Dodaj do ulubionych

Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC

IP: *.polkomtel.com.pl 21.06.04, 09:30
Na stronach ADAC'a (niemieckiego Automobilklubu) można przeczytać następujące
OFICJALNE stanowisko w tej kwestii:

"Obowiązek włączania świateł MIJANIA (w odróżnieniu od DRL - świateł do jazdy
dziennej - przyp. mój) w dzień ADAC jednak ODRADZA. Powodowałoby to
zwiększenie zagrożenia pieszych i rowerzystów. A przede wszystkim zmniejszyło
bezpieczeństwo motocyklistów, zobowiązanych od 10/1998 do jazdy z włączonymi
światłami za dnia"

Proszę o komentarze.
Obserwuj wątek
    • Gość: pro Fuck ADAC! nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 09:33
      • 01boryna Re: Fuck ADAC! nt 21.06.04, 09:40
        Nie kto inny jak Pro skarzyl sie w ktoryms z watkow na glupote panujaca na tym
        forum, nieprecyzyjnosc wypowiedzi i to ze kazdy gada co mu slina na jezyk
        przyniesie.
        Nie kto inny jak Pro popisal sie teraz precyzyjna skrotowoscia wypowiedzi,
        merytorycznym bogactwem i znajomoscia jezykow obcych.
        :-0
        • Gość: pro Pomyśl zanim napiszesz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 10:19
          Moja wypowiedź nie jest od rzeczy. Co to bowiem znaczy Fuck ADAC? To znaczy -
          pieprz ADAC, czyli nie przejmuj się tym, co piszą (w tej kwestii) i rób swoje.
          Chcę Ci powiedziec, ze widzialem już i znam sprawy wielu upadlych autorytetów
          (ot, chociazby medycyna - niedawno profesorowie z Harvardu przyznali rację
          wyśmiewanemu prez nich dr Atkinsowi; kiedyś uważano, że palenie papierosów jest
          wręcz dobre dla zdrowia; kiedyś rany polewano gorącym olejem; kiedyś nie myto
          rąk po wyjściu z prosektorium i przed badaniem cieżarnych, itd, itp.). Krotko
          mowiac - pierd*lę autorytety, gdy mam przekane, ze się mylą. Uważam, ze wiem
          lepiej. I tyle. Nigdy jeszcze światla kierowcow mi nie przeszkodzily, a wiele
          razy mysle, ze dzieki nim nie doszlo do wypadku. Vide moj wczesniejszy przyklad
          z lasem i sloncem migajacym miedzy drzewami (tylko swiatla wozu z naprzeciwka
          pozwalają go dobrze widziec). I to tyle. A Ty nie sądź pochopnie - garnitur i
          krawat nie równa się kultura a qrwa w ustach nie równa się chamstwu.

Pzdr
          • Gość: bolo Re: pro uważa że wie lepiej... IP: *.polkomtel.com.pl 21.06.04, 10:29
            >pierd*lę autorytety, gdy mam przekane, ze się mylą. Uważam, ze wiem
            > lepiej. I tyle. Nigdy jeszcze światla kierowcow mi nie przeszkodzily, a wiele
            > razy mysle, ze dzieki nim nie doszlo do wypadku.

Uważasz, że wiesz lepiej - ośmieszasz się. Żenująca argumentacja.
            Przypomnę, że ADAC jest klubem zrzeszającym 15 mln. kierowców, zatrudnia
            ekspertów, posiada władze, prezydenta, skarbników itd.
            Ja tam pierd*lę takich co pierd*lą i "uważają, że wiedzą lepiej".
            • Gość: pro Partia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 11:02
              PZPR kiesyś miala jeszcze większe rzesze ekspertów na swoich uslugach. Ale nie
              w tym rzecz. Rzeczw tym, iz w twoim umysle nie jest mozliwe pojmowanie, ze nie
              ma czegos takiego jak autorytet absolutny. Dla niewolnika mentalnego takie
              podejscie jest po prostu abstrakcją.
              • Gość: bolo Re: PS IP: *.polkomtel.com.pl 21.06.04, 11:10
                >pierd*lę autorytety, gdy mam przekane, ze się mylą. Uważam, ze wiem
                > lepiej. I tyle

napisałem że powyższa "argumentacja" jest żenująca.
                PS: ona jest faszystowska, wiesz?
          • 01boryna Re: Pomyśl zanim napiszesz. 21.06.04, 10:33
            Gość portalu: pro napisał(a):

> pierd*lę autorytety, gdy mam przekane, ze się mylą. Uważam, ze wiem
            > lepiej. I tyle.

I znowu przyklad nienagannej argumentacji. I ta skromnosc....
          • zubr_zalogowany Re: Pomyśl zanim napiszesz. 21.06.04, 10:34
            a przeczytales o co chodzi autorowi watku
            czy twoje twierdzenie:

Vide moj wczesniejszy przyklad
            >
            > z lasem i sloncem migajacym miedzy drzewami (tylko swiatla wozu z
            naprzeciwka
            > pozwalają go dobrze widziec).

jest sprzeczne z tym co zaleca ADAC?

i skad te medyczne i naukowe przyklady?
            jestes laborantem sekcyjnym?
            wiedze masz na tym poziomie
            • grissley Re: Pomyśl zanim napiszesz. 16.07.04, 20:55
              Eeee tam,
              W krajach skandynawii jazda na swiatlah 24h/dobe jest prawnie nakazana. Ja tam
              wole ich ekspertow.

arek

*350 to sporo*
              • gls1 Re: Pomyśl zanim napiszesz. 25.07.04, 18:18
                JA TYZ!!!!!
          • habudzik Re: Pomyśl zanim napiszesz. 17.07.04, 01:38
            Gość portalu: pro napisał(a):

> Chcę Ci powiedziec, ze widzialem już i znam sprawy wielu upadlych autorytetów
            > (ot, chociazby medycyna - niedawno profesorowie z Harvardu przyznali rację
            > wyśmiewanemu prez nich dr Atkinsowi; kiedyś uważano, że palenie papierosów
            jest
            >
            > wręcz dobre dla zdrowia; kiedyś rany polewano gorącym olejem; kiedyś nie myto
            > rąk po wyjściu z prosektorium i przed badaniem cieżarnych, itd, itp.). Krotko
            > mowiac - pierd*lę autorytety, gdy mam przekane, ze się mylą. Uważam, ze wiem
            > lepiej. I tyle. >

Czy chcesz przez to powiedzieć, że Doktorowi Nauk Medycznych też nie ufasz i
            jego autorytetowi bo kiedyś twierdzono że "...chorego na trzy zdrowaśki do
            pieca..."?

Poll
    • zubr_zalogowany Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 21.06.04, 09:57
      bolo pisal o tym w watku na forum bezpieczenstwo

sluszne

DRL powinny byc na wyposazeniu kazdego nowo wyprodukowanego samochodu
      a wtedy nie ma sensu dyskutowac, tylko nalezy wprowadzic obowiazek jezdzenia na
      nich za dnia przy dobrej przejrzystosci powietrza niezaleznie od pory roku
      i pozostawic przepisy odnosnie swiatel mijania tak jak sa w kodeksie z wyj.
      palenia ich za dnia w zimie

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=11393686
    • edek40 Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 21.06.04, 10:02
      Ciekawe czy Niemcy maja problem z brakiem autostrad i rozwijaniem kosmicznych predkosci na kretych, wyboistych i zle oznakowanych jezdniach ze stale powtarzajacymi sie "terenami zabudowanymi"? Jesli prowadzili jakies badania to niech je przeprowadza u nas. W naszym kraju najwiekszym zagrozeniem dla rowerzystow i pieszych jest brak swiatel (odblaskow) oraz kilka glebszych dla odwagi. Najwiekszym zagrozenem dla wielu motocyklistow jest brak rownowagi miedzy moca silnikow, a moca ich szarych komorek.
      • Gość: pablo Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: 213.241.75.* 21.06.04, 10:22
        To czemu sami jezdza na swiatłach czy to na autostradzie czy na zwyklych
        drogach ?? Niemiec to cwaniak.
        • habudzik Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 16.07.04, 17:55
          Gość portalu: pablo napisał(a):

> To czemu sami jezdza na swiatłach czy to na autostradzie czy na zwyklych
          > drogach ?? Niemiec to cwaniak.

Jeżdżą na światłach z tych samych powodów co w Polsce my jezdzimy - bo samochód
          wygląda na bajerze i agresywnie.
          Denerwuje mnie piiiii....nie że " JA jeżdże na światłach bo to bezpieczniej " a
          przy okazji łąmie taki pajac w ciągu 15 min. 20 razy przepisy KD niektóre z
          nich trzy jednocześnie (wyprzedzanie na ciagłej , pod górke i na zakręcie) ale
          dba o bezpieczenstwo i zapala światła w dzień. Twardy gość.

Poll
    • Gość: Joasia Re: stanowisko ADAC IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 10:55
      Nie falszuj czyichs wypowiedzi przez bledy w tlumaczeniu
      "...piesi i rowerzysci moga byc niej widoczni..."

www.adac.de/Search/SearchResult/RW_HighLight.asp?RWDoc2Show=467&RWLang=de&RWCollectionID=adac&RWQuery=abblendlicht&RWCookieValue=
      • Gość: bolo Re: stanowisko ADAC IP: *.polkomtel.com.pl 21.06.04, 11:20
        ??? Coś Ci się pomyliło Joasiu...
        Zobaczyłem - właśnie o tą stronę chodzi. Nie widzę błędów w moim tłumaczeniu -
        oddaje ono sens zdania:

"Dadurch würden Fußgänger und Radfahrer unauffälliger werden"
        jako
        "...piesi i rowerzysci moga byc niej widoczni..."
        • Gość: bolo Re: ok, zwracam honor IP: *.polkomtel.com.pl 21.06.04, 11:30
          Teraz widzę, że przetłumaczyłem to zdanie jako:
          "Powodowałoby to zwiększenie zagrożenia pieszych i rowerzystów".
          zamiast dosłownego
          "Piesi i rowerzyści byliby przez to mniej widoczni".

Nie zmienia to bardzo wydźwięku i sensu całego fragmentu, prawda ?
        • joasia1 Re: stanowisko ADAC 21.06.04, 11:48
          Jak dla Ciebie "...mniej podpadajacy..." i zagrozony to ten sam sens to nie
          bede z Toba dyskutowac.
          Tylko gdzie w D ludzie chodza pieszo?
          z pewnoscia nie po za miastem a w miescie maja obowiazek korzystania z przejsc
          dla pieszych.Rowerzysci owszem zdarzaja sie na drogach po za miastem bo nie
          wszedzie sa dla nich sciezki ale bardziej widoczni sa - maja obowiazek
          posiadania odblaskow - przy wlaczonym swietle w samochodach.

W sumie ADAC mowi - generalnie NIE ale w 80% przypadkow TAK i swiatla dzienne
          powinny byc montowane seryjnie w nowych samochodach
          nic innego jak polityka "...wilk syty i owca cala..."

W koncu to organizacja utrzymujaca sie ze skladek jej czlonkow a wiec NIE dla
          obowiazku - ten pociaga za soba kare za nieprzestrzaganie - ale TAK dla
          rozsadnego uzywania.
          • Gość: bolo Re: stanowisko ADAC IP: *.polkomtel.com.pl 21.06.04, 12:11
            Formalnie sens nie jest ten sam i masz rację, ale nie zaprzeczysz chyba, że w
            omawianym kontekście całego fragmentu "mniej widoczny" znaczy "bardziej
            zagrożony".

>W sumie ADAC mowi - generalnie NIE ale w 80% przypadkow TAK i swiatla dzienne
            > powinny byc montowane seryjnie w nowych samochodach

(nie rozumiem : generalnie NIE ale w 80% TAK ? Co tak, co nie ?)

ADAC mówi TAK, ale gdy mowa o światłach DZIENNYCH - nie mylić ze światłami
            MIJANIA. ADAC ODRADZA światła MIJANIA za dnia.

Nie fałszuj wypowiedzi przez zatajanie powyższego.

Nadużywanie świateł MIJANIA w dzień powinno być jak już pisałem nie raz
            zabronione wgm.
            • Gość: Joasia Re: stanowisko ADAC IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.04, 17:57
              "...Allerdings appelliert der ADAC an die Autofahrer, schon bei geringfügig
              getrübter Sicht, bei Beginn der Dämmerung und bei Fahrten durch längere
              Waldstraßen oder Alleen das Fahrlicht einzuschalten...."

Czyli bez swiatel mijania pozostaje tylko jazda w sloneczne dni na autostradzie.

• Gość: bolo Re: stanowisko ADAC IP: *.polkomtel.com.pl 22.06.04, 08:48
                To co zacytowałaś znaczy:
                "...ADAC jednak apeluje do kierowców o włączanie świateł mijania już przy
                nieznacznie ograniczonej przejrzystości powietrza, o wczesnym zmierzchu i
                świcie oraz w trakcie jazdy przez dłuższe odcinki dróg leśnych lub alei.

Czyli bez świateł (mijania) pozostają:
                *teren zabudowany przy normalnej przejrzystości powietrza od świtu do zmierzchu
                (nie tylko przy bezchmurnym niebie)
                *teren niezabudowany j.w. - za wyjątkiem lasów i alejek.

Bliźniaczy zapis jest w polskich przepisach, tyle że nie "apel" a obowiązek, no
                i brak zalecenia dot. "alejek".
    • Gość: tomek Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.dhl.com / *.dhl.com 21.06.04, 14:09
      może i ma rację ADAC ja jednak wiem jedno, że szybciej dojrzę auto z zapalonymi
      światłami niż bez , bez względu na porę dnia.kilkukrotnie pomogło mi to uniknąć
      stresujących sytuacji w dzień , szczególnie podczas jazdy w lesie.
      Pozdrawiam
      tomek
      • habudzik Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 17.07.04, 11:05
        Gość portalu: tomek napisał(a):

ja jednak wiem jedno, że szybciej dojrzę auto z zapalonymi
        >
        > światłami niż bez , bez względu na porę dnia.kilkukrotnie pomogło mi to
        uniknąć
        >
        > stresujących sytuacji w dzień , szczególnie podczas jazdy w lesie.
        > Pozdrawiam
        > tomek

Czy jadące bez włączonych swiateł mijania przez las samochody z naprzeciwka
        chowają się za drzewa, że masz problem z ich dostrzeżeniem? Ja takich problemów
        nie mam. Nic nie pomoże ( nawet syrena straży pożarnej i włączony "kogut")
        jeśli jest się zajentym tysiąem innych spraw tylko nie prowadzeniem pojazdu.
        Zauważyłem że większość kierowców niemal w ostatniej chwili ustępuje panicznie
        miejsca pojazdom uprzywiljowanym. Dlaczego?
        Ostatnio jadąc do pracy przez Ożarów Maz. miałem przyjemnosć jechać z niedużą
        prędkościa za kilkunastoma pjazdami. Nie był to totalny korek tylko powolne
        toczenie. Kirowca DU jadący przede mną jadąc wężykiem, wężykiem panowie,
        spoglądajac w lustereczko wyciskał sobie syfy na mordzie. Takiemu światła nic
        nie pomogą.

Poll
    • Gość: dziadzia Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 21.06.04, 14:27
      Całkowicie zgadzam się ze stanowiskiem ADAC bo:
      1) Pieszy i rowerzysta "oślepiony" w dzień światłami mijania, zachowuje się
      jak zając w nocy w świetle reflektorów, czyli zatrzymuje się na przejściu
      i łatwo go przejechać.

2) "Głupi" motocyklista widząc dwa światła myśli, że jadą obok siebie
      dwa motory i stara się wjechać pomiędzy nie w środek.Skutek wiadomy.

3) A ja i tak poza miastem jeżdże na światłach mijania.
      • Gość: Analityk Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 10:06
        Nie widzę związku oślepiania motocyklistów w ciągu dnia z włączaniem świateł.
        Bez przesady.
        Tzn. po zmierzchu motocyklista MUSI juz siedziec w domu, bo wtedy wszyscy
        wlaczaja swiatla???
      • Gość: ANNA Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.ilabs.pl / *.ilabs.pl 02.08.04, 17:59
        Proszę napiszcie mi czy egzaminator dobrze postąpił.Córka zdawała na prawo
        jazdy i nie włączyła świateł w deszczowy dzień.Zapomniała.Oczywiście skończyło
        się oblaniem egzaminu.Czy światła są obowiązkowe?Czy może się odwołać gdy nie
        ma obowiązku włączania świateł?Czekam na odpowiedzi.
        • Gość: bolo Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.polkomtel.com.pl 02.08.04, 18:12
          Dobrze postąpił. Przepisy jasno stanowią, że światła są obowiązkowe w warunkach
          ograniczonej przejrzystości powietrza, opadów atmosferycznych oraz od zmierzchu
          do świtu.
          Nie prościej będzie córce zaznajomić się z przepisami?
      • Gość: ANNA Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.ilabs.pl / *.ilabs.pl 03.08.04, 18:52
        Proszę napiszcie mi czy egzaminator dobrze postąpił.Córka zdawała na prawo
        jazdy i nie włączyła świateł w deszczowy dzień.Zapomniała.Oczywiście
        skończyło się oblaniem egzaminu.Czy światła są obowiązkowe?Czy może się
        odwołać gdy nie ma obowiązku włączania świateł?Czekam na odpowiedzi.
    • Gość: Piotrek Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.sympatico.ca 29.06.04, 02:15
      W Kanadzie o roku 1990 swiatla mijania sa obowiazkowe w nowych
      autach ,tzn.wszyskie nowe auta w trakcie uruchomienia silnika automatycznie
      wlaczaja takie swiatla.Nikomu to nie przeszkadza a latwiej zauwazyc auto z
      swiatlami w niektorych sytuacjach pogodowych jak ostre slonce itp.
    • wlodek100 Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 29.06.04, 10:08
      W Łodzi na światłach cały czas jeżdżą miejskie autobusy i policja. jakie to
      światła, nie wiem.
    • Gość: Michotek Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.pai.net.pl / 212.191.172.* 29.06.04, 10:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=510&w=13245025
    • Gość: bolo Re: Dlaczego taki nikły odzew ??? IP: *.polkomtel.com.pl 16.07.04, 17:00
      ... jestem rozczarowany...
      Czy naprawdę nikogo nie zastanawia fakt, że ADAC jest PRZECIWNY nakazowi
      świateł MIJANIA za dnia (w odróżnieniu od specjalnych świateł do jazdy
      dziennej, o niższej intensywności niż mijania) a jako powód podaje m.in.
      związane z takim nakazem obniżenie bezpieczeństwa pieszych, rowerzystów,
      motocyklistów ?

Nie pasuje do jedynie słusznej tezy ???
      • niknejm Re: Dlaczego taki nikły odzew ??? 16.07.04, 17:59
        Gość portalu: bolo napisał(a):

> ... jestem rozczarowany...
        > Czy naprawdę nikogo nie zastanawia fakt, że ADAC jest PRZECIWNY nakazowi
        > świateł MIJANIA za dnia (w odróżnieniu od specjalnych świateł do jazdy
        > dziennej, o niższej intensywności niż mijania) a jako powód podaje m.in.
        > związane z takim nakazem obniżenie bezpieczeństwa pieszych, rowerzystów,
        > motocyklistów ?
        >
        > Nie pasuje do jedynie słusznej tezy ???

1. Włączam światła - jestem bezpieczniejszy, może kosztem innych, którzy
        świateł nie mają. Trudno, mają pecha. Okrutne, ale prawdziwe.

2. Przepisy w PL zostawiają swobodę wyboru dzienne/mijania/brak świateł w dzień
        (poza zimą). Ponieważ nie mam dziennych, i nie chce mi się ich montowac, uzywam
        mijania. A dlaczego w ogóle używam świateł - patrz punkt 1.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: cyk ADAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 18:15
          Wyciąganie argumentów, że ADAC musi miec rację z racji swojej wielkości, to
          hipokryzja. W tej sytuacji należałoby uznać prymat Chińczyków we wszystkim.
          Ich jest najwięcej.

To teraz o tym "mniej widoczni gdy inni mają zapalone światła".

Przecież pójście dalej w takiej "logice" oznacza, że na ulicy TYLKO JEDEN
          pojazd może mieć zapalone światła, bo każde inne powodują rozproszenie uwagi
          obserwatorów. A ten jeden, jedyny byłby bezpieczny jak nie_wiadomo_co!

Właśnie wróciłem z trasy w deszczu. W dzień. A przecież chmury wody spod kół
          dobrze zasłaniają lewą stronę.
          Dobrze, że mam za sobą z milion kilometrów - to przynajmniej wiem, że jeśli nie
          widać samochodu, to fakt te nie musi oznaczac jego braku w danym miejscu...

Ale stada palantów bez świateł były, a jakże. Bo przecież 16 lipiec, środek
          lata, godz. 14:30. Więc po co światła?

I co tu gadać?
          • Gość: Radek Re: ADAC IP: *.2015.com 16.07.04, 21:04
            > Przecież pójście dalej w takiej "logice" oznacza, że na ulicy TYLKO JEDEN
            > pojazd może mieć zapalone światła, bo każde inne powodują rozproszenie uwagi
            > obserwatorów. A ten jeden, jedyny byłby bezpieczny jak nie_wiadomo_co!

DObrze ze "logika" napisales w cudzyslowiu, bo to co prezentujesz to marny
            populizm a nie logika, jakos mam wieksze zaufanie do ADACu niz
            domoroslych "wachowcow" i pseudoanalitykow bezpieczenstwa na drodze.
            • Gość: Rocco ja nie zapalam swiatel za dnia , latem..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.04, 00:31
              i tych z niezapalonymi swiatlami tez widze , nie mam problemow ze zwrokiem
              • Gość: Radek Re: ja nie zapalam swiatel za dnia , latem..... IP: *.2015.com 19.07.04, 17:16
                Ja tez nie, ale znajda sie tacy ktorzy nas z tego powodu beda wyzywac od
                debili ;)))))
                • grissley Re: ja nie zapalam swiatel za dnia , latem..... 20.07.04, 09:25
                  Albo po prostu w was wjadą na czołowe, bo oni akurat nie mają
                  takiego "sokolego" wzroku...

arek

*350 to sporo*
                  • Gość: Radek Re: ja nie zapalam swiatel za dnia , latem..... IP: *.2015.com 02.08.04, 21:18
                    Trzeba byc idiota zeby podjac sie manewru wyprzedzania nie majac do tego
                    odpowiedniej widocznosci. A kretynowi i zapalone swiatla nie pomoga.
          • Gość: bolo Re: ADAC IP: *.polkomtel.com.pl 19.07.04, 17:02
            > Wyciąganie argumentów, że ADAC musi miec rację z racji swojej wielkości, to
            > hipokryzja. W tej sytuacji należałoby uznać prymat Chińczyków we wszystkim.
            > Ich jest najwięcej.

Nie to nie jest hipokryzja. To jest demokracja. Hipokryzją jest ignorowanie
            głosów - jak się okazuje wcale licznych i z wcale poważnych instytucji - nie
            pasujących do tezy.
            A jak nazwać gdy mniejszość usiłuje narzucić jedynie słuszne zdanie większości?
        • Gość: bolo Re: Dlaczego taki nikły odzew ??? IP: *.polkomtel.com.pl 19.07.04, 17:10
          > 1. Włączam światła - jestem bezpieczniejszy, może kosztem innych, którzy
          > świateł nie mają. Trudno, mają pecha. Okrutne, ale prawdziwe.
          >
          > 2. Przepisy w PL zostawiają swobodę wyboru dzienne/mijania/brak świateł w
          >dzień (poza zimą). Ponieważ nie mam dziennych, i nie chce mi się ich montowac,
          >uzywam mijania. A dlaczego w ogóle używam świateł - patrz punkt 1.

Takie stanowisko doskonale potwierdza moje wcześniejsze zdanie, które już tu
          wyraziłem, ale przypomnę:

Jeżeli już koniecznie chcesz być lepiej widoczny to KUP SOBIE DODATKOWE DLR a
          nie włączaj świateł mijania. Choć nawet DRL uważam za niepotrzebne i
          szkodliwe.
          Używanie świateł MIJANIA przy dobrej widoczności jest samowolą, widzimisię,
          egoizmem, AROGANCJĄ i przejawem LEKCEWAŻENIA innych użytkowników drogi.

Powyższe podtrzymuję w całości.

Pzdr
          bolo
    • Gość: ADAC CUDAK Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.toya.net.pl 17.07.04, 01:15
      Czy ADAc przedstawił jakieś wyniki badań potwierdzajacych korelację między
      wypadkowością a zapalonymi lub zgaszonymi światłami. Jeżeli nie, to znaczy że
      tak sobie tylko gada po próznicy. Coś co nie jest zmierzone i policzone nie
      może być brane pod uwagę jako prawda obiektywna, to tylko spekulacje i hipotezy.
      Może ktos chce wprowadzic światła dzienne i zarobic kaskę na tym, a ADAC
      przytuli parę EURO za poparcie tej idei.
      ADAC wali w dudy ze wszystkimi dookoła, szczerze mówiąc ich badania o
      usterkowości samochodów też mi sie wydają "lekko" sponsorowane i fajnie
      podrasowane. Kogo obchodzi róznica w awaryjności między 3.1 a 5, co to kurde
      oznaczna w praktyce HGW. No chyba że ktoś ma w garazu 100 samochodów. Każdy dba
      inaczej o samochód, omija dziury lub nie, gniecie do dechy gaz i hamulce lub
      nie.Jeżeli ktoś nie zamozny kupi lichy samochód i będzie się z nim obchodził
      delikatnie to w zyciu nie uswiadczy usterki.
      • Gość: aguire Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.acn.waw.pl 17.07.04, 08:03
        Nie bądź śmieszny. Masz do powiedzenia cokolwiek poza dyskredytowaniem
        powszechnie uznawanego autorytetu ? Chyba tylko tak dudy smalisz...
        • Gość: Amigo Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 02.08.04, 21:46
          Gość portalu: aguire napisał(a):

> Nie bądź śmieszny. Masz do powiedzenia cokolwiek poza dyskredytowaniem
          > powszechnie uznawanego autorytetu ? Chyba tylko tak dudy smalisz...

Taki sam autorytet, jak "Fakt", "Super Express", "Auto Świat" itp.
    • Gość: piotr Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.osd.vectranet.pl 17.07.04, 10:29
      Oto info z oficjalnej strony fińskiej policji:

Syftet med polisens hastighetsövervakning är att minska fortkörning. I princip
      får man inte överskrida hastighetsgränserna alls. I praktiken ingriper polisen
      då hastighetsgränsen överskrids med 5 km i tätorter och annars då gränsen
      överskrids med 10 procent. Gränserna kan sättas strängare bland annat beroende
      på tillgängliga resurser för trafikövervakning och trafiktätheten.

Czyli w skrócie jazda z zapalonymi światłami w ciągu doby umożliwia zobaczenie
      auta nawet z odległości 5 km i zmniejsza ryzyko wypadku w ciągu dnia o 10%.
      I kto jest madrzejszy? Eksperci ADAC czy eksperci fińskiej policji?
      Bolo, znajdę Ci jeszcze pięćdziesiąt ekspertyz i teksty przetłumaczę tak, jak
      mi wygodnie. Tym bardziej, że ze znajomością języków obcych nadal Polacy są na
      bakier i można im wciskać taką ciemnotę ...
      • habudzik Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 17.07.04, 11:34
        Gość portalu: piotr napisał(a):

> Czyli w skrócie jazda z zapalonymi światłami w ciągu doby umożliwia
        zobaczenie
        > auta nawet z odległości 5 km i zmniejsza ryzyko wypadku w ciągu dnia o 10%.
        > I kto jest madrzejszy?

Tyle tylko że z odległości 5km widzimy zapalone swiatła i nic więcej. Nie wiemy
        czy to samochód czy coś innego? Czy jedzie czy stoi? Po wuja nam taka
        informacja? Powinno nas interesować to co się dzieje przed nami bezpośrednio
        (na odległość proporcjonalną do prędkosci jazdy)a nie to co jest 5km dalej i
        odwraca naszą uwage.
        W Skandynawii panują inne warunki pogodowe niz na naszej szerrokości geo.przez
        cały rok.

Poll

• Gość: bolo Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.polkomtel.com.pl 19.07.04, 16:55
        > Czyli w skrócie jazda z zapalonymi światłami w ciągu doby umożliwia
        >zobaczenie auta nawet z odległości 5 km

taa - w czasie nocy polarnej pewnie i na 15 km. I co z tego ?

>i zmniejsza ryzyko wypadku w ciągu dnia o 10%.
        > I kto jest madrzejszy? Eksperci ADAC czy eksperci fińskiej policji?

wg. mnie ADAC

> Bolo, znajdę Ci jeszcze pięćdziesiąt ekspertyz

znajdź 5. Ale niech będą poważne, a nie instytucji typu "Piotruś Research"

> i teksty przetłumaczę tak, jak
        > mi wygodnie. Tym bardziej, że ze znajomością języków obcych nadal Polacy są
        na
        > bakier i można im wciskać taką ciemnotę ...

co insynuujesz? kto tu wciska ciemnotę?
        • Gość: mgr Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.07.04, 08:11
          Ostre światła (mijania, nie dzienne) robią w tłumie samochodów (miasto)
          dyskotekę i nie sprzyjają koncentracji kierowców. Poza tym maskują
          nieoświetlone "przeszkody" w tym pieszych i rowerzystów.
          O czym tu dyskutować????
    • open_your_source Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 20.07.04, 10:01
      Zgodnie z tym podejściem do tematu w szczególności należy zabronić używania
      świateł w warunkach zmniejszonej lub zerowej widoczności - bo wtedy to już na
      bank nie zobaczymy pieszego czy rowerzysty na ulicy :)))))))))

Teraz wiem, czemu ok. 50% kierowców jeździ w czasie deszczu bez świateł, czy
      wyczekuje do momentu kiedy już na ulicach nic się nie da zobaczyć po zmroku z
      włączeniem świateł - oni po prostu dbają o pieszych i rowerzystów :))))))

Moim zdaniem podejście ADAC w tym przypadku jest żenujące (chodzi mi o wzięcie
      pod uwag tylko jednego aspektu sprawy, z pominięciem możliwych pozytywnych stron).

Ja tam jeszcze nigdy nie zostałem oślepiony w dzień przez kogoś jadącego na
      światłach mijania, natomiast często się zdarza (np. w sytuacji kiedy jedzie się
      pod słońce w stronę zacienionego fragmentu drogi), że nieoświetlony pojazd jest
      po prostu niewidoczny...
    • dr.uid Komentarze godne partyjnego betonu 01.08.04, 22:16
      Skad sie biora takie ciolki?
      Dobrze, ze jednak Polacy generalnie chyba madrzeja. Coraz rzadziej widuje sie
      burakow z wlaczonymi swiatlami mijania w dzien.
      • Gość: Molson Re: Komentarze godne partyjnego betonu IP: *.sympatico.ca 01.08.04, 23:12
        .... i zapietymi pasami.
      • serek.topiony Re: Komentarze godne partyjnego betonu 03.08.04, 15:06
        dr.uid napisał:

> Skad sie biora takie ciolki?
        > Dobrze, ze jednak Polacy generalnie chyba madrzeja. Coraz rzadziej widuje sie
        > burakow z wlaczonymi swiatlami mijania w dzien.

Na szczęście, coraz rzadziej się widuje w Polsce buraków z WYŁACZONYMI
        swiatłami w dzień, tłumoku. I dobrze.
    • Gość: zzzz Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 02.08.04, 18:10
      Zgasmy wreszcie te swiatla, bo od ciem sie nie mozna opedzic (nawet kapciem).

:-)
    • Gość: Braził Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 21:49
      Jak będę miał auto z DRL to będę go używał.
      Na razie jeżdżę na mijania i to na okrągło.
      Popieram Pro i pozdrawiam.
    • grogreg Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 03.08.04, 08:06
      W jaki sposob?
    • Gość: luigi Buraki i tak nie zrozumieja IP: *.pool80181.interbusiness.it 03.08.04, 18:56
      Oni musza byc wazni i pala swiatla, bo mysla, ze ich ktos doceni.
      W zyciu im sie nie wiedzie, to na drodze chca sie dowartosciowac.
    • sopocianin Re: Światła mijania za dnia - stanowisko ADAC 03.08.04, 19:32
      Moze pare wyjasnien na poczatek:
      Swiatla drogowe krotkie - glowne swiatla samochodu (w Niemczech czy USA w
      nowych samochodach - duzy procent ksenonow)
      swiatla dzienne - dodatkowe swiatla do jazdy dziennej (w warunkach dobrej
      widocznosci) - nie ksenonowe (halogeny lub zwykle)
      I przepisy z USA, stan NY :
      w dzien - co kto lubi, czyli albo ze swiatlami, albo bez
      w dzien - deszcz lub ograniczona widocznosc - obowiazkowo swiatla krotkie.
      Musze dodac, ze nie spotkalem sie z zadna dyskusja, na temat braku potrzeby
      uzywania swiatel w dzien, i wszyscy (no prawie wszyscy) wlaczaja je w deszczu.
      Niektore samochody maja automatyczne wlaczniki zmierzchowe, powodujace
      automatyczne wlaczenie sie swiatel krotkich, a swiatla dzienne (drivig lights)
      zapalaja sie automatycznie po zapaleniu silnika. W celu odlaczenia - potrzebna
      jest przerobka instalacji elektrycznej.
      Rozumiem, ze stanowisko ADAC dotyczy tej nowej grupy samochodow, i generalnie
      odradza uzywania ksenonow w ciagu dnia...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka