Dodaj do ulubionych

2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na psy

22.08.12, 11:49
Nigdy nie byłem zwolennikiem diesla a szczególnie z automatyczną skrzynią ....
Przereklamowany klepok z drogim serwisem i czesciami , itd itd gdzie w dobie dzisiejszych cen paliw kompletnie nie opłacaly wybór ... ( allegro , komisy pękają w szwach z ofertami diesli)

Ale jedno musze przyznać 1.9 ( 105km) to chyba najlepszy silnik ostatnich lat ( Choć 130km bardziej mnie użekł mimo wiekszej awaryjności ) . To zasługa jakiejś dyrektywy unijnej dzieki której ma dojść do tej idiotycznej transformacji , no tak 2.0 to wieksze opłaty , spalanie, awaryjność .... biznes sie kręci
Obserwuj wątek
    • soner3 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 12:48
      Nie wiem czy to efekt tego ze dopiero wytrzezwiales ale silnikow 1.9 VW nie produkuje juz od ok 2 lat.
      Generalnie zostal zastapiony przez 1.6tdi

• tisi123 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 13:29
      Takie mała dywagacja:

skoro komisy i Allegro pękają w szwach od ofert samochodów z silnikami Diesla to znaczy, że ktoś je kiedyś jako nowe musiał kupić. Co oznacza, że teza o przereklamowanym klekocie z drogim serwisem i częściami jest delikatnie mówiąc nietrafiona. No chyba że doszedłeś już do tego momentu w życiu, w którym uważasz, że wszyscy dookoła Ciebie to idioci. Sugeruję długi urlop. To pomaga.
      • 40angel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 17:21
        Soner wiem ze to nie jest hit tygodnia .... ale dla mnie i wielu jest to nie zrozumiałe aby zastapic dobry silnik gorszym .... w octavi wsadzą 2.0 nie mialem na mysli 1,.6

TISI tak ktos je kiedys kupił bo diesel był prawie 2 razy tanszy niz PB i tu masz odpowiedz...
        to jest fakt ,,, diesel skoczył do góry wiec nie opłaca sie kupowac i uzywac diesla

Nigdzie nie napisałem i nie uwazam ze ludzie do okoła to idioci , choć jest ich mase .
        • 40angel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 17:23
          i jeeli jestescie obydwoje takie madrale to napiszcie co jest powodem ... dlaczego taka dezycja ... i czy faktycznie ktoś miał racje ...

jak narazie to poziom marny wraz z chamstwem :) ot co
          • kubek145 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 17:50
            mam 2.0TDI, 5 lat, ponad 150tys na zegarze, zawsze serwisowany na czas przez sprawdzonych mechanikow - jedna "usterka" silnika - EGR wymieklo - do dzis jezdze i tyle ze kontrolka sie swieci.. nie mialem 1.9, ale poki co wydaje mi sie ze 2.0 jest ok.
            Koszt ON i oszczednosc? jak na baku ON robie minimum 750-800km a ten sam typ samochodu i z 2.0 benzyna robi max 500km, to chyba oszczednosc widac odrazu, nie? (szczegolnie jezeli cena za litr ta sama...)
            zgadzam sie, dzwiek klekota to nie jego atut :)
            • 40angel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 18:54
              Kubek masz go od nowości ? jezeli tak to dbasz o auto i ono sie za to odwdzięcza ... i dobrze.
              masz racje w PB 2.0 zrobisz 500-600 km ale odpadnie ew koszt emontu turbiny lub pompy glownej z wtryskiwaczami ....

pozdr
              • kubek145 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 23.08.12, 15:31
                "nowa/regenerowana" turbosprezarka z wymiana 1100zl.. czyli po 6 cyklach tankowania ON juz mi sie amortyzuje..
                wtryskiwacze? - slyszales kiedys o problemach z wtryskiwaczami w zachodniej europie? ja nie, to historie z PL gdzie prawie kazda stacja/producent chrzci paliwo..
                jak podniesiesz cisnienie pompce oleju o 0.1-0.2 to znika rowniez problem ewentualnego pekniecia glowicy.
                nie to ze bronie danego typu silnika, ale zenujace jest to ze komus sie kiedys cos przydarzylo i wspolczuje drogiej naprawy, ale niema co generalizowac.
                • fuiio Po co brednie te?? 23.08.12, 16:33
                  >>> wtryskiwacze? - slyszales kiedys o problemach z wtryskiwaczami w zachodniej eur

Jasne , nowoczesne wtryskiwacze sa beznadziejne nie dlatego , ze paliwo w Pl jest niedobre tylko dlatego ,ze same z siebie sa beznadziejne. Wiodacy producent w swoim swiezym wyrobie przyznal sie juz na poczatku produkcji nowego "swietnego" silnika do drobnych 2800 przypadkow przedwczesnej awarii wtryskow na samym rynku niemieckim..Chodzi o silnik OM 651 szmelcedesa...tu masz artykul.. www.auto-swiat.pl/1-uwaga-nowoczesne-diesle-znow-sprawiaja-problemy/1
                  Obecnie problem rozwiazuje czesta wymiana tych wtryskiwaczy (co 20-30 tys.km za drobne 7tys. za kpl ) ale slyszalem ,ze z kolei z powodu czestych wymian w autach (np. niemieckich taxowkach) chrzania sie wtyczki i zlaczki wtryskow no i "wspaniale" bezobslugowe rozrzady zabudowane po stronie sprzegla tez juz prosza o wymiane...
                  >>> jak podniesiesz cisnienie pompce oleju o 0.1-0.2 to znika rowniez problem ewent
                  > ualnego pekniecia glowicy.
                  -cisnienie to mozesz sobie podniesc najpewniej na serwisie jak widzisz w kolko stado bezradnych baranow ktore kreci sie ciagle w kolo tego samego sztrucla a efektow nie widac...
                  • kubek145 Re: Po co brednie te?? 24.08.12, 10:06
                    >>> 2800 przypadkow przedwczesnej awarii wtryskow na samym rynku niemieckim..Chodzi o silnik OM 651 - a ile tak ogolnie ich sprzedano? bo 2800 to musi byc z 90% nie?

>>>Obecnie problem rozwiazuje czesta wymiana tych wtryskiwaczy (co 20-30 tys.km za
                    > drobne 7tys. za kpl ) - ja zrobilem 150tys km bez wymiany. cuda jakies?

>>> cisnienie to mozesz sobie podniesc najpewniej na serwisie jak widzisz w kolko
                    > stado bezradnych baranow ktore kreci sie ciagle w kolo tego samego sztrucla a e
                    > fektow nie widac... - to Twoj przypadek? wystarczy kupic dobre auto, dbac o nie i miec mechanika a nie barana.
                    • fuiio Re: Po co brednie te?? 24.08.12, 20:50
                      kubek145 napisał:

> >>> 2800 przypadkow przedwczesnej awarii wtryskow na samym rynku n
                      > iemieckim..Chodzi o silnik OM 651 - a ile tak ogolnie ich sprzedano? bo 2800
                      > to musi byc z 90% nie?
                      -nie 90% tylko 100% tych ktore przejechaly ponad 30 tys.km .Kluczem jest przebieg a nie ilosc sprzedanych sztuk
                      >
                      - ja zrobilem 150tys km bez wymiany. cuda jakies?
                      -idz zagraj w totka bo szczescie jest z Toba..

- to Twoj przypadek? wystarczy kupic dobre auto, d
                      > bac o nie i miec mechanika a nie barana.
                      Dokladnie ,dobre auto to podstawa ale obawiam sie ze dobre dla mnie to nie to samo co dla Ciebie..
                      • kubek145 Re: Po co brednie te?? 28.08.12, 13:46
                        oswiec mnie prosze - ktore to jest dobre auto?
              • agios_pneumatos Mit turbin 26.08.12, 13:33
                40angel napisał:

odpadnie ew koszt emontu turbiny lub

>
                > pozdr

Czy wy w ogóle wiecie jak eksploatuje się auto z turbiną? Wy naprawdę myślicie, że turbiny padają ot tak z siebie, bo takie jest założenie producenta? Że jest to część eksploatacyjna, tak jak można wywnioskować po wpisach tutaj?
                • do.ki mit? 26.08.12, 14:02
                  > Czy wy w ogóle wiecie jak eksploatuje się auto z turbiną?

No mamy jakieś tam pojęcie...

> Wy naprawdę myślicie,
                  > że turbiny padają ot tak z siebie, bo takie jest założenie producenta?

Naturalnie.

> Że jest
                  > to część eksploatacyjna, tak jak można wywnioskować po wpisach tutaj?

To chyba oczywiste? Jaka część samochodu nie jest częścią eksploatacyjną?
                  • agios_pneumatos Re: mit? 26.08.12, 16:11
                    do.ki napisał:

> > Czy wy w ogóle wiecie jak eksploatuje się auto z turbiną?
                    >
                    > No mamy jakieś tam pojęcie...

Ok. Tego zabrakło. Bo ja w większości wypadków widzę kierowników, którzy wyłączają motor zaraz po zjeździe z autostrady, albo pałują na zimnym.

>
                    > > Wy naprawdę myślicie,
                    > > że turbiny padają ot tak z siebie, bo takie jest założenie producenta?
                    >
                    > Naturalnie.

Nie wiem jak jest w autach na gnojówkę, ale w normalnych samochodach nie padają tak same z siebie. Trzeba się mocno postarać.

>
                    > > Że jest
                    > > to część eksploatacyjna, tak jak można wywnioskować po wpisach tutaj?
                    >
                    > To chyba oczywiste? Jaka część samochodu nie jest częścią eksploatacyjną?

To prawda, ale po wyjaśnienia patrz punkt 1.
        • tisi123 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 18:19
          Racz zauważyć, że napisałem "CHYBA ŻE...."
          A skąd wiesz, że ktoś je kiedyś kupił bo diesel był 2 razy tańszy niż PB? A może lubi? Nie wszyscy na tym świecie kierują się tylko i wyłącznie rachunkiem ekonomicznym. Wyluzuj.
          Tak się składa, że mam jeden samochód z silnikiem diesla a drugi z silnikiem benzynowym. Żeby było śmieszniej, mam też mały jednoślad. Raz jadę jednym, raz drugim, a raz (jak najczęściej w lecie) tym trzecim. W zależności od nastroju i potrzeby. No i od prognozy pogody ;-)
          • 40angel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 18:57
            TISI napisałes co napisaleś ,

rachunkiem ekonomicznym nie kieruje sie czlowiek kupujący auto za 300-500 tys zł a nie byle diesla za 80 tyś .

Nie mowie o kaprysach posiadania 2 aut i motoru ... bo i po co ... ale to nie moja sprawa.

• tisi123 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 21:01
              "o kaprysach posiadania 2 aut i motoru ... bo i po co ..." - każdy ma jakąś swoją pasję. Dla mnie samochód nie jest narzędziem do przemieszczania się z punktu A do punktu B. Gdyby tak było to nigdy bym nie wszedł na to forum.

Napisałem mały jednoślad a nie motor. Mały jednoślad = skuter. Nie dalej jak wczoraj zrobiłem ciekawy eksperyment. Z ulicy Modlińskiej w Warszawie wyruszyłem wspólnie z kolegą na Stegny. Trasa to dobre kilkanaście kilometrów. Kolega jechał samochodem - takim pod 200 koni. Mój skuter ma 49 cm3..... Jechaliśmy w okolicach południa. Nie wiem na ile będziesz zaskoczony, ale byłem na miejscu pierwszy :) Po prostu korki wokół ZOO go "zabiły" podczas gdy ja śmignąłem obok. I już wiesz "po co". Korzystam więc z dobrodziejstw skutera kiedy tylko mogę. Fajnie jest śmignąć wzdłuż kilkudziesięciu fur stojących na światłach (pracuję w samym Centrum, które jest delikatnie mówiąc - rozkopane) i być po 15 minutach w domu, kiedy inni, zdecydowanie bardziej przyspawani do klimatyzowanych stalowych pudeł kierowcy, bez najmniejszego namysłu, dalej wybierają samochód jako podstawowy środek transportu. Mnie przeszło w czasie Euro. Przyjdzie jesień - przesiądę się do swojej małej czterokołowej "rakiety"....

A co do Diesli stojących w komisach: w Europie jako całości) od dłuższego czasu stosunek kupowanych nowych Diesli do Benzyn jest mniej więcej 50:50. Zdarzają się lata 60:40 czy 40:60, ale generalnie wychodzi mniej więcej po połowie. Czyli - jedni lubią takie, inni lubią takie. To jakiś problem dla Ciebie?

A że samochody stoją w komisach? W całej Europie stoją. W obecnych czasach każdy odkłada zmianę samochodu na później. Ja kupiłem tego nielubianego przez Ciebie nowego Diesla w zeszłym roku. I co, mam go sprzedać za rok, dwa czy trzy lata? A po cholerę, jeżeli ma wszystko co może mieć w swoim wyposażeniu? Co jeszcze mogą tam wsadzić? Kolejny durny "Assist"? Pojeżdżę nim przez kolejne 6 czy 7 lat, zwłaszcza, że ma 5 lat gwarancji a roczne przebiegi to mniej więcej 10 tys. km? Tak. 10 tys. km. I kupiłem Diesla. Więc za 6-7 lat będę musiał dokręcić do licznika jakieś 300 tysięcy, bo przecież nikt nie uwierzy, że tyle może mieć ;) Tyle, że ja kupiłem tego Diesla żeby jeździć w trasy. A nie jeżdżę dużo - jak widać. Do miasta jest albo (od niedawna) skuter albo benzyna. Nie muszę nic rozgrzewać, schładzać. Daję ognia i już. I tak wychodzi jakieś 25 tys. rocznie.

• 40angel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 22.08.12, 23:27
                Dziekuje za piekny referat sporo w tym racji .. ciesze sie ze pieknie łamiesz przepisy skuterem :)

a cos w temacie ?
                • bartel69 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 23.08.12, 07:54
                  na 351 mercedesow S klasa rok produkcji 2012,
                  ktore sa do sprzedania na portalu ogłoszeniowym(niemieckim) 217 to diesle.
                  jezeli chodzi o VW golfa to sytuacja wyglada nastepujaco:
                  na 11014 aut 6854 to benzyniaki.
                  co moze sklaniac do refleksji ze im drozsze auto tym diesel popularniejszy.
                  • greges58 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 09:59
                    samochody duże - S klasse, 7, A8 - służą do wygodnego jeżdżenia na dalekich trasach !
                    małe benzynowce - do miasta i na zakupy ;)
                    proste, jak drut...

^^
                • tisi123 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 23.08.12, 10:06
                  Nie łamię przepisów :)
                  Skuterem możesz jeździć pomiędzy stojącymi kolumnami samochodów - warto czasami odświeżyć wiedzę ;)
                  • 40angel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 23.08.12, 19:43
                    tisi123 napisał:

> Nie łamię przepisów :)
                    > Skuterem możesz jeździć pomiędzy stojącymi kolumnami samochodów - warto czasami
                    > odświeżyć wiedzę ;)

Taaaaaa :) ciekawe , pokaz mi przepis mówiący o mozliwości slalomu pomiedzy autami

np gdzie jest np ciągła i nie tylko
                    • do.ki Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 23.08.12, 20:15
                      jak dla mnie to wystarczy brak przepisu, ktory tego zabrania.

PS: u mnie przepis jednoznacznie zezwalajacy na jazde motocyklem miedzy samochodami w korku juz jest. :-)

"Art. 16.2bis. Motorfietsers die tussen de rijstroken rijden.

Voor de motorfietsers, het sneller rijden tussen twee rijstroken of files dan de voertuigen die stoppen of traag rijden in die rijstroken of files, wordt niet als inhalen beschouwd, behalve voor de toepassing van artikel 17.2, 5°.

In dat geval mag de motorfietser evenwel niet sneller rijden dan 50 km per uur en mag het snelheidsverschil tussen de motorfietser en de voertuigen die zich in die rijstroken of files bevinden niet meer dan 20 km per uur bedragen.

Op autosnelwegen en autowegen moet hij daarenboven tussen de twee meest links gelegen rijstroken rijden."

Podobnie jest w wielu innych krajach. Ale wystarczy, że lane splitting jest tolerowany. Kierowcy jednosladow sa generalnie znacznie sprawniejsi na drodze od kierowcow samochodow. Dadza sobie rade.
                    • tisi123 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 14:20
                      taki mały cytacik: " w polskim kodeksie drogowym nie ma jednoznacznego zakazu poruszania się motocyklem między stojącymi samochodami. Nie ma też przepisu, który zabraniałby jechania na tym samym pasie ruchu obok innego pojazdu. Zabronione jest jedynie przekraczanie ciągłej linii oddzielającej pasy."

Tak więc - sorry, mogę jechać pomiędzy samochodami, nawet jeżeli są w ruchu. A ja to robię wyłącznie wtedy, kiedy stoją.
                      • klemens1 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 27.08.12, 16:49
                        Ale jest przepis zajmowania więcej niż jednego pasa ruchu. Musisz więc jechać całkowicie po tym samym pasie co samochód, który może cię zepchnąć bo np. omija studzienkę.
                        • tisi123 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 27.08.12, 17:30
                          Napiszę po raz enty - jadę pomiędzy samochodami STOJĄCYMI. Amen
                          • klemens1 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 27.08.12, 17:45
                            > Napiszę po raz enty - jadę pomiędzy samochodami STOJĄCYMI. Amen

Samochód stojący ma to do siebie, że może ruszyć, zwłaszcza gdy stoi w korku a nie na parkingu. Kierowca może np. zechcieć się wychylić nieco na bok żeby zobaczyć co się dzieje z przodu.
                            I nadal łamiesz przepisy jadąc dwoma pasami na raz.
                            To tak formalnie, bo i tak wg mnie twoje zachowanie jest bardzo dobre, jeżeli nie ryzykujesz jazdy pomiędzy jadącymi samochodami.
                            • tisi123 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 27.08.12, 19:52
                              Samochód stojący w korku może oczywiście ruszyć. Ale z perspektywy siodełka jednośladu widzę kilka samochodów przed sobą. Poza tym, wystarczy jechać w korku 5 - 10 km/h, żeby przed zmianą świateł wyprzedzić dobre kilkanaście samochodów. W sytuacji awaryjnej jestem w stanie zatrzymać się na odcinku pół metra.
                              Co do jechania dwoma pasami na raz - pomiędzy nimi jest linia przerywana
                              • klemens1 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 28.08.12, 09:48
                                > Co do jechania dwoma pasami na raz - pomiędzy nimi jest linia przerywana

I jadąc po niej zajmujesz po trochu obu pasów ruchu. Więc formalnie - pomimo że nie zagrażasz sobie ani innym - jakiś policjant wyrabiający statystyki może się do tego przyczepić.
                • rraaddeekk Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 28.08.12, 03:57
                  Jakie łamanie przepisów?
                  Motocykl skoro się mieści, to może jechać.
      • ruella Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 10:12
        w ostatnim czasie diesel stał się droższy od benzyny, ale dalej jest oszczędniejszy na dłuższych dystansach. Oczywiście, jeśli ktoś kupuje diesla do jeżdżenia po mieście, to chyba nie robi najlepiej, ale wiele osób dojeżdża do pracy powyżej 50 km dziennie i jadąc dieslem zamiast 7 - 8 litrów na setkę, spalają 4 - 5. Więc to się ciągle opłaca. Ale faktem jest, że jeśli ktoś jest miłośnikiem prędkości i zrywności, to diesel raczej go nie zadowoli.
        • kubek145 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 15:14
          dobrze z'chip'owany diesel pochodzi lepiej niz niejedna benzyna nadal palac mniej..
    • vogon.jeltz Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 23.08.12, 16:41
      1.9 TDI VAG najlepszym dieslem? Tu bym się nie zdecydowanie zgodził. Z nowszej generacji diesli zdecydowanie lepsze moim zdaniem są fiatowskie JTD, która nie tylko zapoczątkowały nową epokę, ale też okazały się być bardzo wytrzymałe i niezawodne. Nieprzypadkowo montowano je, poza autami z grupy Fiata, także w Oplach, Saabach i Suzuki. Natomiast wśród starszych silników, sprzed epoki common-rail i pompowtryskiwaczy, przewagę nad TDI miał chociażby niezniszczalny PSA XUD9, którego nie montowano chyba tylko w łodziach podwodnych i statkach kosmicznych. No ale w kraju gdzie każda literka w akronimie TDI odpowiada jednej osobie boskiej, twoja opinia jest jak najbardziej zrozumiała...
      • 40angel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 23.08.12, 19:44
        Racja Fiatowski JTD " nie do zajechania " gorzej z całą resztą trzeszczących plastików i tandety ....

dobre bo tanie czy jakoś tak :D
        • mcezi79 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 00:01
          Chcesz rozmawiać o silnikach czy trzeszczących deskach?
        • vogon.jeltz Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 01:17
          Myślałem, że rozmawiamy o silnikach. Ale skoro tak, to powiedz mi: to jest ta tandeta? Czy może to? A może to, to lub to? Wiem, pewnie to!
          • fuiio Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 09:11
            Oczywiscie ,ze fiat a zwlaszcza alfa 159 to najlepszy wyrob na swiecie. Alfa 159 to przeciez nowa jakosc alfy. Silnik to najwyzszy szczyt osiagniec technicznych a inzynierowie z fiata nie baczac na koszta postanowili zrobic auto 10x lepsze niz konkurencyjne ferrari. Ex konkurencja czyli BMW czy lexus juz przy poprzedniku -alfie 156 odpadli i zostali daleko z tylu. A alfa 159 -trudno w to uwierzyc jest JESZCZE LEPSZA niz przeciez doskonale 156. 1 warunek-samochod musi byc kupiony u KRAJOWEGO dealera i tutaj tez serwisowany. Najlepiej w najlepszym w polsce serwisie fiata i alfy czyli w Carserwisie na 1wszego sierpnia w Warszawie. Przy kazdej wizycie klientowi przysluguje DARMOWA i przepyszna kawa -az chce sie wracac ale alfa nie chce sie psuc..tak to teraz jest wszystko doskonale...
            • vogon.jeltz Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 10:28
              > Oczywiscie ,ze [...] alfa 159 to ...

... bardzo porządny i solidny samochód, na dodatek stylistyką przewyższający o rzędy wielkości cokolwiek niemieckiego (może z wyjątkiem Porsche 911). Chociażby patrząc po satysfakcji właścicieli wyrażonych ocenami na autocentrum: żaden VW Pastuch i tylko jedno A4 dorównują Alfie 159. A następnym razem jak będziesz chciał coś powiedzieć, to ubierz to w mniejszy bełkot, bo takiego gów.na nikt czytał nie będzie.
              • 40angel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 19:20
                vogon.jeltz napisał:
                Oczywiscie ,ze [...] alfa 159 to ...
                >
                > ... bardzo porządny i solidny samochód, na dodatek stylistyką przewyższający o
                > rzędy wielkości cokolwiek niemieckiego (może z wyjątkiem Porsche 911).

nie przesadzaj wloszczyzna to w wiekszości wygląd ... przyjaciel sciaga tylko alfy z Włoch ... te auta nie nadaja sie na nasze drogi .
              • fuiio Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 21:00
                >
                > ... bardzo porządny i solidny samochód, na dodatek stylistyką przewyższający o
                > rzędy wielkości cokolwiek niemieckiego (może z wyjątkiem Porsche 911).

NIEPRAWDA!!!!!!!!!!!!!
                Porsche w zestawieniu ze 159 nie ma ZADNYCH szans. Z porsche to mozna najwyzej porownac fiata grande punto-tez piekne cacko no ale nie tak piekne jak 159..Swoja droga nawet policja kupila te cacka na radiowozy a oni sie naprawde znaja..wczesniej kupili swietne rumunskie terenowki..
          • greges58 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 10:10
            Czy j e s z c z e się nie zorientowałeś KTO najczęściej pisze na forum Auto-Moto ???
            Handlarze...

Słyszałeś o " złotym trójkącie " ?
            Rawicz i Gostyń - Pleszew - Gniezno.
            Pomijam celowo pogranicze w okolicach Zgorzelca ;)

Oni mają w komisach i na placach w sumie 100 000 niesprzedawalnych samochodów !!!
            przeważnie niemieckich ?
            muszą więc obrzydzać ludziom " fszystkie na F " i wypisywać podobne durnoty ?
            To jest dla nich Conditio Sine Qua Non. Walka o byt !
            dawno przestałem brać udział w przepychankach i utarczkach z Idiotami ;)

pozdrawiam ^^
            Grzesiek

• vogon.jeltz Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 10:29
              > dawno przestałem brać udział w przepychankach i utarczkach z Idiotami ;)

Eee, przecież to jest zabawne, patrzeć jak się zapluwają z bezsilnej złości ;)
              • soner3 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 14:39
                Jakos wyszlo ze najwiecej zaplules sie tu ...ty
                Czy ze zlosci nie wiem ale przeblyski niedowartosciowania (siebie , posadanego samochodu?) w tym widac .
                • vogon.jeltz Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 15:37
                  W którym miejscu, handlarzyku? Tak cię boli, że nie jestem wyznawcą Mzimu TDI i wiem, że są na świecie dużo lepsze silniki niż bożek polskich wsi i małych miasteczek? Wyraziłem zresztą tę opinię kulturalnie, ale wychodzi na to, że takich jak ty trzeba wyłącznie je.bać.
                • greges58 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 16:53
                  to do mnie ???
                  Volvo V 70 T5, 280 kM
                  do setki w sześć sekund...

masz jakiś problem, misiu szarobury ?
            • vogon.jeltz Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 24.08.12, 10:42
              > muszą więc obrzydzać ludziom " fszystkie na F " i wypisywać podobne durnoty

I bardzo dobrze, że obrzydzają. Niech obrzydzają jak najwięcej i niech durny naród daje temu wiarę. Dzięki temu, ja mogę sobie kupić przepiękną Lancię lub superkomfortowego i wybornie wyposażonego Citroena za połowę ceny VW Pastucha "w dyzlu" ze skręconym o 300kkm licznikiem.
              • misiaczek1281 KLE KLE boćku KLE KLE :) 24.08.12, 15:43
                Zakup Diesla to głupota. Nie dość że kosztuje 5-10 tys.zł drożej to jeszcze części ma droższe...np. DPF - 5 tys.zł , Turbo - 4 tys.zł :) W mojej benzynie nie ma ani DPF ani Turbo !
                9 tys.złmam w kieszeni :) i do tego nie KLEKOCZE mi w uszach KLE KLE :)
                • zmiany_zmiany Re: KLE KLE... 24.08.12, 15:47
                  misiaczek1281 napisał:

> nie KLEKOCZE mi w uszach KLE KLE :)

wyborny dowcip!
                  • misiaczek1281 Re: KLE KLE... 24.08.12, 15:54
                    zmiany_zmiany napisał(a):

> misiaczek1281 napisał:
                    >
                    > > nie KLEKOCZE mi w uszach KLE KLE :)
                    >
                    >
                    > wyborny dowcip!

To nie dowcip...to fakty :)
                • vogon.jeltz Re: KLE KLE... 24.08.12, 16:16
                  Nie wiem czemu piszesz to pod moim postem, ale skoro już, to odpowiem. Jak ktoś kupuje Pastucha albo Cztery Zera w tedeiku, to potem musi bulić. Jak ma wygodny francuski albo włoski wóz, to filtr cząstek stałych kosztuje go 1-1,5 tys., turbina 800-1200. I kultura pracy silnika nieporównanie lepsza niż w pancerwagenach. No ale każdy sam wybiera to co lubi.
                  • misiaczek1281 Re: KLE KLE... 24.08.12, 16:42
                    vogon.jeltz napisał:

> Nie wiem czemu piszesz to pod moim postem, ale skoro już, to odpowiem. Jak ktoś
                    > kupuje Pastucha albo Cztery Zera w tedeiku, to potem musi bulić. Jak ma wygodn
                    > y francuski albo włoski wóz, to filtr cząstek stałych kosztuje go 1-1,5 tys., t
                    > urbina 800-1200. I kultura pracy silnika nieporównanie lepsza niż w pancerwagen
                    > ach. No ale każdy sam wybiera to co lubi.

Ogólnie nie mam nic przeciwko starym poczciwym Pastuchom...nawet jak się zepsuje to trudno...w końcu ma te swoje 8 lat i 300 000 km ...gorzej gdy nowe Pastuchy 2.0 TDI się psują...nie dość że ktoś wydał majątek (ok. 80 tys.zł) to jeszcze jakiś DPF albo turbinę za 5-8 tys.zł musi wymienić :) Lepiej wychodzi 6-8 letnią Polówkę albo Golfa kupić benzynowca niż nowego Diesla:)
                    • vogon.jeltz Re: KLE KLE... 24.08.12, 16:48
                      A, chodziło ci o nówkę! No cóż, moim zdaniem obecnie, gdy naczelną zasadą producentów stała się "planned obsolesence", zakup jakiegolwiek nowego samochodu do prywatnego użytku to głupota. Równie dobrze można napalić tymi pieniędzmi w piecu.
                      • 40angel Re: KLE KLE... 24.08.12, 19:22
                        nie koniecznie , zarabiając powyzej 30 tyś PLN miesiecznie mozesz sobie spokojnie na to pozwolic bez szczypania sie w tyłek
                        • misiaczek1281 Re: KLE KLE... 24.08.12, 20:23
                          40angel napisał:

> nie koniecznie , zarabiając powyzej 30 tyś PLN miesiecznie mozesz sobie spokojn
                          > ie na to pozwolic bez szczypania sie w tyłek

a ile procent Polaków tyle zarabia? 0,3 % ? :)
                          • misiaczek1281 Re: KLE KLE... 24.08.12, 20:26
                            misiaczek1281 napisał:

> 40angel napisał:
                            >
                            > > nie koniecznie , zarabiając powyzej 30 tyś PLN miesiecznie mozesz sobie s
                            > pokojn
                            > > ie na to pozwolic bez szczypania sie w tyłek
                            >
                            > a ile procent Polaków tyle zarabia? 0,3 % ? :)

Chyba prędzej 0,03 % :)
                      • cichwoda Re: KLE KLE... 25.08.12, 22:41
                        "zakup jakiegolwiek nowego samochodu do prywatnego użytku to głupota"
                        no tak gzyby wszyscy byli tacy "nie glupi" jak ty to od kogo bys kupil auto? od taksowkarza?, kuriera?
                        • vogon.jeltz Re: KLE KLE... 26.08.12, 10:03
                          Od jakiegoś głupka, oczywiście. Może np. od ciebie?
              • greges58 Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 26.08.12, 10:15
                głupoty typu:
                - oni tam zarabiają !!!
                tak...
                aby mieli 40 € na męskiego fryzjera albo 5 € za filiżankę espresso ;)
                gdyby " oni " wiedzieli, ile kosztuje prywatna szkoła ?

- na autostradzie można zap ierdalać 300 km/h
                oczywiście...
                przez 300 metrów !
                trzeba zaraz uciekać na środkowy pas, bo inni wyprzedzają z prędkością 150.
                absolutny brak miejsca ;)

Chłopki - Roztropki poszły do Aldi ???
                i tyle ich wiedzy !!!

^^
            • czujny_obywatel Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 26.08.12, 10:37
              I bardzo dobrze. W końcu Sprawiedliwość Boska ich dopadła. Nasprowadzali złomu w postaci rozbitków, różnych ćwiartek czy połówek i ludziom ten chłam chcą wciskać. Ludzie już nie są tacy głupi.

A te różne tdi, diesle itp to też do niczego się nie nadają. Skręcony wrak ma na blacie oczywiście słynne 150 tys. kilometrów przebiegu, a faktycznie 500 tys. kilometrów. W takim wozie natychmiast trzeba wymienić zawieszenie, turbinę, dwumas, wtryski, pompy itp itd. Takie naprawy kosztują kilkadziesiąt tysięcy złotych. Kto więc będzie na to chętny. Oczywiście znajdzie się może jeden z drugim, którzy będą taki wóz naprawiać kradzionymi częściami, ale zapewniam że to jest patologia i margines. Normalny człowiek od złodziei i ich kradzionych części będzie się trzymał z dala.
    • cichwoda Re: klepok z drogim serwisem i czesciami 25.08.12, 23:14
      "Nigdy nie byłem zwolennikiem diesla a szczególnie z automatyczną skrzynią ...."
      a ja odwrotnie jestem zwolennikiem "diesla", jezdze od 16 lat " automatycznym klepokiem z drogim serwisem i czesciami" ('96 Chevy Tahoe 6.5L TD) i jak dotad to wymienilem wtryski (po 300 tysiacach), swiece zarowe, klamke w drzwiach, krzyzaki, rure wydechowa i "bebechy" w turbinie, tak ze na czesci nie wydalem fortuny
      • greges58 Re: klepok z drogim serwisem i czesciami 26.08.12, 10:28
        pierwszy " automat " miałem w 1981 roku !!!
        i dalej tylko takimi autami jeżdżę ...
        NIE wyobrażam sobie wajchy i sprzęgła, co chwilę !

Polska jest śmiesznym - biednym i zacofanym - krajem !
        ludzi nie stać na obsługę filtra DPF ? Chcą go wycinać. Jaką znów obsługę ???
        przejedź se 50 kilometrów tygodniowo z prędkością 100. i sadze same się wypalą !!!
        za drogo...

o czym my mówimy ?
        utrata wartości ;)
        co za Przygłup !
        • misiaczek1281 Re: klepok z drogim serwisem i czesciami 26.08.12, 13:09
          greges58 napisał:

> pierwszy " automat " miałem w 1981 roku !!!
          > i dalej tylko takimi autami jeżdżę ...
          > NIE wyobrażam sobie wajchy i sprzęgła, co chwilę !
          >
          > Polska jest śmiesznym - biednym i zacofanym - krajem !
          > ludzi nie stać na obsługę filtra DPF ? Chcą go wycinać. Jaką znów obsługę ???
          > przejedź se 50 kilometrów tygodniowo z prędkością 100. i sadze same się wypa
          > lą !!!
          > za drogo...
          >
          > o czym my mówimy ?
          > utrata wartości ;)
          > co za Przygłup !

Najlepiej trzymać się z daleka od filtrów DPF, turbin, padających wtrysków i innych Dieslowskich wynalazków...prosta benzynka 1,4 lub 1,6 100 KM wystarczy .. Moja benzynka w Polo jest tańsza od Diesla o 10 tys.zł , nie ma co się psuć (brak turbo i DPF) i nic mi nie KLEKOCZE w uszach KLE KLE :)
          • do.ki Re: klepok z drogim serwisem i czesciami 26.08.12, 13:58
            > Najlepiej trzymać się z daleka od filtrów DPF, turbin, padających wtrysków i
            > innych Dieslowskich wynalazków...prosta benzynka 1,4 lub 1,6 100 KM wystarczy
            > .. Moja benzynka w Polo jest tańsza od Diesla o 10 tys.zł , nie ma co się psuć
            > (brak turbo i DPF) i nic mi nie KLEKOCZE w uszach KLE KLE :)

To jeszcze nie jest twoj problem, ale za 5 lat będzie: nie możesz trzymać się z dala od DPF, jeśli DPF będzie na obowiązkowym wyposażeniu z uwagi na normę euro-ileśtam. Nie będziesz miał prostej benzynki 1,6 w Polo, bo obecne Polo w ogóle nie jest oferowane z takim silnikiem. Za to zapraszamy do prostej 1,2-turbobenzynki. No chyba że wolisz 1,4 turbobenzynki. Bo bez turbinki nie dostaniesz stukonnej benzynki...
            • misiaczek1281 Re: klepok z drogim serwisem i czesciami 26.08.12, 14:57
              do.ki napisał:

> > Najlepiej trzymać się z daleka od filtrów DPF, turbin, padających wtry
              > sków i
              > > innych Dieslowskich wynalazków...prosta benzynka 1,4 lub 1,6 100 KM wyst
              > arczy
              > > .. Moja benzynka w Polo jest tańsza od Diesla o 10 tys.zł , nie ma co si
              > ę psuć
              > > (brak turbo i DPF) i nic mi nie KLEKOCZE w uszach KLE KLE :)

>
              > To jeszcze nie jest twoj problem, ale za 5 lat będzie: nie możesz trzymać się z
              > dala od DPF, jeśli DPF będzie na obowiązkowym wyposażeniu z uwagi na normę eur
              > o-ileśtam. Nie będziesz miał prostej benzynki 1,6 w Polo, bo obecne Polo w ogól
              > e nie jest oferowane z takim silnikiem. Za to zapraszamy do prostej 1,2-turbobe
              > nzynki. No chyba że wolisz 1,4 turbobenzynki. Bo bez turbinki nie dostaniesz st
              > ukonnej benzynki...

Nie za 5 lat tylko za 10 lat :) Moje Polo pojeździ jeszcze 10 lat :)
              Poza tym obecnie są sprzedawane nowe samochody z silnikami bez turbo... zawsze mogę kupić Fiata Punto z silnikiem 1,4 77 KM bo tam chyba nie ma turbo...albo silniki Twinport Opla też nie mają Turbo...więc nie martw się na zapas :)
              • ulubiony19 Re: klepok z drogim serwisem i czesciami 26.08.12, 20:07
                A ja świadom istotnych zalet silnika 1.9 TDI nie potrafię jakoś zapłakać, bo wiem, że był to mimo wszystko tylko bardzo udany silnik na ropę, a więc oszczędny.
                Niech mi ktoś powie, jakie zalety ma np. takie 105-konne TDI zamontowane w Altei z rocznika 2009? Zaznaczam, że nie jestem grzybem, kierowcą pojazdów z wytwórni www.kakol.gd.pl/oldsmobile/concept.html , zapalonym wędkarzem (hobby nie wskazane przy TDI), ani też dystrybutorem kartonów czy hodowcą cukinii.
                1.9 TDI zrobił swoje i zrobił to dobrze, a przy tym zrobił z polaków zboczeńców i za to VW już 20 lat temu powinien malować te silniki tak: dół na czerwono, głowica na biało (ewentualnie na odwrót - nie rozróżniam: Polska a Monaco). A znając życie i tak pewnie jeszcze powróci do życia. W końcu Egipcjanie to nie Grecy.
                W ogóle to wydam kiedyś książkę jeszcze do końca nie wiem o czym, ale tytuł znam: "Dlaczego mi to zrobiłeś 1.9 TEDEIKU, czyli jak się zapomnieć w dieslu" i tam będę próbował nakłonić do refleksji, BA! opamiętania lód zbłądzony pragnący swapu z 5M-GE na 1.9 TDI, ponadto zrobię listę silników zajebistych - ostrych, charakternych, efektywnych, nie do zajebania i of koz szczególnie dużo miejsca poświęcę Renault, Alfie Romeo i Lancii, a w licznych felietonach mój kolega o ostrym pędzlu napisze o wytwórni VM Motori, co będzie najmniej ciekawe, więc wyobraźcie sobie, jaki ma potencjał!
                • misiaczek1281 Re: klepok z drogim serwisem i czesciami 26.08.12, 20:27
                  ulubiony19 napisał:

> A ja świadom istotnych zalet silnika 1.9 TDI nie potrafię jakoś zapłakać, bo wi
                  > em, że był to mimo wszystko tylko bardzo udany silnik na ropę, a więc oszczędny
                  > .
                  > Niech mi ktoś powie, jakie zalety ma np. takie 105-konne TDI zamontowane w Altei z rocznika 2009? Zaznaczam, że nie jestem grzybem, kierowcą pojazdów z wytwórni www.kakol.gd.pl/oldsmobile/concept.html , zapalonym wędkarzem (hobby nie wskazane przy TDI), ani też dystrybutorem kartonów czy hodowcą cukinii.
                  > 1.9 TDI zrobił swoje i zrobił to dobrze, a przy tym zrobił z polaków zboczeńców
                  > i za to VW już 20 lat temu powinien malować te silniki tak: dół na czerwono, g
                  > łowica na biało (ewentualnie na odwrót - nie rozróżniam: Polska a Monaco). A zn
                  > ając życie i tak pewnie jeszcze powróci do życia. W końcu Egipcjanie to nie Gre
                  > cy.
                  > W ogóle to wydam kiedyś książkę jeszcze do końca nie wiem o czym, ale tytuł zna
                  > m: "Dlaczego mi to zrobiłeś 1.9 TEDEIKU, czyli jak się zapomnieć w dieslu" i ta
                  > m będę próbował nakłonić do refleksji, BA! opamiętania lód zbłądzony pragnący s
                  > wapu z 5M-GE na 1.9 TDI, ponadto zrobię listę silników zajebistych - ostrych, c
                  > harakternych, efektywnych, nie do zajebania i of koz szczególnie dużo miejsca p
                  > oświęcę Renault, Alfie Romeo i Lancii, a w licznych felietonach mój kolega o os
                  > trym pędzlu napisze o wytwórni VM Motori, co będzie najmniej ciekawe, więc wyob
                  > raźcie sobie, jaki ma potencjał!

a ja napiszę książkę o Dieslach....tych starych śmierdzących i głośnych...i o tych nowych...
                  5 razy droższych zarówno w zakupie jak i naprawach :) Napiszę o sąsiedzie który chwali się swoim Common railem , że cichy i mało pali...a po 3 latach okazało się że kosztował 15 tys.zł więcej niż moja Polówka w benzynie z tego samego roku to w naprawę wtrysków, wymianę DPF oraz turbiny sąsiad utopił kolejne 15 tys.zł...Teraz już zamilkł...nie chwali się niskim spalaniem o litr :) Hehe :)
                  • ulubiony19 misiaczek, ty weź napisz ksionszke pt. 26.08.12, 20:45
                    "Używane Polo... Prawdziwa miłość, czy szpachla na samotność, że aż nadgarstki bolo"

• misiaczek1281 Re: misiaczek, ty weź napisz ksionszke pt. 26.08.12, 20:57
                      ulubiony19 napisał:

> "Używane Polo... Prawdziwa miłość, czy szpachla na samotność, że aż nadgarstki
                      > bolo"
                      >

Takiej książki nie napiszę bo moje Polo nie ma szpachli...Lepsze benzynowe Polo niż kopciuch :)
                      Stare kopciuchy mają liczniki kręcone z 500 000 km na 200 000 km :) a benzynka z tego samego roku ma 200 tys.km prawdziwego przebiegu :)
                      • ulubiony19 Dajcie mu tlen 26.08.12, 21:09
                        • misiaczek1281 Re: Dajcie mu tlen 26.08.12, 21:20
                          Komu? :)
    • rraaddeekk Re: 2.0 wypiera 1.9TDI świad diesli schodzi na ps 28.08.12, 03:49
      POS spóźniony o kilka lat.
      Golf VI od początku nie miał w ofercie 1.9.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka