Dodaj do ulubionych

Nie płacić za stary samochód

02.01.12, 14:05
Powiedzcie mi czy tak można?
Kupuje stary samochód który zamierzam remontować kilka lat więc rejastruje go w urzedzie wymawiam umowę u dotychczasowego ubezpieczyciela i nie zawieram nowej umowy.
A ja spokojnie bawię sie z autem a uznam że czas wyjechać i zapłacić składkę.
Obserwuj wątek
    • smierdzimizjapy Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 14:15
      wyrejestrowac mozna tylko i wylacznie przez kasacje inaczej musisz placic OC niezaleznie czy wrak jezdzi czy nie
      • toreon Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 15:03
        Teoretycznie nie można. W praktyce - nie wyobrażam sobie aby ktoś rozgarnięty postąpił inaczej.
        • regent206 Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 15:54
          Ubezpieczalnia przysyła wezwania tylko przez pierwszy rok po nieopłaceniu składki, później dają sobie spokój, jest to chyba gdzieś nawet w przepisach sprecyzowane...
    • qqbek Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 15:07
      Szansa legalnego przepchnięcia tego byłaby chyba tylko z pojazdem zabytkowym. Tyle, że OC za zabytkowe kosztuje jakieś niecałe 100 zeta/rok, więc nie opłaca się kombinować :)
    • hrabia-monter-christo Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 19:29
      fredoo napisał:

> Powiedzcie mi czy tak można?
      > Kupuje stary samochód który zamierzam remontować kilka lat więc rejastruje go w
      > urzedzie wymawiam umowę u dotychczasowego ubezpieczyciela i nie zawieram nowej
      > umowy.
      > A ja spokojnie bawię sie z autem a uznam że czas wyjechać i zapłacić składkę.

mozesz zaryzykowac :)

" 1 stycznia 2012 roku wejdzie w życie wspomniana już nowelizacja, która zmieni wysokość stawek kar za brak polisy ubezpieczeniowej samochodu. W przypadku pojazdów osobowych (o DMC do 3,5 t) będzie ona wynosiła równowartość podwójnego minimalnego wynagrodzenia za pracę z poprzedniego roku. Zatem w 2012 roku będzie to kwota około 3 tysięcy złotych....
      Łącznie, w ciągu pierwszych 11 miesięcy tego roku UFG nałożył kary na kierowców bez ważnej polisy OC w wysokości 12,5 mln złotych. "
    • loyezoo Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 22:29
      Jeżeli to naprawdę stare auto to od razu staraj się o opinię rzeczoznawcy.Samochód zabytkowy nie musi mieć OC.Można je wykupować nawet na 1 dzień.
      Jeżeli nie jest (i nie zamierzasz rejestrować jako zabytek lub auto kolekcjonerskie) trzeba opłacać OC, co przy maksymalnych zniżkach nie jest chyba powodem do płaczu?Jak do poj.2.0 to max 400zł.Wiem,że bez sensu ale niestety dojdą braku oc chociażby przy opłacaniu polisy za kilka lat,bo nie będzie kontynuacji.
      • newconnect5050 Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 22:40
        mój mózg nadal nie może pojąć dlaczego identycznych zasad nie stosuje się do wszystkich pojazdów. Przecież to proste jak drut, że auto powinno mieć OC jak jeździ a nie jak stoi. Każdy powinien mieć możliwość wykupienia OC na dowolny okres czasu, taki jaki mu pasuje.
        • hutchence Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 23:39
          OC powinien mieć kierowca nie auto.
        • koza_oddam Re: Nie płacić za stary samochód 02.01.12, 23:42
          Pojmowanie mózgu nie ma tu nic do rzeczy. Takie są przepisy - wszystko co zarejestrowane musi mieć ciągłość OC, wyjątkiem jest auto na żółtych tablicach, albo takie które skończyło 40 lat - tu kolor tablic nie ma znaczenia. Pod warunkiem, że nie jeżdżą. Jak kupujesz strucla do remontu, to żaden rzeczoznawca nie wpisze do rejestru i na żółte nie ma szans, co innego po remoncie, ale 90% zgodnego z oryginałem, rocznikiem itd, tak więc jeśli ma mniej niż 40 lat - płacz płać. Durny przepis, ale przepis.
        • toreon Re: Nie płacić za stary samochód 03.01.12, 08:29
          Praktyczne uzasadnienie tego jest takie, że zarejestrowany samochód w każdej chwili może wyjechać na drogę, niezależnie od deklaracji właściciela że zamierza go trzymać w garażu. W każdej chwili więc może potencjalnie narobić szkód. Może to zrobić np. mechanik podczas jakiejś jazdy próbnej. Po to jest to ubezpieczenie. Ale skoro właściciel zamierza trzymać go w garażu, ryzyko że zostanie przyłapany bez OC jest minimalne, żeby nie powiedzieć żadne. Czyli nie ma to sensu.
          • loyezoo Re: Nie płacić za stary samochód 03.01.12, 19:52
            toreon napisał:

..................Ale skoro właściciel zamierza trzymać go w garażu, ryzyko że zostanie przy
            > łapany bez OC jest minimalne, ....

Nie chodzi o złapanie.Chodzi o to,że wyjdzie to przy kolejnym ubezpieczaniu auta i koniec kropka.Wspomniałem to wcześniej ale czytasz wyrywkowo posty:)
            • loyezoo Re: Nie płacić za stary samochód 03.01.12, 19:54
              Jeszcze jedna sprawa (za szybko puściłem)Jak nie ubezpieczasz na siebie pojazdu (żadnego) przez 2 kolejne lata, tracisz wszystkie zniżki.Więc jak ktoś ma maks. to warto zapłacić,no chyba,że zamierzasz remontować to auto 10 lat.
              • szela81 Re: Nie płacić za stary samochód 04.01.12, 11:46
                problem jest w tym, że my jako naród kombinujemy - stąd obowiązkowe OC, jak będzie taki system jak w UK, ze skanowaniem tablic i automatycznym praktycznie wychwytywaniem kto ma a kto nie ma OC to wtedy można myśleć o zmianie tej ustawy, kulawej ale po zlikwidowaniu podwójności już nawet znośnej... sam kolekcjonuję samochody i wszystkimi na raz nie pojadę to logiczne - ale już wolę tak, niż bać się, że moje cacuszko na które poświęciłem x godzin ciężkiej pracy i szukania części skasował mi mi małolat bez OC bo wziął auto co w garażu stoi...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka