Dodaj do ulubionych

Motorgate - renault

17.07.24, 12:11
Dobry kumpel jest pechowym posiadaczem captura (a właściwie zona) w pechowej wersji 1.2 TCE
Ma go od nowości, 6 lat chyba
70 tys km
Silnik od 2 lat zużywa sporo oleju ale to sporo cały czas mieściło się w 1 l na 1000. Teraz już się nie mieści. Czyli prawie litr dolewki na tankowanie (500-600)
W serwisie mówią oficjalnie że już po gwarancji a nieoficjalnie że póki we Francji coś się nie wydarzy to renault ma to w dupie mimo że afera już idzie w setki tysięcy
Kolega mowi ze ma w dupie. Pojeździ jeszcze 2 lata i sprzeda. A na razie będzie lal olej. Z rury cieknie tłusto ale gosc ma ekologiczny nowoczesny pojazd :)
A ja się chciałem zapytać czy są jakieś rady na polepszenie? Motodoktora nie polece bo to goowno jest ale może coś zmniejsza to zużycie oleju?
Obserwuj wątek
    • only_the_godfather Re: Motorgate - renault 17.07.24, 12:33
      Błąd kolegi, że odrazu jak zaczął się pobór oleju nie zgłosił się do ASO, miałby szanse, na to, żeby silnik naprawić lub wymienić na nowy. Prawdopodobnie to on ma już też wyciągnięty łańcuch rozrządu i ten silnik nie przejeździ mu dwóch lat. Poboru raczej nie zmniejszy, może być tylko gorzej. Jeżeli kolega jest z Wrocławia, to macie tam niezależny serwis Renault do którego ludzie potrafią jeździć z połowy Polski, mocno polecany na grupach Renault. Jak coś mogę podać namiar.
      • trypel Re: Motorgate - renault 17.07.24, 12:49
        Podaj proszę. Kolega się nie zgłosił bo on jeśli chodzi o mechanikę to noga jest. W serwisie powiedzieli że silnik ma prawo do 1 l na 1000 więc się tego trzymał
        • only_the_godfather Re: Motorgate - renault 17.07.24, 12:55
          Franceexpert Wrocław Ołtaszyńska 98A
          Czyli ASO standardowo zbyło klienta, żeby tylko do gwarancji dojeździł.
          • trypel Re: Motorgate - renault 17.07.24, 13:08
            Dzięki wielkie. Przekaze. Ale kolega już raczej od renault będzie się trzymał z dala
            • only_the_godfather Re: Motorgate - renault 17.07.24, 13:21
              Właśnie z powodu silników zdecydowałem się na Fiata, bo nie uśmiechało mi się kupować Megane IV z silnikiem TCe.
              • vogon.jeltz Re: Motorgate - renault 17.07.24, 15:53
                > Właśnie z powodu silników zdecydowałem się na Fiata, bo nie uśmiechało mi się kupować
                > Megane IV z silnikiem TCe.

Francuzi (nie tylko Renault) to są jednak miszczami nawet nie w strzelaniu sobie w stopę, tylko w upierdalaniu sobie nóg przy samej szyi. Nie tak dawno mieli silniki, które cieszyły się opinią niezajebywalnych. Brali je od nich wszyscy: Ford, Volvo, Suzuki, BMW (Mini). Teraz mają TCe, PureZdechł i popłuczyny po HDi z rozciągającym się łańcuchem spinającym wałki rozrządu.
                • only_the_godfather Re: Motorgate - renault 17.07.24, 16:53
                  W przypadku Renault to te jebiace się silniki powstawały przy współpracy z Nissanem. Ale fakt mieli zajebiste silniki zamiast je rozwijać to wybrali inaczej.
                  • dodekanezowiec Re: Motorgate - renault 17.07.24, 17:57
                    A ten 1.3 tce co un nawet w mercedesach tero jest, to chyba lepsiejszy ?
                    • nousecomplaining Re: Motorgate - renault 17.07.24, 18:05
                      > to chyba lepsiejszy ?
                      Użytkowuję od 5 lat i nie ma problema. W zaprzyjaźnionym ASO mówio że dobry motor. O tym 1.2 mówio że do dupy.
                      • tbernard Re: Motorgate - renault 18.07.24, 12:15
                        nousecomplaining napisał(a):

> Użytkowuję od 5 lat i nie ma problema. W zaprzyjaźnionym ASO mówio że dobry mot
                        > or. O tym 1.2 mówio że do dupy.

To nie można go jakoś przetuningować z 1.2 na 1.3?
                        • trypel Re: Motorgate - renault 18.07.24, 12:35
                          Można pewnie metoda SWAPOwą
                    • only_the_godfather Re: Motorgate - renault 17.07.24, 19:28
                      Niby ma dobre opinie i jest polecany.
        • agios_pneumatos Re: Motorgate - renault 17.07.24, 20:43
          trypel napisał:

> Podaj proszę. Kolega się nie zgłosił bo on jeśli chodzi o mechanikę to noga jes
          > t. W serwisie powiedzieli że silnik ma prawo do 1 l na 1000 więc się tego trzym
          > ał
          >

Serwis to wyrocznia. Alfa i beta. Nie piję do kolegi. Lecz serwisu.

Przy wymianie oleju nie wymieniają standardowo filtra powietrza. Kto zgadnie dlaczego? O olejach long life krążą już legendy. Ostatnio uslyszalem hit na moje pytanie po jakim przebiegu wymienić olej w skrzyni: 'Oleju w skrzyni nie wymienia się'.

Marki nie mają znaczenia. Wszedzie to samo. Aczkolwiek slyszalem, że 'woldzwagenakcjongezelszaft' i tak przebija wszystko. Ale to z opowieści. Bo to szajse dla mnie nie istnieje.

Zna ktoś lepsze hity od tego oleju w skrzyni?
          • trypel Re: Motorgate - renault 17.07.24, 20:51
            Przeciez nawet tutaj był taki jeden co pisał że producent wie lepiej i trzeba się słuchać...
            Skrzynia to dobry przykład. Producent skrzyni mowi wymienić co 100 tys a producent auta że wcale.
            A kolega mało świadomy i słuchał producenta.
            Czyli longlife i tak ma być
            A teraz ma problem przy 70 tys. Tego nawet w vw nie znają
          • waga173 Re: Motorgate - renault 17.07.24, 20:52
            "Przy wymianie oleju nie wymieniają standardowo filtra powietrza. Kto zgadnie dlaczego?"

Nie bede zgadywal dlaczego oni nie wymieniaja ale wiem dalaczego ja nie wymieniam. Bo jest czysty jak sie nie jezdzi po piaszczystych duktach w chmurze kurzu zza samochodu przed nami.
            • agios_pneumatos Re: Motorgate - renault 18.07.24, 16:07
              waga173 napisał:

> "Przy wymianie oleju nie wymieniają standardowo filtra powietrza. Kto zgadnie d
              > laczego?"
              >
              > Nie bede zgadywal dlaczego oni nie wymieniaja ale wiem dalaczego ja nie wymieni
              > am. Bo jest czysty jak sie nie jezdzi po piaszczystych duktach w chmurze kurzu
              > zza samochodu przed nami.

We Fordzie procedura wymiany jest przy 60 a potem 120 tys km przebiegu. Nie zagladaja czy filtr jest czysty. Potem występuje dziwna plaga wymiany turbin z uwagi na syf, który się tamże dostał.
              • trypel Re: Motorgate - renault 18.07.24, 16:31
                Takie beznadziejne turbiny? W bmw mam turbinę po 245 tys oryginalna a filtr też co 60 tys wymieniany..
              • waga173 Re: Motorgate - renault 18.07.24, 17:22
                Ja bym sprawdzil czy rzeczywiscie filtr wymienili czy wytrzepali i wlozyli z powrotem. A te turbiny to na lozyskach powietrznych? Zapchany filtr nie zaczyna przepuszczac "brudnego" powietrza tylko co najwyzej przepuszcza go mniej, z wiekszym wysilkiem czyli roznica cisnien. Syf, nawet gdyby sie z powietrzem dostal do kompresora, nic w nim nie uszkodzi. Turbinie moze zaszkodzic tani i rzadko wymieniany filtr oleju albo w ogole zly olej powodujacy cholesterol w jej arteriach czyli nagar.
                • agios_pneumatos Re: Motorgate - renault 19.07.24, 07:54
                  waga173 napisał:

> Ja bym sprawdzil czy rzeczywiscie filtr wymienili czy wytrzepali i wlozyli z po
                  > wrotem.

Złe albo niewydmuchanie komory przy wymianie daje taki sam efekt.

A te turbiny to na lozyskach powietrznych?

Na filtrze oliwnym.

Zapchany filtr nie zaczyna p
                  > rzepuszczac "brudnego" powietrza tylko co najwyzej przepuszcza go mniej, z wiek
                  > szym wysilkiem czyli roznica cisnien. Syf, nawet gdyby sie z powietrzem dostal
                  > do kompresora, nic w nim nie uszkodzi. Turbinie moze zaszkodzic tani i rzadko w
                  > ymieniany filtr oleju albo w ogole zly olej powodujacy cholesterol w jej arteri
                  > ach czyli nagar.

Albo kamyki, które dostają się do środka podczas wymiany filtra.
                  • agios_pneumatos Re: Motorgate - renault 19.07.24, 07:55
                    Qwa na filmie oliwnym miało być.
                  • waga173 Re: Motorgate - renault 19.07.24, 14:45
                    Co do tych kamykow to sie zgodze. Ja zawsze wycieram "komore" przy wymianie filtra. Ale moje rozumkowanie polegalo na porownaniu z odkurzaczem. Zapchany smieciami filtr nie uszkodzi lozysk tylko oslabi przeplyw powietrza. Jak napisales "filtrze oliwnym" to mi sie przypomnial poczciwy Garbus. Tam filtr powietrza nie mial zadnego wkladu tylko to byla blaszana puszka na ktorej dnie bylo troche oleju silnikowego nalanego do namalowanej kreski. Powietrze zostawalo tak zawirowane ze kurz i kamyki sie przylepialy do tego oleju. Co jakis czas czyscilo sie zawartosc, sporo piasku bylo na dnie. A filtr oleju tez nie mial "wkladu", to bylo druciane sitko ktore co jakis czas plukalo sie benzyna i zakladalo z powrotem!
                    • trypel Re: Motorgate - renault 19.07.24, 15:06
                      Wbrew pozorom dalej mokre filtry z filmem olejowym istnieją na rynku
                      shop.olekmotocykle.com/ipone-air-filter-oil-liquid-500ml-olej-do-nasaczan,3,1249,44209
                      • waga173 Re: Motorgate - renault 19.07.24, 15:17
                        To niezupelnie to samo co w Garbusie. Tu to chyba jest olej bziukany dodatkowo na papierowy wklad filtra a w Garbusie to byl po prostu nalany olej ktory lapal paprochy odrzucone na zewnatrz sila odsrodkowa wirujacego w puszce powietrza.
                        • trypel Re: Motorgate - renault 19.07.24, 15:24
                          Jak star 244
                          No to takie już chyba tylko w maszynch rolniczych
            • dodekanezowiec Re: Motorgate - renault 18.07.24, 16:46
              waga173 napisał:

> "Przy wymianie oleju nie wymieniają standardowo filtra powietrza. Kto zgadnie d
              > laczego?"
              >
              > Nie bede zgadywal dlaczego oni nie wymieniaja ale wiem dalaczego ja nie wymieni
              > am. Bo jest czysty jak sie nie jezdzi po piaszczystych duktach w chmurze kurzu
              > zza samochodu przed nami.

Pan Kulega waga umysł techniczny. Jednakowoż gdyby go popytać pewnie o nowe modele aut typu T roc T cross to by pomylił z tańcami przedwojennymi :)
              • waga173 Re: Motorgate - renault 18.07.24, 17:25
                dodekanezowiec napisał:

> Pan Kulega waga umysł techniczny. Jednakowoż gdyby go popytać pewnie o nowe mod
                > ele aut typu T roc T cross to by pomylił z tańcami przedwojennymi :)

Z Modelem T.
          • vogon.jeltz Re: Motorgate - renault 17.07.24, 21:58
            > Aczkolwiek slyszalem, że
            > 'woldzwagenakcjongezelszaft' i tak przebija
            > wszystko

Ale co folcwagenakcjongezelszaft? Ich obecne silniki są całkiem wporzo, najnowsza generacja TDI to chyba najlepsze nowe diesle na rynku. Oczywiście oficjalnie wymiana oleju co 30k, ale chyba mało kto traktuje to poważnie (szczególnie że zalecany olej to rzadka ciecz 0W-20). Za to uczciwie mówią o konieczności wymiany oleju w skrzyniach DSG i to bodaj co 60k.
            • trypel Re: Motorgate - renault 17.07.24, 22:05
              Dokladnie co 60 tys. I serwis tego pilnuje i przypomina
            • qqbek Re: Motorgate - renault 19.07.24, 13:19
              Jako były już posiadacz 1.6 TDI potwierdzam - jak na Diesla to rewelka.
              Tyle, że ja robiąc 12-20 tysięcy rocznie olej wymieniałem co 12-15 (rok, albo 15 tysięcy, w zależności od tego, co nastąpiło wcześniej), mocno się tego pilnując.
              Lałem oryginalny Long Life od "Das Auto".

W instrukcji było 30.
              W książce serwisowej było - pierwsza wymiana po 5, kolejna przy 15, 30, 45 (57, 72 i 87 wymieniałem już ja). Kropli nie dolałem pomiędzy wymianami, bo nie trzeba było (cały czas tuż pod górną kreską na bagnecie).

Czyli nawet Niemieckie ASO w dupie miało zalecenia producenta (albo poprzedni właściciel był na tyle mocno zdeterminowany, że ich zachęcił do wsadzenia sobie tam zaleceń).
              • trypel Re: Motorgate - renault 19.07.24, 13:31
                Jak masz auto we flocie to z góry zakładają 30 tys i musisz się domagać żeby skrócić do 15 (co ja zawsze robie) ale np jak tesc teraz przeszedł z Mercedesa na vw (namówiony przeze mnie zreszta) to na pierwszym przeglądzie po 5 tys od razu powiedzieli że jak to jego auto na długo to 15 tys km koniecznie.
                • only_the_godfather Re: Motorgate - renault 19.07.24, 13:39
                  We flocie lecą po kosztach, bo często też serwis jest w cenie raty za samochód. Prywatni właściciele mają to zazwyczaj w pompie. Choć są też normalni producenci, we Fiacie w instrukcji jest napisane wprost, że olej raz w roku lub mac 15 tys, w zależności co nastąpi pierwsze.
                  • waga173 Re: Motorgate - renault 19.07.24, 14:55
                    W VW garbusie wymiana oleju byla zalecana (i robiona przeze mnie) co uwaga: DWA I POL TYSIACA KILOMETROW. Sasiad w swoim tez tak wymienial, olej jedyny na peerelowskim rynku nazywal sie Selektol 9HD co chyba stalo za Heavy Duty:). Sasiad byl jeszcze bardziej religijny niz ja i po spuszczeniu starego oleju przeplukiwal silnik jakims olejem wrzecionowym, spuszczal go i dopiero wtedy nalewal Selektolu.
                    • trypel Re: Motorgate - renault 19.07.24, 15:07
                      Motocykle jeszcze do niedawna miały interwał 6000 lub 1 rok.
                      Wcześniej 3000 lub jeden rok.
                      Teraz producenci robia to samo co w autach i próbują longlife i 12 tys
    • waga173 Re: Motorgate - renault 17.07.24, 18:20
      "Z rury cieknie tłusto". Czyli to nie spalony olej. Czy zaraz po zapaleniu zimnego silnika jest chmurka jasnego dymu? Bo ja bym obstawial ze to nieszczelne "gumki" na trzonkach zaworow.
      • trypel Re: Motorgate - renault 17.07.24, 18:34
        Waga
        Dziecko nie jestem
        Ani dymka przy zapalaniu
        Ani dymka na wolnych
        Ani dymka przy zejściu obrotów
        To nie uczelniacze zaworowe
        • waga173 Re: Motorgate - renault 17.07.24, 18:48
          Nie podejrzewalem ze to pierscienie po 70 tys. wiec moze gumki. Ale jak "wogle" nie ma dymku (i pewnie zapachu palonego oleju) to by znaczylo ze olej nie jest spalany tylko gdzies znika spod jakiejs uszczelki.
          Bo ja sie nauczylem ze bardzo czesto sprawa jest elementarnie blaha ale ludzie od razu przewiduja najgorsze. Jak jedna ciotka co piardnela wyjatkowo glosno i sie zlekla ze ma raka odbytu:)
          • galtomone Re: Motorgate - renault 17.07.24, 18:58
            waga173 napisał:

> Jak jedna ciotka co piardnela wyjatkowo glosno i
            > sie zlekla ze ma raka odbytu:)

A to nie tak tylko sraczka była...
            • waga173 Re: Motorgate - renault 17.07.24, 19:05
              Przy sraczce sie pierdzi nie glosno a mokro.

Ale ciekawe jest jak olej z miski olejowej przechodzi do rury wydechowej z pominieciem silnika.
              • trypel Re: Motorgate - renault 17.07.24, 19:57
                Olej przechodzi gładzią. Dymi pewnie jak ma wyższe obroty podczas jazdy
                Jak ja patrze to wolne obroty. Nie jeżdżę za jego żona
              • galtomone Re: Motorgate - renault 18.07.24, 18:20
                waga173 napisał:

> Przy sraczce sie pierdzi nie glosno a mokro.

Mam niestety inne osobiste obserwacje...

> Ale ciekawe jest jak olej z miski olejowej przechodzi do rury wydechowej z pomi
                > nieciem silnika.

Jak to jak... przez hamulce.
                • dodekanezowiec Re: Motorgate - renault 18.07.24, 18:40
                  ? Chirurgi jakie czy co?
    • bolo2002 Re: Motorgate - renault 18.07.24, 09:57
      I dlatego nigdy nie miałem i nie będę miał francuskiego samochodu. Silnik 1,2 tce-tragedia na kółkach i dzis pozew zbiorowy we Francji. Konieczność przedłużenia gwarancji-tylko, to nic w sprawie oleju nie daje . nie znam sposobu na zmniejszenie żużycia oleju-jedyny sposób to zmiana samochodu. Zawsze podstawową sprawa przy zakupie auta jest sprawdzenie-jaki to silnik. Kto tego nie robi-ten płaci za olej np. trzykrotnie. Ale sa silniki-gdzie oleju sie w ogóle nie dolewa i to nawet przy przebiegach ponad 200 tys km.
      • trypel Re: Motorgate - renault 18.07.24, 10:06
        Wiem że są takie silniki bo mam pod domem takie 2
        Bmw n47 już po 245 tys i citroen 2.0 hdi po 195 tys
        • nousecomplaining Re: Motorgate - renault 18.07.24, 17:17
          > Bmw n47 już po 245 tys i citroen 2.0 hdi po 195 tys
          No patrz, jeden niemiecki, drugi francuski. Żaden z nich niekoreański. Teorie Bola powoli upadają.
          • bolo2002 Re: Motorgate - renault 19.07.24, 08:35
            Ale to sa silniki z epoki prawdziwych samochodów-wyjątki. Wyjatkowo 2,0 hdi-to uznany dobry silnik-tak jak i 1,6 hdi/miałem w Mazdzie 3/. Wtedy robiono wózki z dobrych materiałów i na lata-dlatego nie dolewasz. dzisiejsze to młode szroty. Moja Kia zaczęła 19-ty roczek-nigdy nie dolewałem oleju, ale co ciekawe-wczesniej w Kia Carens 2,0 CRDi przez 6 lat tez nie dolewałem Oba wózki uzywane-ale wyprodukowane w Korei. Niestety w kazdym VW- a miałem ich 7-oleju musiałem dolewać. Dlatego od conajmniej 2014 roku nie dolewam oleju i to mi leży.
    • marekggg Re: Motorgate - renault 18.07.24, 17:26
      to prawie jak trabant. tam tez bylo trzeba dolewac oleju.

a tak naprawde, to wspolczuje.
      • trypel Re: Motorgate - renault 18.07.24, 18:10
        Ja też współczuję ale on lubi decydować sam nawet w sprawach na jakich się nie zna. Ja jak potrzebuje porady w sprawach budowlanych ufam mu w 100% ale on nie umie zaufać mi :)
        • bolo2002 Re: Motorgate - renault 25.07.24, 07:21
          Mogę gratis doradzić w sprawach budowlanych każdemu- kto się zgłosi. Do dziś stawiam i modernizuję domy.
          • waga173 Re: Motorgate - renault 25.07.24, 07:45
            bolo2002 napisał:

> Mogę gratis doradzić w sprawach budowlanych każdemu- kto się zgłosi. Do dziś s
            > tawiam i modernizuję domy.

Dom postawic to potrafi kazdy Antek Baca. Dalbys rade zbudowac mi piramide jak umre?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka