Dodaj do ulubionych

Blog posiadacza Suzuki Ignis II

• chaladia Różne informacje i pytania... 09.12.04, 11:53
      1. Jaskłowski oferuje promocyjną cenę za klimę do GLX-a: 3200 zł urządzenie,
      900-100 zł instalacja + nabicie klimy. Czy to jest "okazja", czy nie? Może ktoś
      się orientuje...
      2. Sprawa tych reflektorków przeciwmgielnych produkowanychw Polsce i
      oferowanych na Allegro po 150 zł (oryginalne Helle są po 800 zł) nie jest taka
      prosta. Podobno mocowania WagonaR+, Agili i Ignisa są różne i te reflektorki
      NIE MOGĄ być kompatybilne. Czy ktoś już to-to zakładał?
      • Gość: /ggq Re: Różne informacje i pytania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 21:12
        > 1. Jaskłowski oferuje promocyjną cenę za klimę do GLX-a: 3200 zł urządzenie,
        > 900-100 zł instalacja + nabicie klimy. Czy to jest "okazja", czy nie? Może ktoś
        >
        > się orientuje...
        W pierwszej polowie roku o ile dobrze pamietam w cennikach opcja klimy do glx i
        gl kosztowala 5 albo 5.5 tys. PLN - czyli glx + opcja klima wychodzil drozej niz
        GS (a GS pare innych "ficzerów" oprocz klimy jeszcze ma). Z tego punku widzenia
        nieco ponad 4 tys. jakas tam obnizka jest - ale bez rewelacji. Nadal to mnostwo
        kasy. Z dyskusji na forum hondy pamietam ze do civica klima w aso kosztowala
        4000, a uzywane ludziska kupowali i montowali za okolo 1.5tys. IMHO 4tys. to
        nadal kupa kasy, ale w ASO nie spodziealbym sie ze bedzie kiedys duzo taniej -
        jesli potrzeba to placic i plakac :(

BTW wlanie zajrzalem na strone suzuki - teraz pisza ze klima w opcji kosztujejuz
        tylko 3200 brutto (patzr ignis -> wyposazenie) - domyslam sie ze chodzi o nowe
        autka, no ale widac jak marna jest oferta Jasklowskiego

> 2. Sprawa tych reflektorków przeciwmgielnych produkowanychw Polsce i
        Tu niestety nie mam pojecia - ale do zderzaka przeciwmgielne zawsze mozna
        mniejszym lub wiekszym nakladem pracy przymocowac - mocowania nie musza pasowac
        - byleby srednica byla OK, reszte da sie dopracowac, no chyba ze sie ma 2 lewe rece.
        Trzeba bylo brac GS'a za 5 tysiecy wiecej bylaby klima i przeciwmgielne
        fabrycznie :( , a tak trzeba ta sama kase wydac a klopot dodatkowy.
        Wydaje mi sie ze w opcji przeciwmgielne byly w granicach 600-700 ale nie jestem
        pewien.
        • chaladia Bo to było tak... 10.12.04, 08:49
          GSa nie chciałem, bo:
          1. Z alu-felgami są kłopoty, bo się nimi złodzieje interesują. Żona już kiedyś
          na jednej śrubie jechała, zanim się zorientowała, że coś jest nie tak.
          2. Radia z odtwarzaczem CD nie chciałem, bo 90% używanych kaset to kasety mojej
          córci, a dziecinnych piosenek i bajek na CD nie ma...
          3. Poduszek bocznych w stosunkowo wąskim samochodzie to ja się zwyczajnie boję.
          4. Reflektorki przeciwmgielne miłoby było mieć, ale to jest gadget trudny do
          wykorzystania w Warszawie, więc 800 zł za nie nie dam.

Reasumując z całego tego pakietu interesuje mnie TYLKO klimatyzacja.
          • Gość: korel Re: Bo to było tak... IP: 80.51.237.* 10.12.04, 15:54
            Alusy w GS-sie są w standardzie, ale można było (za darmo!) wymienienić na
            czarne stalowe u dealera + 60~80PLN za wyważanie stalówek. Sami mi to m.in.
            proponowali przy kupnie, jak pytałem czy są inne (fabryczne) wzory felg ;-))

Za 120PLN masz śruby zabezpieczające do alufelg, robione pod ten konkretny
            model (też w ASO)

W GS w porównaniu z GLX jest jeszcze tylny spoiler (bajer) i podgrzewane boczne
            lusterka (przydatne)

Na twoim miejscu klimę teraz wziąłbym nieoryginalną, np. włoską Diavia, popytaj
            też w Carmanie, Norauto lub ShellServisie. Teraz mamy zimę, ale przed wakacjami
            zawsze trafiają sie jakieś promocje, montaż i nabicie gratis - warto poczekać.

Przeciwmgielne możesz kupić w każdym hipermarkecie - prawie zawsze są to takie
            soczewkowe, 2 rodzaje (podłużne i okrągłe), niebieskawe lub żółte. Cena -
            poniżej 2 stówek. Ząłożysz sam lub u każdego autoelektryka.

Ja jedyne co bym chciał do Ignisa (a i tak nie ma w żadnej opcji) to ESP. Plus
            może felgi 15" z nieco większym odsadzeniem.

PS. Bajek i piosenek "dzieciowych" na CD to pełno w gazetkach typu "Mama i
            dziecko"

PZDR
            korel
            • Gość: Voytek Re: Bo to było tak... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 15:03
              Witam dołączyłem właśnie do rodziny ignisowców:) tzn moji rodzice kupili:p
              najtańszą wersje, wiec zamierzam coś z tym zrobić. Myśle, że te halogenki z
              allegro niesą takie złe, a przynajmniej tańsze od oryginałów. Szukam równiesz
              innych dodatków.... akle jeszcze niewiem jakich. Ma przejechane ok 100km i
              narazie jeździ, oby tak dalej. Pozdrawiam
              • chaladia Re: Bo to było tak... 16.12.04, 17:31
                Witaj!
                Wczoraj taki samochód parkował pod CH Targówek. Czerwony wygląda bardzo
                sympatycznie.
    • chaladia Dlaczego...? 10.01.05, 21:30
      Na początku ubiegłego roku, gdy Suzuki Ignis miał się pojawić na rynku wydawało
      się, że będzie to hit sezonu - bo i cena stosunkowo niewysoka, i silnik bardzo
      nowoczesny, i wyposażenie całkiem, całkiem (ABS i 2ABG w standardzie najtańszej
      wersji), i bagażnik znacznie ustawniejszy niż n.p. w Agili, i zwrotność naa
      miarę Cinquecenta, i wygląd nie taki ostatni... później okazało się, że są
      trudności z wywiązaniem się z umów przez dealerów, a teraz, gdy trudności już
      chyba pokonano, wcale Ignisów nie przybywa - nieczęsto spotyka się je na
      ulicach Warszawy, jeszcze rzadziej gdzie indziej - i temu się nie dziwię, bo
      poza większymi miastami praktycznie nie ma serwisu...

Ciekawe, czy to już tak zostanie i Ignis będzie samochodem "niszowym" dla
      nielicznych, którym się spodoba?
      • Gość: korel Re: Dlaczego...? IP: *.crowley.pl 10.01.05, 22:40
        Cóż, Suzuki jest raczej mało popularną marką i mniej prestiżową w naszym kraju
        niż np. Nissan, Toyota czy Subaru ;-)

Ja tam się cieszę, że nie ma tyle Ignisów co Yarisów, Golfów,
        Fabii czy Lanosów...

Większe szanse powodzenia ma teraz raczej Liana i nowy Swift,
        jeżeli pokaże się przed wiosną.

PZDR
        korel
        • chaladia Re: Dlaczego...? 10.01.05, 23:04
          Gość portalu: korel napisał(a):

>
          > Większe szanse powodzenia ma teraz raczej Liana i nowy Swift,
          > jeżeli pokaże się przed wiosną.

Liana już Się pokazała i ledwo parę sztuk naliczyłem w Warszawie. Oby to samo
          nie spotkało Swifta.
          • Gość: cc Re: Kwestia reklamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 07:24
            trzeba by wprowadzić niemiecką kampanię reklamową na Ignisy i Wagony:
            motoryzacja.interia.pl/news?inf=580017
            ;-)))
            • chaladia Re: Kwestia reklamy 11.01.05, 09:06
              To kogo proponujesz do reklamy w Polsce?
              • Gość: cc Re: Marianne Rokitę ? ;))))))))))))))) (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 09:28
                • Gość: Poll Re: Marianne Rokitę ? ;))))))))))))))) (n/t) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 11:53
                  Tą od ku..ków.
          • Gość: korel Re: Dlaczego...? IP: 195.205.254.* 11.01.05, 11:23

> Liana już Się pokazała i ledwo parę sztuk naliczyłem w Warszawie. Oby to samo
            > nie spotkało Swifta.

Jakoś widuję Lian więcej niż Ignisów i to nie tylko w W-wie ale i w Krakowie.
            A od kiedy dostała nowe klosze tylnych świateł i diesla, to jest na nowo
            promowana, egzemplarz pokazowy stoi np. w Galerii Mokotów.

PZDR
            korel

• Gość: cc Re: w Bydgoszczy też już można kupić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 12:54
              Yama z Osielska sprzedaje razem z nissanami
        • Gość: /ggq Re: Dlaczego...? IP: 5.5R4D* / *.delphiauto.com 13.01.05, 09:47
          > Ja tam się cieszę, że nie ma tyle Ignisów co Yarisów, Golfów,
          > Fabii czy Lanosów...

Wlasnie, przyjemnie jest jezdzic nietuzinkowym autem ;-)
          Gdy jestem w Sandomierzu to zawsze ktos sie dopytuje co to za auto, bardziej
          zorientowani pytaja co to za Suzuki :-). W Krakowie tez rzadko sie widuje
          ignisy na ulicy - chyba juz czesciej liany.
          Nowy Swift bedzie mial szanse o ile cena bedzie atrakcyjna podobnie jak to bylo
          w przypadku poprzedniego modelu, w przeciwnym przypadku sprzedaz bedzie raczej
          podobna do ignisa.
          /ggq
          • Gość: Kokeeno Re: Dlaczego...? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.05, 20:59
            Zaleta - małe zapotrzebowanie na części z "drugiej ręki" ;o)
    • chaladia Co się stało w Warszawie? 15.01.05, 18:57
      Suzuki Poland skreśliło z listy ASO i dealerów stacje Jaskłowskiego na Trasie
      Toruńskiej i inną na Chełmżyńskiej. Dlaczego, może ktoś wie?
      • Gość: Siwy Re: chlapacze z tylu zbieraja brud = ryzyko korozj IP: *.telia.com 15.01.05, 19:28
        Z "dodatków" kazałem sobie założyć autoalarm (wymóg ubezpieczyciela), hak
        holowniczy (z założenia rzeczy brudne wożę przyczepką, nigdy w samochodzie),
        listwy ochronne i chlapacze z przodu i z tyłu. Poza tym prawie wszystko (ABS,
        2ABG, PS, CL, PW, PM, radioodtwarzacz są w standardzie.

I na razie to by było na tyle.
        • chaladia chlapacze z tylu zbieraja brud = ryzyko korozji 16.01.05, 10:39
          Polecam częstsze wizyty w myjni, i to takiej z myciem kół.
      • Gość: Poll Re: Co się stało w Warszawie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 20:00
        Może przestali spełniać wymogi jakieśtam????A moze dlatego że jak kiedyś
        byliśmy z żoną oglądać Ignisa panowie beztrosko palili papierosy w salonie (to
        znaczy klienci). Kto im na to pozwolił?
        • chaladia A co mieli niby zrobić? 16.01.05, 10:41
          Wyrzuciłbyś za drzwi potencjalnego kupca na samochód o wartości 50-100 tysięcy
          zeta? Palacze, pijacy i narkomani to bardzo "drażliwe" towarzystwo.
          • Gość: Poll Re: A co mieli niby zrobić? IP: *.tvp.pl 16.01.05, 16:52
            Ależ oni właśnie w tes sposób wywalili klienta na Ignisa za 50 tys. Kupiłem coś
            innego
            • chaladia Re: A co mieli niby zrobić? 17.01.05, 10:59
              To żałuj, bo Ignis to naprawdę fajne autko.
              • Gość: Poll Re: A co mieli niby zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 11:04
                Wiem że fajne nadal mi się podoba ale żonka nie chciała, i co było robić. Na
                obecny też nie narzekam.
        • pusher Re: Co się stało w... SMP?!? 08.05.05, 18:07
          Z pocżątkiem maja '05 z oferty SMP i strony www znikły Ignisy 4WD a diesel
          został tylko w wersji GLX. Wersje na 4 kółka sprzedały się w miesiąc czy może
          znów nie dojechaly z Węgier?? Chciałem kupić a teraz to niech mnie pocałują...
          push.
      • Gość: korel Re: Co się stało w Warszawie? IP: 195.205.254.* 17.01.05, 10:38
        Jaskłowski jest, ale na liście dealerów motyocykli ;-)
        PZDR
        korel
    • Gość: voytek Re: Jakby ktoś niewiedział.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.05, 14:28
      Witam gdy czytałem o wadach Ignisa to znalazłem pozycje dotyczącą braku
      włącznika oświetlenia kabiny. Jakie było moje zdziwienie kiedy go odkryłem.
      niema zadnego znaczka informującego gdzie jest. Jest za to jedynie wzmianka w
      instrukcji obsługi (ale komu by sie chciało czytać). Tak więc owy włącznik
      znajduje sie w przełączniku od świateł zewnątrznych, tzn wystarczy pociągnąć do
      siebie to pokrętło i już możemy sie czieszyć z oświetlenia bez konieczności
      otwierania drzwi:))) Pozdrawiam
      • Gość: korel Re: Jakby ktoś niewiedział.... IP: *.crowley.pl 21.01.05, 16:58
        Dzięki za info, to działa tak jak w Oplach i już wszyscy to tu wiemy ;-))

Problem polega na tym, że oświetlenie (a konkretnie przednia
        lampka nad lusterkiem) nie daje sie... wyłączyć :-(
        (Tylna ma wyłacznik)
      • Gość: /ggq Re: Jakby ktoś uwaznie czytal ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 09:20
        Jakby ktoś uwaznie czytal to by wyczytal ze wlacznik owszem jest ale nie ma
        wylacznika - w znaczeniu ze gdy drzwi sa otwarte to lampka nad lusterkiem zawsze
        sie swieci i nei da sie jej wylaczyc na stale (natomiast tylna nad polka
        bagaznika sie da)
        A np w Fordzie Focusie w ten sam sposob wlacza sie swiatla przeciwmgielne
        poprzez jedno lub dwukrotne wyciagniecie przelacznika :-)
        /ggq
        • Gość: voytek Re: Jakby ktoś uwaznie czytal ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.05, 14:29
          Zgadza sie z tym czytaniem obsługi. Ja do tej pory nie zauważyłem ani jednego
          Igniska w Gliwicach. A bywam tam często i gęsto, za to w o wiele wiele
          mniejszej miejscowości Jaworzno są minimum 3 sztuki. Mozliwe ze spowodowane
          jest to brakiem salonu w Gliwicach (w J-nie jest). Ogólnie ciesze sie ze jest
          ich "mało" bo fajnie jest sie wyróżniać. Jedyne co mnie denerwóje to ceny za
          kawałek plastiku, tzn. za popielniczke 170zł albo za maskownice do radia 50zł

Pozdrawiam
    • dep Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 21.01.05, 16:37
      No ładne kwiatki, musze to sprawdzić. Okazuje się,ze posiadacze Ignisów (
      łącznie ze mna) nie czytaja instrukcji obslugi swich bolidów, albo robią to po
      łebkach.Jeżeli to prawda to bedzie miła niespodzianka.Może jest wiecej takich
      ukrytych dodatków ?
      pozdrowienia
      Dep
      • Gość: Poll Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 16:44
        Wiele elementów wnętrza pochodzi z Corsy , m.in ten włącznik
    • Gość: korel Swift 2... IP: 195.205.254.* 02.02.05, 13:53
      ...ma ponoć trafić do salonów Suzuki w kwietniu 2005 :))
      Ciekawe ile bedzie miał części z Ignisa?
      • Gość: ggq Re: Swift 2... IP: 5.5R4D* / *.delphi.com 03.02.05, 08:50
        > ...ma ponoć trafić do salonów Suzuki w kwietniu 2005 :))
        > Ciekawe ile bedzie miał części z Ignisa?

hehe, na pewno sporo - z samych zdjec widac ze co najmniej kierownice - z opisu
        na pewno silnik :-) - a to juz duzo. Ciekaw jestem czy autko bedzie lzejsze od
        ignisa, bo jesli tak + nizej polozony srodek ciezkosci => moze z tego fajne
        dynamiczne autko wyjsc.
        /ggq
        • Gość: cc Re: Swift 2... - fajny link z galerią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 11:25
          www.swift-suzuki.de/galerie/exterieur/index.html
        • Gość: ggq Re: Swift 2... IP: 5.5R4D* / *.delphi.com 03.02.05, 11:36
          No i pomylilem zdjecia - WagonR+ po liftingu ma kierownice z ignisa, nowy swift
          ma calkiem inna, przelaczniki przy kierownicy tez auorskie a nie z opla -
          wyglada ze jesli chodzi o wnetrze to nowy swift nie bedzie mial czesci z ignisa.

www.globalsuzuki.com/swift/gallery/download/16.jpg
          www.globalsuzuki.com/swift/gallery/download/15.jpg
          www.globalsuzuki.com/swift/gallery/download/14.jpg
        • Gość: ggq Re: Swift 2... IP: 5.5R4D* / *.delphi.com 03.02.05, 11:40
          Wypatrzylem ;-D - wlacznik awaryjnych jest taki sam (a przynajmniej bardzo
          podobny) :-)
          • Gość: korel Re: Swift 2... IP: 195.205.254.* 09.02.05, 12:42
            Polecam:

www.ignisklub.hu/index.php?action=gallery_view&id=51&session=

- to fotki nowego Swifta z wegierskiej premiery, deska rozdzielcza na nich
            nieco gorzej wyglada niz w oficjalnych materialach, ale i tak jest ok,
            wlacznik swiatel jak w japonczykach - lewa wajcha,
            osprzet w komorze silnika podobny do Ignisowego.
            PZDR
            korel
          • adrian4u Re: Swift 2... 19.02.05, 09:06
            Trzeba było być na targach w wawie - moglibyście do woli pooglądać sobie
            swifta;)
            A dla bardziej zainteresowanych - to mam fotki maleństwa, mam specyfikację -
            prawie ostateczną, oglądałem już modele produkcyjne:):):):)
            Jest na co czekać:):):)

A jak ktoś coś chce do przesłania to pisać:)

A
            • cc_2004 Re: Swift 2... - specyfikacja na Polskę 01.03.05, 16:23
              adrian,
              masz specyfikację na Polskę?
              Jakie wyposażenie dają w podstawowej wersji?
              • korel11 SWIFT 2 vs. IGNIS 13.04.05, 12:53
                FYI:

ignisklub.hu/index.php?action=gallery_item&id=56&start=1954

kepek.origo.hu/galleriesdisplay/galleriesupload//0504/Suzuk20054815421/img/038.jpg

Polecam!!!
                POZDRO
                korel
                • ggq Re: SWIFT 2 vs. IGNIS 15.04.05, 07:20
                  Na stronce suzuki pojawila sie juz specyfikacja nowego swifta - wyposazenie
                  powala na kolana. Fajnie na zdjeciach wygladaja kurtyny powietrzne. No i co
                  ciekawe w sredniej (obecnie najtanszej) wersji jest juz radyjko ze sterowaniem w
                  kierownicy.
                  I jak zwykle za kolejne 5tys. sporo dorzucaja - klima, 2 glosniki wiecej,
                  keyless start, alufelgi 15", boczne poduszki + kurtyny, swiatla przeciwmgielne,
                  elektrycznie sterowane i ogrzewane lusterka.

www.suzuki.com.pl/suzuki-a-swifthb-5dr-wyposazenie.html
                  /ggq
                  • korel11 Re: SWIFT 2 vs. IGNIS 15.04.05, 11:42
                    Elektromagnetycznie otwierany bagażnik w standardzie ;-)
                    Zaraz umawiam się na jazdę próbną!

Ciekawostka, że w ofercie tylko 1.3 i 5 drzwiowy, pewnie 1,5 3D i diesel
                    znów dopiero za rok...

korel
                  • adrian4u Premiera SWIFT II 15.04.05, 16:53
                    był ktoś 14-go w Victorii? :)Niezły wypasik - no i zobaczyłem taaakie Swifty,
                    że ja pierniczę - duży spoiler, sportowe progi i zderzaki, inny grill, inny
                    wydech... i jeszcze grafitowe alu robione specjalnie przez OZ.
                    Szkoda tylko, że takich nie będzie w Polsce...
                    • cc_2004 Re: Premiera SWIFT II - to nie ten wątek 15.04.05, 17:34
                      jak widać dużo tu wpisów OT (czyli o Swifcie), ale co tam...
                      Kto nie był w Victorii, niech poczyta i poogląda:
                      www.samar.pl/index.html?__action=sec,4&news=7336
                      • adrian4u Re: Premiera SWIFT II - to nie ten wątek 17.04.05, 10:19
                        w sumie nie ten wątek, ale tak pytam:)
                        dzięki CC za odpowiedź:)
    • chaladia Jaskłowski czy Porada? 18.02.05, 19:36
      Zbliża się 15.000 km przebiegu.
      No i trzeba by samochód na przegląd. Teraz powstaje pytanie: kupiłem go
      wprawdzie u Jaskłowskiego, ale Jaskłowski już licencję na samochody stracił
      (tak przynajmniej twierdzą w salonie Suzuki Motor Poland na Stalingradzkiej).
      Jest jeszcze Porada w Alejach, niby nawet Małżonce bliżej z pracy (Batory), ale
      nic o nich nie wiem. Chodzi o zwykły przegląd i wymianę, co zapisano w
      instrukcji, po 15.000 km. Powiedzmy, że jeszcze sobie listwy odbojowe na
      narożnikach zderzaków nakleić każę... Co radzicie?
      • ggq Re: przeglad 15tys. km 01.03.05, 10:27
        Jaki jest orientacyjny koszt przegladu po 15 tysiacach km i orientacyjnie ile
        czasu trwa? Niestety przeglad zbliza sie szybkimi krokami - jesszcze 3-4tygodnie :(
        /ggq
        • rfx jakie są koszty utrzymania? 01.03.05, 10:44
          Panowie, byłem prawie zdecydowany na Ignisa, a tu mnie straszą różni tacy że
          części i serwis jest szalenie drogi? Jakie macie na ten temat zdanie, jak to
          wypada w porównaniu do innych marek?
          Warto brac to pod uwagę czy jest to mało istotne?

von Reuffen
          • chaladia Re: jakie są koszty utrzymania? 01.03.05, 13:16
            Sehr geehrter Herr von Reuffen

Suzuki to nie Fiat. Wiele lat upłynie, zanim będziesz potrzebował pierwszych
            części zamiennych. Na koniec te ceny japońskich części na ogół brały się z
            wysokiego kursu Jena i długiej podróży statkiem lub samolotem. Suzuki jest
            robiony w Europie, złotówka jest mocna, a samochód taki jak Ignis jest
            samochodem popularnym. Gdyby tak nie było, nie byłoby tak wielu Swiftów w roli
            samochodów służbowych - a widać, że są.
            • rfx Re: jakie są koszty utrzymania? 01.03.05, 14:09
              Dzięki :)))
              vR
          • korel11 Re: jakie są koszty - ubezpieczenie po roku 26.03.05, 22:37
            Odnośnie kosztów utrzymania:

Właśnie ubezpieczyłem na kolejny roczek.
            Pełen pakiet Alianz AC/OC/NW/ZK/Assistance = 2,200zł,
            dla przebiegu 20kkm.
            Wartość autka: agent przyjął 40,000.
            Co ciekawe, standardowym przebiegiem po roku w/g ich tabel
            jest 12kkm i koszt o ~300zł wyższy.

Z ciekawości zadzoniłem też wcześniej do Link4
            i usłyszałem... 2,700!!

PZDR
            korel

PS. Wesołego Alleluja i Smacznego Jajka!
        • pusher Re: przeglad 15tys. km 01.03.05, 15:04
          400 - 450 PLN (~200 przeglad, reszta to olej + filtr)
          trwa 2 godzinki
        • korel11 Re: przeglad 15kkm 02.03.05, 10:36
          Już o tym kiedyś tu pisalem, mnie późną jesienią w ASO w Piasecznie kosztował
          215 zł za materiały oraz 190 zł za robociznę. Zamiast "złotego" Mobilu 1
          SuperSyn wlali Shella Helix Ultra, który teraz figuruje jako "oficjalny" na
          stronie www SMP. Cała zabawa zajęła ok. 90 - 100 minut.

PZDR
          korel

ggq - Jak sie sprawują zimą alu FMG? Sprzedałeś już oryginały?

• ggq Re: przeglad 15kkm 08.03.05, 11:01
            > ggq - Jak sie sprawują zimą alu FMG? Sprzedałeś już oryginały?

Na razie wszystko OK z felgami, oryginaly tez na razie zostawiam na lato - nie
            mam kompletnie czasu na zabawe z kolkami teraz
            /ggq
          • chaladia Re: przeglad 15kkm 15.04.05, 20:55
            Ja u Jaskłowskiego zapłaciłem za przegląd po 15 kkm + przegląd karoserii po
            roku + materiały eksploatacyjne 750 zł. Drogo. Ale tam rzeczywiście pracują
            ludzie, którzy są entuzjastami tego, co robią. Może niekoniecznie jest to
            naprawa samochodów Suzuki Ignis, ale motocykle są wyraźnie ich pasją na tyle,
            by zrobić z nich dobrych mechaników.
            Na początku zapisałem się do Porady, bo to dla Żonki bliżej, ale zachciało mi
            się, żeby mi nakleili takie narożnikowe paski ochronne z gumy - w katalogu
            Suzuki jest to z ceną 38 zł. I nagle gość mówi mi, że jak to chcę, to mam
            przyjechać i wpłacić zaliczkę - ja na to, że 1 kwietnia dawno minął i że nie
            mam ochoty na dowcipy - a on że "takie jest polecenie szefa". No to chciałem
            pogadać z tym "szefem", ale sekretarka powiedział, że go nie ma, a numeru
            komórki klientom nie daje. Więc zatelefonowałem do Jaskłowskiego. I ten
            zaliczki nie chciał, a jak jego pracownica sprawdziła, że w katalogu jest
            mistype i powinno być "380 zł" (za 4 kawałeczki gumy!) to sama zatelefopnowała
            do mnie, czy ja naprawdę tego chcę. Oczywiście nie chciałem. Ale tak się
            zdobywa klienta.
            PS. W ramach utarczki słownej z salonem Porady dowiedziałem się, że w
            warsztacie Porady ponad połowa pracowników pochodzi od "poprzednika" - czyli
            salonu Daewooo. A jaki to serwis, to wiadomo...
            I to przeważyło.
            • ggq Re: przeglad 15kkm 15.04.05, 21:23
              Wlasnie kolega ktory jest zainteresowany ignisem napisal mi ze pytal o ceny
              przegladow ignisa w japancars w bielsku:

15000KM - 337 zł
              30000KM - 402 zł
              45000KM - 1517 zł
              60000KM - 402 zł

Prerazajaca jest kwota przy 45tys. tym bardziej ze patrzylem do instrukcji i
              przy przegladze 45 nie sa przewidziane jakies czynnosci odbiegajace znaczaco od
              innych przegladow, ot sprawdzenie paska rozrzadu, wymiana plynu chlodzacego ...
              Mam nadzieje ze ta kwota to jednak pomylka :-)
              Za jakies 2-3 tygodnie dowiem sie ile kasuja w krakowie przy 15000 :-)
              /ggq
              • ggq Re: przeglad 15kkm 16.04.05, 06:48
                No i wiem skad ta kosmiczna kwota przeglady przy 45tys.km:
                po 45 kkm
                Podlega wymianie :
                olej - 160zł
                filtr oleju - 33zł
                filtr powietrza - 72,53zł
                płyn chłodzący - 54,40zł
                świece zapłonowe - 598,52zł / lub 60zł
                olej w skrzyni biegów - 86,85zł
                filtr ppył. - 226,66zł
                robocizna - 288zł

swiece za 600 - to chiba jakies wynalazki iridium/platinum - wg instrukcji jesli
                takie sa stosowane to wymiana co 105tys a nie 45 - wiec lekkie naciaganie - a
                mozna wymieniac na zwykle za 60 w normalnych interwalach. Poza tym ceny calkiem
                calkiem oprocz filtra ppylkowego
                /ggq
                • korel11 Re: przeglad 15kkm 17.04.05, 15:02
                  Filtr ppył. mozesz wymienic sam - np. na Boscha
                  a swiece irydowe NGK (moim zdaniem fabrycznie
                  montowane) rzeczywiscie sa drogie, ale wymiana
                  po 105kkm!

Nie kumam tych 700 PLN za 15 tys. jakie Chaladia...

korel
              • korel11 Re: przeglad 15kkm 24.04.05, 11:20
                1500zł po 45 tys. tylko gdy masz auto ze zwykłą sondą lambda,
                jeżeli jest podgrzewana(!) to wówczas odpada 600zł, bo wtedy
                rzeczywiście świece NGK Irydium wymieniane są dopiero po 105 tys.

• ggq Re: przeglad 15kkm i troche o Swift'cie 25.04.05, 13:44
                  A co ma do tego rodzaj sondy lambda? nie wierze zeby po 45tys. nastepowala jej
                  wymiana, a wplywu na zuzycie swiec tez nie powinna miec. W wolnej chwili musze
                  zajrzec pod maske i zobaczyc czy mam sonde z grzalka, a tak w ogole to chyba w
                  ignisie sa 2 sondy, przed i za katalizatorem.

Co do przegladu po 15tys. to w Krakowie zaplacilem dzis 332pln czyli bardzo
                  rozsadnie.

Przy okazji przewiozlem sie nowym swiftem :-).
                  Wyglada fajnie, jezdzi fajnie - ciszej w srodku niz w ignisie, biegi ciut lepiej
                  wchodza, sporo miejsca w srodku i nawet dosc wygodnie na tylnej kanapie,
                  bagaznik niestety ciut za ciasny - no ale to nie jest autko rodzinne tylko taki
                  maly "zap&^%$dalacz" ;-). Co ciekawe postawiony obok ignisa niemal dorownuje mu
                  wielkoscia - jest tylko odrobine nizszy i odrobine krotszy. Wersja keyless jest
                  calkiem sympatyczna, zeby odblokowac bagaznik trzeba nacisnac guziczek ukryty
                  pod pokrywa (w uchwycie). Wsywietlacz jest kopia gornej czesci tego w ignisie -
                  zegarek, temperatura i chwilowe spalanie [roznica - wskazania rozdzielone sa
                  pionowymi kreskami]. Radyjko tez calkiem sympatycznie sie prezentuje, chociaz
                  ten przezroczusty plastik troszke dziwnie wyglada, ale kwestia gustu -
                  sterowanie radiem w kierownicy fajne. No i kierownica jakos tak fajniej sie
                  krecila - choc tutaj nic nie zarzucam ignisowi, po prostu jakos inaczej bylo ;D.
                  /ggq

> 1500zł po 45 tys. tylko gdy masz auto ze zwykłą sondą lambda,
                  > jeżeli jest podgrzewana(!) to wówczas odpada 600zł, bo wtedy
                  > rzeczywiście świece NGK Irydium wymieniane są dopiero po 105 tys.
                  • korel11 Re: przeglad 15kkm i troche o Swift'cie 25.04.05, 16:44
                    Sam się zdziwiłem, ale tak wynika z manuala - sprawdź sam :-)
                    Grzałki i tak nie uświadczysz, bo to poprostu dodatkowa elektroda wbudowana
                    w czujnik. To nie sondę się wymienia, tylko świece - czyżby przy podgrzewanym
                    czujniku zużywały się wolniej?! Może wynika też to z tego, że Ignis ma ponoć 2
                    wersje silnika M13A?? Zresztą w instrukcji też mozna to znaleźć - może błąd w
                    tłumaczeniu a ryciny są dla 1,3 i 1,5?. Ja mam filtr oleju jakby "pod spodem" i
                    trudno widoczny z góry, natomiast autko testowe, którym jeździłem przed
                    zakupem, miało filtr jak w starej Corolli: z przodu silnika, nieco w bok i w
                    dół od kolektora.
                    PZDR
                    korel

PS. Sprawdzałem w ASO w Piasecznie - ten przegląd karoserii po roku jest
                    tam za free, może podjadę w tym tygodniu.

• ggq Re: przeglad 15kkm i troche o Swift'cie 25.04.05, 18:37
                      > Grzałki i tak nie uświadczysz, bo to poprostu dodatkowa elektroda wbudowana
                      > w czujnik.

uswiadcze uswiadcze - jak sonda ma grzalke to ma 2 druciki wiecej ...
                      i sprawdze w moim manualu jak to z tymi wymianami jest :-)

By the way przeglad karoserii zrobili mi teraz od razu za free [pomimo ze
                      jeszcze 2 miesiace zanim autku stuknie roczek]. I mam z glowy jedna wizyte w aso :-)

/ggq
                      • korel11 Re: przeglad 15kkm i troche o Swift'cie 25.04.05, 20:50
                        Teraz to juz nic nie rozumiem - w polskiej wersji instrukcji jest jeszcze
                        inaczej niz w angielskiej - na str. 8-3 figuruja 2 klasy silnikow: z czujnikiem
                        tlenu (kl.1) i bez (kl.2).
                        W kl.1 swieczki irydowe co 105kkm lub 84 miesiace a niklowe po 60kkm. W klasie
                        2 irydowe po 60kkm., nikiel po 30...

"przeglad karoserii zrobili mi teraz od razu za free" - no i wlasnie :-)
                        • ggq Re: przeglad 15kkm i troche o Swift'cie 25.04.05, 21:09
                          No a ja sprawdzilem swoja instrukcje zarowna angielska jak i polska - i obie
                          wersje sa zgodne, swiece iridium dla class 1 - co 105tys., dla class 2 co 60tys
                          ... class 1 with oxygen sensor, class 2 without oxygen sensor ... swoja droga
                          ciekawe czy na jakies rynki so wersje bez sondy. Czyli zagadke kosztow 45 tys.
                          km przegladu mamy nadal nierozwiazana :-).
                          Z innej beki to widzialem ze zalecaja wymiane filtra powietra przy 45tys., w
                          ciezkich warunkach co 30tys. ....w PL chyba mamy ekstremalne warunki bo
                          wymienili mi przy 15tys. :-| - z drugiej zas strony jakies te terminy
                          przesadzone - w civicu przy 20tys filtr byl juz mocno brudny i wymienialem ...
                          /ggq

korel11 napisał:

> Teraz to juz nic nie rozumiem - w polskiej wersji instrukcji jest jeszcze
                          > inaczej niz w angielskiej - na str. 8-3 figuruja 2 klasy silnikow: z czujnikiem
                          >
                          > tlenu (kl.1) i bez (kl.2).
                          > W kl.1 swieczki irydowe co 105kkm lub 84 miesiace a niklowe po 60kkm. W klasie
                          > 2 irydowe po 60kkm., nikiel po 30...
                          >
                          > "przeglad karoserii zrobili mi teraz od razu za free" - no i wlasnie :-)
                          >
                          • korel11 Re: przeglad 15kkm i troche... 26.04.05, 10:39
                            No i zagadka - chyba bede musial zspytac mechanika w ASO...

Fakt, te terminy z manuala niektore sa dziwne, choc w ksiazce asekuruja sie
                            zaostrzonymi wymogami w "trudnych warunkach". Z drugiej strony kazda nowa
                            generacja aut ma coraz dluzsze okresy bezprzegladowe - np. w starej Corolli
                            przeglady byly co 10 tys a dzis co 30 ;-)

Filtry rzeczywiscie trzeba wymieniac wedle zuzycia, bez czekania na termmin.
                            Zreszta ASO tez musi na czyms zarabiac a takie pozycje drobiazgi jak filtry i
                            zarowki sa czeste na rachunkach z przegladow.
                            U mnie przy 15 tys. tego od powierza nie wymienili - ale to bylo zaledwie 1/2
                            roku po zakupie - a ja i tak z przyzwyczajenia swoj ogladam co pare tygodni i
                            przedmuchuje, gdy zapylony.

ggq, a patrzyles gdzie masz filtr oleju?
                            /korel
                            • ggq Re: przeglad 15kkm i troche... 26.04.05, 12:14
                              > ggq, a patrzyles gdzie masz filtr oleju?

wczoraj padalo wiec tylko rzucilem okiem pod maske i zaraz ucieklem do domu :-)
                              z przodu go nie widac, po jednej stronie kolektora wydechowego jest pusto, po
                              drugiej sprezarka od klimy zdaje sie, spodziewam sie ze filtr oleju jest od
                              strony kabiny gdzies pod kolektorem dolotowym - tak mialem w civic'u.

/ggq
                              • ggq Re: przeglad 15kkm i jeszcze sonda 26.04.05, 12:16
                                aha, a sonde lambda mam z grzalka - 4 kabelki , przynajmniej ta pierwsza przed
                                katem, za katem tez chyba jest druga, lae nie dalo sie zajrzec. Zreszta w nowych
                                autach chyba juz nie daja sond bez grzalek.

/ggq
                              • pusher Re: przeglad 15kkm i troche... 08.05.05, 17:58
                                Filtr ol. nie jest z tyłu w bloku silnika, tylko wkręcony z przodu, od dołu,
                                dnem w dół - w taki jakby "wysięgnik" - patrząc z góry to jest w lewo obok
                                katalizatora. W ten sposób robi od razu za osadnik. Zamienniki są w ofercie
                                Filtrona, Knechta i chyba Boscha. push
    • odin-2 Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 19.02.05, 10:01
      Samochody marki " Suzuki " jedynymi "japsami" wartymi ceny !
    • chaladia W końcu... 03.03.05, 11:09
      Po roku mniej-więcej od wprowadzenia Ignisa na Polski rynek pojawiła się oferta
      samochodów z silnikami 1,5 vvt i 1,3 JTD oraz z transmisją automatyczną i 4WD.
      Szkoda, że już po tym, jak nabyłem Małżonce samochodzik...
      • korel11 Re: W końcu... 03.03.05, 12:20
        ... z 15-calowymi kołami, klimą za złotówke w GLX-ie i do tego
        GS z silnikiem 1.5 kosztuje tyle samo, ile jeszcze przed chwilą
        (i przed rokiem) 1.3...to już skandal ;-)

Dziś od razu zamawiałbym 1.5 i zastanowił się nad 4WD.

Chyba zakupię welurowe dywaniki, żeby sobie zrównoważyć
        straty moralne :-)))

Swoją drogą to strategia Suzuki jest zadziwiająca - oto np. we Francji taka
        Liana jest dostępna z napędem 4WD a Jimny z nowym turbodieslem 1.5

PZDR
        korel
        • cc_2004 Re: Ale dlaczego 1.5 jest 2,5 cm szerszy?? 03.03.05, 16:41
          ...jak wynika z tabeli specyfikacji.
          A co do innych modeli, to może pojawi się u nas też Ignis Sport 1.5 w nowej
          budzie - premiera w tym roku.
          • korel11 Re: Ale dlaczego 1.5 jest 2,5 cm szerszy?? 04.03.05, 16:55
            ...bo ma listwy na nadkolach i progach w standardzie :-))
            korel
      • rfx Re: W końcu... 15.03.05, 22:00
        Po wprowadzeniu promocji "klima za złotówkę" nie opłaca się kupować wersji GS.
        Zamówiłem GLXa i czekam. Konkurentem był Colt, ale konie, oryginalny wygląd i
        wyposażenie zdecydowały.

Przy okazji powiedziano mi że nowe Suzuki pojawia się dopiero po sprzedaniu
        tych z rocznika 2004. Troche to dziwne, mamy połowę marca, może w czerwcu będą
        je sprzedawali za pół ceny? :P Podobno te z 2005 mają być o 2000 droższe,
        słyszałem też że wersja GLX ma być niedostępna.
        Szkoda że Suzuki nie chce opuszczeć cen za samochody z poprzedniego rocznika,
        ja wywalczyłem upust po długich rozmowach.
        Ciekawe jak czuł sie ten facet któremu diler dołożył do wersji za 44 900
        darmową klimatyzację, która już kilka dni później można było dostać za złotówkę?
        Do zobaczenia na drodze
        von Reuffen
    • kklp Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 04.03.05, 17:43
      Mam pytanie, czy w Ignisie tylna kanapa jest przesuwana?
      • korel11 Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 05.03.05, 00:03
        Niestety nie, ma tylko dzielone i kładzione oparcie, można też
        zablokować je w pionie, zwiększając nieco przestrzeń bagażnika.
        • trouseve Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 06.03.05, 12:19
          Witam, ja rowniez zastanawiam sie nad Suzuki Ignis, tylko interesuje mnie pewna
          rzecz, a mianowice czy mozna w tym modelu przerobic dach na typ Skydome
          (zajmuje 70% powierzchni, taki jak ma np. Fiat Panda, Lancia...)? Taki typ
          dachu jest dla mnie konieczny (silna klaustrofobia), dlatego m.in decyduje sie
          na ten samochod (przestronnosc), ale nie wiem czy jest to mozliwe technicznie.
          Jesli jest taka opcja, to jakiego rzedu to sa koszta? W przypadku Fiata Pandy
          ta zmiana wynosi ok. 2900 zl. Nie chcialabym z tego powodu rezygnowac z Ignisa.
          • chaladia Skontaktuj się z Webasto Polska.. 08.03.05, 17:41
            www.webasto.pl/general/pl/am_automobile_3016.html
            Oni mają te urządzenia do wszystkich chyba modeli...
            A jak założysz, daj znać na Forum, bo sam chciałbym takie coś mieć.
            W Grecji jeździłem jakiś czas Fiatem CC Soleil i fajnie było.
          • ggq Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 08.03.05, 20:17
            Sprawdz najpierw w serwisie lub u dealera (o ile beda widziec) - wydaje mi ise
            ze moze byc problem bo na wysokosci slupka srodkowego - miedzy przednimi a
            tylnymi drzwiami w podsufitce jest wyrazne zgrubienie - bardzo prawdopodbne ze
            znajduje sie tam jakies wzmocnienie.
            /ggq
            • alexaaa Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 10.03.05, 15:18
              www.autowereld.com/nieuws.asp?artikel=1386&pa=1&fr=8 - zobaczcie te
              zdjecia (szczegolnie pierwsze). To chyba nie jest standardowa wersja? Nie mam
              tego samochodu, ale rozwazam nad kupnem. Na tych zdjeciach on jest ogromny!
              Jak mowilam (zwlaszcza na pierwszym) jest wysoki,w porownaniu z rowerzysta
              (chyba, ze to dziecko), kola chyba tez ma wieksze - ogolnie jest wiekszy! Jaka
              to moze byc wersja? Podobaja mi sie samochody takich rozmiarow. Pozdr.
              • korel11 Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 10.03.05, 16:58
                Zwykly Ignis, tyle ze dobrze sfotografowany ;-)
                Kwestia perspektywy. Ignis jest zreszta wysoko zawieszony,
                stad taki wielki przeswit pod wozem.
                Jak sie ma mniej niz 180 cm wzrostu to mozna
                miec problem z odgarnianiem sniegu z dachu w zime.

Ten na fotce ma chyba 15 calowe felgi z niskimi oponami,
                takie teraz tez juz mozna kupic w Polsce.

Wyposazenie na 3 zdjeciu wskazuje na GSa (radio z CD + klima)
                PZDR
                korel
                • pam_pa_ram_pam Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 16.03.05, 15:14
                  korel11 napisał:

> Zwykly Ignis, tyle ze dobrze sfotografowany ;-)
                  > Kwestia perspektywy. Ignis jest zreszta wysoko zawieszony,
                  > stad taki wielki przeswit pod wozem.
                  > Jak sie ma mniej niz 180 cm wzrostu to mozna
                  > miec problem z odgarnianiem sniegu z dachu w zime.

Trzeba tylko szczotkę z dłuższą roączką mieć... Ignis ma 165 cm wzrostu.

• tygrys_zielony dylemat Ignis vs. Swift. 23.03.05, 09:28
                    a ja wczoraj miałam jazdę próbną (1.3 GLX) i jestem zachwycona! właśnie czegoś
                    takiego szukałam. po powrocie do domu mój zapał ostudził brat, który zaczął mnie
                    przekonywać, żebym poczekała na Swifta, ale już nie wiem sama. poradźcie...
                    ma to być drugi samochód w domu, miejski zasadniczo + od czasu do czasu wyjazd
                    dłuższy. model z 2004 za 44.900, z wszystkim czego potrzebuję i kilkoma
                    rzeczami, o których nie myślałam. będę go sprzedawać pewnie nie wcześniej niż za
                    4-5 lat, więc moje kolejne pytanie: czy czekać na produkcję 2005, czy może
                    różnica się już zatrze?
                    no i poza tym - co sądzicie o dealerze na Jagiellońskiej?
                    Pozdr.
                    • cc_2004 Re: dylemat Ignis vs. Swift. 23.03.05, 10:19
                      Bierz Ignisa z klimą i "wypasem".
                      Swift będzie pewnie w takiej cenie, zeby nie zagrozic sprzedazy Ignisa i
                      wyposazenie dadza gorsze.
                      1.3 GLX + klima to najlepszy wybor obecnie. Mozesz tez popytac o tego
                      turbodiesla z fiatowskim silnikiem, jesli zalezy Ci na nizszych kosztach.
                      • tygrys_zielony Re: dylemat Ignis vs. Swift. 23.03.05, 10:28
                        OK. Dzięki za odpowiedź.
                        czyli rocznik 2004 nie stanowi problemu? a jak z tą Jagiellońską?
                        Pozdr.
                        • ggq Re: dylemat Ignis vs. Swift. 23.03.05, 11:01
                          Przy ewentualnej odsprzedazy zawsze rok mlodszy jest lepszy - jesli 2005 bedzie
                          w tej samej cenie w jakiej obecnie wciskaja 2004 (bez rabatow) to moim zdaniem
                          warto zaczekac na 2005 ... Mamy juz koniec marca wiec labo duy rabat na 2004
                          albo czekac na 2005.
                          Za ubieglyotygodniowym motorem podaje troche spekulacji nt Swifta:
                          "Nowy Swift trafi na polski rynek 14kwietnia. Wyposazenie na 2 poziomach:srednim
                          i wysokim. W pierwszym znajda sie m.in. ABS, 4 poduszki, w drugim - co najmniej
                          o dwie poduszki, reczna klimatycje i system bez kluczyka wiecej. Roznica w
                          cenach ma wyniesc okolo 5 tys. Od jakiego poziomu sie zaczna? tego Suzuki nie
                          zdradza. Wiadomo ze nowy Swift nie bedzie podstawowym modelem w gamie firmy na
                          polskim rynku. Te role ma spelnic Ignis. Podtsawowa cena Swifta moze przekroczyc
                          45tys. zł."
                          Testowali 1.5 (103KM) - ogolnie duzo miejsca w srodku - zarowno z przodu jak z
                          tylu, swietnie trzyma sie drogi. Za to maly bagaznik (213l), czyli jeszcze
                          odrobine mniejszy niz w Ignisie. Oczywiscie u nas bedie dostepny na razie tylko
                          1.3 (93KM), a wersje 1.5 oraz diesel 1.3 na razie niedostepne (pewnie za rok,
                          tak jak to bylo z ignisem).
                          Moim zdaniem bardzo sympatyczne autko.
                          /ggq
                          • rfx Re: dylemat Ignis vs. Swift. 23.03.05, 11:17
                            Jeśli wybierzesz Ignisa, to chyba lepiej nie czekać na model z 2005. Wątpię by
                            miał klimatyzację za złotówkę, za to prawdopodobnie będzie droższy o 2000.
                            Jeśli masz zamiar pojeździć nim kilka lat, to różnica cen między rocznikiem
                            2004 a 2005 nie będzie zbyt duża.
                        • izkarw Re: dylemat Ignis vs. Swift. 23.03.05, 11:21
                          polecam lekture
                          auto.gazeta.pl/wysokieobroty/1,49502,2603177.html
                          bylismy dzis na jagielonskiej zmienic opony
                          sprawiaja pozytywne wrazenie

do zobaczenia na drodze-mam nadzieje ze wybierzesz ignisa
                          mysle ze jest tego wart
                          pozdr.
                          • tygrys_zielony Re: dylemat Ignis vs. Swift. 23.03.05, 12:19
                            O rany, no to dopiero teraz mam dylemat ;o)
                            Dziękuję bardzo za wszystkie opinie.
                            Do zobaczenia na drodze! (jeśli się zdecyduję, to czerwony lub granatowy).
                            Pozdr.
                            • andzia_s Re: dylemat Ignis vs. Swift. 01.04.05, 11:18
                              Witam.
                              Dzisiaj odbieram z salonu Ignisa z silnikiem diesla. Czy ktos z Was ma może
                              jakieś doświadczenia z dieslem w Ignisie?

Pozdrówka
                              • andzia_s Re: dylemat Ignis vs. Swift. 04.04.05, 09:27
                                Hej, nikt nie ma doswiadczen z Igniskiem dieslem?
                                • korel11 Re: doświadczenia z dieselkiem 04.04.05, 16:51
                                  My tu chyba wszyscy na benzynce popylamy, rok temu nie bylo diesli w ofercie...
                                  A w czym problem??
                                  korel
                                  • andzia_s Re: doświadczenia z dieselkiem 05.04.05, 14:28
                                    Właśnie o to chodzi, ze problemu nie ma, ale chcialam poznac opinie innych. W
                                    Warszawie na razie widziałam jednego Igniska. Posiadaczy Igniskow jest bardzo
                                    malo, a szkoda.
                                    • cc_2004 Re: doświadczenia z dieselkiem 05.04.05, 16:08
                                      Fakt, w W-wie widziałem więcej bilbordów z Ignisem niż tych samochodów na
                                      ulicy ;-))
                                      Ale to chyba dobrze, że jest ich mało :) Jak chcesz się wtopić w tłum, to kup
                                      Fabię, albo coś podobnego.

O silniku diesla stosowanym w Ignisie poczytasz w ostatnim Auto Motor i Sport.
                                      Tam jest opis Pandy i Corsy z tym samym silnikiem.

Reszta jak w benzyniaku.
                                      Zacząłem się sam zastanawiać nad Ignisem 1.5 4x4 lub Subaru Justy. Kto wie,
                                      może się przyłączę do klubu ;-))
                    • adrian4u Re: dylemat Ignis vs. Swift. 17.04.05, 11:47
                      Swift już w salonach. A na Jagirllońskiej to nie dealer ale salon firmowy -
                      zresztą firma (w sensie polski oddział) mieści się dokładnie przez ścianę - to
                      te drzwi po prawej:)
                  • ggq Re: Ciekawostka - czarny Ignis 04.04.05, 22:53
                    W Niemczech dostepna jest specjalna wersja ignisa z czarnym lakierem (metalik) -
                    oznaczona x25(1.3)lub x35(1.5) - wystarczy zajrzec na www.suzuki.de lub
                    bezposrednio do pdf'a:
                    www.suzuki-auto.de/suzuki/images/sonderpic/IgnisSOMO.pdf
                    Diwnie wyglada w czarnym kolorze :-)
                    /ggq
    • chaladia Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 01.04.05, 20:28
      Czy ktoś się orientuje, który (jeśli którykolwiek) z dealerów Suzuki prowadzi
      skup samochodów Suzuki. W ub. roku kupiłem Małżonce Ignisa 1,3 GLX i czasami
      tak sobie rozważamy, co by to było, gdyby kupić Ignisa 1,5 z napędem 4*4 - ale
      do tego trzeba, żeby przy zakupie ktoś wziął w rozliczeniu roczne autko z
      15.000 km na liczniku...
      I ile wyniosłaby różnica do dopłacenia?
      • cc_2004 Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 01.04.05, 20:31
        www.suzuki.japanmotors.pl/usedcar.php?show=1&sID=f8db11d23492c1a74934137304b41953
        i pewnie wiele innych.
    • rfx przegląd gwarancyjny karoserii 15.04.05, 08:02
      Robiliście? Jaki jest koszt?
      Czy warto w ogóle bawić się w to i wydawać kasę?
      vR
      • korel11 Re: przegląd gwarancyjny karoserii 15.04.05, 11:51
        ..karoserii?!?
        Masz na myśli ten po 15 tys?
        To nie karoserii, tylko całego auta,
        już o nim było - przejrzyj stare posty!
        Jak nie zrobisz to żegnaj gwarancjo :-)))
        • rfx Re: przegląd gwarancyjny karoserii 15.04.05, 12:58
          hmm..
          Mnie poinformowano, że przegląd po 15000 (lub po roku) to jedno, a osobno jest
          przegląd antykorozyjny - po roku. Czyli 2 różne przeglądy.
          vR
          • habudzik Re: przegląd gwarancyjny karoserii 15.04.05, 13:10
            rfx napisał:

> hmm..
            > Mnie poinformowano, że przegląd po 15000 (lub po roku) to jedno, a osobno jest
            > przegląd antykorozyjny - po roku. Czyli 2 różne przeglądy.
            > vR

Może da sie je wykonać razem. Po co płacić dodatkowo.
            • korel11 Re: przegląd gwarancyjny karoserii 15.04.05, 15:34
              Dokładnie tak, zresztą zaraz ogłoszą jakąś "Akcję Wiosna" albo "Lato"
              i wymianę płynu do spryskiwaczy gratis dla posiadaczy aut tej marki :-o
          • korel11 Re: przegląd gwarancyjny karoserii 15.04.05, 15:30
            Hmm, ciekawe... osobno??
            A gdzie tak powiedzieli? Nawet jak jest coś takiego to powinno byc darmowe!

Moim zdaniem nie "po roku" tylko "co roku" i robią to razem z przeglądem
            okresowym.

Sprawdzałeś może w instrukcji obsługi?
            Muszę zajrzeć do książki gwarancyjnej i instrukcji - akurat roczek stuknął.

Na stronce SMP jest tak:
            "Właściciel jest zobowiązany do przeprowadzenia regularnych przeglądów
            gwarancyjnych stanu nadwozia u Autoryzowanego Sprzedawcy lub w ASO
            raz w roku. (szczegóły w książce gwarancyjnej)"

PZDR
            korel
    • dep Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 18.04.05, 12:34
      OK Bielsku 337 zl za przegląd po 15 tys w stosunku do 750 zl u Jasklowskiego w
      Warszawie to różnica ogromna.
      Pytanie czy w cenie 337 zl uwzgledniony jest przegląd karoserii (czyli stosowna
      pieczątka w książce gwarancyjnej), czy w/w "przeglad płacony jest osobno.
      Jeżeli jednak cena 337 zl to całkowity koszt przeglądu to jadę 350 km do
      Bielska.
      PS.Co do serwisu Jaskłowski to miałem wątpliwą przyjemność zapłacić 50 zl przy
      przeglądzie zerowym tj 1500 km tytulem... tu uwaga... oplata manipulacyjna. Na
      moje pytanie jaka to opłata manipulacyjna, poinformowano mnie że to za to, że
      przyjachalem własnie do nich na przegląd, a samochód kupiłem i innego dilera.
      Wniosek, więcej mnie tam nie zobaczą!!!!!!!!!!!!!!!
      pozdrawiam
      Dep
      • korel11 Re: Blog posiadacza.. 04.05.05, 10:29
        Tuż przed długim weekendem żona wpadła do Dekaru w Piasecznie,
        żeby zrobić ten cholerny obowiązkowy przegląd karoserii.

Polegało to na oględzinach nadwozia i wstawieniu pieczątki
        do książki. Koszt = 0 zł!!!

Przy okazji przejechała się nowym Swiftem. Jej wrażenie lepsze niż
        z Ignisa, którym jeździ na co dzień: znacznie cichszy, zrywniejszy, bardziej
        zwrotny i stabilny. Lepiej trzyma się drogi, lepiej się prowadzi -
        wszystko "chodzi" jeszcze lżej, ładniejszy w środku i lepiej wykończony.
        No i w oógle "taki śliczny" :-)))
        Jedyne 2 minusy dla niej: mikroskopijny bagażnik (wózek dziecka nie wejdzie)
        i niska pozycja za kierownicą.
        PZDR
        korel
        • ggq Re: Blog posiadacza.. 04.05.05, 10:59
          Dodam jeszcze troche od siebie odnosnie swifta: z tylu mniej miejsca niz w
          ignisie - kolana niestety wbite w oparcia jesli przednie footele sa dosc
          odsuniete (w ignisie jest weicej miejsca z tylu), bagaznik nawet po zlozeniu
          siedzen, pomimo tego ze po zrolowaniu jest plaska podloga to miejsca duzo mniej,
          przede wsyztskim krotko :(
          Odnosnie wykonczenia wnetrza to wyglada naprawde niezle oprocz tego
          przezroczystego kawalka plastiku w radiu - jakos mi to nie pasuje. Jezdzi bardzo
          fajnie , ale piatka tylko do toczenia sie nadaje, a ignis na piatce jeszcze
          fajnie przyspiesza (inaczej zestopniowana skrzynia).

/ggq
    • korel11 Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 02.06.05, 13:45
      Z początkiem czerwca znikły z oferty SMP Ignisy z klimą za złotówkę oraż GS 1,5
      manual, został tylko automat za 54 tys. zł, pojawiła się za to
      poprawiona "seria limitowana" GC jako CoolMint(?!) w ilosci... 12 sztuk i 2
      tysie tańsza od GLXa
      PZDR
      korel
      • izkarw Akcja Lato 07.06.05, 10:25
        www.suzuki.pl/lato.html
        i JASKŁOWSKI jest znowu na liscie "Autoryzowane stacje obsługi"
        pozdr.
        izka
        • andzia_s Re: Akcja Lato 15.06.05, 12:31
          Witam.
          Mam pytanko. Mam Igniska z silnikiem deasla, i mam problem, i zarazem pytanie.
          Mam centralny zamek, zresztą chyba jak każdy z Was i mały problem, a mianowicie
          po wejściu do samochodu i zapaleniu silnika, po pewnym czasie centralny zamek
          podczas jazdy sam sie blokuje i odblokowuje. Też macie takie problem?
          Pozdrawiam użytkowniów Ignisków. Jest nas coraz więcej w Wawie.
          • korel11 Re: centralny... 15.06.05, 13:17
            a otwierasz auto:
            - kluczykiem?
            - zdalnym sterowaniem w kluczyku?
            - pilotem od alarmu?

PZDR
            korel
            • andzia_s Re: centralny... 15.06.05, 13:38
              Otwieram pilotem od alarmu.
              • wojtekg1981 Re: centralny... 15.06.05, 13:43
                a moze ignis ma cos takiego jak np: citroen C2 ze w momencie kiedy predkosc
                zwiekszy sie do jakiegos tam poziomu to zamiki sie rygluja a po zmniejszeniu
                predkosci spowrotem otwieraja
              • ggq Re: centralny... 15.06.05, 20:43
                Zazwyczaj alarmy maja taka opcje ze mozna ustawic ze by zamykal kilka sekund po
                przekreceniu kluczyka - tzn mozna wybrac opcje zeby zamykal lub nie (a nie czas
                zamykania). Np mi zalozyli w bielsku alarm Seo Dolphin i on ma taka opcje, ale
                ja jej nie wlaczam.
                Sprawdz w instrukcji od autoalarmu - lub w zakladzie ktory montowal alaram jak
                to wylaczyc.
                Normalnie w ignisie centralny zamek nie ma takiej opcji.
                /ggq
                • chaladia Re: centralny... 15.06.05, 21:26
                  U mnie CL zamyka się w około 10 sekund po uruchomieniu silnika. I już się nie
                  otwiera, aż do wyłączenia silnika. Żeby otworzyć drzwi przy pracującycm silniku
                  trzeba nacisnąć przycisk przy klawiszach od sterowania opuszczaniem szyb
                  bocznych.
                  • andzia_s Re: centralny... 16.06.05, 11:57
                    Więc przy najbliższym przegladzie zgłosze to, bo strasznie mnie denerwuje jak
                    podczas jazdy mi sie otwwiera i zamyka
                    • korel11 Re: centralny... 16.06.05, 12:14
                      Sprawdz koniecznie w ASO, jezeli zamyka/otwiera sam z siebie w trakcie jazdy to
                      wyglada to na blad centralki lub zle podpiecie alarmu. Moze gdzies zwiera?
                      Jakis "suchy" lut?

Swoja droga to centralny w Ignisku ma 2 wygodne opcje - ze mozna fabrycznym
                      pilotem otworzyc tylko drzwi kierowcy, jak nie chce sie otwierac wszystkich
                      naraz oraz, ze mozna zablokowac drzwi tak, ze nie daja sie otworzyc od srodka.

PZDR
                      korel
                      • ggq Re: centralny... 16.06.05, 20:26

> Swoja droga to centralny w Ignisku ma 2 wygodne opcje - ze mozna fabrycznym
                        > pilotem otworzyc tylko drzwi kierowcy, jak nie chce sie otwierac wszystkich
                        > naraz oraz, ze mozna zablokowac drzwi tak, ze nie daja sie otworzyc od srodka.

No wlasnie, jest tzw dead lock jak sie dwa razy nacisnie zamkniecie - ale czy da
                        sie jakos alarm skonfigurowac zeby stosowal deadlock'a zamiast zwyklego
                        zamkniecia drzwi?
                        Bo dosc meczace jest zamykanie auta z pilota w kluczyku naciskajac dwukrotnie i
                        potem jeszcze zalaczanie alarmu - wolalbym zeby alarm od razu mial opcje
                        dwukrotnego wystawienia sygnalu zamkniecia - obawiam sie jednak ze alarmy nie sa
                        tak bardzo konfigurowalne :(

/ggq
                        • korel11 Re: centralny... 17.06.05, 09:48
                          > No wlasnie, jest tzw dead lock jak sie dwa razy nacisnie zamkniecie - ale czy
                          > da sie jakos alarm skonfigurowac zeby stosowal deadlock'a zamiast zwyklego
                          > zamkniecia drzwi?
                          > Bo dosc meczace jest zamykanie auta z pilota w kluczyku naciskajac dwukrotnie
                          > i potem jeszcze zalaczanie alarmu - wolalbym zeby alarm od razu mial opcje
                          > dwukrotnego wystawienia sygnalu zamkniecia - obawiam sie jednak ze alarmy nie
                          > sa tak bardzo konfigurowalne :(

To juz zalezy od alarmu - sa takie ktore maja 1 czy 2 tzw. dodatkowe kanaly na
                          takie bajery - zwykle masz na to osobny przycisk w pilocie. Ja tam sie
                          zastanawiam czy nie zalozyc do alarmu modulu do domykania szyb.
                          PZDR
                          korel
    • chaladia Do Rzecznika Suzuki Motor Poland... 18.06.05, 15:09
      Jeśli Pan/Pani zagląda na Forum W i czyta ten wątek (było-nie było jeden z
      dłuższych wątków na tym Forum, i do tego o Suzuki) to w imieniu wszystkich
      chyba Forumowiczów proszę o ujawnienie się i odpowiedź:

Co się dzieje, że nie ma już w ofercie Suzuki Ignis 4WD z silnikiem 1,5? Była
      to bardzo ciekwaw oferta. Czy polski rynek dla Suzuki to piąty świat?
      • cc_2004 Re: Do Rzecznika Suzuki Motor Poland... 18.06.05, 15:24
        Kiedys miałem poważny zamiar zakupu Suzuki Baleno Wagon 1.6 4WD (w 2000 r).
        Pytałem w 2 salonach, wreszcie wysłałem 3 maile do SMP i ... żadnej reakcji. Na
        mój telefon wreszcie odpowiedzieli, że nie sprowadzają nic na indywidualne
        zamówienie (a zwykłe Baleno 1.6 stały u nich w salonach miesiącami bez chętnych
        na kupno). SMP sucks.
        • chaladia Re: Do Rzecznika Suzuki Motor Poland... 18.06.05, 22:17
          Bardziej "po imieni i otczestwie" wezwać ich do odpowiedzi chyba się ty na tym
          Forum nie uda. Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić, by nikt z SMP ani ich
          dealerów tutaj nie zaglądał i nie przekazał do Rzecznika, co ty piszemy i czego
          oczekujemy.
          Stwierdzenie "Suzuki Świat na nas w głębokim poważaniu, wolą posyłać samochody
          na inne rynki" też jest odpowiedzią. Wcale się nią nie zdziwię, a nawet nie
          zgorszę - ostatecznie u nas te auta są tańsze niż np. w Bundesrepublice.
          www.suzuki-auto.de/
      • piotrpilinko Re: Do Rzecznika Suzuki Motor Poland... 18.06.05, 23:36
        Polski rynek do dla Suzuki piąty, a może szósty świat. Ogólnie na innych rynkach (np. UK) też widać takie olewactwo. Opinie o ich samochodach są zazwyczaj dobre - w przeciwieństwie do importerów :/
        • chaladia Re: Do Rzecznika Suzuki Motor Poland... 21.06.05, 22:17
          To który rynek jest dla Suzuki tym PIERWSZYM?
          Chyba nie Japonia?
          Zbudowali fabrykę na Węgrzech i albo ona się nie "wyrabia" i stąd te
          ograniczenia podaży, albo wysyłają produkcję gdzieś indziej...
          • piotrpilinko Re: Do Rzecznika Suzuki Motor Poland... 22.06.05, 13:22
            Jeszcze mają fabrykę w Indiach i Chinach (też tam produkują Swifty - albo mają
            produkować...)
            • cc_2004 Re: Indie i Swifty 22.06.05, 14:01
              tak, będzie tam nowy Swift, pod nazwą Swift :)
              Poprzednia generacja jest produkowana przez Maruti jako Esteem (tradycyjnie dla
              Suzuki pod tą samą nazwą występował wcześniej na niektórych rynkach zupełnie
              inny model - Baleno).
              Ostatnio Maruti Esteem przeszedł face-lifting, jak chcecie się pośmiać,
              zapraszam tutaj:
              www.marutiudyog.com/psites/common/gallery.asp?gid=GAL0000034&bveh=N
              Ciekawostka - Indyjski rząd kupi trochę tych "pełnych estymy" sedanów ;-)) jako
              samochody dla urzędników.
              Nie, to co w Polsce - tu się kupuje segment D z wypasem...
              • chaladia Re: Indie i Swifty 22.06.05, 20:54
                cc_2004 napisał:

"Ostatnio Maruti Esteem przeszedł face-lifting, jak chcecie się pośmiać,
                zapraszam..."

Co w tym takiego śmiesznego?
                Indie to dziwny kraj, czas ma tam inny wymiar. Jeszcze niedawno, a może nawet
                wciąż się to robi, produkowano tam angielskie modele samochodów z lat '50..

Poza tym, Indie są jedynym chyba krajem na świecie, gdzie wytwarza się
                motocykle z silnikiem wysokoprężnym i wiele innych ciekawych rzeczy...
      • chaladia Jeszcze gorzej jest... 26.06.05, 20:41
        Już tylko Ignisy 1,3 GC (Goły Całkiem) i "Cool Mint", czyli GC z klimą oraz
        GLX, wszystkie 2WD i wszystkie 1,3 vvti są dostępne.
        Jak tak dalej pójdzie, to wogóle Ignis zniknie z rynku.
        • cc_2004 Re: Jeszcze gorzej jest... - ee tam 26.06.05, 21:03
          jest już Swift 3d i wersja z silnikiem 1.5 VVTi

A u dealerów (nie SMP) inne wersje Ignisa:

1.3 GC 39 900 PLN
          1.3 GLX 44 900 PLN
          1.5 GS 49 900 PLN
          1.5 GS AT 54 900 PLN
          1.4 GLX Diesel 49 900 PLN
          1.3 Cool Mint 42 900 PLN

• chaladia Re: Jeszcze gorzej jest... - ee tam 29.06.05, 21:46
            Obawiam się, że to są tylko nieaktualizowane strony internetowe tych dealerów.
            A przecież oni mają tylko jedno źródło samochodów - SMP. O tym, jak to działa,
            mogłem się przekonać w ub roku czekając kwartał na samochód. A i tak przecież
            odebrałem nie ten kolor, co chciałem.
            NB. Po tym i po półrocznym sprzedawaniu mojej Skody Feli (znajomy z komisu
            twierdzi, że i tak miałem szczęście, bo teraz jest jeszcze gorzej) mam tak
            serdeczenie dość wszelkich transakcji, że zapewne będziemy eksplowtować nasze
            Suzuki aż się zacznie "sypać" w sposób uciążliwy. A to oznacza (tak twierdzą
            znawcy tych samochodów) ponad 200.000 km, czyli jeszcze co najmniej z 10 lat.
            Jak wytrzyma lat 12, to nie sprzedam, tylko oddam córce na drugi samochód, do
            zajeżdżenia.
            • cc_2004 Re: Ignis 4WD powraca 15.08.05, 15:08
              ...na jesień do salonów (wersja 1.5).
              • ggq Re: Ignis 4WD powraca - prasowka 18.08.05, 21:03
                A tu jeszcze jeden test 4x4 :-)
                www.gieldasamochodowa.com/article/view.asp?l0=93,64282&path=gs\1025&file=jd_112.xml
                /ggq
                • habudzik Re: Ignis 4WD powraca - prasowka 19.08.05, 09:46
                  Czy z tymi koleinami to prawda czy to tylko subiektywna ocena testujących?
                  • ggq Re: Ignis 4WD powraca - prasowka 19.08.05, 15:16
                    > Czy z tymi koleinami to prawda czy to tylko subiektywna ocena testujących?

Bardzo prawdopodobne ze tak jest dla wersji 4wd - przed kupnem ignisa czytalem
                    test w bodajze AMS, gdzie redaktor ujezdzal obie wersje i opisywal jakis taki
                    fajny przejazd przez jakis garb czy cos podobnego gdzie ignis 2wd jechal spoko,a
                    przy 4wd kierowca zastanawial sie czy tyl spadnie na kraweznik czy na srodek
                    drogi :-) Aczkolwiek dalej gosc pisal ze to tylko takie wrazenie bylo bo autko
                    jechalo OK.
                    Poza tym autko jest waskie, wysokie i ma dosc dlugi skok zawieszenia wiec
                    potrafi pobujac - kwestia przywyczajenia chyba. Ja sie przesiadlem z niskiego i
                    szerokiego civic'a coupe i nie narzekam.
                    /ggq
                    • habudzik Re: Ignis 4WD powraca - prasowka 19.08.05, 15:24
                      To chyba nawet dobrze że ma duży skok zawieszenia bo to samochód nie na szybka
                      sportową jazde tylko raczej nad rzeczke przez polanke skrajem lasu. Czasami na
                      rybki jeżdze to by mi sie przydał , fiu fiu
    • chaladia Powraca lato i pytanie o instalację klimatyzacji 03.07.05, 21:53
      Czy ktoś w PT Współforumowiczów zakładał już do Ignisa GLX klimę? Jeśli tak, to
      gdzie, z jakim skutkiem i za ile? Teoretycznie warsztaty twierdzą, że to jest
      wykonaln,e ale nikt nie potrafi pokazać taki zrobionego samochodu, a ja nie
      chcę być "królikiem doświadczalnym".
      • chaladia Re: Powraca lato i pytanie o instalację klimatyza 07.07.05, 22:00
        No więc rozmawiałem z panem J. Dowiadywał się w SMP. Klimatyzatorów nie ma i
        nie wiadomo, kiedy będą. Trzeba czekać do zimy, wtedy może nawet bedzie
        promocja.
        • korel11 Re: Powraca lato i pytanie o instalację klimatyza 08.07.05, 16:56
          Załóż Alexa lub Diavię.
          PZDR
          korel
          • chaladia Re: Powraca lato i pytanie o instalację klimatyza 08.07.05, 20:02
            A jak to się robi?
            Suzuki wymaga wymiany panelu sterowania (kawałek deski rozdzielczej) i jakiejś
            części przy silniku. Czy ten Alex albo inna Diavia mają takie komponenty do
            Ignisa. Bo to nie jest typowy i pospolity samochód...
            • pusher Re: Powraca lato i pytanie o instalację klimatyza 10.07.05, 11:22
              fragment panelu to tylko wytłoczka z plastiku.
              Ta część w silniku to po prostu dodatkowe kółko napinające i jeszcze jeden
              pasek klinowy - właśnie do klimatyzatora. Alex robi wszystko zgodne z ISO - na
              cześciach pasujących w miejsce oryginalnych. Dorabiają też automatykę do klimy
              manualnej. Zobacz np.: www.autoklima.pl.
              PZDR
              korel
              • chaladia Do Ignisa nie ma... 10.07.05, 15:29
                news.alex-original.com/Categories.asp?page=inner&CategoryID=109&TopID=86&CategoryName=SUZUKI&TopName=Air%
                20Conditioning%20Units

Niestety, właśnie jak na złość nie mają jeszcze klimy do Ignisa. Ogólnie to tak
                jakby ta ich oferta była do samochodów starszych niż 3 lata - czyżby to coś
                miało wspólnego z gwarancją?
                • korel11 Re: Do Ignisa nie ma... 11.07.05, 09:58
                  W moim cała klima jest robiona przez Valeo (jak wiele podzespołów do aut GM)
                  może poszukaj tym kluczem...
                  • chaladia Re: Do Ignisa nie ma... 12.07.05, 22:22
                    Też nie mają package'u do Ignisa. Odsyłają do Suzuki...
                    • korel11 Re: Do Ignisa nie ma... 13.07.05, 10:21
                      a może Delphi? Też robią masą cześci OEM i aftermarket?
                      • chaladia Re: Do Ignisa nie ma... 16.11.05, 22:51
                        Dziś byłem w MAWRO, to jest obok OBIego na Radzymińskiej. Zaoferowali mi
                        oryginalną klimę za 4200 zł + 800 montaż i nabicie. Niby sporo, ale depracjacja
                        półtorarocznego Ignisa 1,3 GLX z 23.000 km przebiegu jest taka, że wymieniając
                        samochód na Snow White'a musiałbym dziś dołożyć ponad 15.000 zł i dobrze się
                        naszukać chętnego na mój samochód. Więc chyba się zdecyduję...
                        • korel11 Re: Do Ignisa nie ma... 23.11.05, 11:41
                          5000 tys. PLN za klimę? To wychodzi na to, że gdybyś zamiast GLXa za 44 tys.
                          kupil od razu GSa to miałbyś i klimę i parę innych elementów wyposażenia gratis
                          w tej cenie ;-)
                          PZDR
                          korel
                          • chaladia Re: Do Ignisa nie ma... 23.11.05, 19:33
                            Gdybyś przeczytał sobie cały wątek, to byś się dowiedział, że półtora roku temu
                            na Suzuki Ignis czekało się kilka miesięcy i brało niemal cokolwiek, co z
                            Węgier dowieziono...

Dziś rozpatruję sytuację taką, jaka ona jest: mam Ignisa GLX i co mogę z nim
                            zrobić? Wymiana oznacza konieczność dołożenia kilkunastu tysięcy zeta z tą
                            korzyścią, że samochód będzie półtora roku i 23.000 km młodszy (przebieg
                            praktycznie niezauważalny przy spodziewanej trwałości podstawowych elementów
                            rzędu 200-300 kkm). Dokupienie klimy - 5000 zł i zachowanie samochodu porządnie
                            dotartego, z hakiem holowniczym, alarmem i troszkę juz
                            "przechodzonego", co zmniejsza ryzyko kradzieży... Mogę jeszcze nie dokupować
                            klimy wogóle.
                            • petasz Re: Do Ignisa nie ma... 24.11.05, 09:15
                              chaladia napisał: Mogę jeszcze nie dokupować klimy wogóle.

Moim zdaniem to jest najlepsze wyjscie. 5000 zl piechota nie chodzi, a biorac
                              pod uwage dlugosc zimy (koniec pazdziernika - koniec marca, albo nawet polowa
                              kwietnia) oraz krotkie lato (ile przez czerwiec - sierpien bylo dni naprawde
                              upalnych???) moim zdaniem klimatyzacja za te cene nie jest warta zachodu. Gdyby
                              byla tansza to moze. Ale 5 kawalkow za urzadzenie przydatne tylko na dwa - trzy
                              miesiace, na dodatek mozna sie przeziebic...
                              Twoje pieniadze - Twoja decyzja :)
                              • piotrpilinko Re: Do Ignisa nie ma... 24.11.05, 20:27
                                Moim zdaniem - klimatyzacja to świetne urządzenie. Nie kupię już auta bez tego wynalazku - próbowałem przy 25 stopniach w cieniu jechać bez klimatyzacji i to był koszmar. Nie mówiąc już o staniu w korku... A wypadek spowodowany obniżeniem koncentracji przez wysoką temperaturę może kosztować znacznie więcej niż wydatek na klimatyzację...
                            • cc_2004 Re: 37,500 GLX z klimatyzacją, przebieg 26,000 km 24.11.05, 09:18
                              www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C661908
                              • cc_2004 Re: 33,500 wersja 4x4 z klimą, mały przebieg :-O 24.11.05, 09:20
                                www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C680199
                                • chaladia Re: 33,500 wersja 4x4 z klimą, mały przebieg :-O 24.11.05, 20:32
                                  Taki samochodzik w wersji 1,5 GS 4x4 kosztował duużo ponad 50.000 jako nowy.
                                  Tak więc deprecjacja wynosi również kilkanaście tys. zł, pomimo faktu, że
                                  obecnie tak "wypasiona" wersja jest niedostępna.
                                  Osobiście uważam, że jeśli ktoś zbywa takie autko po roku, to musi mieć po temu
                                  powody.
                            • korel11 Re: Do Ignisa nie ma... 01.12.05, 15:52
                              > Gdybyś przeczytał sobie cały wątek, to byś się dowiedział, że półtora roku
                              > temu na Suzuki Ignis czekało się kilka miesięcy i brało niemal cokolwiek, coz
                              > Węgier dowieziono...

Wybacz, lecz gdybyś Ty sam czytywał wątek, który założyłeś, wiedziałbyś, że:

- bez problemów odebrałem Ignisa GS w kwietniu 2003, choć zaledwie w marcu'03
                              wpłacilem zaliczkę i nie miałem żadnych problemów (ASO w Piasecznie), o czym
                              już tu pisałem, a do wyboru były tam wszystkie 3 wersje - czekaly jedynie
                              osoby, którym zależało na innym lakierze niż czerwony lub granatowy metalik
                              (srebrny, czarny, zielony). Zresztą na GS było najmniej zapisów, wiekszość
                              wybierała najtańszego GC lub GLX.

- opóźnienia w dostawach były spowodowane bałaganem między SMP a Urzędem
                              Celnym - jak okreslić auta wyprodukowane przed majem 2003 poza UE a po 1 maja
                              już w Unii i co zrobić z cłem, którego w Unii nie ma?

- to, że wówczas auta tak szły, było spowodowane obawą, że podrożeją znacznie
                              po wejściu do EU (co nie do końca sie sprawdziło - ceny np. Ignisa po wakacjach
                              podskoczyly o ok. 2 tys. PLN by wkrótce znów zmaleć - miał na to wpływ
                              korzystny, wysoki kurs złotego)

Trzeba było wówczas nie brać pierwszego lepszego, tylko chwilę pomyśleć albo
                              kilka miesięcy poczekać ;-)))
                              Dziś miałbyś i klimę i mniejszy spadek wartości i problem z głowy...

PZDR
                              korel

• chaladia Re: Do Ignisa nie ma... 03.12.05, 22:46
                                1.
                                Łatwo jest rozważać podobne problemy ex post, wiedząc co się w ostatnich 18
                                miesiącach wydarzyło.

2.
                                To miał być prezent imieninowy dla Małżonki, a odebrała go po urodzinach... i
                                bardzo ją frustrowało czekanie.

3. Parę miesięcy później dostałem samochód służbowy i musiałem sprzedać moją
                                Skodę Felicję. Pół roku ją sprzedawałem i marnie w końcu sprzedałem, bo Polska
                                była już w Unii i na rynek zaczęło napływać dziesiątki tysięcy szrotów
                                z "Zachodu". A Fiatka CC Sporting Małżonki udało mi się sprzedać jeszcze bez
                                większych problemów. Tak więc, miałem powody, by się śpieszyć...

4. Zapewne w przyszłym roku dokupię klimę i stracę mniej, niż na wymianie
                                samochodu. Tym bardziej, że obecnie posiadany egzemplarz okazuje się
                                bezawaryjnym, niewiele palącym i szkoda by było się z nim rozstawać.
    • cc_2004 Do zorientowanych: automatyczna klima w Ignisie ?? 19.08.05, 09:35
      W kilku ogłoszeniach na mobile.de widziałem wersje z automatyczną klimatyzacją
      (w opisie). Czy to błąd ogłoszeniodawców, czy jest taka opcja gdzieś w
      cywilizowanym świecie?
    • korel11 Przegląd przy 30 tys. km 26.08.05, 12:54
      Czy ktoś z szacownych forumowiczów robił już drugi pełny przegląd czyli 30kkm?
      Czeka mnie tuż, tuż - ciekawym jakie są koszty?

korel
      • ggq Re: Przegląd przy 30 tys. km 29.08.05, 16:27
        Hej,

bedziesz chyba jednym z pierwszych :-) ale niecierpliwie czekamy na relacje ;-)
        Najlepsza metoda - telefon w dlon i zadzwon do 3-4 roznych ASO w roznych
        miejscach kraju :-). Mnie jeszcze brakuje okolo 6tys. przebiegu do przegladu
        wiec pewnie w okolicach grudnia mnie dopadnie.
        Btw dzis widzialem ignisa glx 4wd na podkrakowskich numerach - chyba sprowadzany
        bo niegdys w ofercie byl jeno GS 4WD. W ogole jakis smieszny ten GLX bo nawet
        relingow nie mial. Swego czasu widzialem sprowadzanego diesla glx i tez nie mial
        relingow -> to samo oznaczeni, rozne rnki i rozni sie wyposazeniem, ciekawe jak
        sobie radza z tym w produkcji :-)

/ggq

korel11 napisał:

> Czy ktoś z szacownych forumowiczów robił już drugi pełny przegląd czyli 30kkm?
        > Czeka mnie tuż, tuż - ciekawym jakie są koszty?
        >
        > korel
      • piotrek4321 Ignisa mam i ja... 06.09.05, 10:56
        Chciałbym wszystkich powitać. Od tygodnia jestem posiadaczem Ignisa Cool Mint.
        Fajne autko. Mam od razu na starcie kilka pytań:
        1. Od trzeciego biegu podczas przyspieszania od niższych obrotów słychać dźwięk
        przypominający rozpędzanie turbiny :-). Czy to normalny objaw?
        2. Drzwi zamykają się nieco topornie, wiem że tworzy się w środku poduszka
        ciśnieniowa, ale może da się jakoś to wyregulować.
        3. Czy ktoś zakładał nadkola z tyłu?
        Pomijam już kwestie wstecznego - przyjdzie się przyzwyczaić. Trochę stresujący
        jest odczyt spalania chwilowego. Co do spalania średniego - chyba nie będzie
        najniższe, ale zobaczymy po dotarciu.
        Nie udało mi się znaleźć żadnego forum Ignisa w Polsce, zakładam że jeszcze
        takowe nie powstało.

Pozdrawiam

Piotrek Suwała
      • ggq Re: Przegląd przy 30 tys. km 14.09.05, 12:57
        > Czy ktoś z szacownych forumowiczów robił już drugi pełny przegląd czyli 30kkm?
        > Czeka mnie tuż, tuż - ciekawym jakie są koszty?
        >
        > korel

Witam,
        Jeszcze mi brakuje 4,5tys do przegladu, ale dzis bylem w serwisie w Krakowie
        (STA-CAR) - z pierwsza usterka ! Usterka dotyczyla nie auta ale dolozonego
        alarmu [obluzowal sie bezpiecznik i alarm detektowal ze jest odcinany od
        zasilania] ... dodam ze alarm nie byl montowany w STA-CAR'ze, ale bez
        zajakniecia sie tym zajeli i sprawnie znalezli co nie gra (5min).
        Ale nie o tym chcialem ... przy okazji zauwazylem ze maja wywieszona tabelke z
        orientacyjnymi kosztami przegladow wszytskich modeli (ale patrzylem tylko na
        ignisa) ... i tak (pisze z pamieci wiec drobne bledy w koncowkach moga byc):
        15tys ... 314PLN
        30tys ... 730PLN
        45tys ... 314PLN
        60tys ... 730PLN
        itd.
        W tym droszym przegladzie ponoc jest wymiana wszystkich plynow ustrojowych,
        regulacja zaworow zdaje sie - generalnie spory przeglad, bylo to jeszcze rozbite
        na koszt materialow i robocizny i z tych 730 materialy to bylo okolo 320.

/ggq
        • cc_2004 Re: Ignisy królują w Bielsku? 14.09.05, 13:04
          widziałem tam chyba 5 sztuk
        • korel11 Re: Przegląd przy 30 tys. km 22.09.05, 21:46
          ...dzis w Piasecznie kosztowal 935 zl, w tym klocki hamulcowe za prawie 300.

Stala tam tez nowa Vitara. W wersji 3D ma bagaznik mniejszy niz Ignis ;-),
          za to radio to samo co w nowym Swiftcie.

PZDR
          korel
          • ggq Re: Przegląd przy 30 tys. km 21.12.05, 09:14
            > ...dzis w Piasecznie kosztowal 935 zl, w tym klocki hamulcowe za prawie 300.

A ja umowilem sie w krk na wtorek - przeglad ma kosztowac 570. Klockow wymieniac
            nie musze i wyglada ze jeszcze na drugie tyle starcza.
            Skrobne pare linijek jak juz sie odbedzie ...
            /ggq
            • ggq Re: Przegląd przy 30 tys. km 03.01.06, 14:42
              No i po przegladzie. Poszlo calkiem sprawnie, z autkiem nic sie nie dzieje,
              standardowe wymiany plynow ustrojowych, filtrow + kontrole kilku elementow.
              Cena koncowa milo mnie zaskoczyla - 508pln [mialo byc 570].
              /ggq
              • dep Re: Przegląd przy 30 tys. km 03.01.06, 14:58
                Przepraszam, moze nie doczytalem w ktorym ASO taka cena?
                Pytam bo niebawem tez mnie to czeka.
                pzdr
                dep
                • ggq Re: Przegląd przy 30 tys. km 03.01.06, 15:25
                  Sta-Car krakow ...ul Widlakowa, od nowego roku sa rowniez na ul.Wadowickiej
                  W Japan Motors nie pytalem o cene, moze maja taniej ale dla mnie nie po drodze :-)
                  Chyba konkurencja czyni cuda :D
                  /ggq

dep napisał:

> Przepraszam, moze nie doczytalem w ktorym ASO taka cena?
                  > Pytam bo niebawem tez mnie to czeka.
                  > pzdr
                  > dep
              • korel11 Re: Przegląd przy 30 tys. km 03.01.06, 19:14
                Bardzo przyzwoita cena. Potwierdza to tezę,że w Warszawce jest drogo,
                przynajmniej jeżeli chodzi o robociznę. A zawory regulowali?

Przy okazji: szczęśliwego Nowego Roku wszystkim Ignisowcom :-)
                PZDR
                korel

• ggq Re: Przegląd przy 30 tys. km + pytanie o vvt 11.01.06, 14:05
                  > Bardzo przyzwoita cena. Potwierdza to tezę,że w Warszawce jest drogo,
                  > przynajmniej jeżeli chodzi o robociznę. A zawory regulowali?

O ile wiem zaworow nie dotykali. Przynajmniej nie bylo to wyszczegolnione na
                  rachunku. Bylo na tyle zimno ze wolalem poczekac w biurze niz patrzec mechanikom
                  na rece.

Z innej beczki - czy natknal sie ktos na opis jak dzialaja zmienne fazy rozrzadu
                  (VVT) w silnikach m13a i m15a? Google'alem troche i nic nie znalazlem ... a o
                  vtec'u hondy jest wszedzie pelno informacji.
                  Co ciekawe silniki 1.3 (m13a) w ignisie i nowym jimny maja VVT natomiast w
                  nowym swift'cie tylko 1.5 ma VVT!

/ggq
                  • korel11 Re: Przegląd przy 30 tys. km + pytanie o vvt 11.01.06, 17:42
                    Z tego co wiem to w Ignisie VVT działa tylko na jeden rząd zaworków i jest
                    "klasycznego" typu (selenoid), jak np. w starszych silnikach Hondy (Vtec SOHC).
                    Na oko uruchamia się między 3600 a 4100 obrótów.

Mam drukowaną ulotkę Suzuki ze schematem, mogę w wolnej chwili zeskanowac i
                    przeslać ;-)

Co ciekawe to ten m13a bez VVT nie specjalnie się różni mocą czy momentem od
                    tego wyposażonego w ten mechanizm.

• ggq Re: Przegląd przy 30 tys. km + pytanie o vvt 11.01.06, 22:36
                      > Z tego co wiem to w Ignisie VVT działa tylko na jeden rząd zaworków i jest
                      > "klasycznego" typu (selenoid), jak np. w starszych silnikach Hondy (Vtec SOHC).

Nieczego innego sie nie spodziewalem ... pewnie tak jak w Hondzie dziala na
                      zaworki ssace. W hondzie bylo tak ze cewka byla umieszczona mniej wiecej na
                      wysokosci walka rozrzadu, ale podanie na nia sygnalu powodowalo otwarcie jakigos
                      zaworka i wtedy cisnienie oleju silnikowego blokowalo drugi zestaw krzywek na
                      walku - to w wielkim skrocie.

> Na oko uruchamia się między 3600 a 4100 obrótów.
                      >
                      > Mam drukowaną ulotkę Suzuki ze schematem, mogę w wolnej chwili zeskanowac i
                      > przeslać ;-)

O, to poprosze!

>
                      > Co ciekawe to ten m13a bez VVT nie specjalnie się różni mocą czy momentem od
                      > tego wyposażonego w ten mechanizm.

Niestety suzuki nei chwali sie wykresikami przebiegu momentu i mocy - podaje
                      tylko parametry maksymalne, z ktorych w zasadzie niewiele wiadomo, jimny z vvt
                      wypada w ogole blado na tle swifta/ignisa.

swift 67,5 kW(92 KM)@5800obr/min ... 116 Nm@4200obr/min

ignis 68,6 kW(93 KM)@6000obr/min ... 118 Nm@4100obr/min

jimny 62,5 kW(85 KM)@6000obr/min ... 110 Nm@4100obr/min

Co ciekawe skrzynia biegow jest niemal identyczna w ignisie i swift'cie -
                      oprocz piatego biegu ktory w swift'cie jest dluzszy (dlatego ignis w miare
                      niezle przyspiesza na piatce, a swift juz nie bardzo).
                      Jimny zas ma duzo krotsze przelozenia wszystkich biegow (glowne przelkozenie zas
                      jest dluzsze) wiec nie bardzo mozna cokolwiek porownac - no ale ten model jest
                      przeznaczony bardziej na bezdroza.

/ggq

• cc_2004 Re: VVT - chwali się jak najbardziej 12.01.06, 00:20
                        mam prospekt Ignisa i są wykresy mocy/momentu 3 silników (M15A, M13A i diesel)
                        oraz... schemat systemu VVT :P
                        • ggq Re: z innej beczki -> Blaupunkt 02.03.06, 16:18
                          Czy ktos orientuje sie moze jakie jest gniazdo do podlaczenia zmieniarki CD w
                          naszych Blaupunktach? Jaki kabel jest potrzebny, jakie zmieniarki sa
                          kompatybilne? Jakby ktos mial porzadne zdjecie tylu radia to tez bym nie
                          pogardzil :-)

/ggq
                          • korel11 Re: z innej beczki -> Blaupunkt 03.03.06, 16:22
                            A w instrukcji do radia nie ma typu/modelu pasującej zmieniarki?

Zobacz moze tu:

[url=elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/oemcdtab.htm]

Kiedyś widziałem taką OEMowa Blaupunkta na stronie jakiegoś dealera Suzuki,
                            bodajże ze Szwajcarii...

PZDR
                            korel
                            • korel11 Re: z innej beczki -> Blaupunkt 03.03.06, 16:23
                              sorry za kwadratowy nawias na koncu, adres bez niego oczywiscie ;-)
    • piotrek4321 Ignisa mam i ja... 06.09.05, 11:09
      Chciałbym wszystkich powitać. Od tygodnia jestem posiadaczem Ignisa Cool Mint.
      Fajne autko. Mam od razu na starcie kilka pytań:
      1. Od trzeciego biegu podczas przyspieszania od niższych obrotów słychać dźwięk
      przypominający rozpędzanie turbiny :-). Czy to normalny objaw?
      2. Drzwi zamykają się nieco topornie, wiem że tworzy się w środku poduszka
      ciśnieniowa, ale może da się jakoś to wyregulować.
      3. Czy ktoś zakładał nadkola z tyłu?
      Pomijam już kwestie wstecznego - przyjdzie się przyzwyczaić. Trochę stresujący
      jest odczyt spalania chwilowego. Co do spalania średniego - chyba nie będzie
      najniższe, ale zobaczymy po dotarciu.
      Nie udało mi się znaleźć żadnego forum Ignisa w Polsce, zakładam że jeszcze
      takowe nie powstało.

Pozdrawiam

Piotrek Suwała
      • korel11 Re: Ignisa mam i ja... 23.09.05, 13:06
        Witaj i gratulacje z okazji zakupu!
        Ten dźwięk to własnie turbina, pod warunkiem że masz diesla ;-))
        Na poważnie to silniczek lubi obroty i tak ma.
        Przesmaruj zawiasy i ograniczniki w drzwiach - będą lżej chodzić.
        Nie ma innego forum Ignisa.
        PZDR

korel
    • cc_2004 Re: nowa wersja limitowana Ignisa 20.09.05, 17:47
      Królewna Śnieżka z napędem na 4 nogi ;-)
      49,900 zł pełen wypas:
      www.suzuki.com.pl/suzuki-a-ignis_sw.html
      • belzebub-1 Ale sie chlopcy onanizujecie tym ignisem az wstyd 20.09.05, 20:43
        Takie male gowienno zrobione na Wegrzech .
        Ok , nie macie kasy to kupcie sobie kilku letnie autko uzywane z
        Niemiec .
        np Subaru Impreza , moze Forester .
        Sa tez niezle ople ale cieszyc sie jak dzieciaki takim pudelkiem z
        blachy za 40 000 i ponad ?
        Panowie nie badzcie smieszni.
        • ggq Re: Ale sie chlopcy onanizujecie tym ignisem az w 20.09.05, 20:48
          chlopcze, jak nie masz nic do przekazania to nie dotykaj klawiatury, a jesli cie
          podniecaja takie komentarze to sugeruje konsultacje u specjalisty.
        • chaladia Re: Ale sie chlopcy onanizujecie tym ignisem az w 20.09.05, 23:22
          Młody człowieku, czy nie widzisz, że to nie jest Forum dla Ciebie?
          Idź-że tam, gdzie udzielają się miłośnicy 20-letnich, 5 razy bitych Subaru,
          albo BMW z ciemnymi szybami itd itp...
      • ggq Re: nowa wersja limitowana Ignisa 20.09.05, 20:46
        A to ci niespodzianka - polaczenie 1.3 i napedu 4x4 - do tej pory na innych
        rynkach 4x4 bylo dostepne tylko z silnikiem 1.5, a 1.3 bylo z 4x4 tylko w
        blizniaczym aczkolwiek sporo drozszym Subaru Justy GX3 (cieakwe czy spzedali
        choc 1szt. w PL? :-)).
        Cieszy natomiast ze wreszcie dostepny jest czarny lakierek, Niemcy mieli juz z
        pol roku temu. Generalnie cena bardzo atrakcyjna, aczkolwiek wydaje mi sie ze do
        4x4 lepiej pasuje silnik 1.5 (ma wtedy osiagi jak 1.3 z przednim napedem), 1.3
        4x4 bedzie odrobinke wolniejsze.

/ggq
        • cc_2004 Re: subaru justy 20.09.05, 20:51
          widziałem jedną sztukę na południu Polski, tak więc 1 sprzedali ;-))
          A swoją drogą 1.3 i 4x4 jakoś się sprawdzał w Wagonie R+, to i tu pociągnie.
          Osobiście wolałbym 1.5 4x4, który przez chwilę był w sprzedaży.

Co do lakierów, to dziwi mnie, że Snow White nie występuje w białym kolorze :O
          • piotrpilinko Re: subaru justy 20.09.05, 22:19
            To ja dzisiaj widziałem drugą we Wrocławiu ;o)

Zdecydowanie nie podobają mi się halogeny z Justy...
        • chaladia Kupiłbym już, gdyby tylko... 20.09.05, 23:24
          Kupiłbym takie autko już, gdybyż tylko znalazł się ktoś, kto dokupiłby obecnego
          Ignisa 1,3 GLX mojej Małżonki - na co marne widoki...
          • piotrek4321 Re: Kupiłbym już, gdyby tylko... 21.09.05, 09:06
            Może salon przyjmie w rozliczeniu. W Radomiu jest to teoretycznie możliwe
            (teoretycznie bo nie drążyłem tematu - tylko luźno zapytałem).

Pozdrawiam
            • cc_2004 Re: fakt, niektóre salony biorą 21.09.05, 09:55
              Auto Durczok:
              www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C530672
              www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C517602
    • dep Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 23.09.05, 13:39
      300PLN za klocki -zgroza .Podobno sa identyczne jak w Peugeocie 206, sprawdze
      to, cene tez sprawdze. Niezle Cie naciagneli.
      Podobny przypadek byl z Golfem 4 i Skoda Octavia, mianowice wycieraczki do
      Golfa 110PLN , identyczne do Oktavi 45PLN powtarzam IDENTYCZNE.
      Trzeba bedzie pokombinowac i nie dac sie nabic w butelke.
      Pzdr
      Dep
      • korel11 Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 23.09.05, 16:30
        dep, pomoge Ci - ponoc nosza symbol DP1344 i nie powinny kosztowac wiecej niz
        160 PLN ;-))
        Pytalem przez przegladem w Norauto i nie mieli, nie wiedziec czemu twierdzili,
        ze moga sprowadzic za tydzien do 10 dni a ja potrzebowalem na juz.

Generalnie potwierdzily sie moje obawy do nich, jakie mialem od zakupu auta -
        miekkie, mocno pyla, szybko sie zuzywaja. Szukalem lepszych np. EBC Greenstuff,
        ale nie ma takich. Zobaczymy czy te nowe beda lepsze niz fabryczne.
        W Corolli czy w Hondzie klocki zmienialem rzadziej - co 40 kkm.

Daj znac jak znajdziesz zamienniki

PZDR
        Piotr
    • piotrek4321 Nadkola tylne - Ignis II 23.09.05, 13:59
      Słyszałem że pasują od Wagona R+ (nie mogę znaleźć dedykowanycj do Ignisa).
      Zakładał ktoś???
    • dep Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 26.09.05, 16:17
      Jesli chodzi o klocki to znalazlem cos takiego

www.moto.sklep.pl/SUZUKI/8/UKLAD_HAMULCOWY/10/KLOCKI_HAMULCOWE_PRZOD/C18014AW
      • korel11 Re: Blog posiadacza Suzuki Ignis II 27.09.05, 10:17
        O, super - kup i daj znac czy pasuja.
        Ta cena to za komplet czy na 1 kolo?
    • cc_2004 Re: Stabilitätskontrolle???? 28.09.05, 09:55
      Przeglądałem sobie ogłoszenia o Ignisach w Niemczech i w kilku przypadkach
      podane było w wyposażeniu:
      Stabilitätskontrolle
      czy takie cos wystepuje?
      • pusher Re: Stabilitätskontrolle???? 29.09.05, 12:28
        Chodzi o ESP, ale Polsce Ignis II tego nie ma, mają to Ignis Sport3D i Ignis I
        robione w Japonii a nie te z Węgier.

push
        • cc_2004 Re: Stabilitätskontrolle???? 29.09.05, 12:34
          a czy mogą to mieć inne wersje produkowane obecnie?
          W ogłoszeniach widać to na listach wyposażenia właśnie nowego modelu.
          np.

9.000 km, 69 kW (94 PS), EZ: 02/04, TÜV: 02/07, AU: 02/07, grün-metallic, 4/5
          Türen, Benzin,

Besonderheiten:
          ABS, Stabilitätskontrolle, Klimaanlage, Zentralverriegelung, el. Wegfahrsperre,
          el. Fensterheber, Garantie

Beschreibung:
          1.Hand, Airbags+ Sidebags, Radio mit CD, Servolenkung, Colorglas, Heckspoiler,
          scheckheftgepflegt, Zentralverriegelung+ FB, Nebelscheinwerfer, neuwertig-
          TopZustand, bei Interesse bitte Tel. : 0371/8202686 anrufen!
          • korel11 Re: Stabilitätskontrolle???? 30.09.05, 16:38
            ABS jest a nie ma EBD, wiec moze o to chodzi - komus sie z ESP pomylilo? A moze
            w reichu sprzedawali lepsze wersje?
            PZDR
            korel
            • ggq Re: Stabilitätskontrolle???? 02.10.05, 06:48
              Mysle ze ludzikow wprowadza w blad kontrolka od elektrycznego wspomagania
              kierownicy [EPS] (electrical power steering) - niemal jak ESP ;-)
              Nieswiadomym mozna wcisnac kit. Na globalsuzuki.com nie wspominaja ze jest
              dostepne esp do naszego ignisa w jakiejkolwiek wersji.

/ggq
    • piotrek4321 Częsci serwisowe i odpowiedniki do Ignisa II 18.10.05, 12:34
      Po rosyjsku, ale napewno się przyda

smile-group.spb.ru/selectpartgroup/17698.html
      Pozdrawiam

Piotrek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka