Dodaj do ulubionych

Wymiana oleju

27.01.14, 18:54
Mam samochód z silnikiem diesla 1,6 produkcji PSA. Ostatni raz wymieniałem olej w październiku 2012 r. przy przeglądzie rocznym w ASO. Przebieg od tamtego czasu to ok. 15 kkm Czy muszę koniecznie wymienić olej już teraz, czy wytrzyma jeszcze na obecnym trzy miesiące? Myślę, że nie przekroczę do tamtego czasu 18-19 kkm. Sprawdzałem olej na bagnecie i poziom jest ok., wydaje mi się jedynie trochę czarny (ale nie mam porównania jak wygląda świeżo zalany).
Obserwuj wątek
    • nazimno Podrecznik uzytkownika. To jedno. 27.01.14, 19:08
      Drugi to to, ze teraz mamy zime.
      Masz tam olej o odpowiedniej zalecanej na zime lepkosci?
      • corky1 Re: Podrecznik uzytkownika. To jedno. 27.01.14, 21:05
        Podręcznik mówi, że co rok lub co 20 kkm. Stąd pytam, czy można wymienić olej pół roku później, nie przekraczając limitu km, bez szkody dla silnika.

Jeśli chodzi o zimę, to mieszkam w kraju gdzie temperatura rzadko spada poniżej 0.
        • samspade Re: Podrecznik uzytkownika. To jedno. 27.01.14, 21:16
          Wszystko zależy. Od tego czy masz wlany dobry olej. Jak wygląda sitko przy turbinie i czy w ogóle jeszcze jest. Mimo wszystko lepiej chyba nie ryzykować i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.
          • rraaddeekk Re: Podrecznik uzytkownika. To jedno. 27.01.14, 22:04
            Podpinam się, bo temat podobny.
            Jednym z samochodów robię tylko około 2500 km rocznie (to nie pomyłka w zerach, to przebieg roczny mniejszy niż zwykle robi się miesięcznie).
            Samochód kilkuletni, benzynowy, bez turbiny. Jazda wyłącznie po mieście i na bardzo krótkich odcinkach (2 km do pracy).
            Czy koniecznie muszę wymieniać olej co roku przy tak mizernym przebiegu?
            Jak długo mogę przeciągnąć z terminem wymiany, aby olej nie stracił właściwości (nie przeterminował się)?
            Oleju nie ubywa, koloru i konsystencji oceniając "na oko" nie zmienia.
            • koza_oddam Re: Podrecznik uzytkownika. To jedno. 27.01.14, 23:33
              Przy tych przebiegach możesz śmiało co dwa lata, koniecznie z filtrem.
              • galtomone A ja bym wymienial co rok 28.01.14, 07:29
                Po pierwsze taka jazda 2km dzien w dzien to jedna z gorszych rzeczy, ktora moze sie przytrafic silnikowi.
                Po drugie nie sadze aby do takich dojazdow ktos kupil sobie V8 5.7l gdzie w chodzi jezioro oleju.
                Po trzecie wymiana co ro na pewno zachowa silnik w lepszym stanie na dluzej niz wymiana co dwa lata.
                Po czwarte... jakaz to wielka oszczednosc? 100 zl??? Penwi nawet nie...

Jak tak bardzo lubisz oszczedzac, to zaluz instalacje LPG (najlepiej IIG generaca, uzywna z allego) I jak dobrze "dostroisz" to wzemie Ci o 50% gazu mniej niz benzyny!!! To dobpiero bedzie oszczednosc!
                • rraaddeekk Re: A ja bym wymienial co rok 28.01.14, 08:36
                  Nie chodzi o oszczędności, ale tez nie lubię byc nadgorliwy.
                  Zastanawiam się czy jest koniecznosc wymiany oleju, który przepracowal tak malo motogodzin.
                  W innych autach wymieniam wedlug wskazania czujnika zuzycia oleju i nie mam takich dylematow.
                  To auto nie ma takowego czujnika.
                  Aby zwrocila mi się instalacja gazowa, to chyba musialbym amortyzowac ten samochod minimum kilkanascie lat.
                  Z dwojga zlego do samochodów, ktorymi robię duze przebiegi wybieram diesla.

Nigdy nie mialem lpg i nie planuję.
                  • galtomone Re: A ja bym wymienial co rok 28.01.14, 09:01
                    rraaddeekk napisał:

> Nie chodzi o oszczędności, ale tez nie lubię byc nadgorliwy.
                    > Zastanawiam się czy jest koniecznosc wymiany oleju, który przepracowal tak malo
                    > motogodzin.

Wlasciwosci oleju zmieniaja sie nie tylko pod wplywem pracy ale takze czasu.

> W innych autach wymieniam wedlug wskazania czujnika zuzycia oleju i nie mam tak
                    > ich dylematow.

?????

W zyciu o takiej metodzie nie slyszalem! Zmienia sie albo co przebieg (jak zaleca producent) albo czas (jelsi przebieg mniejszy).

Czyli co... wyciagales bagnet i jak bylo na minimum to wymieniales olej????

Mam nadzieje, ze glownie jezdzisz po plaskim. Poza tym wymianienie oleju gdy go malo to wyrzucanie pieniedzy w bloto. Z reguly (gdy jeszcze nie czas na wymiane) wystarczy dolac oleju. A przy jezdzie na gorzej smarowanym silniku pewnie przebieg od poziomu maks do min staje sie coraz krotszy (silnik zaczyna zuzywac coraz wiecej oleju).

> To auto nie ma takowego czujnika.

Jak wieszosc aut. Kazdemu kometemu wystarcza kontrolka cisnienia i bagnet.

Wez tez pod uwage, ze przejechanie w mrozie 2 x dziennie kilku km jest dla silnika (i smarowania) duzo wiekszym wyzwaniem niz kilkadziesiat (jak nie wiecej) km w trasie.

Potem clowiek kupuje auto, zadbane, co ma 25kkm a silnik w stanie agonalnym :-)

> Aby zwrocila mi się instalacja gazowa, to chyba musialbym amortyzowac ten samoc
                    > hod minimum kilkanascie lat.

To byl sarkazm!

> Z dwojga zlego do samochodów, ktorymi robię duze przebiegi wybieram diesla.
                    >
                    > Nigdy nie mialem lpg i nie planuję.

Eta,... kup na allegro - za 400 zl na pewno cos II generacji znakjdzies... i policz.... jakbys tak nie wymienial oleju a gazu by Ci palilo 4l/100km.... to by byly oszczednosci!!!!
                    • rraaddeekk Re: A ja bym wymienial co rok 28.01.14, 14:42
                      ?????

W zyciu o takiej metodzie nie slyszalem! Zmienia sie albo co przebieg (jak zaleca producent) albo czas (jelsi przebieg mniejszy).

Kup toyotę lub vw.
                      Wyświetla się kontrolka z informacją o wymianie oleju.

W Toyocie wymieniałem olej czasem co 8000 km, a czasem co 14000 km.
                      Podobno czujnik kontroluje parametry oleju, w zależności od warunków eksploatacji.
                      Czas tu nie miał większego znaczenia, bo toyotą d4d robiłem tak duże przebiegi, że max raz na kwartał wymieniałem olej.
                      • galtomone Serio??? Sklad Ci bada? :-) 28.01.14, 14:54
                        rraaddeekk napisał:

> Kup toyotę lub vw.
                        > Wyświetla się kontrolka z informacją o wymianie oleju.

Mam Toyote (juz trzecia), Tesc ma Toyote (tam dodatkowo jest jeszcze zbiornik na "zapasowy" olej - silnik sam sobie dobiera) ale i tak wymienia sie co okres lub przebieg a nie jak oleju brakuje.
                        Jak brakuje to sie dolewa i raczej nalezy jezdzic majac maksimum niz minimum.

Jak masz minimum to sie moze zdarzyc jakis wiekszy przechyl, gorka, prakowanie na stromym i moze sie zdarzyc ze jakis element przez moment nie bedzier smarowany. Samo to w sobie jest zle... a ajk takich momentow wiecej to silnik zamiast zrobic 250 tys zrobi 70 i do remontu.

> W Toyocie wymieniałem olej czasem co 8000 km, a czasem co 14000 km.

W jakiej i co pisalo w ksiazce serwisowej?

> Podobno czujnik kontroluje parametry oleju, w zależności od warunków eksploatac
                        > ji.

Dobre!!!! :-) Teraz zaczyna juz byc zabawnie.
                        A labolatorium do analizy skladu oleju to gdzie jest - pod maska czy w bagazniku? :-)

> Czas tu nie miał większego znaczenia, bo toyotą d4d robiłem tak duże przebiegi,
                        > że max raz na kwartał wymieniałem olej.

Czas ma znaczenie.... chyba, ze ty sie nie starzejesz jak sie nie ruszasz????

Jesli robisz duze przebiegi to wymieniasz po przebiegu - moze byc i co 3 miechy... A jak male to zgodnie z zaleceniami producenta auta - zwykle co rok.
                        Nawet jak oleju nie brakuje (na oko na bagnecie) to moze tracic swoje wlasciwowsci, moze byc rozrzedzony paliwem itd.

No ale jako ktos ma w aucie czujnik co mu bada sklad, to moze faktycznie wymnienia gdy ma olej na minimum... Tylko , ze jak auto sporo oleju spala (a na krotkich trasach ma szanse) to mozesz i co 1000 km olej wymieniac :-)
                        • nazimno Rejestrowane zdarzenia. 28.01.14, 15:25
                          Elektronika rejestruje cala mase parametrow.
                          Oprocz przebiegu dostepna jest liczba cykli uruchomien silnika oraz inne informacje.

Na tej podstawie mozna odstepy pomiedzy kolejnymi wymianami oleju skorygowac.
                          Jesli liczba przejechanych kilometrow jest niska, a liczba cykli zimnych uruchomien wysoka,
                          to nastepuje korekcja terminu wezwania do serwisu.

Wowczas na wyswietlaczu pojawi sie komunikat o przegladzie wraz z wymiana oleju.
                          Producenci stosuja rozne rozwiazania.

A poza tym sa sensory:

www.sensocon.de/pdf/msi/FPS2810.pdf

• galtomone Re: Rejestrowane zdarzenia. 28.01.14, 15:33
                            No wiec najlepiej polegac na poderczniku uzytkownika - nowe auto powie samo kiedy mu wymienic olej a w staryszym wymianiamy co rok, przebieg lub czesciej jesli auto pracuje glownie w miescie, na krotkich tasach, itd - jak autora watku.
                            • nazimno Ja stosuje zwykle przymus. 28.01.14, 15:38
                              Wymieniam olej (5w30, syntetyczny) zawsze przed zima, zdarza sie to jako II-gi raz w roku,
                              zalezy od przebiegu.

A to dlatego, ze zima panuja najgorsze warunki eksploatacji silnika ze wzgledu na zimne starty
                              i turbine. Do tej pory taka polityka przynosila korzysci.

• qqbek Nowe auto? 28.01.14, 15:47
                              galtomone napisał:

> No wiec najlepiej polegac na poderczniku uzytkownika - nowe auto powie samo kie
                              > dy mu wymienic olej a w staryszym wymianiamy co rok, przebieg lub czesciej jesl
                              > i auto pracuje glownie w miescie, na krotkich tasach, itd - jak autora watku.

Moje BMW E36 z 1998 roku "mówi mi" kiedy mam wymienić olej (a także jeszcze ile do tej wymiany).
                              Inna sprawa, że i tak wymieniam częściej (raz się zdarzyło, że domagał się wymiany przed terminem, ale wtedy w 8 miesięcy 20.000km zrobił i zwyczajnie miał prawo już się domagać, a ja czasu nie miałem wcześniej tego zrobić).

Wcale nie trzeba więc auta nowego :)

A co do pytania autora wątku - o ile samochód nie jest wyposażony w elektroniczne "podpowiadacze", to wymieniać zgodnie z zaleceniami książki serwisowej (najczęściej zalecenie brzmi - raz do roku/określony przebieg - w zależności od tego co wystąpi pierwsze).

Druga sprawa to zasadność kupowania auta z silnikiem diesla, tylko po to, by od października 2012 "nakręcić" nim "całe 15 tysięcy kilometrów". Cytując Szyszkownika Kilkujadka z Kingsajzu: "I w dupach się poprzewracało. Tak?"
                              • corky1 Re: Nowe auto? 28.01.14, 17:10
                                Nie poprzewracalo. Mieszkam w kraju, gdzie polityka podatkowa faworyzuje samochody z silnikami diesla, i nie mam tu na mysli jedynie nizszych cen tego paliwa (ok. 15%), ale tez nizsze podatki drogowe (cos czego w Polsce oficjalnie nie ma).
                                • qqbek Re: Nowe auto? 29.01.14, 00:17
                                  corky1 napisał:

> Nie poprzewracalo. Mieszkam w kraju, gdzie polityka podatkowa faworyzuje samoch
                                  > ody z silnikami diesla, i nie mam tu na mysli jedynie nizszych cen tego paliwa
                                  > (ok. 15%), ale tez nizsze podatki drogowe (cos czego w Polsce oficjalnie nie ma
                                  > ).

Czyli jednak się poprzewracało... tyle, że nie użytkownikowi auta, a ustawodawcy.
                                  Można wiedzieć, tak z czystej ciekawości, co to za kraj, który faworyzuje śmierdziele na gnojówkę, miast faworyzować dużo "czystsze" samochody z silnikami benzynowymi?
                                  • nazimno Tak juz calkiem na marginesie. 29.01.14, 08:34
                                    Ostatnio, przy ustalaniu wymagan dla EU co do tzw. emisji i nowych norm stwierdzono, ze spalanie
                                    benzyn, nawet to "najlepsiejsze z najlepszych" tez nie jest swiete, tylko producenci
                                    nie chca slyszec o DPF dla benzyniakow.

PS
                                    Przecietna krowa w Nowej Zelandii emituje do atmosfery rocznie ok 1,5 tony metanu,
                                    ktory jest dla dziury ozonowej podobnie grozny jak i inne syfy.
                                    • nazimno ...blisko nas...a ja p...e o Nowej Zelandii 29.01.14, 08:37

deser.pl/deser/1,111858,15347320,Stodola_wyleciala_w_powietrze__policja_szybko_wskazala.html
                                      PS
                                      Jesli to nie jest prawda po goralsku.
                                      • galtomone LOL! 29.01.14, 09:39
                                        Świetne!!!! :-)
                                        • qqbek Re: LOL! 29.01.14, 09:57
                                          galtomone napisał:

> Świetne!!!! :-)

Ta - następnym razem jak wojsko zechce na jakiejś plenerowej imprezie sprezentować uczestnikom grochówkę, lecę do Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Środowiska, zawiadomić ich o "bezprawnej emisji gazów cieplarnianych" ;)
                                          • galtomone Re: LOL! 31.01.14, 19:44
                                            Stanowczo!!!!!
                                    • galtomone Nalezy prowadzic DPF dla 29.01.14, 09:38
                                      ...wołowiny
                                      Oraz jakies specjalne filtry dla ryb hodowlanych bo produkuj CO2 do wody... Przy okazji przypominam, że ślimak też ryba ;-)
                        • rraaddeekk Re: Serio??? Sklad Ci bada? :-) 28.01.14, 17:17
                          Tak, wlasnie taki byl zapis w instrukcji obslugi.
                          Wymien olej, gdy komputer wyswietli komunikat.
                          Byla tez informacja, ze jesli np ciagniesz przyczepę lub jezdzisz w terenie gorzystym, to wezwania do wymiany oleju będą pojawiac się czesciej.
                          Najwidoczniej musi byc monitorowane obciazenie silnika, ale nie wnikalem jak to dziala. Wazne ze spelnialo swoje zadanie.
                          • galtomone Juz kumam - mowimy od dwoch zuzyciach. 28.01.14, 19:50
                            rraaddeekk napisał:

> Tak, wlasnie taki byl zapis w instrukcji obslugi.
                            > Wymien olej, gdy komputer wyswietli komunikat.

Juz wiem na czym polega nieporozumeinie.

Wczesniej napisales....

rraaddeekk napisał:

> Nie chodzi o oszczędności, ale tez nie lubię byc nadgorliwy.
                            > Zastanawiam się czy jest koniecznosc wymiany oleju, który przepracowal tak malo
                            > motogodzin.
                            > W innych autach wymieniam wedlug wskazania czujnika zuzycia oleju i nie mam tak
                            > ich dylematow.

W swopim skrocie myslowym - zuzycie oleju - potraktowalem pewnie tak jak wiekszosc (jak mierzysz zuzycie paliwa?).
                            Czyli wyciagasz bagnet I sprawdzasz ile silnik zuzyl oleju - ile brakuje.

Ty nie wyumieniasz wg zuzycia tylko wg wskazan komputera (co ze zuzyciem oleju - jego iloscia lub jakoscia bezposrednio nie ma zwiazku).

Komputrer liczy (bierze pod uwage) a jakies fizyczne parametry oleju (np. lekosc) sa tylko tego czescia.
                            Ale w autach, w ktorych komuter nie "mowi" wynien olej, lub w takich gdzie te algorytmy sa dosc proste warto wymienic olej raz na rok. Nawet gdyby auto stalo przez 12 miesiecy...
                            • rraaddeekk Re: Juz kumam - mowimy od dwoch zuzyciach. 28.01.14, 21:55
                              Faktycznie to nieporozumienie.
                              "Zużycie" w tym aspekcie chodzi o utratę właściwości, czyli tzw. "przepracowanie oleju".
                              Ubytki oleju nie występują od wymiany do wymiany, więc nie o to chodzi.
    • liczbynieklamia Re: Wymiana oleju 28.01.14, 08:43
      Bardziej istotny jest przebieg niż czas, ale 15 tysięcy kilometrów to i tak rozsądna granica dla oleju syntetycznego (niezależnie od tego, co mówią producenci samochodów, żeby zadbać o ekologiczny wizerunek swoich aut). W samochodzie użytkowanym na tak krótkich trasach olej wymieniałbym co 8-10 tysięcy. Oczywiście mówię tu o przypadku, gdy chcemy niezawodnie użytkować samochód przez długie lata. Tutaj warto się uczyć od Amerykanów, którzy mają dziesiątki lat doświadczeń w robieniu dużych przebiegów.
      • who_cares Re: Wymiana oleju 28.01.14, 15:01
        Amerykańskie oleje mają jakość gorszą niż paskudny Selektol za komuny, więc wymiana co 3000 mil nie jest tam przesadą :)
        • jackk3 Re: Wymiana oleju 28.01.14, 18:27
          Dobrze sie czujesz kolego?
        • liczbynieklamia Re: Wymiana oleju 28.01.14, 19:43
          Fakt, że amerykańskie oleje już nie mają takiej przewagi jak kiedyś, w erze olejów mineralnych, gdy Amerykanie korzystali ze złoży ropy pensylwańskiej, idealnej na oleje i smary (choćby słynny Quaker State), ale w erze olejów syntetycznych naprawdę nie mają się czego wstydzić - żeby wspomnieć tylko Valvoline czy Texaco.
          • nazimno A gdzie problem? 28.01.14, 20:35
            Przeciez wiekszosc procesow chemicznych jest realizowana wg tych samych patentow,
            na instalacjach pochodzacych z podobnych zrodel, a czesto rafinerie swiadcza uslugi
            outsourcingowe, gdzie na liniach rozlewa sie ten sam produkt do kanistrow z roznymi
            etykietami.

Wyjatek stanowia produkty specjalne przeznaczone do zastosowan militarnych w jednoskach
            plywajacych, w lotnictwie, w pojazdach specjalnych.

• jeepwdyzlu link do innej dyskusji 23.06.14, 14:58
            Fakt, że amerykańskie oleje już nie mają takiej przewagi jak kiedyś, w erze olejów mineralnych, gdy Amerykanie korzystali ze złoży ropy pensylwańskiej, idealnej na oleje i smary (choćby słynny Quaker State), ale w erze olejów syntetycznych naprawdę nie mają się czego wstydzić - żeby wspomnieć tylko Valvoline czy Texaco.
            -----------
            przypomnę, że Amerykanie ukradli technologię produkcji oleji syntetycznych Niemcom w 45

a ciekawa dyskusja już była:
            forum.gazeta.pl/forum/w,20,145328407,145328407,o_olejach_juz_bylo_ale_.html
            jeep
    • xvqqvx Re: A gdzie problem? 31.01.14, 16:57
      A za niedługo pod innym pseudonimem wskażesz na jakiś warsztat montujący instalacje LPG. Na przyszłość spamuj inteligentniej.
    • supe-rman Re: Wymiana oleju 23.06.14, 14:22
      Co do wymiany oleju, pokusił się któryś z Was, aby zrobić badania parametrów oleju ? mam wrażenie ,że coś dziwnego dzieje mi się z silnikiem, ale nie wiem czy przyczyną tego może być wymieniony niedawno olej. Czytałem co nie co o badaniach oleju na www.metrotest.com.pl/pracownia-badania-olejow i zastanawiam się czy ich nie zrobić, któryś z was ma coś do powiedzenia na ten temat?
      • nazimno Napedzasz klienetele.... spamerku. 23.06.14, 14:27
        Lepiej pilnuj, co ci leja w silnik.
        Wyjdzie taniej.
      • loyezoo Re: Wymiana oleju 24.06.14, 01:55
        NIE POLECAM www.metrotest.com.pl/pracownia-badania-olejow Robia z klientów idiotów i każą wymieniać olej co chwila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka