Dodaj do ulubionych

Grande Punto?

23.02.11, 14:57
Od ponad roku jeżdże Hyundaiem Accentem 95 rocznik,to moje pierwsze auto.
Dobrze mi się nim jeździ,nic się z nim nie dzieje i nie mam zastrzeżeń,jednak jest o już trochę wiekowe auto,a ja pracuję w Holandii i średnio raz na miesiąc będę musiała pokonywać dystans Polska-Holandia i Holandia-Polska,dlatego postanowiłam zmienić auto.
Mam okazję po znajomości kupić Grande Punto 1.3 rocznik 2008 diesel,jakaś wypasiona wersja sportowa. Co myślicie o tych autach?
Potrzebuję auta w miarę niezawodnego,którym pojeżdżę co najmniej jeszcze z 3 lata.
Proszę o opinie...
Obserwuj wątek
    • dr.buzz Re: Grande Punto? 23.02.11, 15:03
      Jezeli koniecznie juz fijata i to na takie trasy, to croma a nie jakis kukuruznik punto...
      • herladyship Re: Grande Punto? 23.02.11, 15:11
        jeśli już inne auto na takie trasy to żaden fiat... pytam o Grande Punto bo mam okazję tanio kupić...
        • dr.buzz Re: Grande Punto? 23.02.11, 15:18
          moja odpowiedz: nie
    • petwope Re: Grande Punto? 23.02.11, 15:43
      Moim zdaniem jak masz z pewnego zrodla samochod z 2008 roku, to ja bym bral.
      Punto naprawde udany samochod, chociaz w srodku troche plastikowy.

• gzagorski Re: Grande Punto? 23.02.11, 16:05
      Wypasiona wersja sportowa w okazyjnej cenie? Sprawdź grubość lakieru (czy nie malowany dwa razy), zawieszenie i elektrykę. Ja w salonie kupiłem dwa razy malowany, czyli naprawiany jako nowy. Więc do fiatów podchodzę z rezerwą.
      Pozdrawiam
    • piotr33k2 Re: Grande Punto? 23.02.11, 16:06
      jeżelli silnik nie jest po jakiejś powypadkowej awari, bity itd. to akurat idealny na takie długie i czeste przeloty. bo ten motor jest solidny jeden z najlepszych w swoje klasie i mało pali ,sprawdż tylko to tylko i bierz jak jest okazja .
      • dr.buzz Re: Grande Punto? 23.02.11, 17:56
        absolutna bzdura...ten silnik to klop przeokrutny, ani trwaly, ani bezawaryjny ani szybki...moj znajomy ma ten motor w astrze...totalne nieporozumienie, a awaria goni awarie...
        • ie3m Re: Grande Punto? 23.02.11, 18:24
          Astra z tym silnikiem jest o około 200 kg cięższa od grande punto dlatego jest taka wolna, a z brakiem trwałości grubo przesadzasz.
    • jerzyk.eu Re: Grande Punto? 23.02.11, 16:30
      Wersja sportowa z silnikiem diesla 1,3 ?
      Nie za słaby silnik na sportową wersję ?
      Z tym silnikiem jeździ zwykła nie sportowa panda.
      • no_okki Re: Grande Punto? 23.02.11, 17:19
        to nie możliwe, by tak wolnego diesla wepchnęli pod maskę sportowego auta; ktoś go naciąga
      • mort_subite Re: Grande Punto? 23.02.11, 18:48
        jerzyk.eu napisał:

> Wersja sportowa z silnikiem diesla 1,3 ?
        > Nie za słaby silnik na sportową wersję ?
        > Z tym silnikiem jeździ zwykła nie sportowa panda.

Przypuszczalnie "sportowość" tej wersji to po prostu "sportowe" trzydrzwiowe nadwozie, "sportowa" wersja wyposażenia Dynamic (sama nazwa pakietu dodaje adrenaliny ;-P) i/lub jakiś "sportowy" abarthopodobny pakiet stylistyczny (alufelgi, parę naklejek, może skóra na kierownicy).
        A sam samochód jest OK, żadna rewelacja, ale i bez większych słabości - ot, typowy przedstawiciel segmentu B sprzed paru lat. Fajny do miasta a dla 1-2 osób sprawdzi się i w dłuższej trasie. Silnik bez szaleństw, ale do spokojnego i ekonomicznego toczenia się na autostradowych przelotach będzie w sam raz. Ważne tylko, żeby pochodził z pewnego źródła, bez przykrych przygód w przeszłości.
        • v-6 Re: Grande Punto? 23.02.11, 20:24
          Auto Świat zrobił test długodystansowy punto z tym silnikiem. Wypadło zupełnie dobrze, a silnik po 100k km był jak nowy:

www.auto-swiat.pl/1-fiat-grande-punto-ospaly-lecz-trwaly-test-dlugodtystansowy

Bezawaryjność 1,3 JTD mogę potwierdzić, mam w firmie doblo z tym silnikiem. Fatalny dół obrotów (turbodziura) i traktorkowate brzmienie też. Ale to samochód służbowy, na dodatek nie przeznaczony do jazdy w długie trasy. Biorąc pod uwagę, jak w testach długodystansowych AŚ wypadały auta niemieckie (volkswageny!), to punto wydaje się dość sensownym wyborem. Pewnie byłoby lepiej, gdyby pochodziło z Holandii, a nie z Polski, ale tego autorka nie napisała.
          Pozdrawiam
          v-6

• alfik7 Re: Grande Punto? 23.02.11, 20:45
      Nie słuchaj forumowych mądrali co to wszystko wiedzą, bo znajomy miał.
      Przelatałem 60 tys. km., Grande z silnikiem 1.3 Multijet, w wersji 90 konnej, ze skrzynią 6 biegową.
      To jest naprawdę świetne autko. Ma wygodne fotele, ciche wnętrze i naprawdę przyjemny, oszczędny silnik.
      Tym autkiem można spokojnie przejechać bez zmęczenia ponad 1000 km., utrzymując prędkości ponad 130 km/h.
      Wersja sport ma bardzo fajne wnętrze, fotele, obniżone i twardsze zawieszenie, dodatkowe, dyskretne, ospoilerowanie.
      Ten silniczek to cacko. Jest bardzo trwały, z łańcuszkiem rozrządu. Ma chyba tylko jedną wadę: wyraźny turbodołek poniżej 2 tys. obr.
      Szkoda słów, żeby tu więcej pisać i narażać się na niepotrzebne pyskówki z "fachowcami".
      Po szczegóły zajrzyj na fiatpunto.com.pl
      • dx-7 Re: Grande Punto? 23.02.11, 20:59
        Jezeli to auto sprzedaje znajomy i jest pewne to kupuj i nie zastanawiaj sie czy np. astra itp. nie była by lepsza. Ominie się "rosyjska ruletka" zwiazana z kupnem auta używanego. Ale w komorze bedzie więcej niż 1 nabój.
      • v-6 Re: Grande Punto? 23.02.11, 21:03
        No tak, traktorek jest w doblo, punto jest - jak piszą w AŚ - dobrze wyciszone. Moje niedopatrzenie.
        Szkoda, że ma obniżone i utwardzone zawieszenie. Ale z tym da się żyć, szczególnie w Holandii.
        Pozdrawiam
        v-6
    • lupus76 Re: Grande Punto? 23.02.11, 21:49
      U mnie w firmie jeżdżą 2 Ople Meriva z tym silnikiem (w wersji 75 KM) i mogę potwierdzić to, co pisali Alfik i V-6 - bardzo przyjemny silnik, choć paskudną turbodziurą poniżej 2 tysięcy obrotów. Po mieści jeździ się tym dość nieprzyjemnie (choć po części to również "zasługa" kiepskiego sprzęgła/skrzyni biegów - może w Fiacie jest lepiej), natomiast przy dłuższych przelotach - bardzo fajnie. Średnie spalanie ok 6 litrów (przy przebiegach 80% miasto 20% trasa). Oba samochody mają po 5 lat, około 95 tkm przebiegu i żadnej awarii układu napędowego. Czyli silnik raczej trwały.
    • herladyship Re: Grande Punto? 23.02.11, 23:14
      Dziękuję za opinie:)
      Jak już wspominałam auto nie było bite,malowane,z elektryką ma wszystko ok,żadnych awarii nie miał,auto w atrakcyjnej cenie bo sprzedaje je mój ojciec,który kupił je w salonie Fiata we Włoszech 3 lata temu i jak do tej pory z autem nic się nie działo.
      Miałam okazję parę razy się nim przejechać,fakt faktem ta turbodziura może przeszkadzać,ale można się do tego przyzwyczaić i trzymać auto na wyższych obrotach.
      Tak jest to wersja sportowa 1.3 Multijet 90 koni,6-biegowa skrzynia z twardym,obniżanym zawieszeniem,ma jeszcze sportową tapicerkę i szereg innych pierdół przez które zwie się je wersją sportową.
      Wersja oczywiście trzydrzwiowa i auto zdecydowanie mniejsze od mojego Accenta,ale mam 20 lat,nie mam 2 psów i trójki dzieci,ani potrzeby przewożenia szaf pięciodrzwiowych,dlatego zakup większego auta uważam raczej za bezsensowny.
      Myślę że chyba się na niego zdecyduję....
      • conveyor Re: Grande Punto? 23.02.11, 23:18
        Jesli jest to samochod ojca, to nie ma sie co zastanawiac, tylko kupowac. W tym przypadku marka i model sa niewazne.
        • v-6 Re: Grande Punto? 23.02.11, 23:27
          conveyor napisał:

> Jesli jest to samochod ojca, to nie ma się co zastanawiac, tylko kupować.

Dokładnie.
          Pozdrawiam
          v-6
          • pulaviak Re: Grande Punto? 24.02.11, 08:57
            Dla mnie to dziwne - sprzedawać córce auto oraz kupować auto od ojca? Niech ojciec da córce auto w prezencie a córka niech sprezentuje ojcu określoną sumę :-)
            • herladyship Re: Grande Punto? 24.02.11, 10:02
              haha racja lepiej to brzmie :D
              • pulaviak Re: Grande Punto? 24.02.11, 15:01
                Do jakiego miasta w Nederlanden dojeżdzasz ( jeżeli to nie tajemnica ) ? Fajna sprawa tak sobie kursować :-)
                • herladyship Re: Grande Punto? 24.02.11, 15:17
                  Amersfoort :)
                  • pulaviak Re: Grande Punto? 25.02.11, 08:00
                    Co prawda nie byłem w Amersfoort, ale mam miłe wspomnienia z Holandią. Pzdr serdecznie.
      • alfik7 Re: Grande Punto? 24.02.11, 12:31
        Grande z silnikiem 1.3 Multijet, w wersji Sport to rodzynek na rynku. U nas miał seryjnie dość bogaty wypas: 6 poduch, klima zwykła, fajne audio + sterowanie na kierownicy, elektryka, ABS
        + ESP itp. systemy, skóra na kierownicy i dźwigni zmiany biegów, elektryka szyb, lusterek, podwójny komp po polsku, bardzo ładne alusy 17 calowe, chromowana końcówka wydechu i inne gadżety typu: kubełkowe fotele z fajną tapicerką.
        Wersja włoska pewnie jest jeszcze lepsza.
        Naprawdę ciężko coś takiego znaleźć.
        Jeśli autko pewne to tylko brać i się cieszyć jazdą. Zadbane sprzedasz za jakiś czas z pocałowaniem ręki.
        • jerzyk.eu Re: Grande Punto? 24.02.11, 13:13
          > podwójny komp po polsku

A co to jest ? Pisz po polsku bo nie rozumiem.
          • alfik7 Re: Grande Punto? 24.02.11, 13:55
            > > podwójny komp po polsku
            >
            > A co to jest ? Pisz po polsku bo nie rozumiem.

Nie przejmuj się, nie jesteś jedyny. To nie jest też żadna choroba.
            Przeprowadzono badania, z których wynikało, że większość ludzi nie rozumie 3/4 tego o czym mówią/piszą inni.

Może lepiej napisz coś konkretnego nt. Grande.
            • jerzyk.eu Ale co to ten podwójny komp ? 24.02.11, 14:13
              Proszę cię, wyjaśnij.
              • alfik7 Re: Ale co to ten podwójny komp ? 24.02.11, 14:56
                Cytuję z instrukcji obsługi:

„Komputer pokładowy“ umożliwia wskazania,
                przy kluczyku w pozycji MAR, wielkości
                odpowiadających stanowi funkcjonowania
                samochodu. Funkcja ta składa się
                z dwóch oddzielnych trip nazywanych
                „Trip A” i „Trip B”, które monitorują „jazdę
                kompletną“ samochodu (podróż)
                w sposób niezależny jedna od drugiej.
                Obie funkcje można zerować (reset – rozpoczynając
                nową podróż).
                „Trip A” umożliwia wyświetlenie następujących
                wielkości:
                – Zasięg
                – Przejechana odległość
                – Średnie zużycie paliwa
                – Chwilowe zużycie paliwa
                – Średnia prędkość
                – Czas podróży (podczas jazdy).
                “Trip B” umożliwia wyświetlenie następujących
                wielkości:
                – Przejechana odległość B
                – Średnie zużycie paliwa B
                – Średnia prędkość B
                – Czas podróży B (czas jazdy).
                Uwaga „Trip B” jest funkcją, którą można
                wyłączyć (Patrz rozdział „Aktywacja
                Trip B”). Wielkości „Zasięg” i „Chwilowe
                zużycie paliwa” nie mogą być zerowane.
                • jerzyk.eu Już wiem co to jest podwójny komp 24.02.11, 15:10
                  Dziękuję
        • szela81 Re: Grande Punto? 24.02.11, 13:49
          ale założyć jakieś niestadardowe "odcięcie" bo ukradną serio mówię
    • lucas0001 Re: Grande Punto? 24.02.11, 10:52
      Bardzo dobre auto.A jeszcze lepsza jest fabia HTP 2009 bo malo pali.Tylko 10l w miescie.
      • profhenry Re: Grande Punto? 24.02.11, 15:34
        Ja na twoim miejscu to bym kupił taki samochód
    • mechanik72 Re: Grande Punto? 01.03.11, 15:02
      Samochód łatwy w prowadzeniu. Pomyśl tylko o benzyniaku (brak problemów z rozruchem zimą). Jeżeli ma być tanio załóż dobre LPG np. Lovato. W Holandii nie będzie problemów z zakupem LPG.
      • maritimeeng Re: Grande Punto? 01.03.11, 18:16
        Ale koleżanka w treści postu pisze o dieslu. A Lovato i Landi cośtam to najgorsze syfy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka