Dodaj do ulubionych

Forester 2.0 wolnossący

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.08.04, 13:31
Czy warto kupić za 100tys PLN auto z 125KM silnikiem benzynowym? Mimo
niekwestionowanych zalet jak np. świetny napęd 4x4, podwyższone zawieszenie,
itd. ten silnik wydaje mi się za słaby do tego auta. Silniejsza 177 KM wersja
jest znacznie droższa. Czy ktoś miał doświadczenia z tą wersją subaru
forestera?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: Forester 2.0 wolnossący IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.04, 13:52
      szef mojego ojca ma takie autko no i moj stary nim jezdzil... wrazenia z jazdy
      bardzo pozytywne,swietne zawieszenie co wiaze sie z komfortem,bardzo przyjemny
      odglos pracy silnika,no i co najwazniejsze malo awaryjny,tylko jeden mankament -
      wnetrze,nie orientuje sie w cenach i nie wiem czy ci go polecac za 100tys. ale
      autko ogolnie warte polecenia
    • Gość: leśniczy Re: Forester 2.0 wolnossący IP: *.gazeta.pl 01.08.04, 18:26
      Pytania typu "czy warto kupić" zależą oczywiście od Twoich potrzeb i możliwości, więc nikt na to za
      Ciebie nie odpowie, ale ja jestem posiadaczem wolnossącego "leśniczego" 2.0 i ogólnie sobie chwalę.
      Przez niemieckie autostrady bez ograniczenia prękości spokojnie sobie jedziesz 200 km/h. Ma ciągle
      jeszcze całkiem przyzwoite przyśpieszenie w zakresie 130 km/h -> 180 km/h. Testowałem to
      niedawno podczas wakacyjnej wyprawy. Jeśli chodzi o tak zwane "odejście spod świateł", to
      rzeczywiście nie będziesz tutaj "miszczem", ale też i nie jest tak, że maluchy mrugają Ci długimi, żebyś
      dał się wyprzedzić :-). Za to w wersji wolnossącej dochodzi Ci terenowy reduktor przełożenia, rzecz
      wielce praktyczna jeśli planujesz turystyczną jazdę po górach. Bez reduktora nie wyobrażam sobie
      manewrów takich jak wjazd i zjazd po stoku narciarskim, a wolnossący "leśniczy" robi to bez problemu.
      • Gość: marek.m Re: Forester 2.0 wolnossący IP: *.prokom.pl 02.08.04, 09:55
        Dziękuję za informacje. Mam jeszcze pytanie dot. wykorzystywania reduktora w
        Foresterze. Spotkałem się z opinią, że załączony przed rozpoczęciem
        wyprzedzania poprawia przyspieszenie i elastyczność. Teoretycznie to
        rzeczywiście wynika z zasady działania tego urządzenia, ale czy ma zastosowanie
        w praktyce. Czy użytkownicy Subaru rzeczywiście załączają reduktor przed
        wyprzedzaniem na trasie przy prędkościach 90-120? Jakie są Twoje doświadczenia?

Pozdrawiam
        • Gość: lesniczy Re: Forester 2.0 wolnossący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 23:23
          > Dziękuję za informacje. Mam jeszcze pytanie dot. wykorzystywania reduktora w
          > Foresterze. Spotkałem się z opinią, że załączony przed rozpoczęciem
          > wyprzedzania poprawia przyspieszenie i elastyczność. Teoretycznie to
          > rzeczywiście wynika z zasady działania tego urządzenia, ale czy ma zastosowanie
          > w praktyce. Czy użytkownicy Subaru rzeczywiście załączają reduktor przed
          > wyprzedzaniem na trasie przy prędkościach 90-120? Jakie są Twoje doświadczenia
          > ?

Moze sie nie nauczylem go obslugiwac, ale przy wyprzedzaniu wydaje mi sie raczej utrudnieniem. Po
          prostu biegi staja sie wtedy "krotsze". Reduktora uzywam w gorach, kiedy wyprzedzam na podjezdzie
          albo zalezy mi na maksymalnie efektywnym hamowaniu silnikiem (zjezdzanie po stoku), ale przy
          wyprzedzaniu w normalnej trasie po prostu redukuje bieg w tradycyjny sposob - czesto o dwa biegi
          (np. z piatki na trojke).
    • miloszpm Re: Forester 2.0 wolnossący 02.08.04, 10:26
      > Czy warto kupić za 100tys PLN auto z 125KM silnikiem benzynowym? Mimo
      > niekwestionowanych zalet jak np. świetny napęd 4x4, podwyższone zawieszenie,

Jeśli potrzebujesz tylko napędu na wszystkie koła (jazda w złych warunkach
      drogowych) a jazda w ternie Cie nie interesuje, warto pomyśleć o porównywalnym
      cenowo SUBARU LEGACY-do jazdy w terenie ten samochód się nie nadaje, jednak ma
      wszystkie zalety napędu AWD i atrakcyjny wygląd, który wyróżnia go od innych,
      podobnych do siebie, często spotykanych samochodów tej wielkości-jak choćby
      PASSAT, AVENSIS, LAGUNA, MONDEO...

Wadą SUBARU jest niestety brak silnika diesla-niektórzy dealerzy proponują
      instalację LPG...
      • fiu-fiu Re: Forester 2.0 ---- bipower 02.08.04, 12:10
        we wloszech modele subaru sa juz oferowane jako bipower -na gaz/ benzyne. Rozwiazanie
        fabryczne. Dowiedz sie moze i w polsce takie juz sprzedaja.
        Jeszcze jest lekko terenowa wersja Legacy nazywa sie Outback -wiekszy przeswit mocniejsze
        zawieszenie...
        nie wiem jak z cena ale dla mnie tani nie jest
        Legacy zdobyl w japonii tytul auta roku. Tylko wyposazony kosztuje chyba ok 35 tys euro...
    • Gość: Subarofil Re: Forester 2.0 wolnossący IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.08.04, 21:39
      Nie warto kupować tego auta z silnikiem bez turbo. Poskładaj jeszcze i kup
      wersję 2.0 XT. Miodzio!
      • Gość: Robert Re: Forester 2.0 wolnossący IP: *.prokom.pl 05.08.04, 14:50
        Nie zgadzam się. Wersja bez turbo mimo teoretycznie słabego silnika (tylko 125
        KM z 2 l pojemności w porównaniu np. z CRV, która osiąga 150 KM z takiej samej
        pojemności) ma całkiem niezłe osiągi. Ten mały boxer ma bardzo dobry rozkład
        momentu obrotowego, co w połączeniu ze świetnie zestopniowaną skrzynią biegów
        powoduje, że różnice w codziennej eksploatacji są niezauważalne w porównaniu z
        teoretycznie silniejszymi 2-litrowymi silnikami konkurencji (CRV, RAV4, X-
        TRAIL). Co do innych zalet to zostały wymienione powyżej.

Robert

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka