Dodaj do ulubionych

CITROEN BX [ZAWIESZENIE]

IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.07.04, 13:58
Witam, mam BXa, jest w bardzo dobrym stanie, oprócz ... zawieszenia. Dlatego
przyszedł mi do głowy pomysł, aby wymienić je na zwykłe zawieszenie.
Wyobrażam sobie to ten sposób, że cały sprzęt od hydrauliki zostaje do
wspomagania kierownicy i hamulców, a likwiduję hydraulikę przy zawieszeniu.
Obiło mi się kiedyś o uszy, że można to zrobić przy użyciu części C15. Czy
ktoś z Was słyszał o takiej możliwości? Będę wdzięczny za info. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: ceti Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 02.07.04, 14:17
      śmiem twierdzić, że naprawa hydrauliki bedzie tańsza od realizacji Twoich planów, ale to jakby nie moja sprawa... po szczegóły zapraszam na citroen.triger.com.pl/citroen_0.html tam znajdziesz ludzi, którzy z pewnościa udzielą Ci wyczerpującej odpowiedzi
    • Gość: Michal Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.fornfyndet.se 02.07.04, 14:22
      Doswiadczenia w garazu mozesz zrobic,tego nikt Tobie nie moze zabronic,ale
      dopuszczenie do ruchu to inna sprawa.Raczej jest nie oplacalna.W szewcji sa
      dostepne na zlomach prawie wszystkie marki niektore w pieknym stanie i jak ktos
      chicalby eksperymentowac to dostanie prawie za darmo,po prostu mniej do
      prasowania.Nikt sie nie bawi w takie przekladanki.Gotowy dobry uzywany produkt
      sprawny mozna kupic za grosze. Takie przekladanki to pachnie technologia jaka
      dokonywano za czasow tow.Wieslawa.
      Pzdr.Michal
      P.S BX jako marka nawet dwuletni uszkodzony nie przedstawia zadnej
      wartosci.Zadno ubespieczenie nie bawi sie w naprawy citroenow i renault
      samochodow.
      Moge podsunac rozwiazanie do Twojego BX-a tam jest zawieszenie hydrauliczne i
      najczesciej trzeba wymienic te cztery gruszki ,ktore sa zamontowane nad kazdym
      kolem.Taka gruszke w dobrym stanie na zlomie dostaniesz za 50sek sztuka.
      Gruszka jest przykrecona za pomoca polaczenia gwintowego.Wystarczy klucz do
      filtra olejowego i da sie odkrecic.Chyba ze jakis domorosly mechanik zakrecal
      przecinakiem i mlotkiem, to wtedy nalezy uzyc duzego hydraulicznego klucza
      samozaciskajacego.
    • edek40 Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] 02.07.04, 14:27
      Kiedys uzytkowalem taki samochod. Pomijam fakt, ze barbarzynstwem jest taka kastracja. To zawieszenie to caly Citroen. Najwazniejsze jest to, ze praktycznie cala hydraulike regeneruje sie za calkiem rozsadne pieniadze. Wymiana, ktora sugerujes jest mocno problematyczna i moze wyjsc drozej. Poszukaj specjalistycznych warsztatow.
    • kotek1976 Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] 02.07.04, 14:32
      Toż to profanacja :)))).

Jeśli faktycznie masz problemy z zawieszeniem, to tak jak mówi Ceti, koszty nie
      będą wielkie - nowe kule kosztują koło 100 zł za sztukę (155 kosztuje
      centralna). Może być problem z siłownikami (tylne to wydatek koło 100 - 150 zł
      w dobrym stanie - przednie drozsze). Ale jeśli masz problemik z np. pompą
      hydrauliki lub zaworem hamulcowym, to zmiana na tradycyjne zawieszenie nic by
      nie dała - i tak musisz naprawić aby działało wspomaganie i hamulce. Najpierw
      warto znaleźć dobry warsztat - niech spojżą i ocenią. W Warszawie służe
      adresami.

Pozdrawiam
    • Gość: Jarek Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: 217.8.186.* 02.07.04, 15:28
      Jeśli mógłbym poradzić... Wstąp do serwisu Jacka na Muszkieterów 72(?). Zrobi
      fachowo i atrakcyjnie cenowo.

PS. Pomyśl, jak byś się czuł bez... jąder?
      • kotek1976 Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] 02.07.04, 16:36
        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Jeśli mógłbym poradzić... Wstąp do serwisu Jacka na Muszkieterów 72(?). Zrobi
        > fachowo i atrakcyjnie cenowo.
        >
        > PS. Pomyśl, jak byś się czuł bez... jąder?

Także bardzo polecam ten zakład - jest chyba najlepszy w Wa-wie.

Pozdrawiam
        • Gość: L.A.U. Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.07.04, 18:09
          Mi też zakład na MUszkieterów najbardziej odpowiada. Nawet nie chcę myśleć jak
          się człowiek czuje bez jąder.
          • Gość: Jarek Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: 217.17.46.* 02.07.04, 18:32
            Za to ma pięęęęękny głos.
            ;-)))
      • Gość: L.A.U. Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.07.04, 18:05
        Dzięki za zainteresowanie tematem. BX jest zaj***, strasznie go lubię. Niestety
        moja wiedza na temat mechaniki sprowadza się do wymiany klocków i tego typu
        drobnych napraw. A miewałem swego czasu różne problemy z hydrauliką (pęknięte
        przewody, wyczerpana piąta gruszka, awaria zaworu pod hamulcem). Dlatego
        przyszedł mi do głowy taki pomysł. Chciałem zapoznać się z Waszymi (czyt.
        fachowców) opiniami na ten temat. Myślałem, że tak może będzie taniej i pozwoli
        mi to uniknąć dodatkowych kosztów, niestety kosztem tego wyjątkowego kołysania
        w czasie jazdy:((((. Bo zapomniałem dodać, że poszedł mi ostatnio jeszcze pasek
        rozrządu i aż boję się tam zajrzeć.
        Tak czy inaczej, czeka mnie chyba poważna wizyta w warsztacie.
        Warsztaty na Muszkieterów, Maciejki, w Łomiankach, w Raszynie i przy Marsa już
        są mi znane.
        Obiecuję więc, że do okaleczenia nie dojdzie, zabezpieczę jakąś gotówkę i
        zrobię remont.
        Dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

PS. Stronę klubu Cytrynki oczywiście znam, nawet się rejestrowałem, ale jest
        dla mnie jakoś strasznie skomplikowana i nieprzejrzysta. Więc ostatnio rzadko
        tam zaglądam.
        • Gość: Jarek Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: 217.8.186.* 02.07.04, 18:10
          Gość portalu: L.A.U. napisał(a):

> Warsztaty na Muszkieterów, Maciejki, w Łomiankach, w Raszynie i przy Marsa
          > już są mi znane.

Maciejki już nie ma - może i dobrze bo nigdy nie byłem z nich zadowolony. U
          Jacka na prawdę warto. ;-)
          • Gość: L.A.U. Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.07.04, 18:16
            Niedługo po zostaniu właścicielem BXa, trafiłem na Maciejki, bo polecili mi go
            w ... Citroen Polska. Przewróciłem się jak dostałem rachunek.
            • Gość: Jarek Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: 217.17.46.* 02.07.04, 18:32
              Gość portalu: L.A.U. napisał(a):

> Przewróciłem się jak dostałem rachunek.

A ja - po odbiorze tzw. usługi.

Szerokiej drogi.
    • edek40 Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] 05.07.04, 10:37
      Widze, piszesz z Warszawy, wiec proponuje wyprawe za Legionowo szosa w kierunku Zegrza. Wczoraj widzialem tam BX-a na takim malutkim ni to szrocie ni to pargingu z wrakami. Po wyjezdzie z Legionowa ogladaj dokladnie prawa strone. Samochod jest bialy i dosc dobrze go widac. Moze jest na tyle kompletny, ze warto mu sie przyjrzec i pobrac organy do przeszczepu.
      • Gość: L.A.U. Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.07.04, 10:46
        Dzięki, przejadę się (tylko czym:))). Potrzebuję trochę organów. Ponieważ mój
        BX stoi kawałek od domu, co jakiś czas jeżdżę do niego, żeby go odświeżyć.
        Wczoraj byłem u niego:), nawet siedzenie w nim sprawia mi przyjemność. Mam
        mocne postanowienie ożywienia go, bez działań sadystycznych oczywiście.
        • kotek1976 Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] 05.07.04, 11:06
          Polecam oczywiście Brwinów - chyba najlepiej zaopatrzony szrot do Cytryn.

Pozdrawiam
          • Gość: L.A.U. Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.07.04, 12:15
            Byłem, byłem. 1/4 mojego BXa jest z Brwinowa:). Chociaż kupiłem tam kiedyś
            zawór pod hamulec i niedługo potem zaczął mi znów syczeć.
            A tak z innej beczki: czy klub Cytrynki ma jeszcze jakieś cykliczne spotkania
            w Wwie?
            • Gość: Flipper Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.07.04, 18:30
              Czy lusterka z poloneza pasują do BXa? Pozdr.
              • Gość: secretkey Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: 212.244.246.* 07.07.04, 22:21
                a w jakim celu taki przeszczep?
            • Gość: secretkey Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: 212.244.246.* 07.07.04, 22:19
              Tak odbywaja sie cyklicznie.
              Wyczerpujacych informacji uzyskasz na stronach Klubu Cytrynki, zasubskrybuj
              sobie rowniez citro grupy z news://news.triger.com.pl/
              Co do dysrybutora hamulcowego to bywa tak ze z "uzywki" najczesciej mozna
              trafic padalca podobnie z pompa.
    • Gość: juliusz Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.proxy.aol.com 08.07.04, 00:00
      mam prawie wszystkie czesci do bx19 diesel w Paryzu do wziecia pompy
      wtryskisfery etc.jesli ktos jest zainteresowany podaje adres.juliusz55@aol.com
      • Gość: Flipper Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 08.07.04, 12:41
        Lusterka z Poldka, dlatego, że za używane lusterko do BXa wszyscy chcą 50pln,
        co przy komplecie daje stówę. Oglądałem lustra w poldku i są bardzo podobne, a
        myślałem, że moga być tańsze.
        • Gość: secretkey Re: CITROEN BX [ZAWIESZENIE] IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.07.04, 13:51
          Nowe do BX MK I lewe kosztuje 60zl prawe 65 albo 70. Do MK II lewe 50 i prawe
          55. W Klubie Cytrynki ostatnio kupowalem do MK I uzywane oba za czteropak
          Tyskiego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka