Gość: Piterek IP: *.flt.krasnik.pl 09.06.04, 11:58 Witam! Co sądzicie o Sienie 1.6 z 98 lub 99 roku. Prosze o za i przeciw związane z eksploatacja tegoż auta. Link Zgłoś Obserwuj wątek
edek40 Re: Fiat Siena 09.06.04, 12:24 Mialem to cudo od nowosci do trzeciego roku i okolo 100.000 km. Naprawy: dokrecenie walu kierownicy do przekladni (mechanikom nie przeszkadzal luz na kierownicy), dwukrotna wymiana przednich wahaczy, wymiana obu koncowek drazkow kierowniczych, nieustannie cieknaca skrzynia biegow z uszczelniaczy polosi, zle wyrzucajacy elektromagnes rozrusznika, okresowe niedzialanie centralnego zamka, zimowa niemoznosc zamkniecia drzwi kierowcy (wymagalo to wprawy i duzej cierpliwosci), wymiana klockow i tarcz hamulcowych co 15.000 km (zawsze w komplecie, bo tarcze byly tak podjechane, ze...), pekniecie obudowy alternatora (fiat standard - szkoda, ze tak drogo), nieustannie skrzypiace tylne zawieszenie oraz fotel kierowcy, blokowanie sie elektrycznie opuszczanej szyby po stronie pasazera, gasnacy silnik po gwaltownym przyspieszaniu (po wielokrotnych probach mechanik przyznal, ze fiat niedoszacowal gigantycznego zapotrzebowania na paliwo i w czasie przyspieszania pompa nie daje dostatecznej ilosci benzyny), zatarty na debowo cylinderek hamulcowy, zerwana linka sprzegla oraz kupa innych postukujacych i poskrzypujacych pierdulek. Samochod zapewne kupisz tanio, za czesci bedziesz placil jak za samochod dobrej marki. Dam Ci przyklad. Rownoczesnie z siena mialem mazde 323f (92 rok blisko 200.000 km.). Po osiagnieciu rzeczonego przebiegu poszedlem do mazdy spytac o koszt przednich wahaczy - 540 zl/szt. Niby drogo, ale: na badaniach technicznych orzekli, ze nie ma co wymieniac, a doda, ze mozna kupic (orygnalne) silent bloki i sworzen za okolo 270 zl/kpl na strone i to dokumentnie regeneruje element. W przypadku sieny JEDEN wahacz to koszt 370 zl i wystarcza na okolo 45.000 km. Pan w sklepie na pytanie o silentbloki odpowiedzial, ze w trosce o wysoka jakosc fiat nie dopuszcza wymiany tego elementu. I wyszlo, ze mazda nie dba o jakosc... W mazdzie raz padl regulator alternatora dla spokoju wymienilem tylne amorki (trzymaly ale postukiwaly) i srodkowy tlumik. Nie musialem wymieniac tarcz hamulcowych. Mazda jezdzilem od 110 do 200 kkm (5-10 lat). Mazde sprzedalem bez znanych mi usterek, fiata z cala lista, tanio i z wielka ulga. Link Zgłoś
ptic_a Re: Fiat Siena 09.06.04, 12:42 Przecież to miał być samochód ze wzmocnionym zawieszeniem projektowanym specjalnie na kiepskie drogi II-go świata!!! (tak go reklamował FIAT) Link Zgłoś
edek40 Re: Fiat Siena 09.06.04, 14:02 A slyszales kiedys o fakcie zachwalania produktu jako niespelniajacego pokladanych w nim nadziei? Troche byloby to malo marketingowe chyba. Tak powaznie zalozyciel watku porusza sie po niebezpiecznym roczniku, poniewaz wg mojej wiedzy w tym roczniku sieny byly importowane z Argentyny, a polska produkcja dopiero ruszala. Generalnie, jezeli mialbym wybierac miedzy kila a rzezaczka to wybralbym palio. Chodza sluchy, ze sa wykonane z lepszych materialow. Nie wiem czy z dobrych. Wiem natomiast, ze tani samochod dla mas robotniczo-chlopskich trzeciego swiata i Polski okazal sie niezla wtopa jezeli chodzi o ceny czesci i obslugi. Nie wiem, moze zmienili polityke cenowa, ale za moich czasow nawet przeglad podstawowy kosztowal koszmarne pieniadze. O czesciach nie wspomne. Link Zgłoś
Gość: Piterek Re: Fiat Siena IP: *.flt.krasnik.pl 09.06.04, 14:48 Ok dzięki za obszerną wypowiedź :) Ja narazie sie zastanawiam. Co można za kwote 18 tys kupic w miare młodego i wygodnego? Link Zgłoś
edek40 Re: Fiat Siena 09.06.04, 15:29 Nie wiem, ale taka cena za juz mocno starzejaca sie siene to chyba drogo. Poza naprawami licz sie jeszcze z wydatkami na paliwo. Bez specjalnego trudu przekraczalem 12-13 litrow miescie. Teraz mam wielka mazde 626 z silnikiem 2,2. Nigdy nie przekroczylem 11 litrow w miescie... Techniki jazdy nie zmienilem. Link Zgłoś
Gość: xxl Re: Fiat Siena IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.06.04, 15:40 prawdziwy z ciebie edek. na trasie do 120 km/h do 7l/1000km. w miescie 9l/100km. siena 1,6 zeby prowadzic samochód trza nabyć przedtem niejakie umiejętności. znam miszczów kierownicy co hammera by w try miga rozjebali . Link Zgłoś
edek40 Re: Fiat Siena 09.06.04, 16:33 Kolega xxl widze ma xxl mniemanie o sobie. Poznan-Warszawa czas przejazdu 3,5 h (wiem, ze to nie rekord, ale mam to w nosie). Srednie spalanie 5,6 l/100 km. Pojazd mazda 626 coupe z fabrycznie wzmocnionym silnikiem 2,0i benzyna. O mojej obecnej nt miasta sie wypowiadalem. W trasie nieczesto przekraczam 8 l/100 km, ale jezdze miedzy 120 a 150 km/h. Przy dochodzeniu do 180 km/h spalanie wzroslo do 9 l/100 km. Ze wzgledu na beznadziejne, bryczkowate zawieszenie oraz hamulce sieny nigdy nie przekraczalem 140 km/h. Przy takiej predkosci ten wyczyn fiatowskiej techniki palil okolo 10 l/100 km w trasie!!! Dodam skromnie, ze mazda 626 jest sporo wieksza od sieny, a bogate wyposazenie dodatkowo podnosi mase auta. Pomine rowniez fakt, ze pisze o mazdach gc (83-87) i gd (88-92) w wersji kombi (95), wiec o autach, ktore w stosunku do jakoby nowoczesnego fiata dziela wieki jezeli chodzi o np. walory aerodynamiki czy oszczednosci silnikow. W instrukcji obslugi fiat podaje srednie spalanie 9,6 l/100 km!!! Ja tylko potwierdzam te dane. Link Zgłoś
Gość: jarek dymek Re: Fiat Siena IP: *.hd.pl 09.06.04, 16:41 za ta kase kupisz mazde 323. fiat to zlo - na szczescie tanie. Link Zgłoś