galtomone 14.10.13, 18:25 Jakies 86 tys Euro... www.vibilagare.se/nyheter/830-000-for-fortkorning-pa-aland Link Zgłoś Obserwuj wątek
nazimno Ministerstwo Finasow zacznie teraz marzyc... 14.10.13, 18:46 Marzenia jak ptaki szybuja po niebie... Takich obywateli z takim dochodem nam trzeba, a nie jakichs biedakow w 15 letnich golfach. Link Zgłoś
waga170 Re: Przekroczenie predkosci o 27km/k kosztowalo.. 14.10.13, 19:32 Dlatego ja zatrudniam szofera. Link Zgłoś
waga170 Albo bardzo zadluzonego 14.10.13, 19:51 Wtedy mandat bylby negatywny. Szofer powinien podac policji numer konta na ktory ta przeslac naleznosc. Link Zgłoś
bimota Re: Przekroczenie predkosci o 27km/k kosztowalo.. 15.10.13, 10:10 JESLI CZAS PODALES W KILOGODZINACH, TO NIE MA CO SIE DZIWIC... :p Link Zgłoś
nazimno Na tamtym portalu znalazlem statystyke: 15.10.13, 10:36 Nowe rejestracje, Szwecja, styczen-lipiec 2013: 1. Volvo V70, 10 647 (12 312), -13,52 % 2. VW Passat, 7 956 (9 763), -18,50 % 3. Volvo S/V60, 7 475 (7 742), -3,44 % 4. Volvo V40, 5 410 (181), – 5. VW Golf, 5 406 (6 222), -13,11 % 6. Volvo XC60, 4 392 (3 357), +30,83 % 7. Kia Cee'd, 3 575 (3 841), -6,92 % 8. BMW 3-Serie, 3 415 (3 105), +9,98 % 9. Audi A4, 2 607 (2 563), +1,71 % 10. Ford Focus, 2 524 (2 987), -15,50 % Zrodlo: "Bil Sweden" Link Zgłoś
nazimno ...biedota kupuje ...takie pojazdy... 15.10.13, 13:14 W dodatku patriotyczna biedota (Volvo). A majac tyle patriotycznej biedoty, bogatych napadaja w bialy dzien, wymierzajac wysoki mandat. Tak konczy sie ten dziwny ustroj. Link Zgłoś
galtomone A co ma Szwecja do Finlandii? 16.10.13, 07:00 Pokazujesz statystki sprzedazy aut ze Szwcji a mandate nalozono na kierowce w Finlandii... W Szwecji (jak wynika z art) zaplacilby za to samo "jedynie" 3200 koron, czyli +/- 1500 zł. To jaki zwiazek maja statystyki z mandatem? Link Zgłoś
galtomone Re: Nie znam szwedzkiego 16.10.13, 09:11 Ja tez nie ;-) Google Translate ;-) Warto wiedziec co sie komentuje ;-) Link Zgłoś
galtomone Re: Czesto jestem tu z doskoku, malo czasu. 16.10.13, 09:48 Dobra, dobra ;-) Juz sie nie tlumacz ;-) Szwecja Finlandia, Norwegia... - jak Azjaci - wszyscy tacy sami ;-) Link Zgłoś
nazimno Pewno, ze tak, "zimny wychow". 16.10.13, 09:58 PS Ale za to wszyscy maja problem z chlaniem po cichu w domu. Link Zgłoś
galtomone Re: Pewno, ze tak, "zimny wychow". 16.10.13, 13:17 Za to my z tym problemu nie mamy :-) Link Zgłoś
nazimno Bo my chlejemy jawnie. 16.10.13, 13:40 Niech wiedza, ze ma sie za co chlac. (u nas nawet buty ... pija) Link Zgłoś
swan_ganz Re: Przekroczenie predkosci o 27km/k kosztowalo.. 15.10.13, 13:36 w tym przypadku wysokość mandatu została wygenerowana procentowym przekroczeniem limitu a nie kilometrami.. Chodzi o to, ze przekroczył dozwoloną szybkość o ponad 50%.. Gdyby jechał te dwa kilometry na godzinę wolniej to zapłaciłby niecałe 500€ bo byłaby wtedy inna kwalifikacja jego czynu.. Ten kierowca popełnił "zbrodnię" drogową bo to chyba tak prawo w Szwecji określa przekroczenie szybkości o 50%.. W Szwajcarii kosztuje to 35% rocznego dochodu oraz 10 dni więzienia ale tylko dla swojaków bo obcokrajowców zwalniają z tego obowiązku.. Zresztą; sędziowie szwajcarscy są dość elastyczni w podejmowaniu decyzji dot. wyroku bo potrafią zrozumieć ludzką naturę ulegającą stresom... To nie to co te polskie pajace w togach mające w doopie cały świat.. Link Zgłoś
galtomone Ech... :-) 16.10.13, 07:05 "Fachowcy" - potem pojdziecie w swiat I bedziecie opowiadac bzdury przkonani o wlasnej nieomylnosci I racji. Ciekawe Swan ile innych tematow, na ktorych sie znasz jest wlasnie tak potraktowanych... Dla Twojej wiadomosci - opisana syt. wydarzyla sie w Finlandii ;-) Link Zgłoś
swan_ganz Re: Ech... :-) 16.10.13, 10:46 a co to za różnica? W całej Skandynawii mają przecież identyczne przepisy.. A co do tematu to trochę się znam i sporo mnie ta nauka kosztowała... W Szwajcarii się nauczyłem za 16k CHF jak to u nich działa a działa podobnie jak w Skandynawii.. :-) Link Zgłoś
galtomone Re: Ech... :-) 16.10.13, 12:25 swan_ganz napisał: > > a co to za różnica? W całej Skandynawii mają przecież identyczne przepisy.. Znaczy przepisy tez kiepsko znasz.... w Szewcji to samo wykroczenie +/- 1500 zł (forum.gazeta.pl/forum/w,20,147433143,147460189,A_co_ma_Szwecja_do_Finlandii_.html) - co zreszta napisane jest w artykule ;-) Link Zgłoś
swan_ganz Re: Ech... :-) 16.10.13, 13:50 no i czego się czepiasz? Nie znam ani szwedzkiego ani fińskiego więc jak miałem ten artykuł przeczytać? Równie dobrze możesz linkować stronki z chińskim szyfrem bo tyle samo z nich zrozumiem.. Link Zgłoś
galtomone Re: Ech... :-) 16.10.13, 14:33 I will not ask stuipd questions - I'll google. BTW: plecam zaczyac korzystac z Chrome - wtedy takie trudne teksty same sie przetlymacza. Jak rozumiem, jestes z pokolenia, ktore pierwszy komuter ogladalo w wieku ponad 30 lat... - trza bylo tak od razu , ze ty stary jestes i nie nadazasz :-) Ja tez potrafie byc uszczypliwy - tyle, ze nie musze do tego obrazac innych ludzi (vide Grodzka). Link Zgłoś
jureek Re: OT - o automatycznych tłumaczach 16.10.13, 17:19 galtomone napisał: > I will not ask stuipd questions - I'll google. BTW: plecam zaczyac korzystac z > Chrome - wtedy takie trudne teksty same sie przetlymacza. > Jak rozumiem, jestes z pokolenia, ktore pierwszy komuter ogladalo w wieku ponad > 30 lat... - trza bylo tak od razu , ze ty stary jestes i nie nadazasz :-) Zdaje się, że to raczej Ty za bardzo ufam tym wszystkim internetowym tłumaczom, które są jeszcze bardzo niedojrzałe, nie nazwałbym ich nawet wersją beta. Z racji tego, że czasem robię jakieś tłumaczenia z niemieckiego na polski, korzystam z narzędzia do tworzenia własnej bazy przetłuczonych zdań. Tool ten korzysta też z kilku automatycznych baz tłumaczeniowych, które podpowiadają, jak może wyglądać przetłumaczone zdanie. Bardzo rzadko zdarza się, żebym mógł któreś z podpowiedzianych zdań bez żadnych przeróbek zaakceptować, czasem produkuje ten automat wręcz humorystyczne tłumaczenia. Dużą słabością polecanego przez Ciebie tłumacza googla jest to, że nie tłumaczy on bezpośrednio z języka obcego na polski, lecz najpierw tłumaczy z obcego na angielski, a potem z angielskiego na polski. Działa to tak, jak zabawa w głuchy telefon. Żeby nie być gołosłownym, polecam mały przykład. Wejdź na stronę translate.google.pl/ i wpisz do przetłumaczenia z polskiego na niemiecki następujące proste zdanie "mój kolega jest wesoły" i napisz nam potem na forum, jaki jest wynik tłumaczenia google tego zdania na niemiecki. Jura Link Zgłoś
nazimno Jureek nie podpuszczaj niewinnych ludzi. 16.10.13, 17:31 Po co maja sie stac ofiarami tych ......... Link Zgłoś
carnivore69 Re: OT - o automatycznych tłumaczach 16.10.13, 18:07 No, ale fakt, ze rzecz sie dziala na Wyspach Alandzkich chyba nawet z google-translatora mozna wywnioskowac... Fakt, ze trzeba by jeszcze zajrzec do wikipedii (tez nie zawsze do konca wiarygodnej), zeby dowiedziec sie do jakiego kraju naleza (choc odniesienie do Finlandii w artykule moze byc pewna wskazowka). Pzdr. Link Zgłoś
galtomone Re: OT - o automatycznych tłumaczach 17.10.13, 09:17 A czy ja gdzies napisalem, ze to jedyny i najlepszy tlumacz pod sloncem??? Zgadzam sie ze wszystkimi Twoimi slowami, niemniej jednak do tak podstawowej sprawy jak tlumaczenie prostego atrykulu, zeby sie z grubsza zotientowac co/gidz/jak w zupelnosci wystarczy. Link Zgłoś
aka10 Re: OT - o automatycznych tłumaczach 17.10.13, 15:41 galtomone napisał: > A czy ja gdzies napisalem, ze to jedyny i najlepszy tlumacz pod sloncem??? > Zgadzam sie ze wszystkimi Twoimi slowami, niemniej jednak do tak podstawowej sp > rawy jak tlumaczenie prostego atrykulu, zeby sie z grubsza zotientowac co/gidz/ > jak w zupelnosci wystarczy. Wrzucilam w google translate, zeby sie przekonac, na ile beznadziejne jest tlumaczenie. Nie pojmuje, dlaczego zamiast koron w tlumaczeniu jest: "dolary". Drugi kawalek tekstu po polsku ma zupelnie inne znaczenie niz w oryginale. Oczywiscie facet dostal mandat po tym, jak jechal (albo z powodu tego, ze jechal) 77 km na godzine. Sadze jednak, ze mozna sie samemu zorientowac, o co chodzi, nawet przy tych bledach. Ps. Åland lezy blizej Szwecji niz Finlandii i 90% ludnosci mowi tam po szwedzku. Link Zgłoś
carnivore69 Re: OT - o automatycznych tłumaczach 17.10.13, 15:54 > Ps. Åland lezy blizej Szwecji niz Finlandii i 90% ludnosci mowi tam po szwedzku. No i? Pzdr. Link Zgłoś
aka10 Re: OT - o automatycznych tłumaczach 17.10.13, 16:27 carnivore69 napisał: > > No i? > > Pzdr. Stad wlasnie jak sie tam cos dzieje, to media szwedzkie chetnie o tym pisza. Ot, co. Link Zgłoś
aka10 Re: Ech... :-) 16.10.13, 19:21 galtomone napisał: > I will not ask stuipd questions - I'll google. BTW: plecam zaczyac korzystac z > Chrome - wtedy takie trudne teksty same sie przetlymacza. A link do tego tekstu skąd miałeś? Link Zgłoś
aka10 Re: Ech... :-) 16.10.13, 21:37 galtomone napisał: > Z FB od kolezanki w Szwecji... why? Nic, tak tylko pytam. Link Zgłoś
swan_ganz gugle translejter, mówisz.... 16.10.13, 19:30 to masz tu linka i sobie przetłumacz... zhidao.baidu.com/question/526298301.html ten to dopiero posuwał, co? :-) tyle, ze nie musze do tego obrazac innych ludzi (vide Grodzka). a w którym miejscu obraziłem Anię Grodzką? Pisząc o operze jaką o niej warszawska operetka wystawi? Pewnie nie uwierzysz (bo ja też nie mogłem..) ale naprawdę jako podatnicy operę na jej temat finansujemy.. Pisze ją Pacewicz a grać ją będą w Warszawie.. :-) Link Zgłoś
galtomone Re: gugle translejter, mówisz.... 17.10.13, 09:20 Dobra... nie wazne. Temat Pani Grodzkie jest w zasadzie mnnie nie interesujacy... Znamienne jest tylko dla mnie fakt, ze z jakiegos powodu ja przywowales. A ze bylo to w kontekscie "seksualnym" to jedynym powodem tego moglby fakt jej zmiany plci, ktory mnie akurat kompletnie nie interesuje. Podobnie jak fakt, hajiej szczoteczki do zebow uzywa, czy jakie majtki zaklada c- bo co to ma za znaczenie? Wazne co i jak robi.... a tu z tego co czytalem w prasie nie jest najgorzej... Link Zgłoś
edekmacedonski Re: Przekroczenie predkosci o 27km/k kosztowalo.. 15.10.13, 21:34 U nas takie przepisy by nie przeszły. Wielu bogatych lubi sobie przycisnąć... Link Zgłoś
czyli.kon.karne Re: Przekroczenie predkosci o 27km/k kosztowalo.. 16.10.13, 08:38 w arcie piszo, że 95 000 eur Link Zgłoś
kamikazej Re: Przekroczenie predkosci o 27km/k kosztowalo.. 17.10.13, 16:09 No to chyba jakiś ponury żart? :O Link Zgłoś