Dodaj do ulubionych

"Droga wewnętrzna"

16.06.04, 19:09
Co właściwie kryje się za tym znakiem drogowym? Jakieś specjalne przepisy
obowiązują na "drogach wewnętrznych"?
Obserwuj wątek
    • zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 22:47
      wlacz google i sciagnij kodeks drogowy
      • pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 22:50
        jakiś konkretny paragraf?
        • zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 22:59
          nie chce mi sie szukac (dlatego napisalem o google)
          generalnie jest ograniczenie predkosci, bezwzgledne pierwszenstwo pieszych,
          wyjezdzajac wlaczasz sie do ruchu
          • pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 23:03
            A nie mylisz tego przypadkiem z niebieską tablicą "Strefa zamieszkania"? (Znak
            D40). Bo znaki "droga wewnętrzna" nie zawsze umiejscowione są w pobliżu osiedli
            mieszkaniowych. Mi chodzi o znak D46.
      • pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 22:58
        No ok. Paragraf 58 ROZPORZĄDZENIA MINISTRÓW TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
        ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
        z dnia 21 czerwca 1999 r.
        w sprawie znaków i sygnałów drogowych.
        Oznacza że wyjeżdżam z drogi publicznej. Ale co to konkretnie oznacza? Że nie
        obowiązują na drodze wewnętrznej ogólne przepisy ruchu drogowego jakie
        obowiązują na drogach publicznych? Można na nich jeżdzić bez pasów i bez prawa
        jazdy?
        • zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 23:02
          jak chcesz dokladnie to sprawdz kodeks

a na to pytanie odpowiada art. 1.2 KD
          • pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 23:06
            W przpepisach ogólnych (art. 1 i 2) nie ma zdefiniowanej drogi wewnętrznej.
            • zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 16.06.04, 23:29
              www.bpj.pl/z10/z10.html

ciekawe informacje

a wiec rozporzadzenie o ktorym mowie przestalo obowiazywac i nie ma nowego

dlatego nie mozemy znalezc
              ale przepisy na drogach niepublicznych stosuje sie - dla zapewnienia
              bezpieczenstwa ruchu (art 1.2)

a w rozporzadzeniu warunki faktycznie przypominaly strefe zamieszkania
              • pavulon78 Re: "Droga wewnętrzna" 17.06.04, 08:35
                Nieźle. Czyli na swoim osiedlu do sklepu mogę pojechać bez pasów, bez prawa
                jazdy i innych papierów. Czyli teoretycznie moją żona która nie ma prawa jazdy
                też może poruszać się samochodem po drogach wewnętrznych i policja sama z
                siebie bez wezwania zarządcy drogi nic nie może mi zrobić. I mogę też wpaść pod
                samochód kierowany przez kogoś kto tego nie potrafi robić i nie bedzie nikogo
                kto poniesie za to konsekwencje... ;)
        • undercover_brother Re: "Droga wewnętrzna" 17.06.04, 10:16
          Dorga wewnetrzna moze byc np. pod zarzadem spoldzielni, wiec jesli sie nie myle, straz miejska i policja nie moga tam rozdawac mandatow (np. za zle parkowanie), chyba ze uprawnia ich do tego spoldzielnia. A poza tym na drodze wewnetrznej ograniczenia predkosci i temu podobne ustala jej zarzadca.

A jesli ie myle, to niech mnie ktos poprawi, bo 100% pewnosci to nie mam.
          • zubr_zalogowany Re: "Droga wewnętrzna" 17.06.04, 10:33
            w zasadzie tak
            przepisy KD stosuje sie tylko w celu unikniecia zagrozen bezpieczenstwa ruchu
            (art1 pkt2) - cholernie niejednoznaczne

a na dzien dzisiejszy nie istnieje zadna ustawa ani rozporzadzenie regulujace
            przestrzeganie znakow i przepisow na drogach niepublicznych

dlatego nawet nie wiadomo czy ktokolwiek ma prawo egzekwowac przestrzegania tam
            znakow

wyjatek - strefa zamieszkania, gdzie zasady ruchu sa zdefiniowane w KD

jedyne co wiadomo to ze wyjezdzajac z drogi wewnetrznej wlaczamy sie do ruchu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka