mich64 02.10.11, 13:16 Wszystko fajnie, ale gaz jest coraz droższy, zatem opłacalność mocno wątpliwa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.ksknet.pl 02.10.11, 13:19 za to benzyna coraz tańsza... Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia LPG dla TSI | Eksploatacja 02.10.11, 13:20 Landi Renzo Omegas Direct to proteza, czyli pośredni wtrysk lotnego gazu - dla silnika z bezpośrednim wtryskiem to taki krok w tył jak montaż mieszalnikowej instalacji gazowej w silniku z wielopunktowym wtryskiem. Oczywiście, zaletą może być to, że występuje jako instalacja fabryczna, z pełną gwarancją, ale ma też swoje wady, przede wszystkim bardzo wysokie zużycie benzyny (na chłodzenie wtryskiwaczy), co stawia sensowność całej instalacji pod znakiem zapytania. Dla porównania firma Vialle oferuje zdecydowanie ciekawszą instalację LPdi w której następuje wtrysk ciekłego gazu przez wtryskiwacze benzynowe, bezpośrednio do cylindrów, dlatego nie trzeba ich chłodzić benzyną, a sama instalacja jest bardzo prosta i mało ingerująca w silnik (odpada reduktor i wtryskiwacze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LPG Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.11, 13:20 Niestety firma Landi Renzo i jej współpraca ze skodą ma nie najlepszą opinie. Mają ogromne problemy z prostszymi instalacjiam. Ostatnio w TVN Turbo w "Turbo Kamera" znowu był materiał o fabrycznym LPG w Skodach. Jeden klient (Fabia) miał problemy od 2 lat a drugi (fabia)o 0,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.11, 13:23 właśnie, zimą gaz będzie po prawie 3 złote jak nic, jak już teraz kosztuje ponad 2,70 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HUN Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.11, 13:47 Ciekawe jak się będzie sprawował koktajl TSI+LPG+Start-Stop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygaziarz Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.11, 14:43 jakim trzeba byc obciachem aby tankowac gaz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5 Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.11, 14:46 Nadzwyczajna awaryjnosc TSI to wbijany do glow internautow mit. One moga byc wrecz bezawaryjne, tylko trzeba znac ich typowe niedomagania i umiec im zapobiegac. W sumie jest to stosunkowo latwe. Racja, ze serwis to porazka, ale nie podzielam przekonania o wzroscie awaryjnosci TSI z LPG. Wrecz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beyzi Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.toya.net.pl 02.10.11, 14:55 Do Antygaziarza: Jakim trzeba być kretynem, by przepłacać za benzynę? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.centertel.pl 02.10.11, 15:12 Silniki TSI to jedna wielka niewiadoma ... Za 5-6 lat będę znał prawdziwą wytrzymałość silników TSI i jeśli wytrzymają chociaż 400 000 km to może kupię ... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m2 Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.cn.net.pl 02.10.11, 15:49 rozumiem montowanie gazu do jednostek 1.8 no moze 1.6 ale do 1.2? to jest juz przesada i proba zaoszczedzenia kazdego grosza... trwalosc takiej jednostki pewnie nie przekroczy 200tys km a na koncu pewnie i tak okaze sie ze nie przerabianie go na LPG bylo by tansze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygaziarz Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.alfanet24.pl 02.10.11, 15:50 @Beyzi takim jak ty, ja nie przepłacam, ja po prostu płacę, stać mnie Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: LPG dla TSI | Eksploatacja 02.10.11, 15:56 Tak jak wyżej napisano system Landi to półśrodek. Prawdziwie nowoczesne i zaawansowane są instalki bezpośredniego wtrysku gazu przez wtryskiwacze benzynowe, jakie oferuje Vialle. No, ale one kosztują krocie, a w Polsce chyba jeszcze nikt ich nie montuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.centertel.pl 02.10.11, 16:12 Antygaziarz skoro można mieć to samo dużo taniej to znaczy że przepłacasz ;-) ...i nie ważne czy cię stać... ja mam na koncie w banku 200 000 zł ale kupuję zadbane autko za 20 tys.zł a nie za 100 000 zł chociaż mnie stać ;-) Nie chcę przepłacać za to samo ;-) Kumasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bre Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.smrw.lodz.pl 02.10.11, 16:20 tak się zastanawiam, dlaczego nie stworzono fabrycznie auta na LPG?? Liczba oktanowa 110-120 czyli więcej niż benzyna, mniejsze zanieczyszczenie środowiska itp. po co hybrydy diesle...zna ktoś odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m4 Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: 80.51.45.* 02.10.11, 17:26 Też sporo słyszałem o kiepskiej jakości tych fabrycznych instalacji LPG w Skodach - normalnie skoda gadać :) Ci co piszą/mówią, że nie opłaca się jeździć na gazie chyba nigdy nie mieli okazji korzystać z dobrej instalacji gazowej. Ceny, zarówno gazu i benzyny, rosną z roku na rok. Zapewne i przyszłoroczny kalendarz, jak i tegoroczny, będzie wypełniony wieloma podwyżkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: assa Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.10.11, 17:33 @ Antygaziarz trzeba byc frajerem i baranem aby przeplacac za benzyne i nabijac kabze smierdzacym arabusom Odpowiedz Link Zgłoś
martm1 Re: LPG dla TSI | Eksploatacja 02.10.11, 17:37 @5: "Nadzwyczajna awaryjnosc TSI to wbijany do glow internautow mit. One moga byc wrecz bezawaryjne, tylko trzeba znac ich typowe niedomagania i umiec im zapobiegac. W sumie jest to stosunkowo latwe. Racja, ze serwis to porazka, ale nie podzielam przekonania o wzroscie awaryjnosci TSI z LPG. Wrecz odwrotnie." Straszny rozrzut w opiniach o tej technologii panuje u mnie w środowisku. Mógłbyś oświecić mnie jak to jest na prawdę z perspektywy (domyślam się) użytkownika ? Na cop trzeba uważać, i czy eksploatacja wymaga jakichś specjalnych zabiegów mających zwiększyć trwałość i zmniejszyć awaryjność jednostki ? Czekam na kilka słów komentarza, pozdrawiam Mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5 Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.dip.t-dialin.net 02.10.11, 20:51 Do oswiecania i gloszenia prawd to ja sie zupelnie nie nadaje. Mam tylko kilka spostrzezen i wnioskow, ktore na razie potwierdza praktyka. Na temat zjawiska rozcienczenia oleju benzyna i tego skutkach dla rozrzadu tsi juz pisalem. Bylo kilka ewidentnych bubli VAGa. Na przyklad wadliwie umocowanie srodkowego lozyska walka rozrzadu w TSI 122KM, lub zatykajacy sie ze wzrostem temperatuty plastikowy rozdzielacz oleju. Tego typu buble zostaly juz w nowych wersjach wyeliminowane. Pozornie niegrozna usterka polegajaca na przytkaniu koncowki wtrysku, z czasem steje sie przyczyna zatarcia pierscienia kompresyjnego, polamania go, a nawet wyrwania krawedzi tloka. Sa dowody na zdjeciach na taki scenariusz wydarzen w posaci smug na tlokach i sciance cylindra po krzywo rozpylonym paliwie. Warto podczas przegladu zlecic serwisowi pomiar (rownomiernosci) kompresji. Roznice wieksze niz 30%, lub cisnienie mniejsze od 9 bar, powinno byc dla nas alarmem. Mozna profilaktycznie co 7 tankowan wlac do baku srodek czyszczacy wtryski i zawory. To naprawde pomaga, nie trzeba kupowac Liqui Moly czy Wynnsa, wystarczy destylowana nafta krakowana wodorem plus izopropanol w propor. 9:1. moj rekord TSI 1,4 z 5500 km (faktycznie 0,2l wiecej) www.freeimage.pl/?di=713175804262 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antygaziarz Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.11, 17:51 A nie pomyślała wioska, że w życiu oprócz taniochy liczy się też klasa. Np. taka sytuacja - podjeżdżasz po dziewczynę, a ta wyczuwa smród frytek ... albo podjeżdżasz z nią na stację i tankujesz gaz .... obciach. Nie mowiąc o bezpieczeństwie (np. w razie kolizji) czy też dostępie do garaży podziemnych. Jeśli ktoś jest taki oszczędny , że pomyka złomo-gazo-wozem (bo taniej) to są jeszcze inne metody obtanienia życia - np. można chodzić w uzywanych gaciach, albo -jak ciepło- bez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.11, 18:08 "A nie pomyślała wioska, że w życiu oprócz taniochy liczy się też klasa." Nie o to chodzi w klasie, prostaku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierioczka Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.11, 18:28 @ ANTYGAZIARZ, DD Ja tam pomykam na LPG nie tylko bo mniej zostawiam w kasie na tankstelle , bo po h*... przepłacać i utrzymywać z mojej forsy cwanych nierobów i / lub kanciarzy, co pomykają nowym Niemcem lub Japończykiem, a deklarują w US jako bezrobotni i stają po zasiłek. Utrzymam ich po prostu mniej. Zapisy komputerowe z sondy w wydechu mojego auta pokazują , że ja wydycham po LPG już normę Euro 6 a nie Euro 5. Więc nie chrzanić mi tutaj o używanych gaciach i wiosce. Ta niby miasto-wioska nigdy nie będzie dla was osiągalna. Bo do książek z wiedzą zaglądacie tylko wtedy, gdy w kościele do 1-szej komunii staje wasze dziecko. Bo inaczej nie wypada..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehehe Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.11, 18:45 kup sobie tsi i go zagazuj, zrob sobie znim co chcesz twoje pieniadze moze wyjdziesz na plus a moze na minus. Ale czegos sie nauczysz i czegos w zyciu dokonasz. Ja tam osobiscie preferuje benzyne, drogo jest ale coz jak mus to mus. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LPG Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.gdynia.mm.pl 02.10.11, 18:52 Co roku oszczędzam około 6000-8000zł. Dzięki temu jadę z dziewczyną na BAAARDZO fajne wakacje. A kto woli żeby jego pieniądze wydawał RZĄD albo wierzy, że dzięki temu silnik jego auta po 800 000km będzie w lepszym stanie może jeździć na benzynie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.lcs.net.pl 02.10.11, 18:54 @ ANTYGAZIARZ nie wszyscy sa tacy debilni jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: LPG dla TSI | Eksploatacja IP: *.108.152.55.wlantech.pl 02.10.11, 19:20 @martm1 Posiadam 1.4 TSI od nowosci od 2009, zrobione 53 tys. Usterki jak do tej pory: - raz padla cewka zaplonowa (typowa usterka TSI ale z drugiej strony normalna sprawa, moze sie zdazyc w kazdej benzynie), zrobione na gwarancji bez mrugniecia okiem, potencjalny koszt naprawy niewielki - klopoty z rezonansem przy przyspieszaniu skutkujace terkotaniem elementow najprawdopodbniej wydechu, serwis cos tam poprawial ale nie naprawili w 100% (bardzo rzadko wystepujaca usterka, niezwiazana w sumie z samym silnikiem) - slynny napinacz walka rozrzadu, usterka typowa, pokazana w tvn, szeroko opisywana w internecie, jedna z glownych przyczyn powstania mitu o 'usterkowosci TSI'. w moim przypadku wymieniony na gwarancji bez zadnego problemu, ale koszt bez gwarancji nawet 3 tys. - bierze troche olej, jakis litr na 10 tys, podobno typowa sprawa dla wszystkich silnikow TSI, 1.4, 1.8, 2.0, trzeba robic niewielkie dolewki miedzy przegladami Jak widac troche tego jest ale poza tym napinaczem reszta to pierdy albo ogolne problemy mogace sie zdarzyc z kazdym silniekiem benzynowym. Tak czy inaczej absolutnie nie odwazylbym sie zakladac LPG do tego silnika :-) Odpowiedz Link Zgłoś