Dodaj do ulubionych

TMC w Polsce

18.05.14, 17:53
Hej.
Zadałem pytanie na GPS, ale tam posucha jakaś.
Czy ktoś mi może napisać, czy w Polsce ten system działa?
Czytam o jakiś abonamentach itd. ale głównie do nawigacji przenośnych. Co z nawigacjami wbudowanymi? Wjechałem wczoraj do Czech i tam ładnie od razu mi się w samochodzie uaktywnił. W Polsce jest wyłączony.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • tomek854 Re: TMC w Polsce 18.05.14, 19:02
      Ja korzystam z nawigacji Navigon, przenośnej. W instrukcji pisali, że w Polsce za system TMC trzeba zapłacić, mi działało, choć informacji było tyle, że musiałbym na głowę upaść żeby płacić za coś takiego jeśli to była pełna dostępna informacja.
    • dziala_nawalony Re: TMC w Polsce 18.05.14, 21:27
      w niemczech dziala wjeżdżam do kraju nadwiślańskiego i d..a ni ma
    • galtomone Re: TMC w Polsce 18.05.14, 21:33
      TMC w PL dziala juz od kilku lat. Z jakoscia wiadomosci odbieranych przez navi jest tak sobie ale powoli sytuacja sie poprawia.
      Co do licencji to wszystko zalezy od porducenta urzadzenia.
      W PL, jak w kazdym innym kraju za dostep do tych danych trzeba zaplacic.
      Garminy maja np. pokrycie TMC w calej Europie (licencja jest wliczona w cene urzadzenia).
      Generalnie warto sie orientowac na ten temat przy zakupie urzadzenia.
      Sama mozliwosc odbioru TMC bez licence nic nie da.

W niektyurch przypadakch, signal jest oferowany przez prywatne firmy (nie w PL) I niektore nawigacjke (np. moj stary nuvi 760) pozwalaja na przeglad tych subskrypci I dokladanie nowych.
      • dziala_nawalony Re: TMC w Polsce 18.05.14, 21:35
        no i ja mam garmina, ale ostatnio w kraju bylem auten dwa lata temu, nie wiem jak jest dzisiaj.
        • galtomone Re: TMC w Polsce 19.05.14, 07:03
          |Dwa lata temu tez dzialal choc moze nie na calym obszarze, nie pamietam.
    • marusmk Re: TMC w Polsce 18.05.14, 22:55
      Jest TMC drogą radiową ale też i internetowy.
      W moim iGO Primo jest ten drugi i nie ma problemu z ostrzeżeniami- wręcz jak piszą doświadczeni: po necie jest więcej i dokładniej.

postimg.org/image/w1lrq6god/
      postimg.org/image/lu38drugd/
      postimg.org/image/9e6ik114d/
      • marusmk Re: TMC w Polsce 18.05.14, 22:56
        Ooooops- nie doczytałem że chodzi o wbudowaną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka