Dodaj do ulubionych

Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 90ps.

IP: 213.17.230.* 15.08.04, 21:42
Witam szanownych forumowiczów, mam pytanie
ile kosztuje pasek rozrządu w VW golfie 3, 1.9 TDi z 96 roku??
Ile kosztuje wymiana, ile sam pasek. Jak się go wymienia? Czy wartop pokusić
się o zamiennik? Z góry dziękuję !
Obserwuj wątek
    • Gość: Tadeusz Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 9 IP: 213.17.230.* 15.08.04, 21:53
      Dodam jeszcze że to Golf 3, z 96 roku. Nikt nie wie?
    • Gość: Michal Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 9 IP: *.fornfyndet.se 15.08.04, 21:57
      Nie warto sie pokuszac o zamiennik.
      Pasek rozrzadu jest towarem nalezacych do grupy (jarzyn) musi byc swiezy.Paro
      letni nie mozna dac gwarancji ze to wytrzyma.Wiele firm sprzedaje paski dobrych
      marek ale niema to jak, byc pewnym w 100%.Za duzo´moze kosztowac ta proba
      oszczedzania.
      Jezeli tego nigdy nie robiles to najpierw sie chociaz perzyjrzyj jak kolego
      robi i dopiero sie pokus o wlasnoreczna wymiane.dzisiaj mamy wieloklinowe kola
      pasowe do ktorych jest potrzebny specjalny sciagac,bezx niegoi wiecej narobimy
      szkod w silniku niz to warte.Oddaj do zakladu ktory posiada odpowiednie
      narzedzia.
      Pzdr.Michal
      • zubr_zalogowany Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 9 15.08.04, 21:58
        prawda
        na pasku sie nie oszczedza
        dalbym auto do serwisu
        • Gość: Tadeusz Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 9 IP: 213.17.230.* 15.08.04, 22:02
          Ok, nie wiem ile taka przyjemność może kosztować, w Golfie 3, Tdi zaleca się
          wymianę paska rozrządu co 60 tys km. Wiem że w razie zerwania paska silnik może
          ulec uszkodzeniu. Pytam więc ile może kosztować pasek wraz z rolką i wymnianą?
          Z góry dziękuję !
          • zubr_zalogowany Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 9 15.08.04, 22:20
            jak nie bedzie na forum kogos znajacego golfa to po prostu zadzwon do ASO

najlepiej jak w poblizu jest kilka i konkuruja
            • zubr_zalogowany Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 9 15.08.04, 22:21
              model tak znany ze warto kupic orginalny pasek w sklepie i dac do zwyklego
              warsztatu
          • piotr33k2 Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 9 15.08.04, 22:20
            nie wiem jak w golfie ale ogólnie jest koszt rzedu 650 -800zł w normalnym
            warsztacie ,a w serwisie firmowym około1000zł oczywiście wraz z rolką i
            robocizną ,samemu nie radze kombinować .
    • comando5 Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI, 9 15.08.04, 22:18
      myslę że ok 100 zł w sklepie może ze 150 ostatnio kupowałem do omegi za 116 i
      uno też ta cena ,ale w serwisie to może i z 800 i drugie tyle wymiana volwo s
      40 1600zł omega pasek i wymiana 1400 2 lata temu .jesli nie masz smykałki i
      narzędzi lepiej zaprowadz do mechanika ale nie serwisu tam słono zapłacisz za
      to samo co u mechanika jesli masz pojęcie o mechanice to jakieś 4 godziny
      wystarczy na wymianę nie wiem jak trudne jest dojśćie do paska w omedze samo
      wyjęcie ok 3 godz .musisz uważać na znaki na kolach pasowych aby się pokrywały
      ze sobą albo przed zdjęciem naznacz sobie swoje .jak sprubujesz jeden raz mając
      smykałke to zrobisz sam jesli nie zaprowadz do warsztatu.
      pzdr.
      • Gość: Tadeusz Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: 213.17.230.* 15.08.04, 22:26
        Dzięki wielkie comando5 ja smykałkę mam ale jestem elektronikiem z zawodu, i
        sam się tego nie podejmę. Pasek kupię i pojadę do mechanika, który to zrobi i
        wbije w książkę serwisową mojego golfa. Moja oszczędność bierze się stąd że nie
        dawno go kupiłem i całkiem sporo mnie wyszedł.Muszę jeszcze zmienić olej na
        półsyntetyk, ne wiem kiedy poprzedni niemiecki właściciel go zmieniał. Od 20
        tys nie wbijał przeglądów w książkę serwisową. Co to jest ta rolka? Często w
        ogłoszeniach na allegro widziałem pasek zmieniony z rolką? Po co się ją
        wymiania czy ten element bardzo się zużywa? Ile kosztuje pasek z rolką?
        • zubr_zalogowany Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 15.08.04, 22:32
          rolka od napinacza - nawet wazniejsza od paska
          • Gość: Tadeusz Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: 213.17.230.* 15.08.04, 22:33
            Aha, a ile ta rolka kosztuje? Albo może inaczej, ile kosztuje pasek z tą rolką
            napinacza?
          • Gość: mobile Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 15.08.04, 22:37
            W tym samym silniku 6 razy zmieniałem pasek bez wyminy rolki.Ale to była
            produkcja 1988.
            • x-darekk-x Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 16.08.04, 12:05
              w 88 roku nie bylo tdi
              • Gość: mobile Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 16.08.04, 15:35
                Bo nie napisałem że to była benzyna.Ale i tak silnik zrobił przeszło 400 tys.
                • x-darekk-x Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 16.08.04, 15:38
                  zle zrozumialem "w tym samym silniku"
                  • Gość: mobile Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 16.08.04, 15:41
                    To prawda,ściśle się nie wyraziłem.
        • devote Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 15.08.04, 22:34
          nie wiem jak w TDI ale w benzyniakach (1.6,1.8,2.0) u VW zaleca sie przy okazji
          wymienic pompe wody.zawsze sie tak robi.pasek rozrzadu napedza pompe wody.
          • Gość: Tadeusz Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: 213.17.230.* 15.08.04, 22:41
            W niemczech zmieniany był 2 razy pasek z rolką. Czy teraz mogę zmienić sam
            pasek czy rolkę także trzeba wymienić? Ile kosztuje pasek z rolką lub sama
            rolka?
            • zubr_zalogowany Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 15.08.04, 22:46
              o znaczeniu rolki:

zssio.bielsko.ids.pl/dyplomy/2001/silniki/prozrzadu.html

Napinacz utrzymuje paske w stanie lekkiego naprężenia: nie może ono być za
              duże, by nie przeciążać łozysk, ani za słabe, bo pasek mógłby przeskoczyć ponad
              zębami. Wbrew obiegowym mądrościom paski zębate bardzo rzadko się zrywają: jest
              to możliwe w zasadzie tylko i wyłącznie jako następstwo wynikowe wobec innej
              awarii. I to właśnie stanowi o głównym problemie paska zębatego. Jego
              naprężęnie musi być regularnie kontrolowane, przeciętnie co 30 tys. km.

A co się naprawdę może zdarzyć, jeśli tego nie dopilnujemy (albo jeśli napinacz
              nie działa)? Najpierw pasek zaczyna łopotać niczym żagiel, czasy zaworowe
              (czyli fazy rozrządowe) zaczynają się "rozjedżać", silnik zaczyna pracować
              nierówno i klekotać. Potem nie kontrolowane naprężenia powstające na pasku
              powodują wyrywanie poszczególnych zębów, a jeśli wyrwanych zostanie więcej
              zębów niż trzy pod rząd, pasek przeskakuje. W tej samej chwili tłok i zawory
              natrafiają na siebie. Oznacza to gwałtowne zahamowanie obrotów wałka rozrządu.
              Ponieważ wał korbowy ma jeszcze ogromną siłę, naprężenie powoduje zerwanie
              paska.
            • Gość: mobile Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: *.gl.digi.pl 15.08.04, 22:51
              Rolka do 1,9TDI 170,00zł
          • comando5 Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 15.08.04, 22:47
            devote napisał:

> nie wiem jak w TDI ale w benzyniakach (1.6,1.8,2.0) u VW zaleca sie przy
            okazji
            >
            > wymienic pompe wody.zawsze sie tak robi.pasek rozrzadu napedza pompe wody.
            coś takiego pierwsze słyszę ale może jestem za młody i za krótko żyję na tym
            swiecie co ma wspólnego pompa wody do rozrządu .napinacza i rolki nie trzeba
            zmieniać zależnie od stanu kolega nie zmienił i pasek poszedł po
            13000km,mechanik powinien wiedzieć.w uno nie zmieniłem ani rolki ani napinacza .
            Co do oleju to lotos półsyntetyk 5,5litra z filterm nie powinło przekroczyć 100
            • Gość: Tadeusz Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: 213.17.230.* 15.08.04, 23:01
              Dziękuję wam jesteście bardzo życzliwi. Mam nadzieję że w moim golfie wystrczy
              tylko pasek rozrządu bez rolki. To z resztą będzie wiedział mechanik. Ciekawe
              jakie następstwo miało by w silniku tdi zerwanie paska. Wiem że silniki Opla na
              8 zaworach i 1 wałku.1.4 - 60 Ps 1.6 - 71 koni, 1.8 -0 90koni i 2.0- 115 są
              bezkolizyjne czyli zerwanie paska nie grozi jakimiś następstwami w silniku.
              Silniki ecotec mające po 16 zaworów są już kolizyjne. Ciekawe jak się ma
              sporawa w tdi. Czy jest kolizyjkny czy nie ma w końcu 8 zaworów. Wie ktoś może
              na cvzym polega przestawienie ropzrządu i czy to prawda że w wyniku odpalania
              na pych może nastąpić? Jak do tego dochodzi?
              • Gość: Aragorn Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: *.acn.pl 15.08.04, 23:39
                Przecież to jest silnik WYSOKOPRĘŻNY!!!!!!!!!!!!!
                Ludzie, na miłośc boską, litości.....myśle czasem troszkę. Bezkolizyjność w
                dieslu? A niby cholera jak???
                Co do pompy wody - w niektórych autach jest napędzana przez pasek rozrządu - i
                spełnia rolę rolki prowadzącej. Przy wymianie rozrządu traktuje się ją jak
                zwykła rolkę.
                Rozrząd wymienia się KOMPLETNY i kropka. Tadeusz, masz Golfa TDI a nie masz na
                wymianę rozrządu? Piszesz, ze jestes elektromechanikiem - chyba powinienes
                wiedziec tak podstawowe sprawy.
                jeśli chodzi o sam pasek - tylko markowy, i nie żaden leżak magazynowy, co to
                przeleżał 3 lata na pólce. Pasek ma być świeży. A oryginalny być wcale nie musi.
            • Gość: kotek Re: Wymiana Paska rozrządu w VW GOLFIE 1.9 TDI 90 IP: *.plwaw.energis.pl 16.08.04, 17:17
              Ma dużo wspólnego. Pasek napędza pompę wodną - po zmianie paska jest trochę
              inny nacisk na koło napędzające pompę, co powoduje, iz zaczyna przeciekać
              uszczelniacz przy osi pompy ( nie pamietam jak się to nazywa). w skrócie
              pojawia się coś takiego: jak silnik jest ciepły to wszystko ok, jesli stygnie -
              pompa zaczyna przeciekać.

pozdrawiam
    • Gość: Diesel VW GOLF 1.9 TDI, 9 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.04, 10:15
      Pasek się wymienia po ok 60 tys km, a co do napinaczy rolkowych (tzw rolek) -
      to też proponuję zmianę. W końcu do paska - a co za tym idzie napinaczy -
      zagląda się co 60 tys (dla statystycznego Polaka po ok 3 latach). A kiepski
      napinacz to luźny pasek i większa szansa jego zerwania lub uszkodzenia. Cała
      operacja zamyka się w kwocie ok 300 złp (ok 120 pasek, 120 napinacze +
      robocizna).
      PS Można to zrobić samemu, tylko mieć odpowiedni klucz i pamiętać o znakach na
      kołach zębatych. Tylko czy warto za 60 złp??
      PS 2: Jeżeli już zamiennik - to tylko dobrej firmy i nie zleżały. Warto to
      zrobić przez jakis autoryzowany warsztat. Tylko nie w serwisie VW - bo ściągną
      podwójnie i niekoniecznie dobrze zrobią....
      • Gość: Michal Re: VW GOLF 1.9 TDI, 9 do Zubra_ zalogowanego IP: *.fornfyndet.se 16.08.04, 11:39
        Witaj Zubrze,
        Dzieki za ten adres;
        zssio.bielsko.ids.pl/dyplomy/2001/silniki/prozrzadu.html
        Jest swietnie przystepnie dla przecietnego czlowieka wszystko wytlumaczone.No
        moze nareszcie nasi koledzy skoncza pisanie glupot i troszke sobie poczytaja a
        w zamian wiedza motoryzacyjna wzrosnie.
        Pzdr.Michal
        • zubr_zalogowany Re: VW GOLF 1.9 TDI, 9 do Zubra_ zalogowanego 16.08.04, 12:32
          fakt swietna stronka
          wygrzebalem ja gdy doksztalcalem sie na temat przewag silnikow rzedowych nad
          widlastymi

pozdrawiam
          • Gość: Tadeusz pytanie o olej? IP: 213.17.230.* 17.08.04, 00:03
            Wymieniłem dziś pasek rozrządu wraz z rolką.
            Za pasek zapłaciłem 125 zł i jest on firmy Gates, to podobno 1 sort części do
            VW, Bosha kosztował 95zł. Rolka była dobra ale ją też wymieniłem zapłaciłem za
            rolkę 138zł z firmy KFZ podobno dosyć dobra, za wymianę zapłaciłem 80zł. Czyli
            razem 340 zł i mam z głowy na najbliżesze 60 tys km. Zamierzam wymienić jeszcze
            filtr paliwa i powietrza. Myślę też o zmianie oleju co prawda jeszcze 3 tys km
            można przejechać. Jaki olej proponujecie do golfa 3 Tdi 90 koni z przebiegbiem
            170 tys km sprowadzonego z niemiec. Silnik w stanie idealnym ciśnienie i
            szczelność silnika dobra! Co proponujecie. Z góry dziękuję !!!!!!!!!!
            • zubr_zalogowany Re: pytanie o olej? 17.08.04, 00:31
              polsyntetyk klasy CF, B3
              chyba ze dlugo jezdzil na mineralu (w co watpie)

moze byc tez syntetyk, ale nie ma sensu sie wykosztowywac
            • Gość: Aragorn Re: pytanie o olej? IP: *.acn.pl 17.08.04, 00:35
              Olej nie gorszy, niż ten, który był zalany do tej pory i ten, zalecany przez
              producenta (wymagania jakosciowe znajdziesz w instrukcji obsługi)
              • Gość: Michal Re: pytanie o olej? IP: *.fornfyndet.se 17.08.04, 14:21
                Aragorn ma 100% racji,zejscie na gorszej jakosci olej jest poprostu szybkim
                wykanczaniem silnika.Wielu z was uwaza ze syntet i polsyntet to to
                samo,nieprawda.Pelny syntet uzywany caly czas daje 100% gwarancji ze nie
                nastapi zuzycie silnika oczywiscie wymieniany jak podaje intsrukcja.Niestety
                pol syntet to przeloty rzedu 300tys km i motor juz posiada znaczne zuzycie
                oleju.
                Pzdr.Michal
                • Gość: Tadeusz Re: pytanie o olej? IP: 213.17.230.* 17.08.04, 23:41
                  Ja nie wiem jaki olej był lany wcześniej, nie wiem także jaki zalać. Przebieg
                  to 170 tys km więc syntetyk może rozszczelnić silnik, myślę nad Shel Helix 10
                  W40 Super Diesel to jest półsyntetyk spoecjalnie do diesla i tdi.
                  • zubr_zalogowany Re: pytanie o olej? 17.08.04, 23:49
                    bedzie OK
                    na pewno spelnia wszystkie normy jakosciowe wymagane przez VW, ale sprawdz
                    jeszcze w instrukcji obslugi

choc wlasciwie mozesz zaryzykowac syntetyk (z tej samej serii bedzie shell
                    ultra diesel)
                    jest mala szansa ze ktos zakitowal silnik jakims mineralem szczegolnie jak auto
                    jest z niemiec (jest? mam racje?)
                  • Gość: Aragorn Re: pytanie o olej? IP: *.acn.pl 17.08.04, 23:59
                    Gość portalu: Tadeusz napisał(a):

> Ja nie wiem jaki olej był lany wcześniej, nie wiem także jaki zalać. Przebieg
                    > to 170 tys km więc syntetyk może rozszczelnić silnik, myślę nad Shel Helix 10
                    > W40 Super Diesel to jest półsyntetyk spoecjalnie do diesla i tdi.

jak mówiłem - instrukcja w rękę i patrzymy. W życiu nie mialem VW i nigdy
                    takiego nie kupie, wiec nie mam pojecia, ale obstawiam, ze producent zalecal
                    jakies 10W/40. Jeśli chcesz sprwadzić w prosty i w miare bezinwazyjny sposób
                    ilość szlamu olejowego w silniku, zdejmij pokrywę zaworów, i popatrz na wałek
                    rozrządu, szczególnie w miejscach mocowania podpór. Jak jest tam szlamu tyle, ze
                    palcem mozna sciagac i kanapki smarowac, to zalej polsyntetyka 10W40, jeśli
                    wszystko jest tam czyste - na twoim miejscu pokusił bym się o syntetyk,
                    porządny, klasy SJ. Silnik napewno ci sie odwdzieczy za taki zabieg dlugą i
                    bezproblemową eksploatacją.
                    Tym bardziej, ze w twoim silniku jest też turbosprężarka, więc olej musi byc
                    naprawde najwyzszej jakosci, bo łożyska ślizgowe wałka sprężarki nie tolerują
                    absolutnie zadnych zanieczyszczeń i absolutnie zadnych niedrogich olejów, a olej
                    sam w sobie jest odpowiedzialny nie tylko za smarowanie samego silnika, ale i
                    za smarowanie, i chlodzenie bardzo mocno rozgrzewajacej się turbiny. Ja na twoim
                    miejscu pokusil bym się o olej lepkości 10W60, oczywiscie w pelni syntetyczny.
                    • devote Re: pytanie o olej? 18.08.04, 01:35
                      Gość portalu: Aragorn napisał(a):

> olej lepkości 10W60, oczywiscie w pelni syntetyczny.

5-40 styka
                    • zubr_zalogowany Re: pytanie o olej? 18.08.04, 01:38
                      nie SJ a CF
                      nie 10W60 a 0W40 (po co do diesla olej o lepkosci jak w wyczynowym?)
                      poza tym jak wyzej
                      ja bym sie nie bawil w rozbieranie silnika (nie robiles nigdy wiec mozesz cos
                      popsuc)
                      • Gość: Tadeusz Re: pytanie o olej? IP: 213.17.230.* 18.08.04, 22:46
                        Samochód był serwisowany w niemczech, nie wiem jaki olej był lany, po
                        odkręceniu korka wlewu oleju na wałku jest troszkę szlamu nie jest dużo ale
                        troszkę jest. W książce serwisowej jest tylko adnoitacja o wymianie oleju nie
                        ma tam nic o samym oleju. Instrukcję obsługi ma do piuątku przetłumaczyć
                        kolegai wtedy będę wiedział jaki olej lać. Jeśli był zalany minerałem do diesli
                        w niemczech to nie bardzo lać mu syntetyk. Wydaje mi się że wystarczy
                        półsyntetyk Shell Helix 10 W 40 super diesel, najwyżej będę go zmieniał co 10
                        tys żeby oszczędzać turbinę. Ja tym samochodzikiem nie szaleję jeżdżę 100-120
                        nie ruszam gwałtownie przynajmniej narazie, przyspieszam sprawnie i nie daję mu
                        obrotów większych niż 3 tys km, obawiam się o turbinę że może nie wytrzymać,
                        jak to z tymi turbinami jest? Podobno jak się psuje to dalej chodzi ale chlapie
                        olej i tdi zaczyna chodzić jak zwykły diesel i ma małego buta. Proszę o
                        odpowiedź
                        • Gość: Tadeusz Re: pytanie o olej? IP: 213.17.230.* 18.08.04, 22:52
                          NHa stronie Shella znalazłem odpowiedź na pytanie o olej
                          Golf III 1.9 TDi, Syncro 1896 90 66 1993-1998 DT Helix Diesel Plus pojemność
                          miski olejowej 4,3
                          • Gość: Tadeusz Re: pytanie o olej? IP: 213.17.230.* 18.08.04, 22:56
                            Oto co piszą o ty Shelu Helixie Diesel Plus
                            Wielosezonowy olej na bazie syntetycznej przeznaczony wyłącznie do silników z
                            zapłonem samoczynnym, także z turbodoładowaniem w samochodach osobowych we
                            wszystkich warunkach jazdy. ACEA 83-98, API CF, D C 229.1, VW 505.00, 8MW -
                            lista specjalna, Peugeot-Citroen PSA D-98.
                            • zubr_zalogowany Re: pytanie o olej? 18.08.04, 23:21
                              to jest ACEA B3-98 itd
                              dobry
                              o turbine sie nie boj
                              (pamietaj o nieprzeciazaniu silnika zaraz po odpaleniu i o kilkudziesieciu
                              sekundach obrotow biegu jalowego przed wylaczeniem silnika)

ten olej wystarczy idealnie
                              zmieniaj go tak jak pisza w instrukcji (zdaje sie co 15K)

norme VW jak widzisz spelnia (na pewno wymagana jest ta 505)

i nie przejmuj sie opiniami ze na gorszym oleju niz syntetyk spelniajacy
                              najwyzsze mozniwe normy silnik rozleci ci sie po 5000 km
                              • Gość: Tadeusz Re: pytanie o olej? IP: 213.17.230.* 18.08.04, 23:40
                                To dobrze, olej jest w miare nie drogi. Jeśli chodzi o moją jazdę to robię tak
                                odpalam go pochodzi z 30 sekund wyjeżdżam z garażu i stoi kolejne 1-2 minuty aż
                                garaż zamknę. Jeśli jest zimny to jadę spokojnie dopiero po rozgrzaniu jeżdżę
                                troszkę szybciej. Jak wracam z trasy to włączam luz i daję mu pochodzić na
                                wolnych obrotach 1 minutę to podobno hamuje turbinę i ochładza ją. Nie wiem czy
                                może nie trzeba czekać 2 minut na wyłączenie, wtedy może lepiej się turbina
                                wychłodzi?
                                • zubr_zalogowany Re: pytanie o olej? 19.08.04, 09:10
                                  rozgrzewanie na postoju nie ma sensu
                                  (oczywiscie jak musisz zamknac garaz to nie ma wyjscia)

olej szybciej osiaga wlasciwa temperature podczas jazdy
                                  dla dobra turbiny przez pare pierwszych minut nie powiniwnes miec gazu w
                                  podlodze

schladzanie na postoju jest konieczne, ale jesli np przed domem wjezdzasz do
                                  garazu, otwierasz, zamykasz, robisz pare manewrow, to wowczas turbina zdazy
                                  wytracic predkosc i przed wylaczeniem silnika wystarczy jakies 20 sekund

to samo po spokojnej jezdzie i dluzszych manewrach na parkingu

kilkuminutowe chlodzenie ma sens gdy jedziesz autostrada i zjezdzasz z niej na
                                  stacje lub parking - i we wszystkich podobnych sytuacjach

dieslowskie turbiny sa generalnie bardziej odporne na bledy obslugi niz w
                                  doladowanych benzynowkach, szczegolnie tych bardzo sportowych
            • Gość: Diesel olej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.04, 12:12
              Jeżeli auto było serwisowane w Niemczech, to powienieneś mieć książkę
              serwisową. A tam powinno pisać, jaki olej był używany. Z reguły zalewano to
              półsyntetykiem klasy 10w/40 (Shella lub Esso ew ELF, ale rzadko). Dlatego też
              przy wymianie trzeba zastosować także półsyntetyk tej klasy (mineralny - szkoda
              silnika, syntetyk - wypłucze osady i silnik straci szczelność). Osobiśie
              preferuję Mobil 1 i nie lubię Shella i Elfa(10 lat temu załatwiły mi Fiata 125)
              ale teraz to chyba nie jest takie ważne....
              Pozdrowienia i miłej jazdy....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka