a-ndrze-j 04.05.12, 18:05 Brawa dla Hondy, że po tylu latach potrafią sporadycznie występującą usterkę wziąć za niedopracowanie konstrukcji i poprawić ją za darmo!!! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Majkel Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 18:14 Honda forever! Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.38.102.4.internetia.net.pl 04.05.12, 18:27 No i to jest marka. VW nawet nie potrafi przyznać się do błędów tak poważnych jak pękające głowice w swoich TDI - to jest naprawdę żenujące, a porównanie z Hondą która wzywa do serwisu stare auta bo może jakiś kabelek się przetrzeć...to jest kompromitacja VW Link Zgłoś
Gość: CrashBOX Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 18:27 www.crashbox.pl ZDJĘCIA Z WYPADKÓW SAMOCHODOWYCH NADSYŁANE PRZEZ INTERNAUTÓW !!! Link Zgłoś
Gość: Never Honda Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 18:36 Jeździłen słuzbówką acord - i okazalo się, że to straszny paździerz. Stare silniki (benzyna 2.0 i bizantyjski 2.4) - bez turbo. Słabe przyspieszenie za to pije jak smok zwłaszcza ten 2.4. W 2.0 zaoszczędzili nawet na osłonie silnika! - bebechy na wierzchu. Próbowalem też 2.2 d - ale raz, że warkotnik dwa że nie jedzie - taka pojemnośc i zaledwie 150 KM. Automat przedpotopowy z -uwaga- tylko 5 biagami. Bagażnik nieforemny, fotel pasażera dla krotkonogoego żółtka - nie mozna go odsunąc. Normalnei jakieś jaja. Jeżdzielm tez legandem szefa - twarde, glosne ipaliwożerne - nic dziewnego, że zrezygniowali ze sprzedazy. Civikiem i CVR nie jeździłem - ale czego się mozna spodziewac jak wyzsze model sa takie marne. Link Zgłoś
Gość: crv Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 18:59 Jak widze CRV (lub innego suva) to mam skojarzenie z grubciem oraz jego kaszalotem , gromadką dzieci i psem .... na ogół sie sptawdza. Link Zgłoś
Gość: tomo Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.lukman.pl 04.05.12, 19:28 Accord bebechy ma pod maską (przynajmniej mój). A benzynowe silniki są niezniszczalne i całkiem oszczędne. Link Zgłoś
Gość: @Never Honda Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.12, 19:58 Pewnie nawet o tym nie wiesz, ale pisząc o samochodach objawiasz iście brytyjski talent do tworzenia absurdalnych dowcipów. Hondziarze są dumni z tego, że tacy specjaliści od handlu FMCG nie chcą jeździć Hondami. Link Zgłoś
Gość: zed Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 20:24 @Never Honda Nie jeździłeś Hondą Accord, albo piszesz o jakiejś starej generacji sprzed 20 lat. Siedziałem za kierownicą Accorda z 2004 roku, mam 187 cm wzrostu i miałem za dużo miejsca na nogi. Musiałem mocno przysunąć fotel. A ty piszesz, że to dla krótkonogiego żółtka. Gdybyś się orientował, zobaczyłbyś, że już w bardzo starej generacji Civica (z 1999 roku), konkretnie w europejskiej wersji - czyli 5 drzwiowej - jest mega dużo miejsca, a każda kolejna generacja, pod względem przestrzeni wewnątrz, lokuje się bardzo dobrze na tle konkurentów w klasie aut kompaktowych. Do tego Civic UFO (pomimo dzikiego wyglądu) ma mega duży bagażnik na tle konkurencji. Nie bije jedynie Octavii, która w tej kwestii jest fenomenem w klasie kompaktowej, bo ma bagażnik praktycznie jak auto klasy średniej. Więc nie pisz tu głupot o Accordzie i domniemanych głupot o "niższych modelach". Link Zgłoś
Gość: zed Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.dynamic.chello.pl 04.05.12, 20:30 @Naver Honda "zaoszczędzili nawet na osłonie silnika! - bebechy na wierzchu. " Aha, zapomniałem dodać. Dla mnie to zaleta a nie wada. Gdy dolewam płyn do spryskiwaczy, mam ochotę popatrzeć na silnik, a nie na kawałek plastiku. Być może w dieslach dodatkowa osłona jest potrzebna, żeby uciszyć warkot traktora. Dla mnie taka osłona jest zbędna. Ale teraz to chyba zawsze już coś takiego dają, czy się to komuś podoba czy nie, niestety. Link Zgłoś
Gość: @zed Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.12, 21:07 Honda wyciszała silniki poprzez odpowiednie wyważenie i niski poziom hałasów generowanych przez sam silnik. Ci, co tego nie umieli, produkowali stare silniki, albo chcieli zaoszczędzić przy konstruowaniu nowych, stosowali od dawna osłony, również w benzynach. Zaletą braku osłon było to, że przy spokojnej jeździe silnik i tak był cichy, a przy dynamicznej było go wyraźnie słychać, co akurat w przypadku VTEC-ów było wspaniałe z powodu ich dźwięku. To samo było kiedyś z wytłumieniem hałasów we wnętrzu. Jedni producenci umieli policzyć drgania własne elementów nadwozia i wyeliminować te najbardziej uciążliwe, a inni zamiast tego nap...dolili 50 kilogramów smoły na podłogę i przegrody, no i też mieli cicho. Dla ignoranta oczywiście lepszy jest ten samochód ze smołą głuszącą, bo widać, że producent zadbał. Link Zgłoś
Gość: Majkel Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 22:15 Honda jest jedną z niewielu marek, które nie idą w downsizing. "taki cwaniak byłe,nie przypuszczałes 2.5 litra z pogardą sie śmiałeś z Hondą przegrałeś 1.6 c*****" Oby Honda nigdy nie zatraciła swojej wyjątkowości Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.38.102.4.internetia.net.pl 04.05.12, 23:34 @ Never Honda - biedny frustracie nie odniosłeś się do meritum artykułu - akcje serwisowe i awaryjność. Te Twoim zdaniem przestarzałe silniki wolnossące w praktyce okazuje się, że palą mniej od tych TSI, które tylko w warunkach laboratoryjnych palą mało, a jak turbina zacznie kręcić to chleje to że łoj. O awaryjności wynalazków TSI to już ineternet pęka, a ludzie na forach płaczą, że 3 raz w czasie gwarancji wymieniają rozrząd, że piski, że pęka, że ... milion innych kłopotów - a gwarancja tylko roczek. Ale propaganda VW polskich przedrukach niemieckich gazetek działa. Zawsze minimalnie lepszy VW hehehe - głupi łyka, mądry sprawdza i czyta Link Zgłoś
Gość: Mix Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 01:22 Jeździłem acordami z aktualnej serii (od 2008) - choć szczerze mówiąc stylistyka niewiele się rózni od poprzedniej z 2002 co -zwazywszy na pozostawienie starego napędu- pokazuje oszczedność. Co do ilości miejsca po stronie fotela pasażera - fotela nie da się cofnac tak aby osoba o wzroście 180 cm mogła rozprostowac nogi /co mozliwe w wielu kompaktach/. Wnętrze krótkie, kanapa niewygodna, bagaznik aforemny, w wilu miejscach tani-twardy plastyk (choc nie tak budzetowy jak w civicu czy dramatycznym civiku sedan). Co do silników - są po prostu przestarzałe (podobnie jak 5-biegowy automat .... wystarczy zobaczyc jak słabe są przyspieszenia, jak mocno automat je tłumi). Zobaczycie, że honda wprowadzi w koncu turbo i nowe automaty. To co teraz to po prostu antykwariat w liftingowanej bryle z początku wieku. Co do osłony w 2.0 - na prawde obciach (każde nawet tanie auto to ma, więc nie róbmy z braku zalety). Szkoda bo kiedyś japonczycy byli awangardą. Link Zgłoś
jjagislaw Re: Honda CR-V do serwisu 05.05.12, 01:43 No i macie te swoje niezawodne chińczyki, ostatnio tylko akcje serwisowe, jakośc gorsza od francuzów. Idź pan w kibinimać. Jaki jest sens kupowania takiego kiczu? A za cene takiej hondy mozna mieć kilku letnie Audi Q7, które bedzie w lepszym stanie, niz chinczyk z fabryki. Choc z drugiej strony co to w ogole za porownanie, honda dla biedoty kontra Audi które ma klase i styl, to są samochody dla ludzi charyzmatycznych, prawdziwych facetów. Biedota niech się kisi w hatczbakach suvo-podobnych. Pozdrawiam. Jan Jagisław. Link Zgłoś
Gość: tro Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.waus.wi.frontiernet.net 05.05.12, 03:21 16 lat, 220000km zero problemow jutro kupuje nowe camry, ale to inna sprawa Link Zgłoś
Gość: marudny Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.12, 03:50 @jjagislaw: muszę przyznać, ze nie przypominam sobie na tym forum większego ignoranta od ciebie. O gustach się nie dyskutuje, ale twoje teorie w stylu "honda dla biedoty kontra Audi które ma klase i styl, to są samochody dla ludzi charyzmatycznych, prawdziwych facetów" ocierają się o jakąś niesomatyczną jednostkę chorobową. Przytoczony tekst rozbawił mnie tym bardziej, że mam przed oczami paru tych charyzmatycznych, prawdziwych facetów. Link Zgłoś
Gość: panelram Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.zone14.bethere.co.uk 05.05.12, 04:07 mam crv 2002 anglika i faktycznie jesienia gasly mi swiatla , szczegolnie w czasie deszczu - ale od ponad pol roku spokoj - naprawilo sie samo - to juz moja trzecia hondzia - poprzednio 2 civiki i nigdy nie powiem zlego slowa..... Link Zgłoś
Gość: zed Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 10:11 @Mix W Accordzie (bez odsuwania fotela), jako osoba o wzroście większym niż 180 cm nie miałem problemu z nogami jako kierowca. Pasażer też nie powinien. Ba, nawet małym Jazzem jechałem i tam ku zaskoczeniu też miałem zapas miejsca! Wg mnie w Accordzie jest miejsca dosyć. Owszem są większe samochody np. SuperB. Jeśli chodzi o plastiki... Napisałeś: "w wilu miejscach tani-twardy plastyk (choc nie tak budzetowy jak w civicu czy dramatycznym civiku sedan)". Pokaż mi samochód klasy średniej gdzie w dolnej części kokpitu czy na części boczków nie ma twardych plastików. Nawet BMW w podstawowej wersji tak ma, a ile kosztuje. Twarde jak skała plastiki znajdziesz nawet w Jaguarze. Tak jest. W Accordzie, jak w modelach wielu innych marek, dobre materiały są w najważniejszych miejscach. Pozostałe - nie powiedziałbym, że są złe. Twarde, ale ładne i estetycznie wyglądające. Często nie widać różnicy, dopiero jak się dotknie. Kluczowe jest jednak spasowanie elementów i tu jest bardzo dobrze w Hondzie. A jeśli chodzi o plastiki na boczkach itd. dodam, jako ciekawostkę, że pod koniec lat 90-tych w japońskie wersji Civic'a (3D) całe boczki były miękkie (nie tylko kokpit). Jednak mi osobiście podobało się wnętrze europejskiej wersji (5D), gdzie boczki są częściowo twarde, ale wykończone eleganckim materiałem. Za to kokpit jest z bardzo dobrego tworzywa (oczywiście miękkiego) dopełnionego wstawkami, takimi jak można było znaleźć w Audi A4 kilka lat później. Całość - gdy porównać z niejednym kompaktem z okolic roki 2000, wygląda jak o klasę wyżej. Gdy patrzeć na wersję ze skórzaną kierą, podłokietnikiem i drążkiem zmiany biegów - to absolutna klasa. Sugeruję po prostu zobaczyć. Więc może w jednej generacji - na początku poprzedniej dekady pojawiły się oszczędności, ale Honda wróciła do dbania o wykończenie wnętrza. Link Zgłoś
Gość: zed Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.dynamic.chello.pl 05.05.12, 10:13 Dodam jeszcze o plastikach... Inna rzecz, że można sobie dotykać tworzywa. Sam fakt, że twarde nie twarde, dla mnie nie wiele znaczy. Ford Focus do 2011 roku, choć miał miękki kokpit, to dla mnie wygląda bardzo tanio. Aż za bardzo. Może nie w dotyku, ale wzrokowo. A większe znaczenie dla mnie ma to co widzę, bo w końcu głównie patrzę na wnętrze swojego samochodu... Nie będę go macał jadąc w trasie, żeby się upewnić, że to nie jest tanie tworzywo. Jak wygląda kiepsko, to wygląda. Obecnie się poprawiło w najnowszym modelu. W niejednym VW wrażenie tandety miałem. Myślałem, że vany (np. Sharan) mają twarde plastiki - bo to bagażówka. Dopiero jak dotknąłem, przekonałem się, że nie (oczywiście boczki i dół kokpitu twardy jak skała - ale to święty VW i się wybacza z założenia). Dla mnie plastiki są tam takie brzydkie i tandetnie wyglądające, że kilka razy musiałem się upewnić czy na pewno są miękkie. Dla mnie więc ma większe znaczenie estetyka wizualna. Tym się kieruję. Więc osłabiająca jest ta pisanina o twardych plastikach, którą czytam tu na forum... Tyle w temacie. Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Honda CR-V do serwisu 05.05.12, 11:08 @Never Honda za to pije jak smok zwłaszcza ten 2.4 Trochę jeździłem tym samochodem i to bardzo oszczędny silnik, zwłaszcza jak na swoją moc. @Never Honda Automat przedpotopowy z -uwaga- tylko 5 biagami. To jest całkowicie wystarczająca liczba biegów, zwłaszcza przy automacie z przekładnią hydrokinetyczną, która potrafi zwielokrotniać moment obrotowy na wyjściu, więc można się pozbyć odpowiednika "jedynki" z ręcznej skrzyni. Silnik 2.4 ma CVT, więc na małą liczebność biegów w ogóle nie można narzekać. @Never Honda fotel pasażera dla krotkonogoego żółtka - nie mozna go odsunąc To, że Accord w wersji z szyberdachem to samochód jednoosobowy to prawda, ale nie wynika to z niemożności odsunięcia fotela, tylko z niemożności jego opuszczenia, więc trzeba albo siedzieć w pozycji półleżącej, albo zaprzyjaźnić się z podsufitką. @zed Nie będę go macał jadąc w trasie, żeby się upewnić, że to nie jest tanie tworzywo. Niektórzy chyba mają taki fetysz macania plastików. Ja w czasie jazdy dotykam praktycznie tylko kierownicy, dźwigni zmiany biegów - ale to zwykle obłożone jest skórą, no i dźwigni kierunkowskazów i wycieraczek, ale tutaj tworzywo ma być twarde, żeby przesuwać dźwignie, a nie je uginać. A cała reszta? Ma być trwała, cicha i łatwa w utrzymaniu w czystości. A czy twarda czy miękka to mnie nie obchodzi. Link Zgłoś
Gość: nieprawdziwe liczn Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 17:17 2.4 pali po mieście ok. 15 litrów. Przy tak niskim momencie i mocy (jak na pojemność) to duzo za dużo. A przyspieszenie .... ok. 10 sek. z automatem ... no comment. Silniki hondy to jednostki sprzed wielu lat (jeszcze z poprzednich generacji) - na pewno hodna pracuje nad turbo-następcami. 5 biegowy automat to też staroć (jeszcze z poprzednich generacji). W tej chwili mało jaka firma ma tak starty automat, a w ogóle 5-biegówki to juz rzadkośc. Minimum to dziś 6, ale są też 7 i 8 biegowe (np. bm-ka). Fotel kierowcy jest ok - bo kierowac nie może nawet rozprostowac nóg , gdyz musi obsługiwac pedały. Ale problemem jest fotel pasażera - po maksymalnym odsnięciu fotela dalej trzeba podkurczać kolana - dla chinczyka to ok, dla nas nie. Plastyki to najmniejszy problem - bo choć dość marne to nie ma to znaczenia. Link Zgłoś
Gość: jjagislaw Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.play-internet.pl 05.05.12, 18:09 No i macie swoje niezawodne japonczyki... Nie podszywaj sie gowniarzu! Link Zgłoś
Gość: adek Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:45 typowy fanatyzm Hądziarzy nawet negatywne fakty beda obracac w plusy. To nie jest dobra wola handy tylko obowiazek wynikajacy z tego ze wada moze spowodowac zagrozenie dla zycia. Tępota handziarzy jest bezgraniczna , zrobili sobie bozka z producenta tanich prostych popie...k Najdalej za 2 lata honda bedzie zmuszona robic silniki doladowane bo juz teraz z ta swoja technologia ociera sie o muzeum .To jedna z najbardziej zacofanycyh technologicznie marek wiec nie dziwi ze jest malo awaryjna .Dzis ledwie jest wstanie konkurowac z koreanczykami zreszta przez wyzsza cene ta konkurencje przegrywa co widac po statystykach sprzedazy .Sprzedaz Hond drastycznie spada w Europie , Polsce i USA Link Zgłoś
Gość: jjagislaw Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 10:58 @nieprawdziwe liczn No właśnie plastiki w Accordzie są dobre, ktoś rzucił coś na forum, a drugi bezmyślnie przekleja. A inna rzecz, że to nie ma znaczenia, bo wystarczy popatrzeć, wyglądają rewelacyjnie. Co do spalania bzdury wyssane z palca piszesz. Realnie pali 8-11 l. W trasie koło 7 litrów, a jak ktoś umie jeździć to nawet do 6,5 da radę zejść. Wszystko zależy od stylu jazdy. Każdym samochodem na siłę da radę wykręcić chwilowe spalania na astronomicznym poziomie, ale nawet średnie maksymalne spalanie w tym samochodzie nie jest takie jak napisałeś. Kolejny hater plujący na wszystko co nie jest 1,9TDI? Nie wiem o co wam chodzi z nogami. Nawet w Civic, czy nawet City jest dosyć miejsca, a co dopiero w takim dużym samochodzie. Jest to niczym nie poparte pisanie bzdur, nic więcej. Ja siedziałem w Accordzie i jakoś miejsca nie brakowało. Wręcz przeciwnie. Link Zgłoś
Gość: hondziarz Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.12, 11:05 @adek A o Tsunami słyszałeś, powodzi w Tajlandii itd? Pewnie nie rozumiesz. Chodzi o komponenty do produkcji. Tych wiele niekorzystnych zdarzeń miało wpływ na skalę produkcji. I nikt tutaj nie pisze o robieniu zalet z kabelków. Bo pewnie piejesz do komentarza "a-ndrze-j". Ma rację. Honda ma jaja i potrafi przywołać właścicieli 10-cio letnich samochodów, żeby naprawić jakiś tam kabelek elektryczny. Owszem - światłą są ważne i wpływają na bezpieczeństwo. Wielu innym koncernom brakuje odwagi i obowiązku, żeby naprawić klientom swoje fabryczne wady, często o wiele bardziej poważne. Zamiatają pod dywan i wpierają, że to rzadki przypadek, gdy pod skalą zjawiska załamują się fora internetowe. Link Zgłoś
Gość: adek Re: Honda CR-V do serwisu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.12, 09:37 Nie wypusuj glupot bo nie maszo tym pojecia To ze Honda wzywa do serwisu w tym przypadku nie jest spowodowane dobra wola czy dbaniem o klienta a przymusem prawnym !!!!!!! Kazda wada ktora moze przyczynic sie do zagrozenia zycia musi zostac usunieta przez producenta -takie jest prawo . Jesli chodzi o statystyki sprzedazy bralem pod uwage tegoroczne wyniki - Honda oprocz Fiata ma najwiekszy spadek sprzedazy .Dziwne ze jakos Toyota jakos sie podnosi a Honda kolejny rok traci . Nawet w USA gdzie znaczna wiekszosc sprzedazy produkuje na miejscu nie radzi sobie jak inni online.wsj.com/mdc/public/page/2_3022-autosales.html Link Zgłoś