Dodaj do ulubionych

Mały miejski samochód

04.04.11, 21:36
Witam. Szukam małego, miejskiego samochodu. Silnik ok 75-80 KM, benzyna,5 drzwi, w wyposażeniu na pewno klimatyzacja, sterowanie radiem w kierownicy. Samochód ma służyć do dojazdów w pracy, do sklepu, ogólnie po mieście. Ze względu na "rynek" samochodów używanych autko będzie nowe z salonu. Rozpatrujemy renault clio, fiata punto, citroena c3, hyundaia i20, forda fiestę, opla corsę, peugeota 207 (może pominąłem coś ciekawego?). Na razie najlepszą ofertą jest clio (cena ok 40 tys), najładniejszy jest c3, tylko ta cena ok 46 tys. Które z wymienionych aut jest najbardziej godne polecenia a które najmniej? Z którym są kłopoty? Które najłatwiej odsprzedać? W którym serwisie ceny są normalne a w którym nie? Pozdrawiam i czekam na pomocne informacje.
Obserwuj wątek
    • ulubiony19 Re: Mały miejski samochód 04.04.11, 22:00
      Z Twojego zestawu ja wyeliminowałbym Hyundaia, Opla i Fiata (i ile nie rozchodzi się o Punto Evo).
      Of koz nie są złe, ale reszta jest lepsza:)
      Fiesta w sumie jest autem ogólnie bardzo dobrym, z tym, że dla mnie jest zbyt przekombinowana i ma - jak to na Forda przystało - kupę niedoróbek.
      Mnie najbardziej odpowiada Clio, bo poza oczywista rzeczą:) to auto nad wyraz dojrzałe i przyjemne w eksploatacji. No i jeździ przeważnie niewzruszenie po tych naszych drogach.
      C3 i 207 bardzo mi się podobają. Są ciekawe i mają swój określony charakter. No po prostu ktoś pomyślał (zwłaszcza w przypadku Citroena). Każdy z nich ma tez kilka wad, z których większość zwyczajnie irytuje (np. w C3 długie drogi prowadzenia lewarka w bardzo fajnie jeżdżącej wersji 1.6 VTi:(). Ogólnie jednak C3 jest lepszy. Po pierwsze to w sumie jeszcze nowość, po drugie jest w nim więcej miejsca, po trzecie jest ładniusi w szczegółach:)

Aaa... Czego byś nie kupił i tak będzie ok. Koniecznie się każdym trzeba przejechać!
      • archonix Re: Mały miejski samochód 05.04.11, 14:07
        A ja polecam colta, dla mnie wydaje sie mimo wszystko najlepiej dopracowany. Zobacz takze tate, jakas rewolucyjna to ona nie jest, ale kosztuje 33 k pln z fiatowskim multijetem i juz wyposarzona, wiec moze mozna troche przyoszczedzic.
        • ulubiony19 Re: Mały miejski samochód 05.04.11, 17:05
          archonix napisał:

Zo
          > bacz takze tate, jakas rewolucyjna to ona nie jest, ale kosztuje 33 k pln z fia
          > towskim multijetem i juz wyposarzona, wiec moze mozna troche przyoszczedzic.

W imię czego?:)

Indica Vista to już zgrzebne wozidło, da się tym jeździć, na łeb nie leje (ale jeszcze nie wiadomo, przez jak długi czas...) i nie wali tandetą na kilometr, ale... Obiektywnie to auto nie dorasta do alukołpaków C3, Fiesty, Polo, Clio... To inny świat robienia aut! Vista jest bardziej kiepska, niż dobra:)
          Ratan ma serce i rozum, herbata tysz obleci, ale jak na razie żadnego auta bym od niego nie kupił (w końcu to nie grzebień, a wachlarz możliwości masz dziś wielki).

Co do Colta, to zaintrygowało mnie to stwierdzenie:

dla mnie wydaje sie mimo wszystko najlepiej dopracowany

Hmm, ja sobie myślę, że Coltem najlepiej jest jeździć po cimoku w "plażowych" okularach. Dla mnie to brzydal szpetny jak Agata Buzek (tu sobie ulżyłem, łokrutnie mi nie leży ta aktorka), na dodatek jest w sumie deczko niedorobiony i absolutnie nie widzę powodu (poza wyglądem of koz i może czymś jeszcze), żeby kupić go zamiast np. Fiesty. Ale żeby nie było, że mi Colt po dupie przejechał czy cuś, to powiem, że to nadal przyzwoity samochód, o niebo lepiej pomyślany, niż Tata. Swoją drogą z Mitsubishi tak jak z niektórymi innymi markami-im dłużej działają, tym gorsze auta robią (pomijam Lancera). A kiedyś to można se było takie fajne Mitsubishi kupić...
        • simon_r Re: Mały miejski samochód 06.04.11, 10:59
          Colt jest paskudnie drogi. Również ubezpieczenie miśków jest zdecydowanie droższe od innych marek ze względu na ceny części.
          Natomiast jeśli chodzi o autko miejskie to autor wątku stanowczo zapomniał o jednym... SUZUKI. Swift jeśli ma to być coś co fajnie jeździ lub nowe Alto jeśli ma to być coś taniego do miasta.
          Sam w tej chwili mam podobne dylematy bo muszę coś nabyć w właściwie po oglądnięciu wszystkiego prawie co się dało w salonach jakoś nie wiedzę nic ciekawszego od Swifta.... no ewentualnie Swifta Sport używanego.. ale to ciężko znaleźć.
          • subaru_impreza_wrc Re: Mały miejski samochód 06.04.11, 19:41
            Witam. Myślałem o Swifcie, ale po obejrzeniu go w salonie powiem tylko, że bagażnik to porażka, tak małego nie widziałem w żadnym aucie które oglądaliśmy.
            • egolit Re: Mały miejski samochód 08.04.11, 13:36
              zobacz Hondę JAZZ (duży bagażnik, funkcjonalne siedzenia, no i silnik)
            • simon_r Re: Mały miejski samochód 11.04.11, 21:52
              heh :))... napisałeś MIEJSKI... zakupy wejdą ;)
      • hazzard Re: Mały miejski samochód 07.04.11, 12:06
        a co jest nie tak z i20?;)
    • dr.buzz Re: Mały miejski samochód 06.04.11, 11:15
      generalnie z daleka trzymalbym sie aut francuskich, bo to niedorobione, z wieloma mankamentami awaryjne i drogie w serwisie sztrucle...
      z tych co wymienils to corsa tudziz punto...ja natomiast zastanowilbym sie nad MiTo lub Polo...
      • ulubiony19 Re: Mały miejski samochód 06.04.11, 15:00
        dr.buzz napisał:

> generalnie z daleka trzymalbym sie aut francuskich, bo to niedorobione, z wielo
        > ma mankamentami awaryjne i drogie w serwisie sztrucle...

Napromieniowany. Aaa!
    • sowizdrza Re: Mały miejski samochód 06.04.11, 15:12
      micra k12 z silnikiem 1,2 80km , 5 drzwiowa
      na iasto super samchód
      wszystko widac(wysoka pozycja za kierownica)
      polecam fajne auto

nowa micra jest juz made in india i podobno trzeszczy wszysko w środku
      • ulubiony19 Re: Mały miejski samochód 06.04.11, 15:19
        sowizdrza napisał:

> nowa micra jest juz made in india i podobno trzeszczy wszysko w środku

Eee brednie;)
    • gzagorski Re: Suzuki Splash 1,2 KM. 06.04.11, 16:07
      Fajne i bogato wyposażone.
    • cloclo80 Re: Mały miejski samochód 06.04.11, 16:20
      Musieliby cię ugotować ludożercy, żebyś się zmieścił do tej zabawki.
    • speedofsound Re: Mały miejski samochód 10.04.11, 03:03
      8 mies. temu wybierałem auto dla żony. Miało mieć m.in. mały silnik benz., klime aut, ładnie wyglądać, mieć trochę miejsca z tyłu i 6 poduszek. Ten ostatni wymóg w niektórych markach powodował konieczność wyboru najwyższych wersji i większych silników. W finale było Clio i Corsa. Przy tych samych cenach i zbliżonym wyposazeniu wygrała Corsa głównie ze względu ma dostępność serwisu w moim mieście, a także brak możliwości jazdy próbnej Renault. Za 46 kpln kupilismy wersję cosmo, 85 KM, 5d z dodatkami (po 10 k rabatu). C3 jest mniejsze i wtedy było sporo droższe, podobnie fiesta. Jestesmy bardzo zadowoleni (uwaga, z takim silnikiem tylko jazda w mieście!). Przyzwyczajenia w tej wersji wymagają ustawienia radia, klimy, sterowanie z kierownicy (mało intuicyjne). Wspomaganie jest bardzo silne, ale w tego typu aucie to zaleta. Jest cicho, jak na tę klasę sporo miejsca, także w bagażniku (polecam dodatkową półkę). Ładne i wygodne fotele i tapicerka cosmo. Poza jazdami próbnymi polecam lekturę porówniania małych aut w AMiS (był taki test ok. 10 aut tej klasy w ub roku). Nieważne kto wygrał (Polo i Fabia), ale możesz dzięki temu szybko wyłowić drobiazgi typu: Colt jest najbardziej obszerny, ale brzydki i głośny w środku (jeśli dobrze pamiętam).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka