Dodaj do ulubionych

adieu, Renault !

21.11.13, 23:30
Pragnę podzielić się z forumowiczami zdziwieniem, jakie było moim udziałem salonie marki Renault. Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu małego samochodu. Moje wymagania – jak mi się wydawało – nie są wygórowane: ESP, czujnik ciśnienia w oponach, automatyczna skrzynia biegów, automatyczna klimatyzacja, ogrzewane fotele, airbagi, biksenony, benzyniak. Moje poszukiwania zacząłem od salonu Renault – gdyż autami tej marki jeżdżę już ponad 10 lat.
Renault Clio:
- nie ma wersji 3-drzwiowej
- skrzynia automatyczna nie jest dostępna z automatyczną klimatyzacją (coś musi być w manualu: albo klima, albo skrzynia) (to niemal jak w tym starym skeczu: każdy to by tak chciał – się kompać i cukierki ciomkać!)
- w Clio NIE SĄ montowane poduszki kurtynowe (na moje pytanie, jak zatem jest chroniona głowa pasażera siedzącego z tyłu przy uderzeniu w bok samochodu uzyskałem odpowiedź, iż to BARDZO BEZPIECZNY samochód i kurtyny nie są w nim potrzebne !!)
- czujniki ciśnienia w oponach są nieosiągalne
Mogę kupić tak wyposażone megane – ale w dieslu.
Cóż, nie pozostaje mi nic innego jak pożegnać się z Renault. To, co dotychczas uważałem za niezwykły atut tej firmy (tj możliwość niemal dowolnego skomponowania samochodu wg swoich potrzeb i widzimisię) zostało zastąpione przez japońskie - „wiemy lepiej czego ci potrzeba”. Może i wiece, ale ja mówię wam – adieu !
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 00:08
      taaaaaaaa.... małe auto typu clio i koniecznie musi mieć xenony...

czuję, że wiadomość jest pisana pod czyjeś zlecenie (konkurencji?)
      ale, ponieważ łatwo mnie poszczuć, napiszę:
      - jest końcówka roku i albo sobie zamówisz samochód do produkcji i zapłacisz za rocznik 2014 i będziesz miała auto takie jakie chcesz, albo wypchaj się sianem (choć pewnie w głowie masz go mnóstwo - przejrzałem twoja radosną bytność na forach gazety.pl i piszę to z całkowitym przekonaniem) i bierz to co jest....
    • gabaryt Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 08:24
      Wszedłem na renault.pl, poklikałem sobie w konfiguratorze i wyszło mi Clio GT 120 TCE ze skrzynią dwusprzęgłową i automatyczną klimatyzacją za jedyne 67000.00 zł. Prawie za darmo, ja bym brał.
      • nazimno gabaryt - bierz! 22.11.13, 08:32
        Polkniesz swoj wlasny spam.
        • zwykly_kierowca Re: gabaryt - bierz! 22.11.13, 08:54
          Dlaczego zaraz spam, też wszedłem na stronę renault i uważam, że pan doktor barabara powinien sobie wybrać wersję rs - 84 tysiaki, a co, darmocha!
        • gabaryt Re: gabaryt - bierz! 22.11.13, 10:06
          Mowa była o Clio, to wszedłem na renault.pl. Wszystkie kryteria autorki chyba tylko Mini spełni, ale poniżej 100k to raczej nie da rady.
    • wujaszek_joe Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 09:21
      no to faktycznie dramat.
    • jeepwdyzlu każde małe auto tak ma 22.11.13, 09:37
      niezależnie od marki
      czaujnik ciśnienia?
      albo BIksenony?
      a po h u j?
      albo podgrzewane fotele?

w miejskim aucie?
      wymagania masz z kosmosu
      idź do audi tylko nie rycz potem, że kupiłeś przefarbowane polo za 120 tys....

ciao
      j.
      • to.niemozliwe Re: każde małe auto tak ma 22.11.13, 15:36
        Podgrzewane fotele to dobra sprawa, szczególnie jeśli auto parkuje pod chmurką.
        • qqbek Re: każde małe auto tak ma 22.11.13, 16:39
          to.niemozliwe napisał:

> Podgrzewane fotele to dobra sprawa, szczególnie jeśli auto parkuje pod chmurką.

Wtedy to chyba ogrzewanie postojowe lepiej się sprawdza.
    • zwykly_kierowca Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 09:53
      A tak w ogóle to urzekła mnie twoja historia.
    • bimota Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 10:41
      JUZ MYSLALEM, ZE BEDA SLUSZNE NARZEKANIA NA ICH OBSLUGE SERWISOWA, A TU JAKIES BZDETY...
    • jeepwdyzlu małe clio fajne 22.11.13, 11:01
      tylko drzwi wyglądają jakby były walnięte :-)
      i tak skomplikowany efekt mający powalić na kolana klientów i budzić zazdrość konkurencji - idzie się jebać
      j.
    • buraque Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 12:20
      barabara6 napisał:

> Moje wymagania – jak mi się wydawało – nie są wygórowane: ESP, czu
      > jnik ciśnienia w oponach, automatyczna skrzynia biegów, automatyczna klimatyzac
      > ja, ogrzewane fotele, airbagi, biksenony, benzyniak.

poszedłeś do salonu marki popularnej a wymagania masz jak klient premium, zabawne
    • jamesonwhiskey Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 13:03
      nowa A clasa byc moze spelni twoje nie wygorowane oczekiwania
      • frequentflyer Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 13:29
        zresztą niektóre silniki w A są z Clio - ale chyba tylko słabsze ropniaki
    • szczurek3 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 14:03
      co za kosmos, jaki będzie ciąg dalszy tej historii ?
    • darmowy1 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 15:43
      Podgrzewane fotele? Zamiast tego wolałbym podgrzewaną przednią szybę i lusterka boczne.
      • misiaczek1281 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 16:00
        To po coś poszedł do salonu? Na rynku aut używanych możesz za mniejsze pieniądze kupić Audi albo Passata z Niemiec ze wszystkimi bajerami których szukasz....Niemcy kupowali bogate wersje: skrzynia automat, klima automat,podgrzewane fotele,cukierki i inne....i 20 tys.zł taniej niż w salonie:-)
        • klemens1 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 16:06
          > To po coś poszedł do salonu? Na rynku aut używanych możesz za mniejsze pieni
          > ądze kupić Audi albo Passata z Niemiec ze wszystkimi bajerami których szukasz..
          > ..Niemcy kupowali bogate wersje: skrzynia automat, klima automat,podgrzewane fo
          > tele,cukierki i inne....i 20 tys.zł taniej niż w salonie

Ale to dla pojazdów o wartości salonowej w granicach 100 tys.
          Dla 50 tys. różnica wyniesie tylko 10 tys.
          To nie tak dużo, zważywszy, że 90% używek (albo i więcej) wymaga kilkutysięcznego albo większego wkładu, żeby doprowadzić je do stanu używalności. O ile w ogóle jest to w ich przypadku możliwe.
          • barabara6 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 18:08
            łał, ludzie, ale czad !!
            Spodziewałem się jednego, góra 2 kometarzy - a tu jaka zażarta dyskusja !

Moje "siano w głowie" mi podpowiada, że skoro kupuję samochód - to ma on być:
            - co najmniej tak wypasiony jak ten, którym poruszam się obecnie (a powinien byc bardziej!)
            - ma być jak najbardziej bezpieczny (a opowieści pana z salonu o superbezpiecznych drzwiach w Clio mnie nie przekonały)
            - ponieważ w mojej rodzinie samochody zwykle użytkowane sa ok 10 lat ("dziedziczą" je kolejni członkowie rodziny) każdy kolejny powinien być jak najbardziej nowoczesny, aby za 10 lat był całkiem przyzwoity. Przykładem jest ESP - gdy kupowałem megankę to ESP było na specjalne zamówienie (pamiętam zdziwienie pana z salonu który nie mógł zrozumieć, że mam w d.u.p.i.e lakier metalik i wolę zapłacić extra za ESP i czekać na samochód 4 miesiące, zamiast brać śliczny egzemplarz stojący przede mną). A dziś? Nikt nawet o to nie pyta, bo to oczywistość w nowym samochodzie (tzn ESP a nie metalik :)
            - kto choć raz pojeździł automatem w mieście (i nie tylko) ten wie o czym pisałem, reszta niech sie nie wymądrza
            - mało używane samochody od niemieckich emerytów jakoś mnie nie kręcą, zresztą - w Niemczech chyba nikt poza emerytami nie kupuje samochodów - bo głównie takie są w ogłoszeniach
            - jesli automatyczna klima, czujniki cisnienia i biksenony to dla was luksus to zapraszam na stronę www.kross.pl - w tych pojazdach takich bajerów nie uświadczysz
            - nawet dla mnie 120 tys za tak wyposażone audi to przesada
            - niepotrzebny mi diesel, skoro mam do pracy 5 km i poruszam się głównie po mieście
            - z tego samego powodu niepotrzebna mi sportowa wersja Clio
            - ani czteronapędowy Suzuki S-Cross czy inne Volvo XC90
            - z mojego pobieżnego rozpoznania wynika, że podgrzewana przednia szyba jest dostępna tylko w fordzie (a szkoda!) (i chyba - w Volvo?)

• misiaczek1281 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 18:56
              barabara6 napisał:

> Moje "siano w głowie" mi podpowiada, że skoro kupuję samochód - to ma on być:
              > - co najmniej tak wypasiony jak ten, którym poruszam się obecnie (a powinien by
              > c bardziej!)
              > - ma być jak najbardziej bezpieczny (a opowieści pana z salonu o superbezpieczn
              > ych drzwiach w Clio mnie nie przekonały)

Jeśli chcesz wypasione auto to kup sobie np.używane Audi A6 albo Passata lub RAV4 z kurtynami z Niemiec...to nic że cię niemieckie auta cie nie kręcą...ważne że są wypasione i bezpieczniejsze bo większe niż jakieś małe Clio bez poduszek bocznych...lakier metalik w salonie też cię nie kręcił a ESP tak;)
              No chyba że musi być nowe i bezpieczne to se kup coś za 120 000 zł jeśli cię stać;)

• nazimno Co do ogrzewanej przedniej szyby. 22.11.13, 19:02
              Rozwiazanie to jest opatentowane:

Patent FORDa:

www.google.com/patents/EP0741502A2?cl=de
              Inne patenty pokrewne:

www.google.com/patents/DE10003590A1?cl=de

PATENT CITATIONS
              Cited Patent Filing date Publication date Applicant Title

DE2902748A1 * Jan 25, 1979 Sep 4, 1980 Ver Glaswerke Gmbh Windschutzscheibe fuer kraftfahrzeuge und verfahren zu ihrer herstellung

EP0741502A2 * May 1, 1996 Nov 6, 1996 Ford Motor Company Limited

Heizeinrichtung für Kraftfahrzeugscheibe
              EP0849977A2 * Dec 18, 1997 Jun 24, 1998 Ppg Industries, Inc. Heizvorrichtung für die Wischerauflagefläche einer Fahrzeugswindscheibe

EP0876083A2 * Apr 22, 1998 Nov 4, 1998 Triplex Safety Glass Limited Elektrisch beheizbare Scheibe

US4378484 * Sep 12, 1980 Mar 29, 1983 Vereinigte Glaswerke Gmbh Automotive windshield

US5386098 * Dec 22, 1993 Jan 31, 1995 Chrysler Corporation Arrangement for electrically heating parking areas for windshield wipers

* Cited by examiner
              REFERENCED BY
              Citing Patent Filing date Publication date Applicant Title

DE10321177A1 * May 12, 2003 Dec 2, 2004 Volkswagen Ag Vorrichtung und Verfahren zur elektronischen Steuerung eines Scheibenwischermotors

DE102006029406A1 * Jun 27, 2006 Jan 3, 2008 Behr-Hella Thermocontrol Gmbh Verfahren zur Verhinderung einer Vereisung und/oder zur Enteisung mindestens eines Teilbereichs einer Scheibe, insbesondere Frontscheibe eines abgestellten Fahrzeuges

DE102010033589A1 Aug 6, 2010 Apr 7, 2011 Daimler Ag Scheibenheizung für einen Kraftwagen und Verfahren zum Beheizen einer Scheibe

DE102011121921A1 Dec 22, 2011 Jun 27, 2013 Volkswagen Aktiengesellschaft Anordnung zum Beheizen einer Scheibe eines Fahrzeugs sowie Fahrzeug mit einer solchen Anordnung

PS
              Z tego zasadniczego powodu szyby takie sa drogie i nie kazdy producent decyduje sie
              na takie rozwiazanie.

Jesli pechowiec zostanie poszkodowany (kamyczki "lubia" trafiac w szybe), to i wymiana jest DROGA. Ludzie wiedzac o tym nie decyduja sie na taka opcje.
              Male zapotrzebowanie to w konsekwencji wysokie ceny.

• barabara6 Re: Co do ogrzewanej przedniej szyby. 23.11.13, 10:33
                Dzieki
                Miło jest przeczytać jakąs konkretną wypowiedź, a nie tylko opinie, jaki to za mnie głupek
                • mariusz-ef Re: Co do ogrzewanej przedniej szyby. 23.11.13, 19:39
                  Pewnie sam to sobie napisałeś z innego konta...
            • grzek Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 21:18
              barabara6 napisał:

> - niepotrzebny mi diesel, skoro mam do pracy 5 km i poruszam się głównie po mie
              > ście
              Jeszcze mogę zrozumieć potrzebę automatycznej klimy, czy skrzyni biegów ale ksenony albo czujniki ciśnienia, przy takich przebiegach, to już ekstrawagancja . Kiedy chcesz te ksenony włączyć w mieście?
              • misiaczek1281 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 21:26
                grzek napisał:

> barabara6 napisał:
                >
                >
                > > - niepotrzebny mi diesel, skoro mam do pracy 5 km i poruszam się głównie
                > po mie
                > > ście
                > Jeszcze mogę zrozumieć potrzebę automatycznej klimy, czy skrzyni biegów ale kse
                > nony albo czujniki ciśnienia, przy takich przebiegach, to już ekstrawagancja .
                > Kiedy chcesz te ksenony włączyć w mieście?

Co się czepiasz?ksenony w Clio są spoko;-)
              • barabara6 Re: adieu, Renault ! 23.11.13, 10:30
                to tak trochę - na wszelki wypadek, jesli się zdarzy nocy wyjazd za miasto
                • klemens1 Re: adieu, Renault ! 24.11.13, 18:48
                  > to tak trochę - na wszelki wypadek, jesli się zdarzy nocy wyjazd za miasto

Jest lepiej, ale rewelacji nie ma. Przydatność - w moim przypadku - w 1% przebiegu może.
            • do.ki Re: adieu, Renault ! 23.11.13, 19:39
              Człowieku, ale dlaczego Clio, czyli mała popierdulka? Jak juz uparłeś sie na Renaulta (niszowe cz ciebie), to chyba bardziej pasuje co najmniej Laguna?
              Bedzie "bardziej bezpieczna" itd. I kto próbuje używać Renaulta przez 10 lat albo dłużej?

A jeżeli masz do pracy 5 km, to zajrzyj na wzmiankowaną przez ciebie stronę www.kross.pl , bo tam znajdziesz pojazdy lepiej nadające sie do pokonywania pieciokilometrowych dystansow niż najbardziej nawet wypasionej clio.

Podsumowując, czepiasz sie bez sensu.
              • piotr33k2 Re: adieu, Renault ! 24.11.13, 14:50
                do.ki napisał:

> I kto próbuje używać Renaulta przez 10 lat al
                > bo dłużej?
                >
                no własnie ,po tylu latach jezeli bedzie jeżdził bedą musiał w nim juz być niemal wszystkie mechanizmy wymienione a spora czesć kilkakrotnie ,jednym słowem nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ,po co ci to g..... nie samochód , he he.
          • misiaczek1281 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 18:49
            klemens1 napisał:

> > To po coś poszedł do salonu? Na rynku aut używanych możesz za mniejsze pi
            > eni
            > > ądze kupić Audi albo Passata z Niemiec ze wszystkimi bajerami których szu
            > kasz..
            > > ..Niemcy kupowali bogate wersje: skrzynia automat, klima automat,podgrzew
            > ane fo
            > > tele,cukierki i inne....i 20 tys.zł taniej niż w salonie
            >
            > Ale to dla pojazdów o wartości salonowej w granicach 100 tys.
            > Dla 50 tys. różnica wyniesie tylko 10 tys.
            > To nie tak dużo, zważywszy, że 90% używek (albo i więcej) wymaga kilkutysięczne
            > go albo większego wkładu, żeby doprowadzić je do stanu używalności. O ile w ogó
            > le jest to w ich przypadku możliwe.
            >
            Zapomniałeś dodać że w salonie jest o 200% taniej niż w komisie:) żarcik;)
            10 tys.? Różnica między zadbaną 6-7 letnią używką z automatyczną klimą i automatem skrzynią a nówką jest większa niż 10 tys.zł...jakieś 20-25 tys.zł...naprawa skrzyni w używce to góra 3 tys.zł więc zostaje 17-23 tys.zł....poza tym na rynku używek jest ogromny wybór ...
            • klemens1 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 20:17
              > 10 tys.? Różnica między zadbaną 6-7 letnią używką z automatyczną klimą
              > i automatem skrzynią a nówką jest większa niż 10 tys.zł

Porównuję utratę wartości po 8 latach z zakupem 4-letniego używanego. I to tylko pod warunkiem, że używka jest w stanie idealnym.

> poza tym na rynku używek jest ogromny wybór

Weźmy max. 9 letni, do 10 tys., małolitrażowa benzyna z klimatyzacją, przebieg do 125 tys., bezwypadkowy, I właściciel, garażowany.
              17 wyników, z czego pewnie większość to i tak ulepy:

tiny.pl/q7bgb
              • misiaczek1281 Re: adieu, Renault ! 22.11.13, 20:31
                klemens1 napisał:

> > 10 tys.? Różnica między zadbaną 6-7 letnią używką z automatyczną klimą
                > > i automatem skrzynią a nówką jest większa niż 10 tys.zł
                >
                > Porównuję utratę wartości po 8 latach z zakupem 4-letniego używanego. I to tylk
                > o pod warunkiem, że używka jest w stanie idealnym.
                Już kiedyś ustaliliśmy że ta różnica wynosi średnio około 20 tys.zł a nie 10 tys.zł.
                Oczywiście wszystko zależy od stanu, marki,modelu...jedne tracą szybciej inne wolniej...

>
                > > poza tym na rynku używek jest ogromny wybór
                >
                > Weźmy max. 9 letni, do 10 tys., małolitrażowa benzyna z klimatyzacją, przebieg
                > do 125 tys., bezwypadkowy, I właściciel, garażowany.
                > 17 wyników, z czego pewnie większość to i tak ulepy:
                >
                > tiny.pl/q7bgb

Zaznaczyłeś 10 opcji wyszukiwania więc nic dziwnego że znalazłeś tylko 17 ofert.
                Poza tym dlaczego to musi być pojemność silnika do 1100cm3? W ten sposób wykluczasz benzynowe silniki 1200,1300, 1400, 1600 które pasują do aut pokroju Clio...i dlaczego ma być garażowany i pierwszy właściciel? Autor wątku o tym nie pisał...
                Zweryfikuj opcje wyszukiwania a zobaczysz tysiące ofert ;)

• klemens1 Re: adieu, Renault ! 24.11.13, 18:46
                  > Już kiedyś ustaliliśmy że ta różnica wynosi średnio około 20 tys.zł a nie 10 tys.zł.

Średnio 20%. Czyli 10 tys. przy nówce za 50 tys.

> Zaznaczyłeś 10 opcji wyszukiwania więc nic dziwnego że znalazłeś tylko 17 of
                  > ert.

Ale nie były to jakieś kosmiczne opcje.

> Poza tym dlaczego to musi być pojemność silnika do 1100cm3? W ten sposób wykluc
                  > zasz benzynowe silniki 1200,1300, 1400, 1600 które pasują do aut pokroju Clio..

Bo przypadkowo sam się nad takim zastanawiałem jako drugim pojazdem pełniące rolę małego i ekonomicznego wozidła po mieście.

> Zweryfikuj opcje wyszukiwania a zobaczysz tysiące ofert

Odznaczyłem historię za wyjątkiem bezwypadkowości i uszkodzeń, pojemność dałem <= 1200 (silnik wciąż ekonomiczny). I jest 89 ofert. Do "tysięcy" trochę daleko.

> .i dlaczego ma być garażowany i pierwszy właściciel?

Pierwszy właściciel - żeby w przypadku ulepa można było pociągnąć go do odpowiedzialności. Nie może się tłumaczyć, że "nie wiedział".

A dlaczego garażowany ... to ci pozostawię jako zadanie domowe. Odpowiedź jest prostsza niż w przypadku "pierwszego właściciela".
    • 1realista Przecież możesz kupić megankę w wersji bose 23.11.13, 15:11
      można ją doposażyc do tego czego wymagasz. Przynajmniej na konfiguratorze z renault de ;-). Przyjąłęś luksusowe wyposażenie nieposiagalne w małym modelu poniżej 150 tys. lub musisz z czegoś zrezygnować. Prawde powiedziawszy jestem zdziwiony ale obecne clio nie ma ksenonów - nie mogłem ich znaleźć w konfiguracji - czyli mają świetne światła tradycyjne. Twingo też odpada. Zostaje jedynie meganka albo chyba laguna coupe. Tyle że z automatem i tym wyposażeniem zdaje sie są silniki benzynowe o pojemności 2 l. Jak coś kupisz pochwal się co kupiłeś, z czego musiałeś lub nie zrezygnować i w jakiej cenie. Wtedy powybrzydzamy hihihi
      • barabara6 Re: Przecież możesz kupić megankę w wersji bose 25.11.13, 12:07
        Taka sugesta w salonie też padła - kupno samochodu w vaterlandzie i sprowadzenie go tutaj. Niewykluczone, że podejme ten wysiłek lingwistyczno-intelektualny. Ale to smute - że nasze euro jest jakby gorsze niz ichniejsze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka