Dodaj do ulubionych

Renault Megane II Grandtour

IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 25.06.04, 09:05
Cześć czy ktoś uzytkuje takie auto i może podzielic sie opniią w przedmiocie
jego funkcjonalności, ekonomiki, awaryjności. Prosilbym o poraduy bo rozważm
zakup tego samochodu - w wersji silnikowej 1.6 lub 1.5 dci - wersja
wyposażeniowa mało jest istotna, ważne dla mnie jest aby była napewno
klimatyzacja.
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: maciejosss Re: Renault Megane II Grandtour IP: 217.98.119.* 25.06.04, 09:24
      1,5 DCI ma 80 lub 100km a 1,6 - 115km. oba doiesle mają większy moment obrotowy
      od benzynki.

ja takiego autka nie mam

:-(((
    • Gość: krawaciarz Re: Renault Megane II Grandtour IP: 80.51.232.* 25.06.04, 09:32
      Wczoraj w oczekiwaniu na dogrywkę rzuciłam okiem na tvn turbo i akurat
      strasznie jebali grandtoura - problemy z matowiejącym po 2-3 miesiącach
      lakierem na pragach i nadkolach. Dostało się też importerowi który nie uznał
      tej wady i odmówił naprawy gwarancyjnej i ogólnie mówili że serwis do dupy.
      • cool_piwo Re: Renault Megane II Grandtour 25.06.04, 09:44
        Gość portalu: krawaciarz napisał(a):

> problemy z matowiejącym po 2-3 miesiącach
        > lakierem na pragach i nadkolach.

Dokładnie tak mówili, bardzo mnie to zraziło, szczególnie z tym

> Dostało się też importerowi który nie uznał
        > tej wady i odmówił naprawy gwarancyjnej

A dodam jeszcze że to z matowiejącym lakierem nie pojawiło się w jednym autku - tylko w dwóch, a to już o czymś świadczy....

(to było na TVN turbo, program nazywał się <b>chyba</b> motorynek, a powtórka jest np. dzisiaj o 17.30)

PS. meczyk był świetny:)

• skodziara Re: Renault Megane II Grandtour - użytkuję 25.06.04, 14:58
      i jestem bardzo niezadowolona z:
      1. klima śmierdzi i trzeba ją naprawić zaraz na 1-ym przeglądzie
      2. pas bezpieczeństwa jest tak zamontowany, że uwiera mnie w szyję mimo że mam
      164 wzrostu
      3. kiepska widoczność w lusterkach przy cofaniu do tyłu

a tak może być
      • qrakki999 Re: Renault Megane II Grandtour - użytkuję 25.06.04, 15:04
        skodziara napisała:

> i jestem bardzo niezadowolona z:
        > 1. klima śmierdzi i trzeba ją naprawić zaraz na 1-ym przeglądzie
        Q: A nie można pojechać wczesniej?

> 2. pas bezpieczeństwa jest tak zamontowany, że uwiera mnie w szyję mimo że
        mam
        > 164 wzrostu
        Q: A nie można podnieść fotela i obnizyc mocowania pasa na słupku?

pzdr.
        Q
        • skodziara Re: Renault Megane II Grandtour - użytkuję 25.06.04, 15:13
          ad 1 Może i można ale jak kupujesz auto zimą to klimy nie uzyważ.
          ad 2 Ustawienie fotela nie pomaga a czuję się jakby mnie ktoś dusił
          Ten model Megane jest znacznie wygodniejszy od poprzedniego
          Pozdr.
          • maciejosss Re: Renault Megane II Grandtour - użytkuję 25.06.04, 15:24
            skodziara napisała:

> ad 1 Może i można ale jak kupujesz auto zimą to klimy nie uzyważ

dlaczego nie?

jak mi zaparują szyby (nawet zimą )to po włączeniu klimy z ciepłym powietrzem
            odparowują w moment.
            poza tym zalecane jest włączanie klimy przynajmniej raz na miesiąc na 5 min
            (nawet zimą)

a skoro tobie klima śmierdzi to może filtr pyłkowy trzeba wymienic?
            • skodziara Re: Renault Megane II Grandtour - użytkuję 25.06.04, 16:53
              Wymiana filtra nie pomogła.
              A co zrobili to nie wiem ja dałam kluczyki o resztę martwił się kto inny.
              • Gość: Wicio Re: Renault Megane II Grandtour - użytkuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:36
                > A co zrobili to nie wiem ja dałam kluczyki o resztę martwił się kto inny.

Typowe babskie podejście. Samochód do mechanika, a baba na kawę. I potem głupia nie wie, że trzeba było jakąś pierdułę zmienić i za następnym razem zapłaci za to 2 stówy (a mogł podpatrzeć zamiast truć się kofeiną).
      • Gość: Wicio Re: Renault Megane II Grandtour - użytkuję IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 22:34
        > 3. kiepska widoczność w lusterkach przy cofaniu do tyłu

A przy cofaniu do przodu lepiej widać?
    • Gość: RenaultFan Re: Renault Megane II Grandtour IP: 57.66.193.* 25.06.04, 17:09
      Moi znajomi uzytkują. 1,5 80 KM bardzo mało pali ale jest mało dynamiczny.
      1.6 16V 115 KM przyzwoicie przyspiesza ale masa robi swoje.
      To auto powinno mieć ponad 130 KM a taki silnik to 2,0 16V ze zmiennymi fazami
      rozrządu. (136 KM i 191 Nm) Ze znajomych nikt nie narzeka.
      Ja jednak wolę Scenica mam 4 letniego 100 000 km przebiegu i jestem tym autkiem
      zachwycony do tej pory. Silnik mam 2 litrowy ale 140 konny. Jest dynamiczny i
      jak na tą klasę nie pali za dużo, usterek nie miałem choć już z drugą renówką
      do autoryzowanego serwisu nie jeżdżę nauczony doświadczeniem, że tam psują
      dobre auta (kiedyś psuli mi Megane 1). Wymianę paska rozrządu tarcz hamulcowych
      itp zlecam sprawdzonemu mechanikowi.
      • niki27 Re: Renault Megane II Grandtour 25.06.04, 17:31
        macie we mnie drugie fana renówki, ale też musze przyznać, że autko -
        stosunkowo intensywnie eksploatowane (prawie 30 kkm w 11 miesięcy) ma już jedną
        pierdułkę do poprawki - coś zaczęło stukać w (chyba) klapie bagażnika, podczas
        jazdy na wybojach (czytaj: polskich drogach, a już zwłaszcza warszawskichi).
        No i trzeba było 1 raz nasmarować mechanizmopuszczania przedniej prawej szyby.
        Raz jeden uzupelniałem olej (dolałem 1 litr 5w30) bo na bagnecie było już
        blizej stanu minimalnego niż maksymalnego. Ale o ile mi wiadomo, przy 30 kkm
        przebiegu to jest w abolutnie wszachsamochodowej normie...
        Poza tym nic. Lakier nie matowieje nigdzie, klima sprawuje się bdb (uzywam
        codziennie) choć przed wakacjami każę wymienić filtr i wyczyścić.
        To juz moje drugie r., jak tak dalej pójdzie, to - jak Bozia da - będzie i
        trzecie. Chyba Scenik, bo mi się strasznie podoba w ciemnym graficie.
        pozdr

niki

ps. Pytanie do RenaultFan: jak to zrobiłeś, że w Sceniku masz 140-konny silnik?
        Co to za model silnika?
    • Gość: jpawl Re: Renault Megane II Grandtour IP: *.wasko.pl / 193.178.240.* 25.06.04, 18:07
      W firmie jest ich 10, mogę coś powiedzieć o czterech. Jeźdżą średnio
      intensywnie (20 kkm w ciągu pół roku), na razie bezawaryjnie. Klimy nie
      śmierdzą :) Silnik dci 1,5 ma gorsze przyspieszenie niż 1,9 tdi w skodach, ale
      za to wynik 4,2 litra średniego zużycia za ostatnie 6000 km jest dla skód
      nieosiągalny. Jedyne co wkurza to francuskie komunikaty z komputerka oraz fakt,
      że wyświetlana wielkość pn "ilość kilometrów możliwych do przejechania" po
      zaświeceniu kontrolki rezerwy (czyli wtedy gdy jest najpotrzebniejsza) zamienia
      się w kreski...
      • Gość: Jaca Re: Renault Megane II Grandtour IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.04, 13:52
        W serwisie zmienią Ci francuskie komunikaty na angielskie od reki (dla mnie
        zrobili to za free) Pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka