Dodaj do ulubionych

I to jest absurd roku!

30.07.12, 14:30
Wlasnie sobie czytam artykul o tych zlych, pijanych rowerzystach: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,12200738,4_5_tys__rowerzystow_w_wiezieniach___Na_tle_Europy.html

Oczywiscie kwestia dysusyjna jest jak to zrobic... zeby bylo dobrze u nas, gdzie ludzi ciagnie do tzw. ekstremow. Niewatpliwie jazda wolno po chodniku, po dwoch piwach (zdarzalo mi sie za granica - tam gdzie za to nie grozi rozstrzelanie) a co innego zataczenie sie rowerem, po dwoch pasach, w nocy, bez swiatel (jak to u nas na wsiach, czesto bywa).

Ok...to wszystko faktycznie do dyskusji i przemyslen a o zloty srodek bedzie ciezko, ale ten cyctat to juz prawdziwe przegiecie!

"W 2011 r. skazano 50 997 osób dorosłych za jazdę (karalne jest również, kiedy zejdzie się i prowadzi rower) na podwójnym gazie - informuje Joanna Dębek, naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Ministerstwa Sprawiedliwości."

Nu ku..wa - BEZ JAJ!!! A co tu ma do rzeczy rower??? Nasze prawo jest mometami tak ostre, zakazowo/nakazowe, ze naprawde.... wolnosc brzmi jak puste slowo :-(.

Az sie rpsi ujednolicic ten zakaz, ze wogole albo sie ma 0,00 albo sie siedzi na dupie w domu i nie wzne czy sie siedzi, idzie, idzie z wozkiem, rowerem, itd... jest sie zbrodniarzem.

Dla policji sugestia, odwiedzajcie parki (tam gdzie a knajpki) i kazdego co wychodzi prowadzac rower (lub odpina rower obok kanajpy) od razu w kajdanki bo przeciez przestepca. Statystyki skocza wogore jak nic! Np. u nas w WPKiW w Chorzowie, wystarczy ustawiac patrole przy knajpach w godzinach ich pracy bo 80% klientow do parku, na browar przyjezdza na rowerze.

Dziekuje Ci Polsko, ze tak dbasz o mnie i moje bezpieczenstwo, gdybys chciala przyslac urzednikow do mojej sypalni, oczywiscie zapraszam! Bo ja lubie zyc w wolym i bezpiecznym kraju!
Obserwuj wątek
    • galtomone Leczyć??? Ja pie....le - wrrrr 30.07.12, 14:37
      "Seremet zauważa, że problem pijanych rowerzystów jest ważny - świadczą o tym zastraszające statystyki. Jednak ludzi tych powinno się raczej leczyć, niż karać - wynika z wniosków zawartych w dokumencie prokuratury generalnej."

Ja pier...le - czytam i sie we mnie gotuje. Ciekawy jaki % tych statystyk to tacy degeneraci jak ja, co prowadziliby sobie spacerkiem rower przez par po piwie czy dwoch... faktycznie. Na przysmusowe leczenie.... choc nie wiem czy nie prosciej, taniej i generalnie z lepszym efektem dla spoleczenstwa i kraju, gdyby takich jak Ja od razu gazowac czy zrzucac w przepasc.
      • jamesonwhiskey Re: Leczyć??? Ja pie....le - wrrrr 30.07.12, 18:09
        a mnie znowu rozbawil komentarz do sytuacji gdy rowerzysta zostal zlapany na fotoradar
        za przekroczenie predkosci
        a wiec powinien on sobie wyobrazic predkosc z jaka jedzie
        aby nie przekraczac akurat ustalonej na tym odcinku
        • galtomone Re: Leczyć??? Ja pie....le - wrrrr 30.07.12, 21:15
          To tez bylo niezle!
          • jamesonwhiskey Re: Leczyć??? Ja pie....le - wrrrr 31.07.12, 21:17
            dopiero dzisiaj przeczytalem to w calosci
            jak by mi ktos powiedzial ze karaja za prowadzenie roweru
            to bym nie uwierzyl
            • galtomone Re: Leczyć??? Ja pie....le - wrrrr 01.08.12, 10:33
              Myślę, że nie Ty jeden.
              Nazwisko idioty, który to wymyślił, oraz nazwiska tych idiotów, którzy poparli ten pomysł powinny być podane do publicznej wiadomości!
    • misiaczek1281 przepadek auta ! 31.07.12, 12:39
      JEDYNYM skutecznym sposobem walki z piractwem drogowym i pijaństwem kierowców jest ZABIERANIE SAMOCHODÓW !!!
      Jeśli pijany kierowca dostanie grzywnę to zapłaci i dalej będzie jeździł po pijaku...a jeśli mu zabiorą prawo jazdy to będzie jeździł bez prawa jazdy bo u niego na wsi i tak nie kontrolują ! :) A Jeśli sąd orzeknie przepadek mienia (samochodu) na poczet grzywny i nawiązki na PCK albo Dom dziecka to przynajmniej dzieci będą miały pożytek bo dostaną prezenty na święta i jednego pijaka na drodze będzie mniej :)
    • galtomone A dlaczego u nas nie może być tak...? 01.08.12, 10:40
      "Prawo mówi - np. w krajach skandynawskich - że rowerzysta może jechać, dopóki jest w stanie to robić bezpiecznie dla siebie i innych. Jeżeli się zatacza na rowerze, policja go zatrzymuje. Co więcej, tam rower traktuje się jako alternatywę dla samochodu. Wypiłem, więc wrócę do domu rowerem, by przypadkiem nie zasiąść za kółkiem...".

Przy okazji bardzo chciałbym sie dowiedzieć, kiedy zniknie jeszcze jedno z narzedzi, którymi władza może pogębić obywatela - IZBY WYTRZEŹWIEŃ????

W każdym normlanym kraju, gdzie obywatele mają szacunek dla prawa a na policje sie nie pluje (tak jak u nas). Jak obywatel jest legalnoie ;-) pijany ale grzeczny i tylko wesoło pokrzykuje po czyimiś oknami, itp... (przeszkadza innym ale nie demoluje aut) to policja (wezwana na miejsce) zwozi go grzecznie do domciu i juz. Takze z podatkow tego obywatela zyje i jemu takze ma POMAGAĆ i SŁUŻYĆ!!!

Jak ilośc alkoholu wydaje się byc u osobnika zbyt wysoka (np. traci przytomność) to sie go wiezie do szpitala... a jak robi rozrube to zamyka w pierdlu, daje mandat ewentualnie kieruje wniosek do sad, ktory oceni czy karac trzeba czy nie.

Kiedy u nas tak bedzie? Kiedy bede mogl kupic dobry serek, wino, wziac dwa rowery, Zone i jechac na fajny poknik do parku?????
      • piotr33k2 Re: A dlaczego u nas nie może być tak...? 01.08.12, 22:36
        u nas zawsze wpadamy w skrajnosci czy wrecz paranoje ,na drodze publicznej owszem powinni byc karani bezwzglednie i nawet posiadac specjalne uprawnienia potwierdzone panstwowym egzaminem do porusznia sie taka droga wraz z pojazdami mechanicznymi ,ale co to kogo obchodzi że ktos prowadzi rower po łace czy lesie i jest po dwóch piwach ? z jednej strony nielogiczne i wrecz szkodliwe uprzywilejowanie bo nie trzeba żadnego uprawnienia zeby jeżdzic np. po ruchliwym miescie drogami publicznymi a z drugiej absurdalne karanie ..... za co, he he. porypany kraj .
        • jamesonwhiskey Re: A dlaczego u nas nie może być tak...? 01.08.12, 22:51
          dajcie polakom rządzić a sami się wykończą
    • pejotpe4 Re: I to jest absurd roku! 02.08.12, 08:22
      "(karalne jest również, kiedy zejdzie się i prowadzi rower)"

Jest jakaś podstawa prawna? Bo z tego co mi wiadomo, to rowerzysta po zejściu z roweru staje się pieszym, a pieszego trudno skazać za kierowanie pojazdem (bo kierowanie w stanie nietrzeźwości jest przestępstwem, a nie samo taszczenie)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka