wowo5 11.10.14, 03:12 Nowy model przyspiesza do setki w 3,2s. www.magazynauto.pl/wiadomosci/nowosci/news-tesla-d-z-napedem-na-obie-osie-i-autopilotem,nId,1534233 Link Zgłoś Obserwuj wątek
do.ki jaką konkurencję? 11.10.14, 07:47 Znaczy konkretnie kogo miażdży? Bo Tesla gra w zupełnie innej lidze i konkurentów ma niewielu. No, może Fisker, gdy jeszcze istniał. Przyspieszenie to akurat nieistotna liczba, ważniejsza jest cena, a tu Tesla nadal jest bezkonkurencyjna. Link Zgłoś
wowo5 Re: jaką konkurencję? 11.10.14, 16:52 Konkurencja Tesli sa tradycyjne samochody spalinowe z wyzszej polki. Link Zgłoś
loyezoo Re: jaką konkurencję? 11.10.14, 18:42 Jaka to konkurencja? Teslą,jak będziesz wykorzystywał te osiągi,będziesz miał zasięg 70-80km (robili kiedyś test) Z czym to ma konkurować?Moja motorynka 25 lat temu na zbiorniku (2,5l) robiła jakieś 150km. Jak ktoś się ma zamiar ścigać na 1/4 mili to zgoda.Reszta to lipa i tyle.(moje subiektywne odczucie) Link Zgłoś
do.ki Re: jaką konkurencję? 11.10.14, 19:15 To dokłądnie mam na myśli. Rozpędzanie 0-100 moe jak dla mnie trwać 2 razy dłużej, ale niech ten samochód ma przynajmniej 2 razy większy zasięg, dobrze? Wtedy będziemy mówić o konkurencji. Link Zgłoś
wowo5 Re: jaką konkurencję? 11.10.14, 22:59 Podobno Veyron jadac z predkoscia maksymalna ma zasieg 80 km. Przy predkosci 80 mil/godzine czyli 128 km/h zasieg wynosi 200 mil czyli 320 km. Polgodzinne doladowanie pozwala na "zatankowanie" do polowy. Link Zgłoś
przemekthor Re: Tesla miazdzy konkurecje 11.10.14, 10:12 Jak to wejdzie do sprzedaży w naszej części Świata, to będzie masakra. Na auto z takim odpałem powinny być specjalne uprawnienia. Link Zgłoś
nazimno Re: Tesla miazdzy konkurecje 11.10.14, 10:48 Na Ferrari jezdzace po "hopkach stolycy" tez. Link Zgłoś
fuiio Re: Tesla miazdzy konkurecje 11.10.14, 21:05 Bmw M5 jest lepsze bo tylko o 37 % gorzej przyspiesza ale za to smierdzi z rury i bardzo fajnie halasuje. A poza tym niemieckie auta sa lepsze zwlaszcza passat w tdi Link Zgłoś
waga170 Sprytny zabieg marketingowy 12.10.14, 00:57 Tesla D. W Polsce sie bedzie dobrze sprzedawac bo nabywcy beda mysleli ze to diesel. Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: Sprytny zabieg marketingowy 28.10.14, 01:02 Zaloze sie ze beda wersje z LPG. Link Zgłoś
chris62 Re: Tesla miazdzy konkurecje 14.10.14, 08:29 Ta na pewno już widzę jak toto "jedzie" przez moją wieś tzn jak przyjeżdża laweta i zabiera na platformę... Link Zgłoś
xystos Re: Tesla miazdzy konkurecje 15.10.14, 12:41 Przełom w konstrukcji akumulatorów litowo-jonowych, zamiast anody z grafitu zastosowano żel, zawierający nanorurki dwutlenku tytanu, ładowanie do 70 proc. w 2 minuty, żywotność 10 tysięcy pełnych cykli Chińscy naukowcy ogłaszają przełom w konstrukcji baterii litowo-jonowych. Badacze z Nanyang Technology University (NTU) zbudowali akumulatory, które do 70 procent pojemności ładują się zaledwie w 2 minuty. Co więcej, nowa generacja baterii ma mieć żywotność sięgającą 20 lat, nawet 10 razy dłuższą, niż w przypadku dotychczasowych. Pisze o tym w najnowszym numerze czasopismo „Advanced Materials”. Chiny - Naukowcy z Nanyang Technology University Naukowcy z Nanyang Technology University Chiński wynalazek może mieć wpływ na wiele dziedzin przemysłu, ale z całą pewnością kluczowe może okazać się zastosowanie tej technologii w produkcji akumulatorów do samochodów elektrycznych. Długi czas ładowania i niewystarczająca trwałość dotychczas stosowanych baterii stanowią podstawowe przeszkody na drodze do ich popularyzacji. Baterie obecnie stosowane w smartfonach, tabletach, czy samochodach elektrycznych wytrzymują przeciętnie około 500 cykli pełnego rozładowania, co przy standardowym użytkowaniu oznacza nie więcej, niż dwa do trzech lat pracy. Minimalny czas pełnego ładowania nie spada też poniżej dwóch godzin. Nowe baterie mają to zmienić. Badacze ze School of Materials Science and Engineering NTU doprowadzili do przełomu, zmieniając materiał, z którego budowali anody akumulatorów. Zamiast grafitu zastosowali żel, zawierający nanorurki dwutlenku tytanu, tysiące razy cieńsze od ludzkiego włosa. To przyspieszyło przebieg reakcji chemicznych i umożliwiło szybsze ładowanie. Metoda produkcji tego żelu, wymyślona przez profesora Chen Xiaodonga jest podobno bardzo prosta, polega w skrócie na wymieszaniu w podwyższonej temperaturze dwutlenku tytanu z wodorotlenkiem sodu. Autorzy pracy twierdzą, że dotychczasowi producenci baterii litowo-jonowych nie będą mieli problemu, by tę technologię wdrożyć. Dwutlenek tytanu jest przy tym materiałem tanim, bezpiecznym i łatwo dostępnym. Grupa z NTU opatentowała już swój wynalazek, zamierza teraz wystąpić o grant naukowy, który umożliwi budowę pełnowymiarowego akumulatora. Zapowiada, że pierwsze komercyjnie produkowane baterie nowego typu powinny pojawić się na rynku mniej więcej za dwa lata. Samochody elektryczne będą w stanie dramatycznie zwiększyć swój zasięg, bo ładowanie ich akumulatorów potrwa około 5 minut, mniej więcej tyle, ile obecnie trwa postój na stacji benzynowej- zapewnia prof. Chen. Jego zdaniem równie ważne będą oszczędności dla portfela i środowiska, związane z nawet dziesięciokrotnie większą trwałością nowych baterii." zródlo: internet ZEN Link Zgłoś
a12avenger2 Re: Tesla miazdzy konkurecje 15.10.14, 22:33 Wszystko "fajnie, ślicznie i higienicznie", ale jestem wielce sceptyczny odnośnie tego typu doniesień. Za swojego życia byłem świadkiem kilku, jeżeli nie kilkunastu, tego typu rewelacji. Z różnych krajów, od różnych korporacji, instytutów naukowo-badawczych, uczelni technicznych. Zwłaszcza już w erze "mobilnej" (laptopy, tel. kom. i smartphone'y, tablety). Mój sceptycyzm zwiększa fakt, iż to Chińczycy, a nie Japończycy, Niemcy, Francuzi, Szwajcarzy, Holendrzy, Amerykanie, Kanadyjczycy... Cóż, albo mamy jakąś silną barierę fizyczno-chemiczną, albo rzeczywiście lobby paliwowo-zbrojeniowo-bankowe wykupuje i przejmuje co ciekawsze i bardziej obiecujące pomysły, rozwiązania i patenty... Z drugiej strony, to właśnie Chińczycy mają największą szansę przełamać zmowę owego lobby. Rosjanie natomiast już nie, ponieważ oni są jeszcze bardziej uzależnienie od eksportu syberyjskich węglowodorów... Link Zgłoś
nazimno Re: Tesla miazdzy konkurecje 16.10.14, 06:28 Rozsmiesza mnie do granic....to p...nie o 5 minutach ladowania. Policz sobie niezbedna moc w kW stacji do ladowania. Znacznie rozsadniejsza wersja byla szybka wymiana modulu akumulatora na naladowany stosowana przez firme Betterplace - niestety zakonczyli dzialalnosc.. Link Zgłoś
xystos Re: Tesla miazdzy konkurecje 18.10.14, 12:43 przed silnikami spalinowymi,w USA byly auta z napedem na pare chyba taz kocmoluchuf smieszyly silniki spalinowe a tu nowosc ktora moze rzucic szejkow na kolana coby latwiej im bylo czcic swe wielblady www.youtube.com/watch?v=Ug1BBMtVYgI#t=19 Link Zgłoś
wowo5 Re: Tesla miazdzy konkurecje 19.10.14, 03:25 W Europie Tesla nawet bez nowego modelu D zajmuje 2 miejsce w klasie (pelnowymiarowych aut klasy wyzszej) za S-Klasa. Tak wiec nie przesadzilem z tym miazdzeniem. www.automobilemag.com/features/news/1410-a-look-at-european-new-car-sales-in-2014/ Link Zgłoś
do.ki Re: Tesla miazdzy konkurecje 19.10.14, 08:41 > W Europie Tesla nawet bez nowego modelu D zajmuje 2 miejsce w klasie (pelnowymi > arowych aut klasy wyzszej) za S-Klasa. Tak wiec nie przesadzilem z tym miazdzen > iem. Argument prawdziwy, ale malo istotny. Full size luxury sedan to niewielki segment rynku i faktycznie jak sie tak glebiej zastanowic, na ulicach widac glownie S-klasse i Tesle. Jak rozmawiam z potencjalnymi nabywcami tego typu samochodow, to wychodzi mi, ze oni po prostu nie wydaja pieniedzy na te samochody. No, w inny sposob? Na Tesle trzeba bardzo dlugo czekac. Czy zaliczasz hybrydowa Panamere do tego samego segmentu? Bo nie jest to stricto sensu sedan. Porsche robi w mojej okolicy coraz lepsze interesy, bo ma cala game samochodow. Na jednym etapie zycia pasuje do ciebie Boxster, na innym 911, potem raczej Cayenne i w koncu konczysz w Panamerze. Tak czy owak: kto jeszcze dzis chce jezdzic sedanem, jak jakis zgrzybialy dziad? Link Zgłoś
do.ki musze przeprosic za skladnie 19.10.14, 08:43 i pewnie bede sie musial z niej tlumaczyc. Wszysto przez pospiech. Bywajcie. Link Zgłoś
nazimno Re: Tesla miazdzy konkurecje 19.10.14, 08:55 Czy samochod jest srodkiem psychotropowym? Bo to wiele tlumaczy... Link Zgłoś
wowo5 Re: Tesla miazdzy konkurecje 19.10.14, 17:18 Porsche istnieje od 83 lat i nic dziwnego, ze ma wieksza game modeli. Tesla istnieje 10 lat i sprzeda w tym roku okolo 35 tysiecy aut (jednego modelu), a Porsche w 2013 roku sprzedalo okolo 165k aut. Dwa nastepne modele: Model X ( SUV) i Model 3 (mnieszy i tanszy sedan) maja ukazac sie w najblizszych kilku latach. Niektore modele Porsche maja bardzo wiele wspolnego z Audi, a nawet z VW (Cayenne, Macan), Sedany sprzedaja sie wciaz doskonale. W niektorych krajach, np. w Japonii dominuja. Link Zgłoś
wowo5 Re: Tesla miazdzy konkurecje 30.10.14, 02:27 Znalazlem ciekawe porownanie S-Klasy i Modelu S. www.youtube.com/watch?v=z87U8qVxNio Link Zgłoś