Dodaj do ulubionych

Czy używane auta stanieją po wejściu do UE

IP: *.mediacom.pl 04.04.04, 23:02
Zamierzam sprowadzić Opla Astrę 1997-1998 rok z Niemiec zaraz po wejściu do
UE. Ile mnie to wyniesie mniej wiecej, drożej czy taniej w niż w POLSCE ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Joasia Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.04, 12:41
      Za ile mozesz takie auto w D kupic znajdziesz na
      www,mobile.de
      www.autoscout24.de
      + transport + akcyza + rejestracja w PL
      • Gość: Robert Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 16:54
        Większą część akcyzy będzie można odzyskać po procesie sądowym.
        • joasia1 Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE 05.04.04, 17:05
          To dlaczego dunczycy w ubieglym roku wlasnie taki proces przegrali?
          Dlaczego dunskie podatki 100 - 180% przy pierwszej rejestracji w DK sa zgodne z
          przepisami UE a polskie 3,1 - 65% przy pierwszej rejestracji w PL ma byc
          niezgodne?
          • edek40 Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE 07.04.04, 12:28
            Dla tego, ze w Danii ten podatek obowiazuje niezaleznie od kraju zakupu. W Polsce wysoka akcyza dotyczy wylacznie samochodow zmieniajacych wlasciciela "przez granice". UE twierdzi, ze nic do naszych akcyz nie ma. Warunek jest jeden: jezeli Kowalski sprzedaje Jankowiakowi starego poloneza, to zgodnie z uregulowaniami w sprawie rejestracji starych samochodow Jankowiak musi zaplacic od transakcji 65% akcyzy, a samochod musi spelniac EURO 2. Jezeli tak sie nie dzieje, to to, co komuszki nazywaja akcyza staje sie de facto clem wwozowym, a to na wspolnym obszarze celnym raczej nie powinno miec miejsca. Unia celna mowi wyraznie o unikaniu clenia oraz oplat PODOBNYCH. Cala sprawa rozbija sie o pazernosc komuchow oraz w interpretacje okreslenia pierwszej rejestracji. UE twierdzi, ze jezeli samochod zostal prawnie zarejestrowany w dowolnym kraju Unii, to przy zmianie wlasciciela nie ma mowy o (?ponownie?) pierwszej rejestracji niezaleznie od uwarunkowan polityczno-geograficznych. Komuszki nie zrozumialy, ze UE to cos jakby jeden kraj - w sensie celnym naturalnie i na szczescie. A podobno uczestniczyli w negocjacjach akcesyjnych...

Jezeli komuszki calkiem zle zrozumialy zasady dzialania Unii, to zapewne przy sprowadzaniu starego auta japonskiego czy amerykanskiego beda chcieli przywalic jeszcze clo, choc raz juz ono zostalo uiszczone w UE. I to dla towarzyszy problem. Nie wplynely one do ich kasy...
      • Gość: Kugel Do wytrwałej propagatorki akcyzy: IP: 62.181.161.* 05.04.04, 17:02
        www.euroinfo.org.pl/prawo/index.php?a=1897
        Polecam lekture
        • Gość: Joasia Re: Do wytrwałej propagatorki akcyzy: IP: *.dip.t-dialin.net 05.04.04, 20:51
          Ladnie napisane ale jak te informacje maja sie do obowiazujacego w NL podatku
          luxusowego (BTW) i 19% VAT (na inne towary 17,5%)na samochody?

Nietrudno znalezc w sieci odpowiednie info ale z pewnoscia nie po polsku.
          • Gość: Gienio Re: Do wytrwałej propagatorki akcyzy: IP: *.speed.planet.nl 05.04.04, 21:01
            Podatek luksusowy w NL to BPM, co do VAT'u (BTW) to na wszytkie towary w NL
            wynosi on (poza wyjatkami np. art. spozywcze) zawsze 19%, kilka lat temu bylo
            rczywisscie 17,5%. Poza tym masz racje, zaden sad tego nie zmieni.
            • Gość: Kugel zaden sad tego nie zmieni? IP: 62.181.161.* 06.04.04, 10:33
              Na szczescie mozna zmienic bande bezczelnych łupieżców i pospolitych złodziei,
              którzy usadowili się w polskim MF.
              • Gość: gość Re: pytanie o VAT IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 09:12
                czy jak wejdziemy do uni to bedziemy płacic przy sprowadzaniu auta VAT oprocz
                akcyzy?Jak tak to moze ktoś mi powie ile.
                • Gość: Joasia Re: pytanie o VAT IP: *.dip.t-dialin.net 07.04.04, 09:26
                  VAT w PL zaplacisz za nowe smochody - podstawowa stawke 22% - kupujesz je w
                  innym kraju po cenie netto.
                  Uzywane kupujesz po cenie brutto w innym kraju i nie placisz VAT w PL
                  • Gość: gosc Re: pytanie o VAT IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.04, 10:19
                    czyli jak bym sprowadzał auto z niemiec to zapłace tylko akcyze?A czy ktoś wie
                    ile bedzie kosztować zarejstrowanie sprowadzonego auta:pierwsza rejstracja itp,
                    wiem ze bedzie trzeba wykupic karte pojazdu która kosztuje około 1000zł. Jezeli
                    by ktos wiedział o kosztach pierwszej rejstracji to bym był bardzo wdzieczny o
                    udzielenie informacji. I jeszcze jedno pytanie jak bedzie naliczana akcyza
                    według ceny w niemczech czy według cen polskich?
                    • Gość: Yatoya Re: pytanie o VAT IP: *.dami / 213.76.164.* 09.04.04, 17:09
                      Zajzyj tutaj, może się dowiesz: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=468
            • Gość: Robert Re: Do wytrwałej propagatorki akcyzy: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 16:29
              Ale podatek od luksusu nie rośnie w Holandii wraz z wiekiem auta. Trudno chyba
              by było przekonać Holendrów, że samochód 10-letni jest większym luksusem, niż
              nowy.
              • Gość: Gienio Re: Do wytrwałej propagatorki akcyzy: IP: *.speed.planet.nl 06.04.04, 20:05
                Nie wiem czy wiesz, ze ten podatek wynosi w Holandii, az 40%, ludzie nie sa
                happy, ale co maja robic.
            • Gość: Robert Re: Do wytrwałej propagatorki akcyzy: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 11:52
              www.gazetaprawna.pl/dzialy/27.html?numer=1178&dok=1178.27.3.2.4.1.0.1.htm
              Wygląda, że ministerstwo mięknie.
              • Gość: Kugel Mięknie, bo mięknąć musi IP: 62.181.161.* 08.04.04, 12:03
                Można tylko przypuszczać, że skorumpowane urzędasy z MF, którzy przy pełnej
                aprobacie (p)osłów przejmują w swoje lepkie łapska de facto prerogatywy do
                nakładania podatków (przypominam tu "ustawę" o akcyzie, gdzie co drugi artukuł
                odsyła do ministerialnego rozporządzenia, miejmy nadzieję że upyerdoli to T.
                Konstytucyjny), będą za wszelką cenę próbowały nadal napychać kasę dilerów i
                swoją (w Poolsce są jedne z najwyższych podatki na nowe samochody w Europie!)
                dręcząc ludzi kolejnymi opłatami rejestracyjnymi czy innymi shitami.

Swoją drogą dziwię się, że czynniki polityczne nie zorientowały sięjeszcze jak
                sobiepaństwo i tępy fiskalizm w wydaniu MF napędza niechęć ludzi do całej klasy
                politycznej.
    • Gość: Jacob Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE IP: *.ols.vectranet.pl 06.04.04, 20:03
      Przykładzik. Jest astra 97 full z klimą 2x airbag,abs itd. 90tys przebiegu za
      1800 euro by poszła.Tj. ok 8500-9000 + akcyza wyjdzie ok 4500-5500 tysiąca
      zł.To daje ok 14 tys.Porównaj sam.Aha jeden element ma do lakierowania koszt
      200-300zł.Takie są najlepsze.Pozdr.
      • Gość: Gienio Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE IP: *.speed.planet.nl 06.04.04, 20:15
        Nie wiem skad masz takie ceny, ale jesli samochod nie jest kradziny, badz
        spawany z kilku, to nie kupisz Astry z 90.000 km na liczniku z 1997 w UE, nie
        badzmy naiwni. Polak szuka nadal niestety "dobrze i tanio", a tego sie nie da,
        albo dobrze albo tanio. Astra z tego roku, w zaleznosci od stanu kosztuje w NL
        od 4.000 do 8 tys. Euro
        • Gość: JACEK 100 Re: DO GIENIA IP: *.mediacom.pl 06.04.04, 22:21
          Facet co sprowadza auta z Niemiec (będzie sprowadzał także moją Astrę) też
          powiedział,ze ceny takich Astr wachają sie od 1800 do 2000 EURO. a za 7 TYSIECY
          EURO TO MOŻESZ SOBIE KOLEGO GIENO JAGUARA KUPIĆ. Wejdz na www.mobile.de tam
          astry z komisów stoją po 3000 euro średnio, 1996 albo 1997 rok wiec jeśli koleś
          ma ,,wejścia'' a zapewniam cie,że sprowadzajac auta kilkanaście lat ma takie
          wejścia ludzie sa zadowoleni którym ople sprowadzał, a to czy spawany z kilku
          to mnie wali-ważne żeby był Airbag x2 i ciemny kolor karoserii. Moj brat
          jezdził Astra sprowadzaną z Belgii ,,tzw składakiem'' przez 10 lat i jakoś
          super sie autko sprawowało
          • Gość: Gienio DO Jacka IP: *.speed.planet.nl 06.04.04, 22:57
            Jacku ja mieszkam od wielu lat tutaj, tzn. na tzw. zachodzie i troche tez sie
            orentuje przez kolege, ktorego ojciec handluje na jednej z najwiekszych gield w
            Europie w Utrechcie dlatego to napisalem, bo wiem co tacy specjalisci od
            sprowadzania mowia ludziom w Polsce. Autko sie sprawuje do pierwszego wypadku,
            wtedy po prostu jestes trupem w skladaku, z napisami airbag, ktore sa czesto w
            Niemczech wymontowywane i jada do Rumunii aby tam bec wlozone do skladakow,
            taka to ostatnia moda. Czy na prawde myslisz, ze (jesli mowimy o normalnych
            dobrych, bez przekretow uzywanych samochodach) ktos kto kupuje nowe auto w tej
            klasie w UE za ok 20.000 EUR sprzedaje je po 6 latach za 1.800 EUR????? Ludzie
            sa tu bogatsi co prawda, ale NO WAY!!!!!
          • Gość: pawel Re: DO GIENIA IP: 62.233.233.* 09.04.04, 17:41
            No to weź tem średnio 3000 euro przemnóż razy 4,8 to Ci wyjdzie 14400zł +
            wszystkie koszty (transport, rejestracja, akcyza). Za ta kasę spokojnie kupisz w
            polsce taką astre serwisowaną, nie bitą i od 1 właściciela i bez pieprzenia się
            w ściąganie auta z niemiec.
        • Gość: Jacob Do Gienia IP: *.ols.vectranet.pl 07.04.04, 16:49
          Ja zajmuje się sprowadzaniem aut i w takim stanie jak napisałem,z oryginalnym
          przebiegie i jeden właściciel ale powtarzam do usr..nia uszkodzony tylny
          błotnik i nie papka bo nie ruszona ani lampa ani drzwi a ceny o których wy
          mówicie są najczęściej w komisach przy salonie,sprawdzone itd.Przywoziłem
          pięknego golfa 3 miał 2-3 wgiecenia na tylnym błotniku jakby ktoś pięścią
          uderzył.To chyba nie spawany z trzech bo w niemczech raczej w takie rzeczy się
          nie bawią poza tym jak ktoś się zna to takiego klepaka mu się nie wciśnie.A
          nawet lekko uszkodzony dużo taniej kosztuje niż piękny bez ryski.Ostatnie
          sprowadzone auto tyle że nie na handel peugeot 307 hdi full wyposażenie
          przerysowany błotnik i drzwi.8 miesięczny wyszedł z naprawą 48 tys zł.Zobaczcie
          ile nowy hdi 5 drzwi kosztuje w salonie.Pozdrawiam.

p/s kwestia oczywiście poszukania auta a nie brania pierwszego z brzegu ale
          można trafić naprawde okazyjki,trzeba chcieć:))
    • Gość: ronin Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE IP: *.proxy.aol.com 07.04.04, 13:52
      Gienio oczywisicie masz racje.Wiem co mowie bo hnadluje tu w niemczech autami
      od lat.Nigdx w zyciu nie kupi sie astry z tego roku i z tym Orginalnym
      stanem kilometrow i na dodatek z klima za 1800 Euro.To sa poprostu tylko
      glupoty.I nie pomoga tu ZADNE wejscia ...bo nikt auta ci tu za darmo nie da.A
      to bylo by za darmo.Jedyne "wejscie" to albo Zlodziej albo 500000
      kilometrow na liczniku i firmowe auto(wykonczony rzech)Realna cena za takie
      auto z klimatyzacja i z tym stanem licznika wynosi tu w niemczech z rak
      prywatnych kupujac okolo 4500 Euro.
      • Gość: alex prośba IP: *.tpi.pl 07.04.04, 15:10
        ronin - zapodaj adres swojego maila, miałby pare pytań na priva
        z góry dzięki
        • Gość: JACEK 100 Jednego nie rozumiem IP: 195.136.71.* 07.04.04, 22:01
          Ludzie przywożą takie auta z Niemiec i one się dobrze sprawują im no, za 2000-
          3000 EURO astra jak Boga kocham mój znajomy kupił od imortera i super sie
          sprawuje . Bez klimy ale ma 2 x Airbag. Nie wiem czy czarne auto jest dużo
          droższe od białego ??
      • Gość: Gienio Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE IP: *.speed.planet.nl 08.04.04, 22:55
        Jezu w koncu ktos madry sie odezwal. Inni ludzie nie wierzcie takim bzdurom jak
        pisze Jacek. Sam pisze ze handluje wiec ktroko mowiac tacy jak on was nabiera.
        W Holandii lekko pukniete auto sie naprawia, a nie sprzedaje. Jak jest pukniete
        tak ze nigdy by nie przeszlo juz kontroli technicznej, to wtedy tez zlom jedzie
        za grosze do Polski jest picowany i sprzedawany za w miare pieniadze. Nie
        chcial bym tylko siedziec w takim samochodzie jak bedzie mial nastepny wypadek.
    • Gość: crx Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE IP: *.kghm.pl 08.04.04, 09:13
      myślę że cala masa Kowalskich na majówkę pojedzie po coś ok.10 12lat bez euro2
      w cenie do 500-1000EUR, tyle ze te auta tam szybko podrozeje bo co bardziej
      zapobiegliwi juz zrobili zakupy i czekają,
      warto też zauwazyć że chyba zniknie zróznicowanie akcyzy dla poj.򗶰cm3, bo
      takich sie w Polsce nie produkuje a więc jest to krypto-cło,
      ciekawie jest tez tutaj opisane jak to swego czasy Grecja z UE wojowała i
      przegrała unfallwagen.net/teksty/244_01.php
      kumoszki maja inne problemy teraz, więc daje miesiąc luzu, a potem wejdzie
      opłata rejestracyjna typu 1000zł + 1000zł za kazdy rok od daty produkcji auta i
      tak jednym ruchem wymiotą i szrot sprowadzany, i stare kaszlaki, i poldki itp.
    • Gość: ronin Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE IP: *.proxy.aol.com 08.04.04, 19:45
      Wiec kto chce niech w cuda wierzy dalej.Dlaczego astra z 92 roku i nieco
      mlodsza kosztuje czaSAMI 500 EURO??Bo poprostu to jest zlom i kazdy o tym tu
      wie.Typowa wada sa przedzewiale blotniki tylne.W mlodzych modelach tak sie
      juz nie dzieje bo zastaly lepiej zabezpieczone przeciwnko korozji.Dlatego sa
      odpowiednio drozsze.Takze cena zalezna jest od koloru auta.Jak wiecie w
      kolorze kosci sloniowej jezdza taxi albo samochody Niemieckiego Czerwonego
      Krzyza.A bialy bardzo zle sie sprzedaje ,dlatego sa duzo tansze niz auta w
      innym kolorze.W bialym kolorze sa najczesciej auta firmowe, bo na bialym
      lepiej widac reklame.Nie ruszac takiego zlomu.A zwlaszcza takich marek jak
      Ford albo opel takze volkswagen..To sa auta dla przedstawicieli a wiadmo jak
      nie moje..to pelny gaz i po hamulcach.W ten sposob wykonczy sie kazde auto po
      krotkim czasie.Takie auta maja tez najczesciej falszowany licznik a wyglad
      auta nie idzie w parze ze stanem technicznym.Widziecie,moze nie kazdy z
      was wie ale takze tu jest masa biednych ludzi.Miliony poprostu ktorzy
      dojezdzaja stare graty.Wiec nie ma co liczyc na to ze sie kupi cos
      naprawde dobrego za male pieniadze.A zwlaszcza nowsze modele diesla.Takze
      trzeba uwazac gdzie sie kupuje.U turkow znajduje sie kupa zlomu z falszywymi
      licznikami i po takich wypadkach o jakich wam sie nie
      snilo.Takze "poklejone" ze wszystkich stron.Ze ceny wzrosna to nie sadze bo
      gratow jest cala masa tu co terau zostaja zezlomowywane.W latach 90-tych
      byla inna sytuacja bo wqtedy takze obywatele bylej DDR potrzebowali
      uzywanych aut.Chyba ze znowu miliony przyjada po to ,tak jak przed 14 latami
      po powypadkowe.Wtedy rozregulowali rynek tak,ze auta po wypadku byly 1000 marek
      tansze niz bezwypadkowe.No bo polacy kupowali nawet po wywrotkach.Auta w
      ktorych nie bylo ani jednej dobrej czescj blacharki.Wiem co mowie bo przciez
      to widzialem tu.A opowiadalo sie ze auto bylo po lekkiej stluczce:))I dzis
      ci sami "fachowcy" ktorzy wtedy sprowadzali powypadkowe,opowiadaja jakie to
      tanie auta uzywane oni poprzes roznego rodzaju "wejscia" sprowadzic moga:)To
      taka prawda jak wtedy z tymi powypadkowymi.Niemcy wcale nie sa rajem na
      ziemi.A zwlasczza dzis.Ktos tam pytal o
      maila....macho6@gazeta.pl...bezposredniego do mnie tu na ogolnym nie podam.
      • Gość: Jacob do ronina i innych IP: *.plo.warszawa.supermedia.pl 09.04.04, 09:21
        Widać że jesteś statystycznym Polakiem.Nie moje to gaz do dechy!!Na pewno nie w
        niemczech mimo że to nie jego to dba nawet bardziej jak o swój(bo nawet jak nie
        chce to musi)Popytaj handlowców z niemiec.Druga sprawa nie będzie innych opłat
        za rejestracje bo rozporządzenie na ten temat jest zaztwierdzone.Więc prosze
        nie wprowadzać ludzi w błąd.I jeszcze jedno abstrachując.Sprowadziłem w takim
        razie mojemu ojcu złom 3 lata temu (w.g was)vectre 91r. właściciel od którego
        kupowałem miał 64 lata 120tys przebiegu.Wtedy był też vat i wyszła mnie ze
        wszystkim (transport,akcyza,vat,przegląd itd.)8 tys złotych.(teraz jest więcej
        warta!!) ma obecnie 235 tys. i oprócz pierdół typu gumki swożnie nie było nic w
        niej robione oczywiście te pierdoły są efektem naszych cudownych dróg.Więc
        stary ma pecha i dalej jeździ i nawet nie ma w planach sprzedawać.Podsumowując-
        handlarze ciągną złom bo chcą zarobić picując i to fakt(choć są wyjątki)jak
        pojedzie się samemu i dobrze poszuka można wyrwać ładne auto za dużo mniejsze
        pieniądze niż u nas.A nawet jak mnie wyjdzie tyle samo co kosztuje tu to nawet
        nie ma porównania jaki jest stan tego auta.Pozdr. i bez obrazy.
        • Gość: ronin Re: do ronina i innych IP: *.proxy.aol.com 09.04.04, 10:12
          Co ty czlowieku piszesz??Czytales ten moj post uwaznie ??Mieszkam w niemczech
          od 14 lat!!i od 10 jestem w handlu uzywanymi autami!!!To wszystko co pisze
          jest prawda i niczym innym.O tym dbaniu nie swego to ci sie faktycznie cos
          pokrecilo.Czy ty myslisz ze niemcy sa innym naroden niz polacy??Sa takimi
          samymi ludzmi jak kazdy inny czlowiek na swiecie.A dbac wcale nie musi
          chlopie..bo nikt tu od przedstawiciela nie zada zeby nawet swoje sluzbowe
          auto myl!!A co dopiero o inspekcjach czy naprawach.Jak sie zepsuje placi
          firma i czesc.Wiec nie pisz takich glupstw ok??A to co napisalem to
          podtrzymuje w calej rozciaglosci.zdarzy sie dobre auto w wieku 12 lat..ale to
          jest szukanie igly w stogu siana.
          • Gość: Robert Re: do ronina i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 11:04
            Masz absolutnie rację. Nie ma nic za darmo. Ja mam inny sposób na kupowanie
            aut. Jak mi się coś podoba, to podchodzę do właściciela (nie do handlarza) i
            pytam, czy przypadkiem nie chce sprzedać. Kupiłem w ten sposób już drugi
            samochód, o jakieś 15-20% taniej, niż na giełdzie lub od handlarza. A wiesz
            dlaczego? Bo nawet jak nie nosisz się z zamiarem sprzedaży, a jest chętny, to
            większość sprzedaje nie znając średnich cen. Oczywiście może też powiedzieć za
            dużo, ale wtedy mówię, że auto nadal mi się podoba, ale jest dla mnie za
            drogie. Podziękuję i idę szukać dalej. Nigdy nie kupuję od handlarzy: albo się
            przepłaci albo się kupi złom.
            • januszcz Ceny aut w Holandii oraz w Belgii 09.04.04, 12:22
              auto.2dehands.nl/
              Oraz w Belgii

auto.2dehands.be/
              Teraz można porównywać i...nie pisać głupot. Na tych stronach są najczęściej
              ogłoszenia prywatne, ale nie tylko.

Pozdrawiam

janusz
    • dj.high-tech Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE 09.04.04, 14:54
      Chciałbym kupić w Niemczech auto z 89 roku. Pani w W. Komunikacji powiedziała,
      że na dzień dzisiejszy nie da się zarejstrować auta powyżej 10 lat. Na
      podstawie powyższej lektury widzę, że to się zmieni. Czy tak będzie? Czy za
      miesiąć będę mógł zarejstrować 15 letnie auto w Polsce?
      Czy można się tego dowiedzieć na 100%.
      Proszę o odpowiedź, żebym nie został z autem, którym będę mógł jeździć tylko po
      Niemczech.
      Pozdrawiam.
      • jacekm22 Re: Czy używane auta stanieją po wejściu do UE 09.04.04, 18:15
        Pytanie do specjalistow w tej dziedzinie ! Chcialbym PODAROWAC po 04.05.2004
        rodzinie w Polsce samochod w idealnym stanie z 1997 roku . Jak zostanie
        naliczona akcyza ?? Dziekuje za odpowiedz!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka