Dodaj do ulubionych

przyczepka bez papierów

27.03.14, 13:28
Witam wszystkich.
Za niewielkie pieniądze (tak do 500 zł) można kupić przyczepkę, tylko, że niezarejerstrowaną, bez papierów. Czy w tej sytuacji nie będzie problemu z jej zarejerstrowaniem?
Wiadomo o co chodzi - tzn. kupuję przyczepkę, czy w wydziale komunikacji nie będzie problemu z wydaniem tablic, dowodu rejerstracyjnego itp.?

I druga kwestia - czy przyczepka musi posiadać OC i przegląd?
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: przyczepka bez papierów 27.03.14, 16:04
      Można ale ta rejestracja to trochę za pięknie napisane.Musisz zrobić przegląd i muszą uznać tą przyczepkę jako SAM (zbudowana samemu,taki mały myk)Nie może mieć numeru ramy.Jeżeli przejdzie badania,dostajesz kwity i możesz rejestrować.OC jest obowiązkowe tak samo jak na auto
    • nazimno Prawie pewne: kradziona. 27.03.14, 16:12
      To plaga w Niemczech.
      Gina masowo przyczepki nawet z prywatnych posesji.
    • nazimno To jest plaga kradziezy jak nigdy... 27.03.14, 16:14
      Jesli nie wierzysz, to daj w googlu:

Anhänger geklaut

• loyezoo Re: To jest plaga kradziezy jak nigdy... 27.03.14, 16:42
        Tak "na zimno",przyczepka za 500zł.Ile przyczepek kradzionych trzeba przywieźć z Niemiec,żeby to się kalkulowało?Ode mnie licząc,jedna zwróci może koszty paliwa.Dwie?Nie chce mi się dymać 1500km za 500zł,łatwiej chyba coś ukraść na miejscu?Po za tym,jak ściągnąć 2-3 naraz jednym autem? Ciężarowym?To już 2 trzeba na koszty paliwa,ehh.
        • nazimno A co ja no to moge, ze kradna? 27.03.14, 17:22
          (poza stwierdzeniem faktu)
          Najgorzej jest w obszarach przygranicznych.
          Tam jest to plaga.
          • mily_byd Re: A co ja no to moge, ze kradna? 27.03.14, 19:53
            Panowie, tylko, że bardzo dużo przyczepek jest właśnie bez papierów (nawet jeżeli z tablicami). Tak do 1000 zł to bez papierów. Ok, tablice mogą być jakieś dupne, wzięte z innego pojazdu. Natomiast bez papierów - może większość tych przyczepek to po prostu SAMY? Ktoś sobie zrobił, ale nie rejerstrował (bo nie chciał płacić OC, bo sporadycznie używane) i stąd brak papierów?
            • koza_oddam Re: A co ja no to moge, ze kradna? 28.03.14, 08:59
              Z tym, że przyczepkę typu SAM można łatwo odróżnić od przyczepki fabrycznej. Ale zgadzam się, nie każdy rejestrował, bo jak się na ten przykład mieszka na wsi i używa do wożenia drzewa z lasu po polnych drogach, to na co komu rejestracja i OC? Nie każda przyczepka bez papierów jest kradziona, ale uważać trzeba.
              • who_cares Re: A co ja no to moge, ze kradna? 28.03.14, 10:34
                Zapytaj na forum.norcom.com.pl ....
                • mily_byd Re: A co ja no to moge, ze kradna? 30.03.14, 20:53
                  Panowie, sporo przyczepek bez papierów to popularne "Niewiadów". Czyli nie żaden "SAM". Czy zatem jak przejdzie badanie przez diagnostę to i tak w dowodzie będzie "SAM"? A poza tym,czy mam zakładać że większość "Niewiadówek" jest kradziona, bo nie ma papierów?
                  Bo właśnie zależy mi na takiej przyczepce za ok. 300-500 zł.
                  • loyezoo Re: A co ja no to moge, ze kradna? 31.03.14, 10:21
                    Skoro ktoś kupił (kiedyś) Niewiadów,to musi mieć na niego dokumenty (zakupu,rejestracji,cokolwiek) Jeżeli przyczepka ma numery rej. to można odzyskać dokumenty.Jeżeli nie ma nic,to tak na logikę....?
                    • mily_byd Re: A co ja no to moge, ze kradna? 03.04.14, 18:55
                      Ale może być tak jak czasem bywa z samochodem. Samochód zmienia kilku właścicieli, ale żaden nie zarejerstrował na siebie. Wystarczy, że zniknie jedna z tych umów i już jest dupa blada - samochodu nie można przerejerstrować.
                      Zatem:
                      1. Czy można kupić przyczepkę z tablicami, ale bez papierów? I na umowie wpisać, że dowód został zagubiony?

2. Jeżeli nawet dowód można odzyskać. Ale co wtedy, gdy sprzedający nie będzie się zgadzał z właścicielem figurującym w bazie danych w WK?
                      • loyezoo Re: A co ja no to moge, ze kradna? 03.04.14, 20:15
                        Teraz piszesz,bo tak jest czy to domniemanie?Jeżeli zagubiona była umowa ale WK nie ma danych nabywcy,to pomijasz tą umowę i tyle.W/g mnie jednak,jak nie masz kwitów,rób na SAM,w czym ci to przeszkadza?
                        • mily_byd Re: A co ja no to moge, ze kradna? 03.04.14, 20:51
                          Na razie domniemanie. Jeszcze żadnej przyczepki nie kupiłem. Ale nie wiem czy to takie proste ot tak każdą przyczepkę zarejerstrować jako SAM. Tym bardziej, że gdzieś słyszałem, że teraz już nie zarejerstrujesz pojazdu typu SAM, a wyłącznie pojazd z homologacją.
                          • mily_byd Re: A co ja no to moge, ze kradna? 03.04.14, 21:03
                            A druga rzecz. Nawet jak można zrobić na SAMa, to czy można zmienić markę pojazdu? Bo często jest tak, że blachy są, a nie ma dowodu. I czy pojazd zarejerstrowany (tylko że zgubiony dowód) też przerejerstrują na sama, nawet jeżeli wcześniej samem nie był?
                            • loyezoo Re: A co ja no to moge, ze kradna? 03.04.14, 21:18
                              Oczywiście,że na SAM,trzeba trochę "udoskonalić" markowa przyczepkę.Jeżeli masz numer rejestracyjny,można dojść w CEPiK,kto tam figuruje jako ostatni i albo odtworzyć umowę albo podpisać z ostatnim widniejącym w CEPiK.Ogólnie jedno i drugie wymaga zachodu.Da się.
                              • mily_byd Re: A co ja no to moge, ze kradna? 07.04.14, 22:05
                                A co w sytuacji, gdy rzeczywiście zgubiony jest tylko dowód, a BLACHY SĄ? Czy bez dowodu da radę zarejerstrować na siebie? Wiadomo - kupuję pojazd (jakikolwiek), to muszę zdać blachy i stary dowód (jeżeli jest inny powiat).
                                A co w sytuacji gdy mam tylko blachy, a nie mam dowodu poprzedniego właściciela? Pozostaje tylko na SAMa?
                                • who_cares Re: A co ja no to moge, ze kradna? 08.04.14, 09:44
                                  A czy wydziały komunikacji zostały zamknięte ? Telefonów nie odbierają ?
                                  Pytałeś na forum diagnostów www.forum.norcom.pl/ - oni takie sprawy mają codziennie ...
    • dr_freiszyld Re: przyczepka bez papierów 08.04.14, 11:00
      A nie lepiej kupić zarejestrowaną z papierami?
      Nówka blaszka w sklepie kosztuje 1200zł, używane są nawet po 300. Tylko trzeba trochę poszukać.
      • loyezoo Re: przyczepka bez papierów 08.04.14, 14:53
        Nie obrażając.Wiesz co jest warta przyczepka za 1200zł? Jak chcesz wozić styropian albo pierze i to na krótkich odcinkach to polecam.Do niczego więcej te Chińskie g...o się nie nadaje.Za w miarę przyczepkę trzeba dać ~3tys.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka