Dodaj do ulubionych

Dziwny wyciek oleju (opel) HELP!!!

IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.07.04, 17:06
WItajcie,
Ponownie prosze o pomoc bardziej zorientowanych forumowiczow. Problem polega
na sporym wycieku oleju z... korka wlewu oleju. Korek został wymieniony i
nadal jest to samo - czy to mozliwe, zeby pod pokrywa zaworow robilo sie za
duze cisnienie i olej wydostawal sie dziurkami do odpowietrzania korka? Tak
sie chyba wlasnie dzieje.
Teraz pytanie - jezeli pod pokrywa zaworow jest takie cisnienie to co moze
byc tego przyczyna?
Z gory dzieki za pomoc!
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Dziwny wyciek oleju (opel) HELP!!! IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 07.07.04, 21:49
      Możesz mieć spory problem czyli np. walniete pierscienie na tłoku albo bardzo
      prozaiczny - zatkane odpowietrzenie. Jeżeli silnik chodzi ok to zacznij od
      odpowietrzenia i oczywiście samego korka (zparciała gumka). jeśli nie pomoże to
      sprawdz ciśnienie sprężania.
      • Gość: Kadett_e nadal nic - nie ma odpowietrznika IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.07.04, 22:38
        Silniczke odpala pięknie - za pierwszym przekręceniem, nie kopci ani trochę.
        Dlatego mam nadzieję (a może się łudzę?), że kompresja będzie OK.
        Jak mowa o odpowietrzeniu to... takowego brak. Chyba jedyne odpowietrzenie ma
        miejsce przez korek wlewu oleju. Korek wymieniłem na nowy i nic...
        A co mają pierścienie do ciśnienia pod pokrywą zaworów? Czyżby mieszanka
        paliwowopowietrzna miała przedostawać się jakoś do pokrywy zaworów? Chyba mam
        słabą wyobraźnię (i wiedzę o silnikach spalinowych)
        I jeszcze raz dzięki za odpowiedź!
        Pozdr.
        • bambus_us Re: nadal nic - nie ma odpowietrznika 07.07.04, 23:26
          Nie wiesz o jakim odpowietrzeniu Kadet ci nadminil.Chodzi o cos innego .Nie
          wiem jak to sie po polsku nazywa ,ani gdzie jest w twoim aucie .Po angielsku to
          jest PCV zawor ,jest latwy do wymiany i nie powinien byc zbyt
          kosztowny .Sprawdz tez filter powietrza czy nie jest zaolejony.Powodzenia.
          • Gość: Kadett_e Positive Crankcase Ventilation IP: *.lubin.dialog.net.pl 07.07.04, 23:57
            Chyba chodzi Ci o Positive Crankcase Ventilation
            Ale tu jest problem - w wiekszych silnikach 8V opla (np. 1.8-2.0) jest cos
            takiego w pokrywie zaworów. W tym silniku oglądałem całą głowicę (choć tylko
            pobieżnie) i nie widziałem, żeby np. odchodził od niej jakikolwiek wężyk
            odpowietrzający (a takowe powinny dochodzić do PCV valve od filtra poietrza
            albo recyrkulatora spalin).
            Wygląda jakby nie było "opcji" odpowietrzania komory, w której pracuje wałek
            rozrządu w głowicy. Więc zakładam, że w-g producenta nie powinno sie tam zrobic
            za duże ciśnienie... a jednak sie robi. Więc co jest tego przyczyną?
            A co to jeszcze innego może być? Jutro wymienię też uszczelkę pod pokrywą
            zaworową choć to nie tamtędy leci... Jak "na siłę" uszczelniłem korek oleju to
            zaczęło troszkę puszczać przez uszczelke pokrywy ale jak silnik troszkę
            pochodził na wolnych obrotach i odkrecilem korek wlesu oleju to sie zrobiło
            całkiem spore ciśnienie.
            Z góry dzięki za pomoc...
    • Gość: dziadzia Re: Dziwny wyciek oleju (opel) HELP!!! IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 01:22
      Pod pokrywą zaworów jest takie samo ciśnienie jak w bloku silnika.
      Te przestrzenie są ze sobą połączone.(dolewki robisz przez korek w pokrywie
      zaworów, a olej ścieka do miski olejowej)
      Szukaj więc odpowietrzenia w bloku silnika.
      Zwykle montowany jest tam też odstojnik (czy też osadnik) oleju i od niego
      leci przewód do obudowy filtra powietrza.
      Myślę, że ten odstojnik jest zapchany.Albo solidnie załamany/niedrożny przewód.

Nie eksperymentuj z mocniejszą sprężyną w korku pokrywy zaworów, bo ciśnienie
      wzrośnie tak, że wywali ci uszczelniacze na wale korbowym !!!
      • Gość: Kadett_e Re: Dziwny wyciek oleju (opel) HELP!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.07.04, 11:01
        Dzieki za info - sprawdze wszystko i dam znac, jaki jest efekt. W wiekszosci
        aut w USA PCV valve jest w pokrywie zaworów stąd moje nieudolne poszukiwania.
        Dodam tylko, ze ostatnio wymienialem olej i przy okazji wymienilem tez
        uszczelke pod miska olejowa i do tego przeczyscilem cala miske.
        Pozdr.
      • Gość: Kadett_e chyba POMOGŁO IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.07.04, 20:37
        Wielkie dzięki - nie pomyślałem, że to faktycznie jeden "obwód" - okazało się,
        że przewód od osadnika do filtra powietrza był tak zagięty, że właściwie nie
        przepuszczał powietrza - teraz muszę jechać na mycie silnika i mam nadzieje, że
        będzie suchutko. Co najzabawniejsze silnik był myty właśnie wczoraj przy okazji
        wymiany oleju i czysczenia miski olejowej...
        Dzisiaj przejechałem wprawdzie tylko okolo 100km ale nie było już tego typu
        objawów - silnik jest "mokry" po wczorajszych problemach wiec pewności nie mam
        czy gdzieś nie ma maleńkiego wycieku, ale nie leci juz tak, jak leciało.
        Jeszcze raz DZIEKI!!!
        Pozdr
    • Gość: maciek Re: Dziwny wyciek oleju (opel) HELP!!! IP: *.poczta / *.poczta-polska.pl 08.07.04, 11:27
      Witaj, moze Cie nie uspokoję zbytnio, ale ja mam cos troszeczkę podobnego od
      dawna w swoim hyundaiu. Jak go kupiłem dokładnie obejrzałem silnik był
      czysciutki tylko wokół wlewu oleju było wilgotne od oleju właśnie. Pomyslałem
      sobie, że pewnie jak wlewali olej to troche rozlali i szmatka przetarli. Tak to
      właśnie wygladało. gdy ja wymieniałem olej wlewałem bardzo dokładnie i ani
      kropelka nie rozlała sie na silnik, wytarłem pomimo to wokół korka. Po jakimś
      czasie znowu zaczęło wyglądać na rozlanie oleju. W serwisie powiedzieli mi że
      przepuszcza stara uszczelka w koru, wymieniłem więc na nową i dalej to samo,
      leciutko bo leciutko olej silnik wypluwa przez korek. Ja przejechałem juz na
      tym ponad 130 000 km i jak na razie nic.
      Jeśli u Ciebie mocno pluje spod korka powinieneś to szybko zdiagnozować u
      jekiegos fachowca. Jak zatkasz bardzo szczelnie korek to narastajace cisnienie
      bedzie musiało gdzieś wyjść i wywali ci uszczelki,
      A co na to serwis , warsztat ?
      Pozdrawiam Maciek
    • Gość: bolek Re: Dziwny wyciek oleju (opel) HELP!!! IP: *.sympatico.ca 08.07.04, 22:06
      Jak masz jakie takie pojecie co i gdzie w samochodzie to lepiej sie trzymac z
      dala od servisu ,wydoja ciebie z kasy i tyle .Sprobuj sam , jak nie wychodzi
      samemu wtedy nie masz wyjscia .
      • Gość: Kadett_e Re: Dziwny wyciek oleju (opel) HELP!!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 08.07.04, 22:15
        I tak właśnie zrobiłem - dzięki poradom forumowiczów ten problem udało się
        szybko i bez bólu rozwiązać - w tym modelu nie ma PCV valve ale jest osadnik
        ojejowy a od niego biegnie gumowy wąż do obudowy filtra powietrza - był skęcony
        i nie przepuszczał powietrza. Po poprawieniu jest jak narazie wszystko OK -
        przejechałem niecałe 150km a wtedy był problem po kilku km.
        Pozdr.
        • Gość: dziadzia Re: Muszę się pochwalić... IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 00:37
          Trafiłem w "10"... :-)
          • Gość: Kadett_e Re: Muszę się pochwalić... IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.07.04, 10:04
            Dokładnie - już Cię chwaliłem ale z przyjemnością zrobię to jeszcze raz!
            Dobrze, że na forum poza masą dziwnych ludzi sa tacy, na których można polegać!
            Jeszcze raz dzięki!
            :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka