Dodaj do ulubionych

Panoramiczny dach-problem

26.12.11, 23:45
Witajcie. Mam prośbę o udzielenie porady. Mam Stilo 1.6 2004 r. z panoramicznym dachem. Problem w tym, że dach się popsuł, co gorsza nie domyka się. Powstały dwie szpary po obu stronach i jak się domyślacie ogrzewanie samochodu w tej sytuacji jest syzyfową pracą (i cholernie kosztowną ;) ). Niestety aktualnie nie stać mnie na naprawę mechanizmu dachu (ok. 1000 zł). Chciałabym, aby ktoś jedynie zamknął dach sposobem, zapewne po prostu siłą. Orientujecie się, czy to możliwe, a jeśli, do kogo z tak specyficznym i dziwacznym problemem się zgłosić?
Obserwuj wątek
    • qqbek Dlaczego po prostu... 27.12.11, 00:38
      acmaud123 napisała:

> Witajcie. Mam prośbę o udzielenie porady. Mam Stilo 1.6 2004 r. z panoramicznym
      > dachem. Problem w tym, że dach się popsuł, co gorsza nie domyka się. Powstały
      > dwie szpary po obu stronach i jak się domyślacie ogrzewanie samochodu w tej syt
      > uacji jest syzyfową pracą (i cholernie kosztowną ;) ).

Nie zamkniesz dachu ręcznie (nie siłą, tylko korbką)?
      Awaryjne (ręczne) zamykanie dachu masz pod przednią lampką oświetlenia wnętrza (w instrukcji obsługi masz, jak ją zdjąć i dostać się do korbki).
      Jeżeli nie działa też roleta, to awaryjne domykanie rolety (niemalże identyczny mechanizm jak w wypadku dachu) masz z tyłu auta.
      Wszystko jest w instrukcji... a jak instrukcji nie ma, to może wujek Google byłby w stanie pomóc... gdybyś tylko miał ochotę go o taką pomoc poprosić.
    • buderus-serwis Re: Panoramiczny dach-problem 27.12.11, 11:26
      Osobiście, nie mając dobry funduszy na tego typu naprawy nie decydowałbym się na zakup samochodu z bajerami :). Fajnie, że acmaud wykazała się precyzyjną wiedzą...
      • acmaud123 Re: Panoramiczny dach-problem 27.12.11, 14:23
        Zgadzam się z Tobą w 100%. Kupna tego auta nie planowałam, okazja cenowa była jednak tak ogromna, że tylko idiota by nie kupił. W dodatku to samochód po kimś dla nas ważnym, kto niestety za kółkiem już nie usiądzie. Czasem los płata figle. Dotychczas jeździłam starym gratem, na którego naprawy jest mnie stać. Pozdrawiam.
        • qqbek Odpowiedz... 27.12.11, 14:39
          ...lepiej, czy korbkę znalazłaś i czy pomogło :)
          Przepraszam jednocześnie za, użyty w pierwszej odpowiedzi, rodzaj męski... nie doczytałem Twojego postu :)
          • hutchence Re: Odpowiedz... 27.12.11, 18:08
            qqbek napisał:

> Przepraszam jednocześnie za, użyty w pierwszej odpowiedzi, rodzaj męski... nie
            > doczytałem Twojego postu :)

Przecież tego się można było od razu domyślić.
            • acmaud123 Re: Odpowiedz... 28.12.11, 00:17
              Buehehehhehehehehhehehehehheheheh buehehehehhehehehehheheheh dobre :D <ad można było się od razu domyślić>

Ad rem Kolega przybył, pomachał w tym mechanizmie (o ktorym byles laskaw pisac) tym kluczykiem :D i czary-mary - dach zamknięty. To pisałam ja - kobieta.

ps- oj bylibyście zaskoczeni moją wiedzą z zakresu motoryzacji...może dachu złożyć nie potrafię, ale na markach, modelach, pojemnościach, konikach, częściach samochodu znam się jak mało która :p

ps2- a i w jeździe mogłabym nie jednego monsieur zaskoczyć...ale po co te przechwałki, i tak nie udowodnię :)

WIELKIE DZIĘKI PANOWIE!
              Swiat bez Was i Waszej pomocy byłby *&%#$^&* wart! O!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka