galtomone
30.07.12, 14:30
Wlasnie sobie czytam artykul o tych zlych, pijanych rowerzystach: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12200738,4_5_tys__rowerzystow_w_wiezieniach___Na_tle_Europy.html
Oczywiscie kwestia dysusyjna jest jak to zrobic... zeby bylo dobrze u nas, gdzie ludzi ciagnie do tzw. ekstremow. Niewatpliwie jazda wolno po chodniku, po dwoch piwach (zdarzalo mi sie za granica - tam gdzie za to nie grozi rozstrzelanie) a co innego zataczenie sie rowerem, po dwoch pasach, w nocy, bez swiatel (jak to u nas na wsiach, czesto bywa).
Ok...to wszystko faktycznie do dyskusji i przemyslen a o zloty srodek bedzie ciezko, ale ten cyctat to juz prawdziwe przegiecie!
"W 2011 r. skazano 50 997 osób dorosłych za jazdę (karalne jest również, kiedy zejdzie się i prowadzi rower) na podwójnym gazie - informuje Joanna Dębek, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Ministerstwa Sprawiedliwości."
Nu ku..wa - BEZ JAJ!!! A co tu ma do rzeczy rower??? Nasze prawo jest mometami tak ostre, zakazowo/nakazowe, ze naprawde.... wolnosc brzmi jak puste slowo :-(.
Az sie rpsi ujednolicic ten zakaz, ze wogole albo sie ma 0,00 albo sie siedzi na dupie w domu i nie wzne czy sie siedzi, idzie, idzie z wozkiem, rowerem, itd... jest sie zbrodniarzem.
Dla policji sugestia, odwiedzajcie parki (tam gdzie a knajpki) i kazdego co wychodzi prowadzac rower (lub odpina rower obok kanajpy) od razu w kajdanki bo przeciez przestepca. Statystyki skocza wogore jak nic! Np. u nas w WPKiW w Chorzowie, wystarczy ustawiac patrole przy knajpach w godzinach ich pracy bo 80% klientow do parku, na browar przyjezdza na rowerze.
Dziekuje Ci Polsko, ze tak dbasz o mnie i moje bezpieczenstwo, gdybys chciala przyslac urzednikow do mojej sypalni, oczywiscie zapraszam! Bo ja lubie zyc w wolym i bezpiecznym kraju!