 29.09.10, 09:26
          Fajne propozycje tutaj padają jednakże znalezienie dobrego samochodu takich modeli jak focus, civic, corolla w cenie 8000 zł jest bardzo trudne. Za te pieniądze najczęściej kupuje się samochody wyekploatowane lub powypadkowe.
        • pavulon78 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 29.09.10, 09:57
          Ja obecnie mam stare, 12 letnie megane 1.4e z LPG. Wczesniej miałem golfa IV z 2002 r. Na pierwszy rzut oka ta megane przy golfie to straszna padaka, gorsze wnętrze, głośniejsza, bardziej rozklekotana, wolniejsza. Ale jest prosta jak budowa cepa (bieda wersja z szybami na korbkę + klimatyzacja, bez zbędnej eletryki) i nic się złego z nią się nie dzieje, w przeciwieństwie do golfa w którego cały czas pakowałem kasę.
          Generalnie na chwilę obecną nie zamieniłbym jej z powrotem na golfa. Komfot gorszy ale jazda z 20zł/100km jest tego warta. Do tego po 2 letniej "przygodzie" z golfem odzyskałem spokój ducha. Teraz ma głęboko w doopie gdy coś zapuka, zastuka lub zabrzęczy. Gereralnie jak szukasz taniego wozidła do wożenia 4 liter to polecam megane. I szukaj z silnikem 8 zaworowym - doskonale znoszą LPG.
          • fireheaven Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 29.09.10, 16:58
            Pavulon ja właśnie szukam takiego auta którym dojadę do pracy, zawiozę dzieciaki do szkoły, przedszkola czy na zakupy. Bez szału. Rodzinny mogę wybrać większy. Jak na razie potrzebuję tego jako drugiego miejskiego auta. Jeśli chodzi o Megan to podoba mi się coraz bardziej, jeszcze zobaczę jakie opinie wyrażają użytkownicy.
            • apodemus Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 30.09.10, 13:41
              Ujeżdżam megankę od nowości, 1.4 16V i 282 tys. km jak dotąd. 9 rok jej idzie. Poza eksploatacyjnymi rzeczami niewiele się dzieje. Wymienione: cewki (dawno), amortyzatory tył (kilka tygodni temu), łożyska w 3 piastach (każda kiedy indziej). Poza tym zmieniam olej, filtry itp. jak fabryka przykazała, co 30 tys. km. Uparcie nie chce się sypać. Jak dbasz tak masz, minimum dbałości wystarczy, żeby "francuz" był bardzo wdzięcznym i niezawodnym autem.
              Ale jeszcze minimum 1,5 roku nie będzie na sprzedaż :)
    • sylwia.s15s Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 30.09.10, 13:50
      mam do sprzedania Astre z 1999 przebieg 108.000, pierwszy właściciel też bezawaryjna
    • evocati Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 01.10.10, 12:41
      Za te pieniądze spokojnie znajdziesz zadbaną Omegę B, silnik 2.0 8v, idealny do gazu..
      A zagazować najlepiej samemu.
      • pan666 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 01.10.10, 15:34

automobilism prywatny to dojna koza (lub inna oslica) dla fiskusa
        trzeba samemu zadbac by placic haracz jaknajnizszy-male spalanie
        i tanie czesci wymienne/serwis

**
        "Properly read, the Bible is the most potent force for atheism ever conceived." (Isaac Asimov)

"Jak dowodami można obalić coś, w co motłoch uwierzył bez dowodów?" (Nietzsche)
      • fireheaven Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 01.10.10, 17:10
        evocati piszesz Omega, chyba jestem uprzedzona ale omega mi jakoś nie podchodzi :/ sama nie umiem sprecyzować dlaczego. Tak landara ale za to ile miejsca w środku.
        sylwia.s15s - może napiszesz coś więcej
        Jak na razie przymierzam się do meganki.
        • michaelm3 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 02.10.10, 00:29
          Majac do wyboru przynajmniej po 10 roznych aut niemieckich, francuskich i japonskich wybralas na te chwile jedno z najbardziej awaryjnych. Ktos tam sie chwali, ze przejechal juz 280k i jak na zlosc nie chce sie zepsuc ale pewnie osmiu na dziesieciu wlascicieli Megane pluje sobie w brode, ze kupili taki zlom. Pewnie zaraz sie odezwa zwolennicy... a wiec jak nie osmiu to szesciu a moze pieciu ale odsetek niezadowolonych kierowcow francuzow jest duzo wiekszy niz w przypadku 'japonczykow' czy 'niemcow'.
          Zainteresuj sie Primera o ktorej wspomina kolega nizej, Hondami Civic czy Accord, Mazda 323 i 626 czy Toyotami Corolla, Carina czy Avensis. To sa synonimy jakosci i bezproblemowego uzytkowania a to cos o czym piszesz moze co najwyzej poudawac komfortowo resorujacego kompakta. Tylko poudawac bo w wieku jakim bedzie to wozidlo z charakterystyki jego zawieszenia pozostalo tylko wspomnienie.
          Zrobisz jak bedziesz chciala ale pamietaj, ze z tych wszystkich meganek, astr i focusow najbardziej godny zaufania jest i tak samochod japonski.
          • fireheaven Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 04.10.10, 06:48
            W zasadzie zrezygnowałam z meganki na rzecz laguny, oglądałam i jechałam - ma wszystko czego mi trzeba, ale jały czas zastanawiam się czy nie kombinuję za bardzo biorąc renówkę, choć i tak z francuzów ta chyba ma najlepsze opinie.
            michaelm3 - wymieniłeś sporo aut i widzę, że przekonujesz mnie do niemców i japończyków. Teraz mam niemca i jestem zadowolona i tak się zastanawiam czy przy takim nie pozostać.
            Tak naprawdę nie mam kasy i czasu na naprawy.
            A jeśli Lagunę to czy mam tak samo kiepskie opinie jak meganka, jako, że to renówka?
            • michaelm3 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 04.10.10, 21:23
              fireheaven napisała:
              > A jeśli Lagunę to czy mam tak samo kiepskie opinie jak meganka, jako, że to ren
              > ówka?

Ma co najmniej tak samo kiepskie opinie a Laguna II jest wrecz symbolem awarii na kolkach.
              Za 8-9k PLN wg. otomoto.pl mozna spokojnie kupic 98-99r. Za dyche chodzi juz rocznik '01... wiec jak poczekasz jeszcze z rok i dolozysz ze 3 tysiace to pewnie nawet Laguna III z 2007r pojawi się w zasiegu;))
              To bylo oczywiscie ironicznie ale dramatyczny spadek wartosci w przypadku Lagun to juz fakt.
              A skad on wynika jezeli nie miedzy innymi z jakosci tego sztrucla?

Nie przekonuje Cie do samochodow niemieckich, mimo tego, ze sa bardziej godne zaufania od francuzow. Namawiam Cie do 'japoczyka', ktorego kupienie daje najwieksza szanse bezawaryjnego uzytkowania.
          • apodemus Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 04.10.10, 09:22
            michaelm3 napisał:

> Ktos tam sie chwali
            > , ze przejechal juz 280k i jak na zlosc nie chce sie zepsuc

"Ktoś" się nie chwalił, tylko opisywał swoje odczucia związane z konkretnym samochodem. Wydawało mi się, że o to pytała założycielka wątku.

> Pewnie
            > zaraz sie odezwa zwolennicy...

Napisanie pozytywnej opinii o "Francuzie" jest gafą? OK, zrozumiałem.

> a wiec jak nie osmiu to szesciu a moze pieciu a
            > le odsetek niezadowolonych kierowcow francuzow jest duzo wiekszy niz w przypadk
            > u 'japonczykow' czy 'niemcow'.

A może dziewięciu, a może trzech, a może jeden, a może 0,0001?

A może na każdych 10 "zarenówkowanych" przypada 25 niezadowolonych?

Wiem, wiem... w "Japończykach" i VW nie trzeba nawet płynu do spryskiwaczy dolewać...
            • michaelm3 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 04.10.10, 21:29
              apodemus napisał:
              > A może dziewięciu, a może trzech, a może jeden, a może 0,0001?
              >
              > A może na każdych 10 "zarenówkowanych" przypada 25 niezadowolonych?

Masz racje, samochody francuskie z Renault na czele sa bardziej niezawodne, solidniej wykonane i mniej traca na wartosci niz auta japonskie.
              • apodemus Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 05.10.10, 07:17
                michaelm3 napisał:

> Masz racje, samochody francuskie z Renault na czele sa bardziej niezawodne, sol
                > idniej wykonane i mniej traca na wartosci niz auta japonskie.

Nie przypisuj mi słów, których nie napisałem.
                Chcesz być wyrocznią? na podstawie informacji z gimnazjalnego korytarza?
                • michaelm3 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 06.10.10, 03:54
                  apodemus napisał:
                  > Nie przypisuj mi słów, których nie napisałem.

W ktorym miejscu to zrobilem? Ujalem tylko w slowa to co bylo Twoja intencja kiedy ironizowales na temat (rzuconego przeze mnie na odczepnego) odsetka niezadowolonych uzytkownikow renowki.

> Chcesz być wyrocznią? na podstawie informacji z gimnazjalnego korytarza?

Niekoniecznie. Wystarczy, ze sa nia dziesiatki profesjonalnych rankingow awaryjnosci TÜV, ADAC, DEKRA, itp. rokrocznie plasujace poszczegolne marki i modele na wlasciwych dla nich miejscach. Nie mozna zapominac takze o opiniach wlascicieli, ktore mimo swojej subiektywnosci zwykle pokrywaja sie z danymi w/w raportow.

Twoj przypadek jest wyjatkiem potwierdzajacym regule dot. niskiej jakosci samochodow francuskich czy wloskich. Male sa szanse, ze na podobnie niezawodny egzemplarz trafi autorka watku a duzo wieksze prawdopodobienstwo, ze mniej problemow przysporzy jej pierwsza z brzegu, niezdewastowana Honda, Mazda czy Toyota.
                  I stad moja sugestia co do marek japonskich.

• apodemus Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 06.10.10, 07:16
                    Oki. Możliwe, że jestem pod tym względem wyjątkiem - w sumie nie wiem dlaczego :)
                    Chciałbym, żeby każdy mój następny samochód był tak "zawodny" jak obecny.
                    Czy będę miał znów szczęście? Okaże się...
                    Jeśli poczułeś się urażony - przepraszam, nie było to moją intencją.
                  • chris62 Re: Jaki samochód w tej cenie i przy tych wymagan 08.10.10, 13:30
                    michaelm3 napisał:

> Twoj przypadek jest wyjatkiem potwierdzajacym regule dot. niskiej jakosci samoc
                    > hodow francuskich czy wloskich.

To mój też - tym razem dotyczy Scenica:) Chwaliłem to auto wiele razy nie będe się powtarzał - w dalszym ciągu jest OK i dalej nim jeżdzę i nie mam zamiaru sprzedawać.

To forum jest opanowane przez onanistów japońsko niemieckich uprawiających czarny marketing.
                    Najwięcej mają do powiedzenia o czymś czego nie dotknęli i nie używali.

A prywatnie w kwestii auta do 8000 PLN to powiem, że ciężko będzie trafić na auto, które nie będzie wymagało remontu. Trzeba więc przewidzieć bufor finansowy na najbliższy rok.
                    Tak stan techniczny jest tu bardzo istotny...
    • k2i Primera 01.10.10, 19:05
      Nissan primera z roczników 1996-2000, bankowo coś znajdziesz w granicach twoich wymagań, np tekie 2.0 z LPG współpracuje idealnie, wśród gazowników uchodzi ta jednostka za wzór, do tego super tanie części które i tak ci potrzebne nie będą jeśli kupisz z głową, ciut gorzej bęzie z klimatyzacją ale też się znajdą takie samochody, ogólnie zawieszenie super trwałe to samo silniki, blacha jeszcze jest spoko bo primery po faceliftingu mają już z tym ogromny problem.
      Wielki minus to takie że środek trochę spartański, wszystko ułożone mega podręcznie aż do przesady..jak to zresztą u japończyków.... tapiecerka spoko spasowana raczej nic nie trzeszczy (po FL jest z tym problem).
      Wieli minus to ta cholerna przedziałka w sedanach za tylnimi siedzeniami, że ciężko coś większego włożyć.
      Ogólnie jeśli trafisz samochód mocno nie bity i dobrze zrobiony to sie pocieszysz bezawaryjną jazdą przy średnich osiągach, choć nie powiem bo silnik na pierwszych biegach jest dynamiczny potem traci swój impet, logika podpowiada że jest to raczej samochód na miasto tylko japończycy dowalili mega gafę z wielgaśnym promieniem skrętu, zawraca się tym samochodem jak ciężarówką;)
      No ale reasumując, bezawaryjny, nie stważający problemów samochód a wady w postaci promienia skrętu czy spartańskiego wnętrza są do przeżycia, niestety jest to ostatni udany nissan:/
      • fireheaven Re: Primera 08.10.10, 13:52
        Witam,
        Jak narazie miotam sie z wyborem popadając z jednej skrajności w drugą. Megankę już odrzuciłam debatuję między Vectrą i Scenicem - tak wiem są to dwa całkowicie różne wozy.
        Po oplu raczej wiem czego się mogę spodziewać a co ze scenicem? Myślę o 2.0 ew. 1.8 tylko ciężko taki w woj. moazowieckim znaleźć. A kwotę mogę maks zwiększyć do 10000. A może wypowiedzą się właściciele Sceniców?
        Pozdrawiam,
        • apodemus Re: Primera 09.10.10, 08:08
          fireheaven napisała:

> A może wypowiedzą się właściciele Sceniców?

Wypowiadał się - również w tym wątku - kol. Chris62. Tyle, że wypowiadał się pozytywnie, więc zapewne jest "wyjątkiem". :)
      • maciekqbn Re: Primera 09.10.10, 11:17
        Tez bym polecił Nissana Primerę. Modele do 2000 roku to były jeszcze japońce, później Nissan zszedł na psy po fuzji z Renault.
        Wracając do Primery, to najważniejsze znaleźć niebity egzemplarz (aby uniknąc problemów z korozja) w dobrym stanie technicznym - co nie jest łatwe ale jak się uda, to mamy "darmowóz".
        Z Nissanów miałem Primerę (W10) i Sunny (N14), z tym, że diesel i złego słowa powiedzieć nie mogę. Koszty eksploatacji to paliwo, wymiana oleju, klocków hamulcowych itp.
        Szczególnie pozytywnie wypadał Nissan Sunny - moim zdaniem wzór niezawodności, podobnie jak stare Toyoty czy pierwsze Golfy.
        Zaletą Nissana jest to, że jest chyba najtańszy z japońców (tańszy od Hondy czy Toyoty).
        • adam-no-name Re: Primera 11.10.10, 11:15
          Również polecam Primerę
          Czas jakiś temu miałem okazję posiadać taki egzemplarz z 1997 r. z slinikiem 2.0 wraz z inastalacją LPG, ponad dwa lata użytkowania nie było problemów poza wydaktami ekspolatacyjnymi, w przeciwieństwie do wcześniej posiadanej Vectry 2.0 + LPG gdzie problemów było duuuużo więcej, ale może był to pechowy egzemplarz.
          Wady jak ktoś poprzednio napisał to wielgachny promień skrętu - trudno w mieście na małych parkingach, wahacze górne przedniego zawieszenia (co prawda drogie nie są, wymiana raczej prosta i spokój na parędziesiąt tys. km.), skrzypiące wycieraczki przednie, w wielu modelach dość ubogie wyposażenie (ja akurat miałem wersję z klimą, ale bez żadnej elektryki i abs), toporny wystrój wnętrza. Zalety: ładowność (w hatchbacku po złożeniu siedzeń miejaca sporo), wielkość wnętrza - 5 osób spoko się mieści, mało awaryjny silnik - jest na łańcuchu rozrządu, bardzo dobrze znosi instalację gazową , całość dopracowana i dość zdrowo się trzyma jak na ten wiek, przy założonej instalacji LPG koszty paliwa niewielkie i i dynamika silnika całkiem dobra - bądź co bądź 130 KM. Sprzedałem w ub. roku za ok. 6000 zł (był nieco poobijany) ale mechanicznie i technicznie sprawny na 100%
          Z mojegu punktu widzenia w opcji vectra vs. primera - wybrałbym pirmerę,
          Także w przeznaczonej kwocie możesz poszukać primerki z lat '96 - '00,
          życzę miłego szukania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka