Dodaj do ulubionych

Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące marki

20.03.12, 16:40
Każdy pewnie słyszał o E klasie czy Focusie rdzewiejących już po paru latach. Focus jest przynajmniej poza tym w miarę niezawodny, merc to totalny złom.
Jakich innych nowych samochodów należy się wystrzegać?
Obserwuj wątek
    • thorgal10 Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 20.03.12, 19:19
      Witam,

W rodzinie jest kupiony w lipcu 2011 mercedes E (W212)... Za ten "złom" zapłaciliśmy 317,- tys. PLN... Gdybym dzisiaj kupował wybrałbym zdecydowanie jeszcze raz tą markę i ten model...

Lazy.eye dam Ci zaraz znać jak tylko pojawi się rdza czy coś się popsuje...

Pozdrawiam,
      • lazy.eye Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 20.03.12, 20:52
        Pisałem o W211. Mercedes oszczędzał na wszystkim w tym niestety na zabezpieczeniu przed wilgocią elektroniki i zabezpieczeniu antykorozyjnym. W212 podobno są jeszcze gorzej wykonane.
        Tu proszę opinia szczęśliwego posiadacza merca:
        "Mercedes Klasa E Sedan W211 2.7 CDI (177 KM)
        Moje auto po przebiegu 52000 km bylo 29 razy w serwisie awarie były bardzo drobne i bardzo poważne które zagrażały życiu.Firma Mercedes nie ptrafi załatwić najmniejszego problemu.Jeżeli zapłaciłeś za auto to teraz masz problem i radz sobie sam !!! Najczęstrzą awarią był brak - spadek mocy auto zatrzymywało się nie patrząc czy jedzie inny użytkownik z przeciwka czy nie ( smierć w oczach kierowcy Mercedesa) jadąc p Polskiej autostradzie auto zamyka się i otwiera na przemioan,elektryczny dach albo się zamknie albo nie ? w samochodzie z tapicerką ze skóry ekspert stwierdził że jest jej zdecydowanie zamało ,elemęty które powinny być ze skóry zostały wykonane z materału skóro PODOBNEGO do wglądu historia pojazdu.Z A N I M K U P I S Z M E R C E D E S A P O M Y ŚL !!! WARUNKI GWARANCJI NIE ZAPEWNIAJĄ UŻYTOWNIKOWI NIC Jeżeli macie Państwo podobne problemy dzwońcie 0600-91-99-35 pomożecie mi i sami sobie
        dodał: Adam Sendek adar@adar.wroc.pl"
        • thorgal10 Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 20.03.12, 23:26
          Drodzy niektórzy tu piszący forumowicze - teoretycy,

Wychodzi na to, że wszyscy właściciele nowych mercedesów to skończeni ignoranci i ostatnie matoły, którzy padli ofiarą sideł zastawionych przez krwiożerczych niemieckich kapitalistów wspieranych przez polskich pachołków z lśniących salonów, którzy wciskają ten jeżdżący szajs ciężko pracującym, bogobojnym Polakom ... :-)

Dobrze chociaż, że podobno mercedesy W212 są podobno lepiej poskręcane od podobno kiepsko zmontowanych i strasznie ociężałych F10, które to podobno gorzej się prowadzą od E60 no i najważniejsze, że F10 M5 ma podobno bardzo zawodny silnik 8 – cylindrowy, a dźwięk silnika 10 – cylindrowego w M5 E60 jest metaliczny i podobno nie brzmi wystarczająco rasowo… :-)

Szwagier na imieninach u cioci, mówił o tym że jego dobry kumpel z wojska słyszał od brata, który wykłada prawo na uniwersytecie w Padwie, że kierownica z funkcją podgrzewania w C7 strasznie parzy dłonie… podobno… :-)

Pozdrawiam serdecznie wszystkich pasjonatów motoryzacji.

Życzę „udanych” jutrzejszych wagarów i mniej skrajnych poglądów,
          • lazy.eye Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 21.03.12, 14:34
            No jasne, takie powiedzenia, że "szybciej go rdza zżera niż jedzie" (to o Sprinterze) wzięły się z teorii:)
            Mietki mają słabe blachy, słabe zabezpieczenia i awaryjną elektrykę. Poczekaj do końca gwarancji i wtedy się pochwal.
            • lazy.eye Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 21.03.12, 14:56
              motoryzacja.interia.pl/news/tego-mercedesa-zjada-rdza,1150667
              Poczytaj sobie komentarze "szczęśliwych" posiadaczy mietków.
              • fuiio Przeogromny prestyż... 21.03.12, 15:23
                Przeogromny prestyż tej marki polega na tym ,że stać Cię na nieprzewidziany serwis ale na prawdę warto gdyż w strefie klienta bywasz poczęstowany przepyszną i całkowicie darmową kawą, możesz też zapoznać inne ofiary które kupiły te "cacka" .A co do rdzy..ludzie na pewnym poziomie nie znają tego problemu gdyż wymieniają auto co pół roku. Kto kupuje półroczne czy nawet roczne stare rzęchy niech nie kwęka...
      • fuiio Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 20.03.12, 21:18
        > W rodzinie jest kupiony w lipcu 2011 mercedes E (W212)
        Niesamowite ,od lipca nie zardzewiał? powinieneś to gdzieś zgłosić...
        Za ten "złom" zapłaci
        > liśmy 317,- tys. PLN...
        Nie ma póki co zakazu kupowania złomu nawet za milion..wyrzucenie w błoto nawet całego worka pieniędzy nie zamieni go (tego błota) w złoto

Gdybym dzisiaj kupował wybrałbym zdecydowanie jeszcze r
        ..a mówią ,że Polak mądry po szkodzie..
      • wyciorex Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 21.03.12, 17:49
        Jeszcze nikt nikomu nie zabronił wyrzucania pieniędzy przez okno, spalenia ich czy kupienia sobie pseudo inwestycji jaką jest samochód a tym bardziej mercedes.
    • andip Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 20.03.12, 20:09
      Nowe Fordy już nie rdzewieją. To był problem starszych roczników (przed 2010). Jeśli chodzi o Mercedesy, to nie słyszałem, a w opiniach np. o B-klasie też się nie spotkałem.
      • milos75 Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 20.03.12, 20:34
        To faktycznie stare te roczniki Forda przed 2010 :-) Czy wiesz, że Twój kolega w 2010 roku napisał, że Fordy rdzewiały tylko do 2008, a za dwa lata następny napisze, że w rocznikach po 2012 już nie ma tego problemu :-)
        To tak jak z Fiatem czy Renault - przy każdej kolejnej generacji obiecują, że już się nie będą psuć, a Andip się za każdym razem nabiera :-)
        • andip Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 22.03.12, 20:20
          Milos, jakoś się - odpukać - jeszcze się nie nabrałem. Jeżdżę już 5 lat Clio III i auto oceniam bardzo dobrze. Awarii brak, nic nie skrzypi, nie rdzewieje, silnik elestyczny, cichy. Fakt, że klocki hamulcowe może za szybko się starły (po 70 tys.), ale poza tym i sworzniem wachacza (też po 70 tys.) jest ok. Szwagier ma Fiata Bravo Diesel przejechał już nim wiele krajów w Europie i też nie narzeka.
          Czytałem natomiast wiele opini o Toyotach, w tym o Verso i muszę stwierdzić, że spodziewałem się lepszych (nie tylko na autocentrum.pl). Sam jechałem w grudniu Toyotą Verso 1.8 147 KM i dynamika silnika mnie wcale nie zachęciła. Owszem, auto ładne, ale np. Hyundai obecnie już wcale nie odbiega poziomem. Tak więc granice się już zacierają. Pozostaje tylko echo z dawnych lat.
          • milos75 Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 22.03.12, 20:54
            Ale ja o czym innym pisałem, o Verso, Toyocie ani Hyundaiu nawet nie wspomniałem. Śmiałem się po prostu z tych fordów, co nie rdzewieją po 2010 roku - przyznasz chyba, że to jakaś komedia, chyba że zwyczajnie chciałeś zażartować.
            • andip Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 22.03.12, 21:22
              Zgadłeś :) A swoją drogą może to prawda, że nowe Fordy już nie będą rdzewieć. Mają już blachy ocynkowane.
              • milos75 Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 22.03.12, 22:09
                Tego na razie nie wiemy i tak szybko się nie dowiemy - warstwa cynku też może być rożna, cieńsza, grubsza, wszędzie lub nie. Na razie przypomina to pobożne życzenia kilku innych firm, które przy każdej kolejnej generacji modeli zaklinają się, że wszystko już będzie super. Wiarę ludzi w te zaklęcia najlepiej odzwierciedlają ceny samochodów na rynku wtórnym...
      • hutchence Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 20.03.12, 21:07
        Na podstawie 2letniego auta pisać, że dana marka już nie rdzewieje albo poprzednie problemy z usterkowością minęły to lekka lipa. Jak auto będzie miało lat 8 i nie będzie rdzy to można śmiało stwierdzić, że nastąpiła istotna poprawa. Miałem Scorpio, które kupiłem jako 10latka i miało bardzo małe ogniska korozji w wiadomych dla tego modelu miejscach. Ale to było 10letnie auto i poważniej zaczęło chrupać tylne nadkola dwa lata później. Opinia o "skorupie" była taka, że mocno rdzewieje a tu proszę następne modele Forda są jeszcze "lepsze". Chociaż mój C-max o dziwo rdzy jeszcze nie ma.
    • analny_wybawca Re: Mercedes, mazda ford najszybciej rdzewiejące 20.03.12, 22:50
      Chyba sprzed 1999 (tzn wersji Toledo 1M). Toledo 1L rdzewiał aż miło, czy to wersja przed, czy po lifcie. Miałem poliftowego z 1998r, podobno najbogatsza wersja (Magnus Lux) i progi ze 3x wymieniałem, blachy nadwozia równie kupiaste. Poczytaj na forach, Seat nie miał w ogóle ocynkowanych blach wtedy, zabezpieczenia były beznadziejne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka