Dodaj do ulubionych

Moda na ambery

03.10.13, 23:17
Dzisiaj w drodze do pracy i z powrotem (140 km) minąłem kilka aut z przednimi kierunkowskazami świecącymi światłem ciągłym. Odnotowałem też pojedyncze szuki w dniach poprzednich. Podobno to się nazywa "ambery" i jest modne na prowincji. Co ciekawe, widziałem z tym czymś tylko hondy i bmw. Spotkaliście się z takim zjawiskiem?
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Moda na ambery 04.10.13, 00:30
      głównie w USA.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/ParkingLampsHonda.jpg
      • nazimno ...Swieta ida ! 04.10.13, 08:44
        ...ambery, niebieskie LEDy powtykane nawet w ...., "china-xenony", swiatelka do nieba (odwrotnie wlozone zarowki -tak!), kompletny brak wiedzy o mozliwosci regulacji kata swiatel mijania (wie jakies 15%), spalone zarowki (norma), zaflejtuszone klosze z przodu (rozpraszajace strumien swiatla) i z tylu
        (brak widocznosci sw. pozycyjnch), nagminne uzywanie swiatel przeciwmgielnych na obu koncach,...

To takie specyficzne wydanie dziela dumnego wlasciciela "choinki na 4 kolkach".

• apodemus Re: Moda na ambery 04.10.13, 08:48
      A jest to zgodne z kodeksem?
      OIDP, światła kierunkowskazu podczas "pracy" powinny zapala się i gasnąć, a nie pulsować, co przy "amberach" właśnie występuje.
      • tiges_wiz Re: Moda na ambery 04.10.13, 08:59
        > A jest to zgodne z kodeksem?
        nie
        • only_the_godfather Re: Moda na ambery 04.10.13, 09:02
          W Europie nie, w USA tak, a najczęściej to występuje w samochodach które można spotkać i w Europie i w USA.
          • nazimno Instalacja elektryczna oraz zespoly 04.10.13, 09:18
            reflektorow i innego oswietlenia maja byc zgodne z normami europejskimi, jesli tylko
            pojazd ma byc w Europie zarejestrowany.
            To wymaganie zawarte jest w przepisach homologacyjnych.

• przemekthor Re: Moda na ambery 04.10.13, 10:27
            Wszystkie widziane przeze mnie wehikuły to typowe kapcie z rajchu, żadne tam importy z usa.
            Kolesie od starych beemek to się chyba zapatrzyli w nowsze modele, które mają obrysówki podobne do tych w volvo. Nie widzę innego racjonalnego wyjaśnienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka