pavulon78 16.06.04, 19:09 Co właściwie kryje się za tym znakiem drogowym? Jakieś specjalne przepisy obowiązują na "drogach wewnętrznych"? Link Zgłoś Obserwuj wątek
zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 22:47 wlacz google i sciagnij kodeks drogowy Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 22:59 nie chce mi sie szukac (dlatego napisalem o google) generalnie jest ograniczenie predkosci, bezwzgledne pierwszenstwo pieszych, wyjezdzajac wlaczasz sie do ruchu Link Zgłoś
pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 23:03 A nie mylisz tego przypadkiem z niebieską tablicą "Strefa zamieszkania"? (Znak D40). Bo znaki "droga wewnętrzna" nie zawsze umiejscowione są w pobliżu osiedli mieszkaniowych. Mi chodzi o znak D46. Link Zgłoś
pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 22:58 No ok. Paragraf 58 ROZPORZĄDZENIA MINISTRÓW TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 21 czerwca 1999 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych. Oznacza że wyjeżdżam z drogi publicznej. Ale co to konkretnie oznacza? Że nie obowiązują na drodze wewnętrznej ogólne przepisy ruchu drogowego jakie obowiązują na drogach publicznych? Można na nich jeżdzić bez pasów i bez prawa jazdy? Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 23:02 jak chcesz dokladnie to sprawdz kodeks a na to pytanie odpowiada art. 1.2 KD Link Zgłoś
pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 23:06 W przpepisach ogólnych (art. 1 i 2) nie ma zdefiniowanej drogi wewnętrznej. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 23:29 www.bpj.pl/z10/z10.html ciekawe informacje a wiec rozporzadzenie o ktorym mowie przestalo obowiazywac i nie ma nowego dlatego nie mozemy znalezc ale przepisy na drogach niepublicznych stosuje sie - dla zapewnienia bezpieczenstwa ruchu (art 1.2) a w rozporzadzeniu warunki faktycznie przypominaly strefe zamieszkania Link Zgłoś
pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 17.06.04, 08:35 Nieźle. Czyli na swoim osiedlu do sklepu mogę pojechać bez pasów, bez prawa jazdy i innych papierów. Czyli teoretycznie moją żona która nie ma prawa jazdy też może poruszać się samochodem po drogach wewnętrznych i policja sama z siebie bez wezwania zarządcy drogi nic nie może mi zrobić. I mogę też wpaść pod samochód kierowany przez kogoś kto tego nie potrafi robić i nie bedzie nikogo kto poniesie za to konsekwencje... ;) Link Zgłoś
undercover_brother Re: "Droga wewnętrzna" 17.06.04, 10:16 Dorga wewnetrzna moze byc np. pod zarzadem spoldzielni, wiec jesli sie nie myle, straz miejska i policja nie moga tam rozdawac mandatow (np. za zle parkowanie), chyba ze uprawnia ich do tego spoldzielnia. A poza tym na drodze wewnetrznej ograniczenia predkosci i temu podobne ustala jej zarzadca. A jesli ie myle, to niech mnie ktos poprawi, bo 100% pewnosci to nie mam. Link Zgłoś
zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 17.06.04, 10:33 w zasadzie tak przepisy KD stosuje sie tylko w celu unikniecia zagrozen bezpieczenstwa ruchu (art1 pkt2) - cholernie niejednoznaczne a na dzien dzisiejszy nie istnieje zadna ustawa ani rozporzadzenie regulujace przestrzeganie znakow i przepisow na drogach niepublicznych dlatego nawet nie wiadomo czy ktokolwiek ma prawo egzekwowac przestrzegania tam znakow wyjatek - strefa zamieszkania, gdzie zasady ruchu sa zdefiniowane w KD jedyne co wiadomo to ze wyjezdzajac z drogi wewnetrznej wlaczamy sie do ruchu Link Zgłoś