Dodaj do ulubionych

ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 tys

01.09.14, 10:50
znany i lubiany 2.0 TDCI zwany w grupie PSA jako HDI
wysterowany na 136 -140 KM

Mondeo - wymiana co 15 tys
Peugeot - co 20 tys
a Citroen c4 picasso - co 30 tys

Ot, ciekawostka
Pikanterii dodaje sprawie fakt, że WSZYSCY moi sąsiedzi (bo się zgadaliśmy o oleju wczoraj przy piwku) - jeżdżą na castrolu edge (dobry bo tani i tani a dobry)
wcześniej były shelle, totale, ale auta mają swoje latka i wszyscy wylądowali w końcu na najtańszym sensowny syntetyku...
Ale serwisy (jeden autoryzowany a dwa nie, ale specjalizujące się w marce) - sugerują wymiany z interwałem jak wyżej...
Wiem, że olejowych postów było wiele - ale ten traktuję jako ciekawostkę przyrodniczą :-)

jeep
Obserwuj wątek
    • liczbynieklamia Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 11:01
      A jak to wygląda rocznikowo? Ostatnio była tendencja, żeby ze względów ekologicznych przedłużać interwały wymiany. Pomysł nie jest głupi z punktu widzenia serwisów o tyle, że gwarancję to spokojnie wytrzyma, a potem im gorzej, tym lepiej.
      • jeepwdyzlu Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 11:12
        wszystkie mają 4-6 lat
        nie pamiętam dokładnie
        I przebiegi 100-140 tys

j.
    • rraaddeekk Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 20:51
      Na przykładzie Golf VI 2.0 TDI można różnie zmieniać olej.
      Od użytkownika zależy czy wybiera wymianę oleju typu long life (według wskazań komputera, który wzywa do wymiany, gdy stwierdzi zużycie oleju) czy wymienia standardowo co 15 000 km.
      Przy czym w zależności od powyższego wyboru stosuje się olej o różnych parametrach.
      • jeepwdyzlu Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 21:38
        nie mówimy o takim oleju
        tylko zwykłym budżetowym edgu
        nie long lifie
        :-)
        • misiaczek1281 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 22:34
          jeep ja jestem zwolennikiem teorii żeby z samochodem obchodzić się jak z jajkiem:)
          Był taki jeden co mnie przekonywał żeby wymieniać co 30 tys.km:) żartowniś:) Olej z wiekiem i każdym przejechanym kilometrem traci właściwości ...samochód nawet gdy stoi - starzeje się ... to tak jak z myciem zębów...jedni myją 3 razy dziennie a inni tylko raz bo oszczedzają na paście ale po 3 latach zapłacą więcej u stomatologa więc to oszczędność pozorna...można rzadziej wymieniać oleju w skrzyni biegów bo tam obciążenia dużo mniejsze:)
          • jeepwdyzlu Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 23:01
            to co każdy z nas myśli to jedno
            ciekawe - co polecają nam serwisy - wszystkie nalewając do TEGO SAMEGO motoru - TEN SAM olej...
            Ergo - któryś się myli...
            Który?
            Jak tu ufać warsztatom????

jeep
          • schweppes1 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 01:20
            Bo jesteś łajzą. Samochód to narzędzie i nie należy się nim przejmować.

A olej nabierając cząstek sadzy polepsza swoje właściwości.
    • waga170 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 23:07
      Moim zdaniem 15 tysiecy to juz duzo. Zrob tak: Po 15 tysiacach wyjmij filtr oleju i go rozetnij tak zeby zobaczyc "bebechy". Gwarantuje Ci ze od tej pory bedziesz zmienial olej i filtr duuuzo czesciej.
      • jeepwdyzlu Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 23:23
        ale ja nie pytam kiedy
        ja zmieniam co 15
        pisałem o tym co REKOMENDUJĄ fachowcy
        :-)

jeep
        • waga170 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 23:30
          Ty jestes fachowcem jezeli chodzi o swoj samochod, a inni niech sobie rekomenduja co chca.
    • samspade Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 23:28
      W ASO citroena powiedzieli/zalecali 15 tys. 1.6 hdi. Co warsztat to obyczaj
      • piotr33k2 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 01.09.14, 23:38
        minimum 10 max co 15 tys lub raz w roku bez osiągniecia minimum, i tego bede sie trzymał niezaleznie od modelu marki i silnika oraz co tam kiedyś ktos bedzie gaworzył czy pisał .
        • crannmer Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 00:45
          piotr33k2 napisał:
          > i tego bede sie trzymał niezaleznie od
          > modelu marki i silnika oraz co tam kiedyś ktos bedzie
          > gaworzył czy pisał .

Swiatopoglad to suma przesadow nabytych przed osiagnieciem pelnoletnosci.
          • waga170 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 02:23
            > Swiatopoglad to suma przesadow nabytych przed osiagnieciem pelnoletnosci.
            > ]
            Ty nam tu nie serwujesz nic oprocz swojego swiatopogladu.
          • jestklawo Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 08:19
            Ostatni spis ludności w Birmie odbyl sie w 1983 roku
        • waga170 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 02:21
          > minimum 10 max co 15 tys lub raz w roku bez osiągniecia minimum, i tego bede si
          > e trzymał niezaleznie od modelu marki i silnika oraz co tam kiedyś ktos bedzie
          > gaworzył czy pisał .

I masz sto procent racji, ja robie tak samo. Albowiem doszedlem kiedys do wniosku ze cisnienie w obwodzie smarowania bylo wieksze niz cisnienie otworzenia "bypasu" w filtrze oleju, przynajmniej w jednym moim dosc nietypowym samochodzie. I od tamtej pory nigdy na sto procent nie jestem pewien czy olej przechodzi przez filtr czy tylko sobie lata luzem po silniku. Z ciekawosci pootwieralem kilka filtrow i wygladalo na to ze jednak olej przez filtr przechodzil, ale w zyciu nie mozna byc niczego pewnym na sto procent..
    • schweppes1 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 01:18
      Dzięki waszej dziecięcej naiwności producenci i handlowcy olejowi mają się dobrze. A wymieniajcie i co 1 Mm, niech się interes kręci...

Przypominam, że dyrektor holenderskiego Castrola w swoim i żony samochodzie w ogóle nie wymieniał oleju i krzywda się nie działa.
      • 4slash Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 09:10
        Wszystko zależy od sposobu eksploatacji pojazdu.
        Ja wymieniam co 30 k km a i tak muszę to robić co 6-8 miesięcy.
        Jakbym wymieniał co 15 k km to bym tylko do serwisów jeździł co 3-4 miesiące.
        Jeżdżę 90% trasa i 10 % miasto. Mój samochód ma jedno odpalenie na zimno dziennie (ci co pracują na etacie stacjonarnym maja dwa odpalenia na zimno dziennie: przed pracą i po pracy). Mój olej 99,5% czasu pracuje w optymalnej temperaturze i do wymiany ma podobna liczbę roboczogodzin jak auto z przebiegiem o połowę mniejszym jeżdżące głównie po mieście. W pojazdach ciężarowych wymiany są co 50 k km i te auta przejeżdżają po 1 mln km.
        W Toyocie są wymiany co 15 k km jeżeli auto jeździ dużo (ponad 40 k km rocznie) to zamiast wydłużyć np. do 20 k km skracają do 10 k km co powoduje, że floty żeby odgraniczyć koszty zalewają olej mineralny - to bez sensu.
        Moje samochody spokojnie osiągały 300 k km bez żadnych śladów zużycia (wymiany co 30 k km) silnik po 300 k km pracował lepiej niż nowy i dużo mniej palił - gotowy był na kolejne 300 k km.
        • 4slash Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 09:18
          Zauważyłem, że im mniej użytkownik przejeżdża tym bardziej się tym podnieca i zaczyna wymyślać Millersy, Motule i inne cuda. Mierzą temperaturę oleju na rożnych gatynkach i producentach i się doktoryzują w temacie.
          Miałem sąsiada, który podniecał się olejem Quaker State, dającym dożywotnią gwarancję mobilnosci - sąsiad przejeżdżał 3 tysiące km rocznie fiatem 126p.
          • pan99 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 09:59
            > Zauważyłem, że im mniej użytkownik przejeżdża tym bardziej się tym podnieca
            trafione w dyszkę!

Mondeo - wymiana co 15 tys
            Peugeot - co 20 tys
            a Citroen c4 picasso - co 30 tys

widocznie klienci forda są większymi naiwniakami niż klienci koncernu psa i łatwiej jest ich skubać na niepotrzebnych wymianach i serwisie.

• gzesiolek Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 10:41
              Albo, ze Mondeo byl w duzej mierze kierowany do ludzisk w US, gdzie jeszcze ekoterrorysci nie wprowadzili minimum wymian olejow (choc ten diesel do tej teorii nie pasuje)... a koncern PSA to jednak glownie UE...

mozemy gdybac...
        • jeepwdyzlu wysyp mądrości, ale każdy ma swoją prawdę... 02.09.14, 10:42
          W pojazdach ciężarowych wymiany są co 50 k km i te auta przejeżdżają po 1 mln km.
          -------------------
          Manipulacja.
          To INNY olej niż syntetyk do osobówek...

Zauważyłem, że im mniej użytkownik przejeżdża tym bardziej się tym podnieca i zaczyna wymyślać Millersy, Motule i inne cuda.
          -------------------
          Te cuda to firmy robiące oleje od lat i może MNIEJ ru...ące w dupę swoich klientów...
          Naprawdę uważasz, że castrol edge (50% rynku w Polsce) jest taki zajebisty? Nie - jest taki tani....
          A życie uczy, że co tanie - bardzo RZADKO - jest dobre...

jeep
          • jeepwdyzlu notabene - castrola robią w Polsce 02.09.14, 10:44
            na tych samych liniach co wszystkie oleje lotosu

j.
            • only_the_godfather Re: notabene - castrola robią w Polsce 02.09.14, 11:38
              Czyli co zamiast płacić za Castrola można kupować Lotos?
          • only_the_godfather Re: wysyp mądrości, ale każdy ma swoją prawdę... 02.09.14, 11:37
            Dobra ale czy uważasz że Total który jest droższy od Elfa jest lepszy?Przecież to ten sam koncern, pewnie robią to w jednej fabryce.
            • jeepwdyzlu Re: wysyp mądrości, ale każdy ma swoją prawdę... 02.09.14, 12:38
              Dobra ale czy uważasz że Total który jest droższy od Elfa jest lepszy?Przecież to ten sam koncern, pewnie robią to w jednej fabryce.
              ----------
              Mam wrażenie
              że do różnych puszek
              leją ten sam produkt

czy masz np lotos ow30, castrol, total czy elf
              z tej samej półki cenowej
              to nie ma między nimi różnicy
              Dlatego właśnie przerzuciłem się na małe firmy czysto olejowe jak motul, fuchs, czy gulf....

jeep
    • bimota Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 10:57
      HA HA... SKORO JUZ TACY ZNAWCY, TO WYTLUMACZCIE...

CZY CZESTOTLIWOSC ZMIAN MA ZWIAZEK Z POJEMNOSCIA SILNIKA ? BO NP. W MOTOCYKLACH 125 CC ZALECAJA WYMIANE CHYBA CO 1000 KM... CO MI WYGLADA NA MOCNE NACIAGANIE KLIENTOW...
    • klemens1 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 11:56
      Ten sam olej?
      Bo jak różny, to jest to normalne.
      Nie wszystkie silniki mają też czujnik gęstości oleju. Jak jest taki czujnik, to wiadomo że lepiej na nim polegać, a nie na przebiegu (10 tys. po mieście w korkach to co innego niż 10 tys. po trasie).

BTW. Kiedyś w jakimś Norauto czy czymś podobnym na półce z filtrami zobaczyłem napis zachęcający do wymiany filtra paliwa co 20 tys. km. Spytałem sprzedawcę, co ile zalecana jest taka wymiana (po jego odpowiedzi chciałem zwrócić uwagę, że trochę przesadzili z tymi 20 tys.). Sprzedawca udając zadumę odpowiedział "co 10 tys. km". Nie ośmieliłem się tego skomentować.

• 4slash Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 02.09.14, 19:26
        I
        Mój ojciec (atytalent motoryzacyjny) w latach 80-tych spuścił olej ze skrzyni biegów a dolał do silnika (przekładniowy) pojeździł sezon po czym pojechał do Polmozbytu gdzie się za głowę złapali i dolali do skrzyni i wymienili w silniku - samochód jeździł mało i na krótkich tarasach. Nie było skutków tych zabiegów.

II
        Mam kosiarkę Honda OHV 135 ccm producent wymaga wymiany oleju po 5 h pracy, nastepnie co 20 h to tak jaky olej w nowym samochodzie wymienić po 250 km a następne wymiany co 1000 km. ja wymieniam raz na sezon bez względu na liczbę rbh - to nie są wysilone i nowoczesne konstrukcję, będą pracowały nawet na oliwie z oliwek

III
        Co do oleju to liczy się klasa i dopuszczenia (wazne na gwarancji) oleje mniej znane często należą do znanych koncernów - są nalewane dla "koneserów" na tych samych liniach technologicznych
        Ja na Castrolu, Shellu i Mobilu nigdy się nie zawiodłem i nie będę szukał innych bo to dla mnie nieistotne.
        Ja nie pijam wody Perier auto nie dostanie Motula, nie myję zębów 4 x dzienie bo to dwa razy za często, wymieniam olej (w samochodzie) jak zaleca producent nie częściej podobnie jak się nie bada prostaty w wieku 20 lat tylko po 40-tce.

IV
        Osoby "dbające" o częstą wymianę również często tankują cuda w stylu Ulimate, V-Power, Verva - myślą, że dbają o swój pojazd: najlepszy olej, najlepsze paliwo, mycie z woskiem + podwozie. Później idą do kasy i wpieprzają hotdoga zrobionego z MOM-u. Jak można to zakochać się w maszynie ?
        • jeepwdyzlu i w ogóle 4 slash 02.09.14, 20:53
          wszyscy są idiotami a ty jesteś mądry
          Brawo!
          j.
          • organista_pl Re: i w ogóle 4 slash 02.09.14, 21:08
            Też czytałem ten wywyiad z dyrektorem Castrolu którego zwolnili , twierdził ze syntetyk czym dłużej w silniku tym ma lepsze własciwości i wcale go nie trzeba wymieniac
    • chris62 Re: ten sam motor a olej zmieniany co 15, 20 i 30 10.09.14, 09:20
      Może się różnią pojemnością układu?
      Najnowsze silniki 2 litrowe potrafią łyknąć 7-8 l oleju na wymianę...
      • nazimno Pytanie. 10.09.14, 10:25
        Mowisz o sumarycznym "lykaniu" az do nastepnej wymiany, czy tez
        mowisz o jednorazowym "zalaniu" silnika?

• jeepwdyzlu Re: Pytanie. 10.09.14, 10:27
          to jest TEN SAM motor
          5 litrów na wymianę
          auta bez DPF czy jak się to tam w tych markach nazywa....
          • nazimno Pytalem, bo napisano cos o 8 litrach. 10.09.14, 11:27
            A to juz jest bardzo duzo.
          • nazimno Dla porownania. 10.09.14, 11:31
            Dane orientacyjne:

316i, 318i – 4.0 L
            318is, 318ti do grudnia 1995 – 4.5 L
            318is, 318ti od stycznia 1996 – 5.0 L
            318tds do sierpnia 1994 – 5.0 L
            318tds od września 1994 – 5.5 L
            325td, 325tds do sierpnia 1994, 320i, 323i/ti, 325i, 28i – 6.5 L
            325td, 325tds od września 1994 – 7.0 L

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się