Dodaj do ulubionych

euro 4 - norma emisji spalin, pytanko

17.06.04, 16:32
Witam. Mam pytanie odnośnie tej właśnie normy. konkretnie: przeczytałem, że renault wprowadza swojego _pierwszego_ dieselka do swojej oferty spełniającego właśnie te normy, co oznacza że reszta dieslów tych norm nie spełnia. Stąd pytanie - co stanie się z samochodami które mają już silniki które nie spełniają warunków normy, przecież to zdecydowana większość samochodów w polsce (i nie mówie tylko o dieslach, i oczywiście nie tylko o renault!), po 1 stycznia 2005 r.? Może ktoś siedzi w tym temacie i będzie mniej więcej wiedział:-) może po prostu nie będize można zarejestrować samochodu który nie spełnia tych norm ? (np. przy kupnie używanego), czy może jakieś specjalne filtry? proszę o odpowiedź, mnie to niezwykle ciekawi
Z góry dziękuję

• Gość: Joasia Re: euro 4 IP: *.dip.t-dialin.net 17.06.04, 19:22
      Normy Euro w UE odnosza sie tylko do nowych samochodow
    • kierowiec1 Re: euro 4 - norma emisji spalin, pytanko 17.06.04, 19:22
      ool_piwo napisał:

> śnie te normy, co oznacza że reszta dieslów tych norm nie spełnia. Stąd
      pytanie
      > - co stanie się z samochodami które mają już silniki które nie spełniają warun
      > ków normy, przecież to zdecydowana większość samochodów w polsce (i nie mówie
      t
      > ylko o dieslach, i oczywiście nie tylko o renault!), po 1 stycznia 2005 r.?

Od momentu waznosci normy wszystkie _noworejestrowane_ samochody musza dan
      norme spelniac. Juz zarejestrowane i bedace w ruchu samochody oczywiscie musza
      spelniac tylko ta norme, wg. ktorej byly pierwszy raz rejestrowane. To dotyczy
      oczywisie rowniez samochodow np. czasowo odmeldowanych albo
      przerejestrowywanych z powodu sprzedazy.

POzdr.

K.

• cool_piwo O to właśnie mi chodziło :) dziękuję wszystkim /bt 17.06.04, 19:32

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka