Dodaj do ulubionych

CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA????

28.04.04, 12:19
pytanie stare. chodzi mi konkretnie o silniki VW.
benzyna 1.8, a diesle z serii 1.9 TDI
Obserwuj wątek
    • Gość: AdM Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 12:35
      a jakie masz priorytety?
    • Gość: JanG Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.04.04, 12:53
      > pytanie stare

A auto ma być nowe?
      A ile ma jeździć (rocznie)?
    • niknejm Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? 28.04.04, 14:58
      tomaszek874 napisał:

> pytanie stare. chodzi mi konkretnie o silniki VW.
      > benzyna 1.8, a diesle z serii 1.9 TDI

Oprócz pytań kolegów, dodatkowe ode mnie. 1.8 125KM (stary silnik), czy 1.8T? A
      jeśli 1.8T, to w jakiej wersji? 150KM? 180KM?

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: AdM Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 15:13
        albo 210? albo 225? :-)
        • niknejm Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? 28.04.04, 15:16
          Gość portalu: AdM napisał(a):

> albo 210? albo 225? :-)

O to taktownie nie pytałem. Nie sądzę, żeby chodziło o S3, TT, czy coś
          podobnego :-)

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: AdM Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 16:28
            ja chyba też bym się nie podjął obrony 1.9tdi 75ps przed 1.8T 225 :-) ale 130
            przed 150? :-)
            • niknejm Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? 28.04.04, 17:59
              Cóż, jeśli priorytetem ma być spalanie... :-)

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: kris kelvin Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 19:19
                niknejm napisał:
                > Cóż, jeśli priorytetem ma być spalanie... :-)

Coż jeśli priorytetem ma być przyśpieszenie .... :-)
    • klemens1 Tu znajdziesz odpowiedź 28.04.04, 17:44

www.autocentrum.pl/?FF=146
    • Gość: NOE52 Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 19:47
      To źle postawione pytanie.
      To tak jakby ktoś spytał , co lepsze
      a. Lamborgini bolid
      b. Lamborgini ciągnik rolniczy
      Silnik wysokoprężny jest tak odmienną konstrukcją od benzynowego że nie sposób
      ich porównać.
      Ja osobiście skłaniam się (jak na obecne ceny paliw) ku "dizlowi" ale tylko ze
      względów ekonomicznych bo nie do każdego benzyniaka godzi się zakładać LPG.
      pzdr.
    • tomaszek874 Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? 29.04.04, 14:43
      no tak. chodzi o auto 95-00 priorytet jednak spalanie (ew. benzyna z gazem)
      • Gość: AdM Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 14:50
        tylko tdi
      • niknejm Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? 29.04.04, 16:01
        tomaszek874 napisał:

> no tak. chodzi o auto 95-00 priorytet jednak spalanie (ew. benzyna z gazem)

Zagazowane auto z turbo może różnie się zachowywać - trzeba umieć to założyć,
        żeby nie było problemów.
        Skłoniłbym się ku dyzlowi, jeśli obniżony koszt paliwa szybko zrekompensuje Ci
        podwyższony koszt zakupu.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: AdM Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 16:18
          i przy kilkuletnim aucie trzeba by przyjrzeć się turbinie w benzynie
          • niknejm Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? 29.04.04, 17:02

> i przy kilkuletnim aucie trzeba by przyjrzeć się turbinie w benzynie

W dieslu też. Bez róznicy.
            Ostatnio było sporo Passatów 1.9TDi z padniętymi turbinami.

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: AdM Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 17:10
              ej, ej. w dieslu turbina ma łatwiejsze życie, ze względu na względnie chłodne
              spaliny. a odnośnie większej ilości passatów tdi z padniętymi turbinami:
              stosunek ilości wyprodukowanych tdi do 1.8T to pewnie 5:1 plus jeszcze duże
              większe przebiegi dla diesli
              • niknejm Re: CO LEPSZE? DIESEL CZY BENZYNA???? 29.04.04, 17:24

> ej, ej. w dieslu turbina ma łatwiejsze życie, ze względu na względnie chłodne
                > spaliny.

Prawda, ale i tak jest to punkt newralgiczny, zwłaszcza jak autem jeździ ktos,
                kto nie słyszał o schładzaniu turbiny...

> a odnośnie większej ilości passatów tdi z padniętymi turbinami:
                > stosunek ilości wyprodukowanych tdi do 1.8T to pewnie 5:1 plus jeszcze duże
                > większe przebiegi dla diesli

Nie 'większej'. Wiem po prostu o dość sporej liczbie aut tym dotkniętych.

Pzdr
                Niknejm
      • hip-hopp tylko D4-D (n/t) 30.04.04, 14:06

• Gość: Szymi benzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 17:38
      wiadomo co lepsze pod kazdym wzgledem oprocz ekonomicznosci - benzyna
      • klemens1 Re: benzyna 29.04.04, 22:28
        Gość portalu: Szymi napisał(a):

> wiadomo co lepsze pod kazdym wzgledem oprocz ekonomicznosci - benzyna

i oprócz tego że diesla nie trzeba piłować żeby przyspieszał
        i oprócz tego że dieslem łatwiej się wyprzedza na trasie
        i oprócz tego że diesle są trwalsze
        i oprócz tego że diesla drożej się sprzeda
        i pewnie jeszcze kilka "oprócz"

a w czym benzyna jest lepsza?
        chyba tylko w cenie zakupu przy nowym samochodzie.
        • Gość: Szymi Re: benzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.04, 22:46
          > i oprócz tego że diesla nie trzeba piłować żeby przyspieszał

turbo benzyne tez nie trzeba - a zwykla benzyne mozna zreszta prawdziwi kierwcy
          to lubia

> i oprócz tego że dieslem łatwiej się wyprzedza na trasie

a benzyna za to wyprzedza sie szybciej na trasie

> i oprócz tego że diesle są trwalsze

jak ktos kupuje na taksowke albo furgon to masz racje -mi wystarczy jak benzyna
          bez problemu zrobi 300k km

> i oprócz tego że diesla drożej się sprzeda

i kupi

> i pewnie jeszcze kilka "oprócz"

jeszcze oprocz tego ze diesel wydaje tragiczny dzwiek
          oprocz tego ze diesel sie trzesie przy zapalaniu i wylaczaniu silnika i w
          czasie pracy na biegu jalowym
          i oprocz tego ze diesel jest wolniejszy od beznyny przy przyspieszaniu na
          optymalnym biegu
          i oprocz tego ze diesel jest totalnym zaprzeczeniem tzw "drivers car" - kto
          naprawde lubi jezdzic samochodem wie co to znaczy

"hp is for racers, torque is for old men driving around town pretending"

hehe kto to powiedzial?:)
          • tomaszek874 od autora 30.04.04, 10:44
            w sumie w dieslach odrzuca mnie tylko klekot. osiągi były już w tych latach
            porównywalne.
            prócz elastyczności bo ta oczywiście przemawia na korzyść tdi.
            niestety dźwięki jakie tdi wydają nie przekonują mnie do nich, lecz do benzyny
            + gaz. teraz jeżdże właśnie passatem varian '93(ale już nowa karoseria B4).
            jest to silnik 1,8/90km. słabe osiągi ale z gazem koszta do przełknięcia. jedno
            mnie zastanawia. czy spalanie rzędu 11/12 litrów gazu na 100 jest w normie?
            1/3 miasto 2/3 trasa. przy ostrożnej jeździe. znaczy oszczędnej.
            dzięki za dotychczasowe porady:)
            • niknejm Re: od autora 30.04.04, 12:59
              tomaszek874 napisał:

> jedno mnie zastanawia. czy spalanie rzędu 11/12 litrów gazu na 100 jest w
              > normie?
              > 1/3 miasto 2/3 trasa. przy ostrożnej jeździe. znaczy oszczędnej.
              > dzięki za dotychczasowe porady:)

Jeśli masz instalację gazową bez wtrysku gazu (a zapewne taką masz), to na gzie
              spalisz 10-20% więcej. Tak wynika z praktyki. Czyli spalanie w normie.

Pzdr
              Niknejm
          • klemens1 Re: benzyna 30.04.04, 16:29
            > turbo benzyne tez nie trzeba

TD i tak jest w tym względzie lepsze od turbobenzyny. Mam porównanie - Passat 1.8T i Laguna 2.2 dCi

> a zwykla benzyne mozna zreszta prawdziwi kierwcy to lubia

A jak ktoś nie lubi piłować silnika to nie jest prawdziwym kierowcą? I może jeszcze powinien mieć kompleksy z tego powodu?

> > i oprócz tego że dieslem łatwiej się wyprzedza na trasie
            > a benzyna za to wyprzedza sie szybciej na trasie

Gdyby wyprzedzała szybciej to łatwiej by się nią wyprzedzało.

> > i oprócz tego że diesla drożej się sprzeda
            > i kupi

używanego nie tak znowu drożej, a przynajmniej jeszcze pojeździ długo, bo - jak pisałem wcześniej - jest trwalszy.

> jeszcze oprocz tego ze diesel wydaje tragiczny dzwiek

tylko na postoju i słychać ten dźwięk tylko na zewnątrz i tylko starze diesle

> oprocz tego ze diesel sie trzesie przy zapalaniu i wylaczaniu silnika i w
            > czasie pracy na biegu jalowym

tyle lat jeżdżę dieslem i nie zauważyłem

> i oprocz tego ze diesel jest wolniejszy od beznyny przy przyspieszaniu na
            > optymalnym biegu

na optymalnym to jest akurat szybszy, chyba że optymalnym biegiem dla 70 km/h jest dwójka

> i oprocz tego ze diesel jest totalnym zaprzeczeniem tzw "drivers car" - kto
            > naprawde lubi jezdzic samochodem wie co to znaczy

ja lubię jeździć samochodem a nie wiem co to znaczy - wyjaśnij może, przecież wiesz

> "hp is for racers, torque is for old men driving around town pretending"
            >
            > hehe kto to powiedzial?:)

Ktoś kto lubi jak go słychać na kilometr w okolicy gdy przyspiesza.
            • niknejm Re: benzyna 30.04.04, 17:36
              klemens1 napisał:

> > turbo benzyne tez nie trzeba
              >
              > TD i tak jest w tym względzie lepsze od turbobenzyny. Mam porównanie - Passat
              > 1.8T i Laguna 2.2 dCi

No tak, tylko 20% różnicy w pojemności ;-)) I pewnie Passat z soft turbo 150KM.

> > > i oprócz tego że dieslem łatwiej się wyprzedza na trasie
              > > a benzyna za to wyprzedza sie szybciej na trasie
              >
              > Gdyby wyprzedzała szybciej to łatwiej by się nią wyprzedzało.

Niekoniecznie. Łatwiej jest po prostu wdepnąć pedał w podłogę na V niż
              zredukować benzynowca na III i dopiero depnąć. Tyle, że po redukcji benzynowiec
              będzie lepiej przyspieszał niz porównywalny pojemnością diesel.

> > > i oprócz tego że diesla drożej się sprzeda
              > > i kupi
              >
              > używanego nie tak znowu drożej, a przynajmniej jeszcze pojeździ długo, bo -
              > jak pisałem wcześniej - jest trwalszy.

Niekoniecznie. Silniki 1.3 Multijet mają według informacji producenta
              starczać 'aż' na 250kkm.

> > i oprocz tego ze diesel jest wolniejszy od beznyny przy przyspieszaniu na
              > > optymalnym biegu
              >
              > na optymalnym to jest akurat szybszy, chyba że optymalnym biegiem dla 70 km/h
              > jest dwójka

U mnie akurat jest. Od 70 do 110 użyłbym dwójki właśnie przy wyprzedzaniu.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: AdM Re: benzyna IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.04, 12:02
                niknejm napisał:
                Niekoniecznie. Silniki 1.3 Multijet mają według informacji producenta
                > starczać 'aż' na 250kkm.

to tu to tam czytam wieszanie psów na fiacie za odwagę napisania przybliżonego
                okresu eksploatacji tego silnika. twierdzisz, że 250tys. podane oficjalnie
                przez producenta to mało? na jakiej podstawie? porównania z jakimi danymi?
                którego producenta? oczywiście można to porównać z przebiegami uzyskiwanymi w
                praktyce, ale to niesprawiedliwe. a może ktoś ma potwierdzone dane OD
                PRODUCENTA dla porównywalnego silnika? nie sądzę pzdr
              • klemens1 Re: benzyna 02.05.04, 16:23
                > No tak, tylko 20% różnicy w pojemności ;-)) I pewnie Passat z soft turbo 150KM.

Tak, porównuję moce, nie pojemności. Nawet wolę większą pojemność a taką samą moc, bo jest wtedy korzystniejszy przebieg momentu obrotewego.

> > jak pisałem wcześniej - jest trwalszy.
                >
                > Niekoniecznie. Silniki 1.3 Multijet mają według informacji producenta
                > starczać 'aż' na 250kkm.

1. To Fiat.
                2. Ta gwarancja dotyczy zapewne 250 Mm przejechanych na I biegu.
                3. Na ile udzielają gwarancji inni producenci (np. Toyota)?

Na resztę odpowiedziałem Szymiemu.
                • niknejm Re: benzyna 03.05.04, 01:30
                  klemens1 napisał:

> > No tak, tylko 20% różnicy w pojemności ;-)) I pewnie Passat z soft turbo 1
                  > 50KM.
                  >
                  > Tak, porównuję moce, nie pojemności. Nawet wolę większą pojemność a taką samą
                  > moc, bo jest wtedy korzystniejszy przebieg momentu obrotewego.

Jak tak, to gratuluję. Dojdziesz zapewne do niezwykle odkrywczego wniosku, że
                  V8 5.7L daje lepszą dynamikę, niż silnik R4 2.0 :-)

> 1. To Fiat.

Przecież Fiat to twórca dieslowskiego 'bożka' - common raila. :-)

> 2. Ta gwarancja dotyczy zapewne 250 Mm przejechanych na I biegu.

Nie. Mowa jest o przebiegu do remontu.

> 3. Na ile udzielają gwarancji inni producenci (np. Toyota)?

Nie wiem. Poszukaj :-)

Pzdr
                  Niknejm
                  • klemens1 Re: benzyna 03.05.04, 17:24
                    niknejm napisał:

> Jak tak, to gratuluję. Dojdziesz zapewne do niezwykle odkrywczego wniosku, że
                    > V8 5.7L daje lepszą dynamikę, niż silnik R4 2.0 :-)

Jeżeli ma większą moc, to na pewno.

> > 2. Ta gwarancja dotyczy zapewne 250 Mm przejechanych na I biegu.

> Nie. Mowa jest o przebiegu do remontu.

Ktoś może sobie do remontu jeździć na I biegu.

> > 3. Na ile udzielają gwarancji inni producenci (np. Toyota)?
                    >
                    > Nie wiem. Poszukaj :-)

Nie szukam odpowiedzi na to pytanie, tylko chciałem zwrócić uwagę, że inni producenci raczej nie określają przebiegu silnika do remontu, a jakby nawet określali, to muszą brać pod uwagę ekstremalne wykorzystywanie tego silnika. Przy łagodnej jeździe fiatowski diesel przejedzie zapewne drugie tyle bez remontu
            • Gość: Szymi Re: benzyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.04, 22:08
              > > turbo benzyne tez nie trzeba
              >
              > TD i tak jest w tym względzie lepsze od turbobenzyny. Mam porównanie - Passat
              > 1.8T i Laguna 2.2 dCi

eheheh ;) a swistak.......

> > a zwykla benzyne mozna zreszta prawdziwi kierwcy to lubia
              >
              > A jak ktoś nie lubi piłować silnika to nie jest prawdziwym kierowcą? I może
              jes
              > zcze powinien mieć kompleksy z tego powodu?

jak ktos lubi jezdzic po cichu i nie przekracza 3K obrotow to zylki sportowego
              kierowcy nie ma ani troche

> > > i oprócz tego że dieslem łatwiej się wyprzedza na trasie
              > > a benzyna za to wyprzedza sie szybciej na trasie
              >
              > Gdyby wyprzedzała szybciej to łatwiej by się nią wyprzedzało.

no wlasnie nie - latwiej sie wyprzedza dieslem bo wystarczy wdepnac gaz - w
              benzynie trzeba jeszcze zredukowac co jest jak widac bie komfortowe dla
              niektorych - za to wtedy diesel nie ma szans - ja sprawdzalem sie z roznymi TDi
              i przegralem z 2.5 TDi a mam 2 litry w benzynie bez turbo

> tylko na postoju i słychać ten dźwięk tylko na zewnątrz i tylko starze diesle

to jest klamstwo - w nowym superbie 1.9 TDi 130 KM slychac wewnatrz w czasie
              jazdy do 80 km/h - to samo w Audi A4 i Mercedesie C220 CDI 99r

jedynym dieslem ktorym jechalem i bylo znacznie lepije byl 530d ale jego nalezy
              raczej porownywac z rzedowymi szostkami z bawarii a przy takim porownaniu
              wypada bardzo kiepsko

> > oprocz tego ze diesel sie trzesie przy zapalaniu i wylaczaniu silnika i w
              > > czasie pracy na biegu jalowym
              >
              > tyle lat jeżdżę dieslem i nie zauważyłem

moze dlatego ze za duzo jezdzisz dieslem - trzeba miec do czego porownac -
              kierowca traktora jadac twoim dieslem tez by pewnie nie zauwazyl;)

> na optymalnym to jest akurat szybszy, chyba że optymalnym biegiem dla 70 km/h
              j
              > est dwójka

w moim samochodzie do wyprzedzania od 70km/h optymalna jest II

> > i oprocz tego ze diesel jest totalnym zaprzeczeniem tzw "drivers car" - kt
              > o
              > > naprawde lubi jezdzic samochodem wie co to znaczy
              >
              > ja lubię jeździć samochodem a nie wiem co to znaczy - wyjaśnij może, przecież
              w
              > iesz

przejedz sie jakims samochodem w typie M3 (moze byc nawet Lexus IS) - wtedy
              zrozumiesz

> > "hp is for racers, torque is for old men driving around town pretending"
              > >
              > > hehe kto to powiedzial?:)
              >
              > Ktoś kto lubi jak go słychać na kilometr w okolicy gdy przyspiesza.

to chyba byl Emerson Fittipaldi dwukrotny mistrzy swiata F1 i Indy500- moze i
              lubi jak go slychac na kilometr - a propos dzisija czekajac na rodzine przed
              parkingiem supermarketu porownywalem sobie dzwieki przejezdzajacych samochodow -
              szczerze to diesla moglem rozpoznac na kilomter a benzyny jak sie toczyly to
              nie wiadomo czy na wylaczonym silniku czy nie

pzdr
              • Gość: AdM na drodze IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 01.05.04, 12:15
                Szymi, jesteś fanatykiem benzyny, więc nie możesz być obiektywny z założenia :-
                ) zgadzam się z Tobą odnośnie frajdy z jazdy benzyną, kręcenia silnika itd..
                wsadzanie d do jakiegokolwiek autka o charakterze sportowym to pomyłka. tylko
                trzeba zauważyć jedną zasadniczą sprawę. załóżmy że puszczamy na drogę 100
                statystycznych kierowców. 50dieslem i 50benzyną. zakładam się, że do celu
                dojadą w takiej kolejności: 3benzyny, 50diesli a potem reszta benzyn. dla
                statystycznego kierowcy diesel jest dużo szybszy. to proste. pozdrawiam
              • klemens1 Re: benzyna 02.05.04, 16:19
                > eheheh ;) a swistak.......

Jak się nie ma argumentów to lepiej wcale nie odpisywać.

> jak ktos lubi jezdzic po cichu i nie przekracza 3K obrotow to zylki sportowego
                > kierowcy nie ma ani troche

Może i nie ma, ale takich sportowców wyprzedzam z reguły na światłach do których dojechali pierwsi i musieli się zatrzymać bo mieli czerwone.

> no wlasnie nie - latwiej sie wyprzedza dieslem bo wystarczy wdepnac gaz - w
                > benzynie trzeba jeszcze zredukowac co jest jak widac bie komfortowe dla
                > niektorych - za to wtedy diesel nie ma szans

Zgodzę się tutaj - ale jak już napisano, mimo tego statystycznie przeciętny kierowca szybciej wyprzedzi dieslem.

> to jest klamstwo - w nowym superbie 1.9 TDi 130 KM slychac wewnatrz w czasie
                > jazdy do 80 km/h - to samo w Audi A4 i Mercedesie C220 CDI 99r

W Passacie 1.9 TDi nie słychać silnika w środku, to samo ze starym dieslem w Safrane od 30 km/h. Być może to zasługa wyciszenia kabiny, ale i tak słychać benzynowce które obok mocno przyspieszają.

> > tyle lat jeżdżę dieslem i nie zauważyłem
                >
                > moze dlatego ze za duzo jezdzisz dieslem - trzeba miec do czego porownac -
                > kierowca traktora jadac twoim dieslem tez by pewnie nie zauwazyl;)

Wsześniej jeździłem samymi benzyniakami - na postoju były oczywiście cichsze, ale przy szybszej jeździe wszystkie brzęczały przez co wolałem jechać wolniej ale bez tego wkurzającego dźwięku. Pojemności benzyn: od 1.4 do 2.5. Te 2.5 jeszcze było w miarę.

> w moim samochodzie do wyprzedzania od 70km/h optymalna jest II

Tutaj oczywiste jest że to zależy od obrotów mocy maksymalnej.

> przejedz sie jakims samochodem w typie M3 (moze byc nawet Lexus IS) - wtedy
                > zrozumiesz

Przejechałem się ostatnio BMW 320 z pierdzącym wydechem (nie jako kierowca) - po półgodzinnej jeździe bolała mnie głowa i trzęsło się w żołądku (od twardego zawieszenia, nie emocji) - zrozumiałem że takie samochody są do dupy.

> a propos dzisija czekajac na rodzine przed
                > parkingiem supermarketu porownywalem sobie dzwieki przejezdzajacych samochodow
                > -
                > szczerze to diesla moglem rozpoznac na kilomter a benzyny jak sie toczyly to
                > nie wiadomo czy na wylaczonym silniku czy nie

Odwrotnie jest podczas przyspieszania - benzynę można rozpoznać na kilometr, a diesel nie wiadomo czy ma uruchomiony silnik czy nie. Można to wywnioskować po tym, że przypiesza.
                • niknejm Zbiorczo - do Klemensa i AdM 03.05.04, 01:26
                  klemens1 napisał:

> Zgodzę się tutaj - ale jak już napisano, mimo tego statystycznie przeciętny
                  > kierowca szybciej wyprzedzi dieslem.

Zgodzę się, widząc jak jeździ mnóstwo ludzi. W gronie znajomych słyszę często
                  gadanie o tym, jak to automat jest 'dla kobiet', a jak widzę rozpaczliwą
                  technikę jazdy wielu tych 'fahofcuf', to aż żal mi silnika - bo zredukowanie
                  biegu to za truuudna dla nich operacja. Umieją tylko 'depnąć' na przełożeniu,
                  które akurat mają włączone. I w tym silnik z doładowaniem potrafi
                  zrekompensować niedostatki kierowcy - tylko pytanie powinno brzmieć -
                  turbodiesel czy może po prostu ten pogardzany 'automat dla kobiet'? Jak ktoś
                  najzwyczajniej w świecie nie umie zmieniać biegów, to chyba raczej automat.

> Tutaj oczywiste jest że to zależy od obrotów mocy maksymalnej. [mowa o
                  > wyprzedzaniu od 70 na II - przyp. N.]

Nie. Zależy to od momentu obr. na kołach przy danym przełożeniu skrzyni i
                  danych obrotach silnika. Np. przy 70km/h moment na kołach może być na II
                  większy niż na III, mimo, że moment na silniku jest większy na III. Dzieje sie
                  tak za sprawą różnicy przełożenia biegów II i III, rekompensującej z naddatkiem
                  mniejszy moment na silniku. Nie mówie tu, że na II przy 70km/h moment na
                  silniku nie może być większy niż na III - bo może. Chodzi o ilustrację.

> Przejechałem się ostatnio BMW 320 z pierdzącym wydechem (nie jako kierowca) -
                  > po półgodzinnej jeździe bolała mnie głowa i trzęsło się w żołądku (od
                  > twardego z
                  > awieszenia, nie emocji) - zrozumiałem że takie samochody są do dupy.

Zawsze twierdziłem, że 'tjuninkofcy' z ich pierdzidłami wydechowymi i podwoziem
                  w asfalcie są... tjuninkofcami właśnie :-))

Co do 250000km przebiegu Multijeta - Honda sugeruje przebieg do remontu dla
                  swoich silników jako wynoszący 350000km. W praktyce znam kilka osób
                  (Hondziarzy) które przejechały bez remontu 400000km i więcej i kompresja nadal
                  jest OK, silnik jeszcze się do remontu nie kwalifikuje.
                  Kiedyś robiono trwałe, niewysilone diesle - niemal niezniszczalne. Wolnossące,
                  bez turbo. Ich wadą były jedynie bardzo kiepskie osiągi, ale chodziło o
                  oszczędność.

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: AdM Re: Zbiorczo - do Klemensa i AdM IP: *.visp.energis.pl 03.05.04, 07:40
                    Zgodzę się, widząc jak jeździ mnóstwo ludzi. W gronie znajomych słyszę często
                    > gadanie o tym, jak to automat jest 'dla kobiet', a jak widzę rozpaczliwą
                    > technikę jazdy wielu tych 'fahofcuf', to aż żal mi silnika - bo zredukowanie
                    > biegu to za truuudna dla nich operacja. Umieją tylko 'depnąć' na przełożeniu,
                    > które akurat mają włączone. I w tym silnik z doładowaniem potrafi
                    > zrekompensować niedostatki kierowcy - tylko pytanie powinno brzmieć -
                    > turbodiesel czy może po prostu ten pogardzany 'automat dla kobiet'? Jak ktoś
                    > najzwyczajniej w świecie nie umie zmieniać biegów, to chyba raczej automat

a nie pomyślałeś kiedyś, że dla niektórych ciągłe mieszanie biegami 5-2 może
                    być niekomfortowe na dłuższą metę? kierowcy benz. zawsze muszą redukować przy
                    wyprzedzaniu i 95% redukuje z 5 na 4. wg Twojej logiki najlepiej jechałoby sie
                    autkiem z silnikiem ze sportowego motoru, który mażna kręcić do 15.000 i
                    przykładnią z 20 biegami.

W praktyce znam kilka osób
                    > (Hondziarzy) które przejechały bez remontu 400000km i więcej i kompresja
                    nadal
                    > jest OK, silnik jeszcze się do remontu nie kwalifikuje.

no i bardzo dobrze. za kilka lat spotkamy w praktyce te diesle 1.3 z podobnym
                    przebiegiem i w dobrym stanie

Kiedyś robiono trwałe, niewysilone diesle - niemal niezniszczalne. Wolnossące,
                    > bez turbo. Ich wadą były jedynie bardzo kiepskie osiągi, ale chodziło o
                    > oszczędność.

teraz też takie robią np. 1.9SDI(zdaje się że nawet będzie 2.0sdi 16v) :-) ma
                    wszystkie wymienione przez Ciebie zalety i wady
                    • niknejm Re: Zbiorczo - do Klemensa i AdM 04.05.04, 17:43

> a nie pomyślałeś kiedyś, że dla niektórych ciągłe mieszanie biegami 5-2 może
                      > być niekomfortowe na dłuższą metę? kierowcy benz. zawsze muszą redukować przy
                      > wyprzedzaniu i 95% redukuje z 5 na 4.

Wymyślono automaty, jeśli kogoś zmiana biegu męczy :-)

> wg Twojej logiki najlepiej jechałoby
                      > sie
                      > autkiem z silnikiem ze sportowego motoru, który mażna kręcić do 15.000 i
                      > przykładnią z 20 biegami.

Nie popadajmy w przesadę. :-) Ja uwazam, że 6 biegów jest jak najbardziej OK.
                      Natomiast jeśli ktoś wymysli silnik o płaskim (i dużym) momencie obrotowym w
                      zakresie 2000-15000 obr/min, to czemu nie? Jeśli cena nie byłaby zaporowa :-)
                      Na razie takie parametry mają silniki F1 - no może trochę lepsze, kręcą się do
                      18000 czy 19000obr/min (nowy silnik Hondy stosowany przez team BAR Honda).

> no i bardzo dobrze. za kilka lat spotkamy w praktyce te diesle 1.3 z podobnym
                      > przebiegiem i w dobrym stanie

Byc może, byc może... Poczekajmy te parę lat :-)

> teraz też takie robią np. 1.9SDI(zdaje się że nawet będzie 2.0sdi 16v) :-) ma
                      > wszystkie wymienione przez Ciebie zalety i wady

Fakt, ale to jeden z ostatnich przedstawicieli ginącego gatunku :-)

Pzdr
                      Niknejm
                      • Gość: AdM Re: Zbiorczo - do Klemensa i AdM IP: *.visp.energis.pl 04.05.04, 18:06
                        niknejm napisał:
                        19000obr/min (nowy silnik Hondy stosowany przez team BAR Honda).

w zeszłym sezonie bmw kręciło ponad 20000.

Fakt, ale to jeden z ostatnich przedstawicieli ginącego gatunku :-)
                        2.0sdi to najnowszy przedstawiciel wymierającego gatunku :-) pzdr
                  • klemens1 Re: Zbiorczo - do Klemensa i AdM 03.05.04, 17:30
                    > Jak ktoś
                    > najzwyczajniej w świecie nie umie zmieniać biegów, to chyba raczej automat.

Może umie, tylko nie lubi odgłosu piłowania?

> > Tutaj oczywiste jest że to zależy od obrotów mocy maksymalnej. [mowa o
                    > > wyprzedzaniu od 70 na II - przyp. N.]
                    >
                    > Nie. Zależy to od momentu obr. na kołach przy danym przełożeniu skrzyni i
                    > danych obrotach silnika. Np. przy 70km/h moment na kołach może być na II
                    > większy niż na III, mimo, że moment na silniku jest większy na III. Dzieje sie
                    > tak za sprawą różnicy przełożenia biegów II i III, rekompensującej z naddatkiem
                    >
                    > mniejszy moment na silniku. Nie mówie tu, że na II przy 70km/h moment na
                    > silniku nie może być większy niż na III - bo może. Chodzi o ilustrację.

W tym wątku też to tłumaczyłem:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=11948479&a=11997196
                    Wygląda na to że obaj mamy takie samo zdanie w tej kwestii tylko się nie zrozumieliśmy.

> Co do 250000km przebiegu Multijeta - Honda sugeruje przebieg do remontu dla
                    > swoich silników jako wynoszący 350000km. W praktyce znam kilka osób
                    > (Hondziarzy) które przejechały bez remontu 400000km i więcej i kompresja nadal
                    > jest OK, silnik jeszcze się do remontu nie kwalifikuje.
                    > Kiedyś robiono trwałe, niewysilone diesle - niemal niezniszczalne. Wolnossące,
                    > bez turbo. Ich wadą były jedynie bardzo kiepskie osiągi, ale chodziło o
                    > oszczędność.

Mam takiego, 208 tys. km i wszystko OK, niedawno sprawdzałem wtryskiwacze itp.
                    Nowe też raczej nie są najgorsze - nie słyszę narzekań wśród znajomych którzy robią duże przebiegi.
                • Gość: venivv Re: benzyna IP: 212.160.232.* 03.05.04, 15:40
                  "W Passacie 1.9 TDi nie słychać silnika w środku, to samo ze starym dieslem w
                  Safrane od 30 km/h. Być może to zasługa wyciszenia kabiny, ale i tak słychać
                  benzynowce które obok mocno przyspieszają."

Safrane dizlem nie jeździłem, natomiast w Passatach 1.9TDI(130) - słychać
                  klekotanie wyraźnie w czasie dynamicznych przyspieszeń, z tymi benzynowcami to
                  przesadziłeś :)

• Gość: Henio VR6! IP: *.sympatico.ca 30.04.04, 22:22
    • tomaszek874 od autora wątku :-) 05.05.04, 11:16
      oj rozwiną się wątek, rozwiną. i już niekoniecznie na zadane pytanko. ja jednak
      zostane przy benzynie z gazem. subiektywna ocena przemawia za tym rozwiązaniem.
      ale rozumie zwolenników diesla, bo przecież to są także bardzo dobre
      konstrukcje mające wiele zalet.
      nic nie jest idealne, anie benzyna, ani gaz ani diesel.
      pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka