Gość: ojtak Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.toya.net.pl 21.03.12, 09:39 To już tyle lat minęło? Nie wierzę :) Maluch, mały Fiat podbił serca nie jednego kierowcy. A teraz jeżdżą nim osoby, które uczą się jeździć. Niewiele kosztuje - tylko dostać go teraz, to trudna sprawa. Link Zgłoś
Gość: puszek okruszek Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.toya.net.pl 21.03.12, 09:41 Fiat dotarł też do Australii i Austrii :D zobaczcie jakie ma tam nazwy -> Steyr Puch 126 (Austria) / FSM Niki (Australia)- ha! Puszek Okruszek motoryzacji :D powinni o niego zadbać, żeby wrócił na rynek. Link Zgłoś
Gość: lingwista Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.toya.net.pl 21.03.12, 09:42 A ja wiem, dlaczego w nazwie austriackiej jest nazwa Steyr - W Austrii sztuk[potrzebne wzbogacili Maluchy o mocniejszy silnik, który produkowała firma o tej nazwie - Steyr. Link Zgłoś
Gość: plisss Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.toya.net.pl 21.03.12, 09:44 Szkoda, że już ich nie produkują :((( 100 lat Maluszku . Pamiętam jak w TV w wiadomościach mówili, że "Dzisiaj jest 22 września 2000 ? zakończono produkcję Fiata 126p; Ostatnia limitowana seria 1000 aut ma nazwę Happy End" - zróbcie jeszcze raz Maluszka, plissss Link Zgłoś
Gość: pandomu Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.toya.net.pl 21.03.12, 09:46 W '82 wymyślili tłumik hałasu, dzięki czemu 126p tylko terkotał :) Moja córka go kupiła za 400zł od koleżanki, żeby uczyć się jeździć. Fajne maleństwo (auto oczywiście). Link Zgłoś
Gość: bisbis Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.toya.net.pl 21.03.12, 09:48 Wersja BIS miała 800 zmian i wszystkie były dokonane dzięki Polakom :) ech, wspaniałe czasy Link Zgłoś
Gość: zjęcie Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.toya.net.pl 21.03.12, 09:49 ten ze zdjęcia to pewnie Fiat 126p Bombel- taki pick-up. Nigdy na żywo go nie widziałem, a szkoda. Za to Maluszki jeszcze jeżdżą w niektórych miastach ale już jako bardziej ztuningowane modele. Link Zgłoś
Gość: negatyw Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.toya.net.pl 21.03.12, 09:51 126p Bombel to był projekt ASP w Warszawie :) artyści się postarali . Z tego,c o kojarzę- Bombel pomieścił nawet 300kg - niezły wynik małego Fiacika :) Link Zgłoś
Gość: adam.on.road Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.05.12, 15:17 Reaktywowali Fiata 500 więc może w tyskiej fabryce zacząć produkować nowego 126p:) Takie małe autko na pewno znalazłoby nabywców w Polsce i pewnie poza granicami. Jeśli byłoby jak 126p tylnonapędowe mogłoby zrobić furorę. Tylko ktoś musiałby się zając modernizacją:) Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: 40 lat Małego Fiata IP: *.anfa.net.pl 23.07.12, 09:42 No cóż, jaki był, taki był, na stałe zapisał się w historii polskiej motoryzacji. Tak, jak w dziejach światowego automobilizmu Ford T i VW "garbus" - może też nie były idealnymi konstrukcjami, ale trafiły w zapotrzebowanie. Zresztą o powodzeniu danego modelu auta nie decydują tylko walory konstrukcyjne. Link Zgłoś