Dodaj do ulubionych

Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą

22.06.11, 10:24
bo to badziew? siedzi sie w tym jak na ruskim zydlu do lowienia ryb, przyspiesza toto tak ze ciezko ciezarowke wyprzedzic (jezdzilem benzyna nie dizlem) i zeby wogole sie tym poruszac trzeba tak cisnac ze na baku zrobilem ledwo 300km, plastki jak w starej dacii, zero czucia drogi przez gabkowy uklad kierowniczy, moze nad glowa sporo miejsca, ale po co mi to jak dla pasazerow w szerokosc mniej niz np.w golfie, no brzydkie to cos niesamowicie.
Obserwuj wątek
    • pandzik Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą 22.06.11, 10:27
      Nie rozśmieszajcie mnie.

Za 90-100tyś mam dużego kombiaka średniej klasy z lepszym wyposażeniem, silnikiem, itd...
    • Gość: Gostek Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.cpu-zeto.pl 22.06.11, 10:41
      To spalanie to koszmar. C-max 1.6 tdci nawet mało rozgarniętemu kierowcy spali w trasie 4.5 a w mieście maks 7 litrów. To prawie 3 litry mniej!!! A auto sporo większe i wcale nie tak ospałe!
      Poza tym autko fajne - właśnie szczególnie dla emerytów - poręczne, wysoka pozycja za kierownicą, łatwe wsiadanie - prawie same zalety:)
    • an_2_rez Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą 22.06.11, 11:06
      Zagięcie linii okien zapożyczone wprost z citroena c4 picasso. Nie ma to jak oryginalna stylistyka.
    • Gość: dsa Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.galt.com.pl 22.06.11, 11:16
      cena jest szalona za to jeździdełko
    • Gość: hmmm Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: 212.160.172.* 22.06.11, 11:27
      opel ceni sie jak VW a jak każdy wie obie marki warte tyle samo czy całe g...., 80 tys za takiego bączka to ja dziękuje
    • makova_panenka Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą 22.06.11, 11:44
      Cały Opel to pomyłka.
      Dlaczego jeszcze ten trup psuje środowisko marnując materiały i energię na swoje badziewia?
      • Gość: oplak Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 13:11
        a co według ciebie nie jest badziewiem ... ?? Znasz na motoryzacji ja kura na sztuce latania :)
    • ignatz Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą 22.06.11, 12:13
      "pułek", mój Boże...
    • Gość: Meriva driver Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: 57.66.78.* 22.06.11, 12:27
      @ Marek Sworowski
      "Poprzednia Meriva z zewnątrz nie wyróżniała się niczym szczególnym." - oczywiscie tylko Fiat Multiple sie wyroznia
      "Małe, aspirujące do segmentu minivanów" - small MPV, jak Citroen C4 Picasso, Opel Zafira, Seat Altea, Mecedes B Class, VW Touran i inne (www.euroncap.com/small_mpv.aspx)
      "właściwie miejskie pudełko na kołach" - kwesta gustu, to samo czytam czasem o SUV`ach i niektórych aspirujących do segmentu terenowych
      "powstało chyba wyłącznie w celu zaspokojenia podstawowych potrzeb drogowych matki z dzieckiem. W zamyśle konstruktorów miała być funkcjonalna, pomieścić niewielkie bagaż, a na tylnych fotelach zmieścić fotelik dziecięcy. Albo najlepiej dwa. Dodatkowym plusem miała być wysoka pozycja za kierownicą, by widoczność dookoła nie była gorsza niż w akwarium.." - dyskryminacja kobiet jako kierowców? ...to samo czytam czasem o SUV`ach i niektórych aspirujących do segmentu terenowych, X5, X3, Q7, Q5, XC90, XC60

Meriva nadaje się do jazdy w miescie z dziecmi do przedszkola czy lekarza, ale jeszcze lepiej sprawdza się w długich trasach. Zasięg w trasie (benzyna 1,6, zaladowany do pelna i z wlączoną klimatyzacją i radiem) to prawie 600 km, w miescie 8-10 litrow.
    • Gość: gg Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.fixip.t-online.hu 22.06.11, 12:33
      cupholder to po polsku chyba uchwyt na napoje/kubki, czyż nie? Autorowi tekstu polecam jakiś dictionary :P
    • emikal10 Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą 22.06.11, 12:51
      Meriva rzeczywiście dość droga, wydaje mi się, że w tym segmencie jest kilka lepszych propozycji np. Ford C-max czy Renault Scenic. Scenic ze 110-konnym dieslem można mieć już za 75 tyś. a Forda z 95-konnym tdci za 74 tyś. Chyba opel zbyt dużo sobie liczy za te nowatorskie bajery.
    • tomesio Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą 22.06.11, 13:23
      Cóż, jak ktoś chce mieć nowy, zapłaci te 8 dych i dorzuci producentowi jeszcze za możliwość gwarancji te parę groszy.
    • Gość: momot Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 22.06.11, 14:21
      A że jest gorąco, to wyjechaliśmy zrobić zdjęcia na Grenlandii...
    • Gość: Gość Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.devs.futuro.pl 22.06.11, 14:29
      nie kupuj diesla a będziesz miał tanio tepy h.ju. Cena od 55 550 , taniej niż Astra
    • Gość: aaa Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: 198.208.243.* 22.06.11, 14:30
      "wyjeżdżamy z salonu samochodem zbudowanym na płycie Opla Corsa "
      Nowa Meriva jest na plycie Astry. Stara byla na plycie Corsy.
      • kubek145 Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą 22.06.11, 16:41
        plyta moze i z astry, ale miejsca w srodku jak w corsie..
    • Gość: Wojciech Pluta Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: 198.208.240.* 22.06.11, 14:40
      A ja miałem możliwość przetestowania tego samochodu przez jakiś czas i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Dość wysoka cena? Zgadzam się, ale wszystkie nowe samochody kosztują dość sporo. VW Touran, który jest większy (więc lepiej porównać go do Oplowskiej Zafiry) z podobnym wyposażeniem to koszt ok. 105 tys. zł. Fiat Qubo jest nieporównywalny jeśli chodzi o silniki, ale kończy się na ponad 70 tys. Skoda Roomster ze słabszym silnikiem 1.2 TSI 105KM 75 tys. Zastanawia mnie ile wypowiadających się tutaj osób tak naprawdę jeździło ostatnimi modelami Opla a ile tylko krytykuje je bo to Opel ;-)
    • Gość: waleczny wiewiór Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 14:41
      PUŁEK??? - gratuluję wiedzy

A za 100 000 w życiu nie kupiłbym takiego traktorowatego opla.
      Za połowe tej kwoty można kupić fajne używane audi dizla, jeżeli ktoś gustuje w niemieckich autach, a jak nie to jakiegoś fajnego japończyka.
    • Gość: jacek3miasto Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.gdynia.mm.pl 22.06.11, 14:45
      Jeżdżę 2 lata Oplem Merivą 1.7 DTI z 1994 roku. Ostatnie spalanie (jazda gó...e po mieście z włączoną klimą) 6,65 litra/100km. Autko traktowane jest jako rodzinne i nie mam sportowych aspiracji. Ważne, że niezawodne, spora dostępność części oryginalnych i zamienników. Bagażnik pakowny z możliwością złożenia na płasko tylniej kanapy. Nie potrzebuję się bujać AUDI A4 kabrio!
      • Gość: adi Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.centertel.pl 09.05.14, 20:17
        Meriva z 1994?????? Obudz sie człowieku:-D
    • Gość: klm Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 14:58
      "... dużo schowków i pułek..."

cw.elu Sworowski - ukończyłeś szkołę podstawową?
    • Gość: heliogabal Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.dolsatbelchatow.pl 22.06.11, 15:24
      "pułki".. walnij się w "głuwkę", pacanie... dziennikarzu z bożej łaski. Ten portal stuka w dno od spodu, chyba sie na onet przeniosę.
    • Gość: zybi Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.108.81.98.dolnet.pl 22.06.11, 15:49
      W artykule roi się od błędów. Autor najwyraźniej nie odrobił lekcji. Mam Merivę 1,7 cdti poprzedniej generacji i pierwsze co mi się nie zgadzało to masa samochodu. Nowa Meriva w zależności od wersji waży od niecałych 1300 kg do ponad 1600 (moja 1480). Tak się składa, że wersje z silnikiem 1,7 (tą pojemność mają tylko diesle) należą do tych cięższych. A ciężkie auto w jeździe miejskiej musi sporo palić, zwłaszcza z automatyczną skrzynią.
    • Gość: Gostek Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.cpu-zeto.pl 22.06.11, 15:58
      Strzałem w 10 była by instalacja LPG i silniczek 1.6. Cena ok 65 tyś. Myślę, że wtedy był by sukces. Nie nadążali by z produkcją tak jak Kia. A tak.... za 90 tyś auto z dieslem co 7 - 10 litrów pali? Jak się to ma sprzedawać? mi ponad 10 letnie auto pali 5.5 litra oleju ŚREDNIO! przy masie ponad 1450 kilogramów! (bez wtrysku bezpośredniego)
      • Gość: oplak Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 13:21
        a kto Ci powiedział, że to auto pali 1-10 litrów .. silnik Isuzu to jeden z najbardziej oszczędnych diesle na rynku .. niczym nie ustępuje dieslom VW (powiem, że je przewyższa kulturą pracy) ani silnikom Forda ani również Francuzom. Moc i moment jest jednym z górnej półki jeżeli chodzi o ta pojemność silnika. W każdym silniku jeżeli będziesz deptał mocno .. zapotrzebowanie na paliwo wzrasta. W normalnej eksploatacji auto spala około 6 litrów (średnio) a to uwazam że całkiem przyzwoicie.
    • Gość: benzyniarz Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 17:33
      A po cholerę dzisaj kupować diesla? Olej od nowego roku znowu zdrożeje, no i problemy z filtrem cząstek stałych, wtryskiwaczami, kołem zamachowym, a naprawy drogie. Pozorna oszczędność! Nie ma to, jak benzynka!
    • Gość: Gostek Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 17:50
      Diesel miał by sens - gdyby palił ile przystało na dobry silnik - czyli 4 w trasie!
      Przy 7 litrach to kompletna abstrakcja! Wstydzili by się wstawiać takie auto do salonów.
    • Gość: TDI Re: Opel Meriva 1.7 CDTI | Za kierownicą IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 18:02
      krzychu, kadetem tera

łopl, wi liben autos

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka