Dodaj do ulubionych

ford focus II czy scenic II

04.09.12, 21:33
potrzebuję auta dla rodziny z jednym dzieckiem - tylko benzyna 1.6 + będzie do tego gaz co polecacie focusa czy scenika - obydwa bardzo mi się podobają - z renault miałem już styczność ale ze starszymi modelami a z fordem nie? obydwa auta oglądałem interesuje mnie podejście z punktu widzenia eksploatacji.
Obserwuj wątek
    • fuiio Re: ford focus II czy scenic II 05.09.12, 10:50
      Obydwa sa swietne zwlaszcza w gazie. Nie slyszalem o lepszych autach. Na uwage zasluguje niebywaly niespotykany komfort siedzen w fokusie 2 ..Gdybym byl na dluzej wlascicielem takiego cacka wykupilbym sobie abonament u kregarza
      • wujaszek_joe Re: ford focus II czy scenic II 05.09.12, 11:40
        ja mam focusa II w wersji sport i siedzenia ma znakomite.
        Z samochodu jestem bardzo zadowolony tylko nie wiem czy bym go zagazował (mam diesla więc mnie to nie dotyczy)
        • motylanoga71 Re: ford focus II czy scenic II 05.09.12, 12:35
          sport i diesel? To sie ze soba nie gryzie?
          • wujaszek_joe Re: ford focus II czy scenic II 05.09.12, 13:42
            jakoś się turla
          • soner3 Re: ford focus II czy scenic II 06.09.12, 10:00

Powiec to tym z 24 Le Mans ktorzy od kilku lat dostaja w dupe od diesli
    • hutchence Re: ford focus II czy scenic II 05.09.12, 18:43
      Jeżeli porównujesz scenica do focusa to chyba masz na myśli c-max'a. To są auta z tego samego segmentu. Jaki rocznik Cię interesuje. Akurat sprzedaję C-max'a 2003 rok ale z silnikiem 1.8. I szczerze powiedziawszy mniejszego silnika bym już nie chciał. Z auta jestem bardzo zadowolony, a sprzedaję bo muszę. Masz więcej pytań to chętnie odpowiem. Sąsiad ma akurat scenica i z pobieżnego oglądu bardzo podobne auta jeśli chodzi o funkcjonalność. Ford będzie droższy ale za to materiały wnętrza trwalsze no i silnik z łańcuchem rozrządu. Mnie zdecydowanie bardziej do gustu przypadła C-max i dlatego wybrałem jego z pośród Zafiry, Scenica czy Premacy.
      • wujaszek_joe Re: ford focus II czy scenic II 06.09.12, 10:16
        kiedyś w top gear udowadniali tezę, że małe suvy są bez sensu i coś w tym chyba jest.
        Główna zaleta tego segmentu w stosunku do kompaktowego kombi to więcej powietrza nad głową. Wyżej się też siedzi, co może poprawiać samopoczucie. Jest więcej schowków. Za to bagażnik C-max ma już mniejszy od Focusa kombi. No i jest cięższy czyli odrobinę słabszy i więcej palący.
        • hutchence Re: ford focus II czy scenic II 07.09.12, 08:31
          Focusa bym nie kupił bo w środku za mały. Zwłaszcza z tyłu kolanami w siedzenie kierowcy nawet dziecko w foteliku by uderzało (przymierzałem). A ja jestem dość wysoki. A w małym vanie takie problemu nie ma. Na tej samej przestrzeni jest o niebo więcej miejsca niż w aucie klasycznym. Powietrza nad głową nie mam. Po prostu wyżej i bardziej prosto siedzę. Nie bez znaczenia jest też dużo lepsza widoczność. Zwłaszcza w mieście na polskich krajowych duktach. A spalanie... Po moim ostatnim aucie to 1.8 to pryszcz. Zresztą to ostatni tak mały silnik w moim garażu. I nie chodzi o osiągi bo te jeszcze ujdą.
          Bagażnik mniejszy? No nie wiem może o parę litrów ale jest dość wysoki i dla mnie wystarczający. Zawsze mogę siedzenia złożyć albo nawet wyjąć. jak już pisałem zwykłego focusa nawet nie brałem pod uwagę. A C-maxa kupiłbym jeszcze raz.
          • wujaszek_joe Re: ford focus II czy scenic II 07.09.12, 12:02
            jeżeli z tyłu jest wygodniej to rozumiem taki wybór. nie brałem tego pod uwagę, a faktycznie gdy mamy dwa foteliki z tyłu to robi się ciasno.
    • revivale Re: ford focus II czy scenic II 05.03.15, 23:15
      Zdecydowanie Focus! Jestem maniakiem tego auta odkąd pierwszy raz wsiadłem za kierownice! Polecam każdemu sprawdzić samemu! Kupiłem w salonie w Gdyni - Eurocar :) Cena bardzo niska jak za takie auto- także Scenic przy nim nie ma nic do zaoferowania :) Sprawdźcie tutaj: eurocar
      • xvqqvx Nie polecam www.eurocar.pl - dno kompletne 05.03.15, 23:22
        Nie polecam beznadziejnej firmy promującej się poprzez prymitywne spamowanie na forach - wynajęci przez tę firemkę kretyni spamerzy nie umieją nawet liczyć do 15.
      • galtomone Nie polecam www.eurocar.pl i Forda! 06.03.15, 07:10
        Beznadziejne ASO, które musi siać spam po forum, by znalezx frajera na swoje pasci salonowe. Nie dość, ze sprzedają Forda to pewnie drogi i zapewne maja denny serwis, sokor ich nie stać ma reklamę.
        Nie polecam www.eurocar.pl
    • chris62 Re: ford focus II czy scenic II 06.03.15, 08:13
      Dziwna konfiguracja bo jak już Focus to alternatywą jest Megane.
      Jak Scenic to odpowiednikem od Forda jest C-Max.
      Równie dobrze mogłeś zapytać Focus czy C-Max.
      IMO zdecydowanie lepszym wyborem jest minivan - do parkowania potrzebuje tyle samo miejsca co każde auto klasy C a we wnętrzu przestrzeni sporo więcej - często więcej niż nawet w klasie D.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka