Dodaj do ulubionych

jaki samochód mam wybrać

01.04.11, 13:56
mam problem z wyborem auta, mam do wydania ok 10000 interesują mnie tylko niemieckie lub japońskie, szukam czegoś ekonomicznego i w miarę bezawaryjnego,może mi ktoś coś doradzi był bym bardzo wdzięczny pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dr.buzz Re: jaki samochód mam wybrać 01.04.11, 14:01
      ja bym wybral niemiecki...japonskie w tej cenie moga juz byc zardzewiale hehe
    • laisar Re: jaki samochód mam wybrać 01.04.11, 14:17
      A dla kogo i do czego to auto? Bo to drastycznie zmienia możliwości...

(Np: singiel / DINKi / 2+1 / 2+>3, miasto / suburbia / dzicz / autostrady / OS-y, tylko prywatnie / także do pracy, bagażnik na aktówkę / 2_wózki+rower+ponton? Wszystko razem / dowolna kombinacja / coś innego?).
      • kiniu87 Re: jaki samochód mam wybrać 01.04.11, 14:35
        Raczej do pracy,czasem na ryby.Singiel,częściej po mieście będę podróżował
        • qqbek Re: jaki samochód mam wybrać 01.04.11, 15:56
          kiniu87 napisał:

> Raczej do pracy,czasem na ryby.Singiel,częściej po mieście będę podróżował

Opel Astra?
          Wiem, że powtarzam się, ale nawet do miasta nic mniejszego niż kompakt moim zdaniem i tak się nie nadaje.
          Sam mam Astrę i jestem zadowolony.
          A przemawia za nią kilka faktów (mowa rzecz jasna o T98 czyli Astrze G, albo, jak kto woli "dwójce"):
          1. Dobrze zestrojone, choć dość twarde zawieszenie.
          2. Tanie części zamienne (bo w samochodzie za 10k zawsze trzeba liczyć się z kosztami serwisu).
          3. Szeroka gama silników do wyboru (benzynowe od 1,2 do 2,2l pojemności... od rachitycznego toczydła, po całkiem zwinne autko prawie sportowe. Diesli w tych widełkach cenowych raczej polecić nie można, chyba, że auto będzie miało w pełni znaną historię). Moi faworyci to 16 zaworowe 1,4 i 1,6... albo 8-zaworowy 1,6 (jeżeli planujesz "zagazowanie").
          4. Tańszy od Golfa z porównywalnego rocznika. W modelach sprowadzanych łatwo znaleźć bogato wyposażone wersje, w sprzedawanych w Polsce (a mówimy o rocznikach 98-00 w wypadku tego przedziału cenowego) będą co najwyżej 2 poduchy i elektryka przednich szyb.
          5. Wygląda jako-tako... bo produkowany był aż do 2009 roku i jeszcze nie opatrzył się, jako "stary rzęch od 10-lat nieprodukowany".
          6. Funkcjonalność.
          7. Brak tendencji do rdzewienia (powszechnej w porównywalnych kompaktach, może poza Golfem).
    • egolit Re: jaki samochód mam wybrać 01.04.11, 14:53
      Honda CIVIC, tylko za te pieniądze niestety starsza niż 2000 rok. Silnik nie do zajechania. Sprawdź tylko blachy, ale blachy trzeba sprawdzić i w niemieckim:)
      Mitsu Colt czy też space star też są fajne i bezawaryjne. O niemieckich nie wiem bo nie używałem.
      Można też trafić suzuki w dobrym stanie. I nie patrz na przebieg auta tylko na jego stan techniczny, to tak na koniec

• silje78 Re: jaki samochód mam wybrać 05.04.11, 08:49
      polecam nissana almerę. tylko szukaj czegoś niezajedżonego, ale to zasada przy każdym samochodzie.
      moja jest z 2001r, w gazie od końca roku 2002. samochód w zasadzie bezawaryjny. w sumie w planach mam wymianę, ale tylko dlatego, że szukam już czegoś nowszego, lepiej wyposażonego. maja almerka ma tylko dwie poduchy, klimatyzcję, bez ABS.
    • jacek671 Re: jaki samochód mam wybrać 05.04.11, 22:13
      też poleciłbym astrę G z silnikiem 1,4 16v , mamy takie 2 w firmie rocznik 2008 listopad od początku zagazowane zrobione mają 209tyś.km. a druga 170tyś.km. motorki pracują wzorowo , spalanie - mamy normę 9L lpg ale mieszczą się w 8L , kierowców miały kilkudziesięciu - pracują dzień i noc non - stop [ ochrona- GI ] , czasami nie ma kiedy oleju wymienić - jak dla mnie auto wzorcowe . do spokojnej jazdy ok.
    • buraque Re: jaki samochód mam wybrać 05.04.11, 22:17
      kiniu87 napisał:

> mam problem z wyborem auta, mam do wydania ok 10000 interesują mnie tylko niemi
      > eckie lub japońskie

:) a nie interesuje cię stan i walory użytkowe?

oto do czego prowadzi dawanie wiary obiegowej opinii

za 10 tys możesz mieć benzynową Lybrę w dobrym stanie, no ale to już nie jest niemieckie auto w dieslu :)
    • fredoo Re: jaki samochód mam wybrać 07.04.11, 12:24
      A co teraz jest niemieckie lub japońskie? Samochody sa tylko gdzieś montowane a produkowane po całym świecie. Niech mi powie ktoś jakiej produkcji jest Suzuki Sx4 czyli Fiat Sedici montowany w wegierskiej fabryce?
      • kinman Re: jaki samochód mam wybrać 09.04.11, 11:27
        Wybierz coś co będzie tanie w eksploatacji, wtedy i ubezpieczenie powinno być w rozsądnej cenie. Trzeba się też kierować tym czy masz zamiar jeździć tym samochodem tylko po mieście, czy dłuższe trasy też wchodzą w grę ?
      • misiak.bk Re: jaki samochód mam wybrać 12.04.11, 11:14
        Jak sx4 sedan, kupiony w polskim salonie, to wybitnie z Japonii. :)
    • adrian_ktostam Re: jaki samochód mam wybrać 09.04.11, 12:49
      Jeżeli masz zamiar dłuższy czas dużo jeździć, wybierz japoński. Jeżeli jeździsz niedużo i kupujesz samochód na rok czy 2, możesz wybrać niemiecki, bo chyba łatwiej sprzedasz. Propaganda niemieckiej prasy motoryzacyjnej robi swoje, co widać na tym forum...
    • swan_ganz przede wszystkim musi być szybki 10.04.11, 14:07
      reszta jest mniej istotna..
    • grejfruut Re: jaki samochód mam wybrać 10.04.11, 16:40
      Warto zastanowić się nad Nissanem Primera ale też i zadbanym VW Vento w dieslu - za 10 tyś. powinno się dostać coś w naprawdę dobrym stanie.
    • oktego Re: jaki samochód mam wybrać 15.04.11, 12:24
      ekomicznych i bezawaryjnych to raczej nie ma. Zależy jeszcze czy chcesz duże auto, czy małe do miasta. jeśli małe do pół biedy, bo łatwiej znaleźć zadbane z małym przebiegiem. Tuta w grę wchodziłaby skoda fabia. Jak chcesz większe, to dużego wyboru nie masz, chyba że reflektujesz na jakiś 16-sto letni wieśwagen (VW) czy inne igiełki od niepalącej 60-cio letniej dziewicy, która jeździła samochodem wyłącznie latem, wyłącznie w niedziele i tylko do kościoła oddalonego o 1 km od miejsca jej zamieszkania.
      • kinman Re: jaki samochód mam wybrać 21.04.11, 23:18
        Na wszelki wypadek małe auto ;) nigdy nie wiadomo kiedy będziemy zmuszeni pojechać do miasta i wcisnąć się w miejsce parkingowe.
      • adrian_ktostam Re: jaki samochód mam wybrać 22.04.11, 21:16
        chyba że reflektujesz na jakiś 16-sto letni wieśwagen (VW) czy inne igiełki od niepalącej 60-cio letniej dziewicy, która jeździła samochodem wyłącznie latem, wyłącznie w niedziele i tylko do kościoła oddalonego o 1 km od miejsca jej zamieszkania.

Ogłoszenie:
        Sprzedam 16-sto letni VW. Poprzednia właścicielka niepaląca, nie śmigana, jeździła samochodem wyłącznie latem, wyłącznie w niedziele i tylko do kościoła oddalonego o 1 km od miejsca jej zamieszkania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka