Dodaj do ulubionych

Problem z promocją 4x4 w Volvo

25.12.14, 17:39
Na swojej polskiej stronie www.volvocars.com/pl/sales-services/services/SERWIS/Aktualne%20oferty%20serwisowe/Pages/4x4.aspx Volvo ogłosiło promocję na poszczególne pakiety montażu części wraz z robocizną. Promocja obowiązuje do 31.12.2014. Postanowiłem skorzystać z pakietu wymiany paska osprzętu wraz z rolką oraz filtru paliwa pomimo, że do ich wymiany pozostaje ok 5 tys. km. Dotychczas korzystałem z takich okresowych promocji ogłaszanych przez Volvo Car Polska, zarówno na przeglądy jak i na okresowe wymiany, i nie było z tym żadnych problemów. Otóż tym razem za wymianę filtra paliwa zapłaciłem tak jak stoi do nia dzisiejszego na ich stronie - 161 złotych brutto, natomiast za wymianę paska osprzętu z rolką wyszło im prawie 1200 złotych zamiast 480 złotych. Zapłaciłem całość, ale jakoś czuję kaca i nie wiem co z tym zrobić. Mogłem odmówić dokonania płatności, lecz podpisałem zlecenie przed wykonaniem wymiany w przeświadczeniu, że korzystam z promocji (cały czas o tym była mowa ze sprzedawcą). Co byście proponowali w moim przypadku zrobić? Napisać do Volvo Car Polska ze skargą i domagać się zwrotu różnicy? Czy złożyć skargę do dealera? Zrobiłem zrzut strony z ich promocją, ale nie chcę wdawać się w żadne sądy cywilne, tym bardziej, że dotychczas dobrze mi się z tym dealerem i sprzedawcą współpracuje. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • buraque Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 25.12.14, 20:40
      micmarci napisał:

> Co byście proponowali w moim przypadku zrobić?

pozostało ci jedynie zapłakać nad swoją niefrasobliwością, koszty napraw szacuje się PRZED ich wykonaniem, a o chęci skorzystania z promocji trzeba tez powiedzieć zanim zaczną grzebać, jak znam serwisy to mogli nawet nie wiedzieć, że ową promocję ogłoszono
      • micmarci Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 25.12.14, 21:17
        Przeciez wiedzieli o promocji, bo filtr paliwa zakładali w cenie w ramach tej promocji.
    • to.niemozliwe Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 26.12.14, 08:51
      Napisz email do kierownika serwisu, że kalkulacja kosztu naprawy jest niezgodna z ofertą i oczekujesz korekty.
      Czego się boisz, przecież tak miało być jak w ofercie?
    • liczbynieklamia Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 26.12.14, 09:06
      Ja bym protestował od razu przy płatności, teraz wygląda to nieco dziwnie. Ja bym spróbował uderzyć do opiekuna serwisowego i zapytać się, co się stało, że naprawa nie została objęta promocją. Jeżeli nie - do jego kierownika, mówiąc że w sumie nic się nie stało, ale jako stały klienta masz lekki niesmak. W ostatniej kolejności możesz pójść do Volvo. O sądzie zapomnij - na 95% przegrasz.
    • qqbek Mnie zastanawia z czego w Chinach... 26.12.14, 10:39
      ...robią teraz te filtry paliwa i paski osprzętu, że ich wymiana musi kosztować "w promocji" takie krocie?

Oświećcie mnie proszę, bo może jestem w błędzie i jako, że posiadam stare auta, to takie rzeczy sam wymieniam -
      1. Czy filtr paliwa to nie taki mały dynks, który nakładany jest na przewód paliwowy i kosztuje raptem 9-10 złotych (tyle kosztował mnie ostatnio do Astry G-w to, że Volvo stosuje drogie rozwiązania Knechta, takie jak mam w BMW, gdzie filtr kosztuje rzeczywiście 70 zeta, raczej nie chce mi się wierzyć) a jego wymiana wymaga jakichś 5 minut pracy?
      Jeśli tak, to za co te pozostałe 120 złotych? (uznajmy że 20 kosztował filtr, 20 zaś 1/4 godziny pracy serwisanta).
      2. Czy pasek osprzętu (wraz z rolką!) wymienia się co określony przebieg, czy raczej biorąc pod uwagę jego stan? Czy pasek osprzętu nie kosztuje raptem w granicach 50-60 zeta (zestaw z rolką ze 100) dla większości aut? Czy jego wymiana zajmuje więcej niż 10 minut? No to za co 480, czy nawet 1200 zeta?
      Ja rozumiem, gdyby autor miał auto nowe, to w porząsiu i tak musiałby ze względu na gwarancję wymian dokonywać w ASO. Ale on od dawna korzysta (przynajmniej tak pisze) z promocji dla "aut starszych niż 2 lata" (bo taki charakter mają okresowe promocje u Volvo).

Co do stanu "zastanego" zaś:
      Napisałbym do serwisu z prośbą o wyjaśnienie "pomyłki", potem uderzał wyżej w hierarchii Volvo... szans na wygraną w sądzie raczej brak.
      • galtomone Musiałby??? Na pewno??? 27.12.14, 08:29
        qqbek napisał:

> Ja rozumiem, gdyby autor miał auto nowe, to w porząsiu i tak musiałby ze względ
        > u na gwarancję wymian dokonywać w ASO.

Jestes pewien tego, ze musiałby korzystać z usług ASO do wymiano oleju, itp.???
        Bo mnie się wydaje, ze jednak nie.
        • qqbek Re: Musiałby??? Na pewno??? 27.12.14, 23:03
          Tobie się nie tylko wydaje, co masz rację nawet. Ale nic to do tematu nie wnosi. Zwłaszcza że sam autor przyznał że ma Volvo V8 a tego Chińczycy gwarancją nie obejmują niestety.
    • galtomone Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 27.12.14, 08:31
      Warto przejść wszystkie szczeble reklamacyjne po kolei, wlacznie z rzecznikiem (jeśli auto jest nie na firme). Co Ci szkodzi???
      Chyba, ze roznica w cenie jest dla ciebie mało znaczaca....

A tak z ciekawości, zawsze najpierw płacisz a potem pytasz za co i dlaczego tyle????
      Czemu od razu nie zapytales o co kaman i skad taka kwota i dlaczego (jeśli uzasadniona) nikt nie zawdzonil powiedzec....Ej nie 480 ale prawie razy 3 Cie skasujemy!
    • micmarci Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 27.12.14, 14:27
      Sprawdziłem jeszcze raz fakturę i w stosunku do promocji dołożyli napinacz za 608 brutto bez robocizny i to on nabił koszt. Zobaczę jakie sa koszty jednostkowe wyspecyfikowanych elementów. Ale jeżeli ten napinacz jest rzeczywiście tyle wart to sobie raczej odpuszczę. Tak na marginesie, co do wymiany oleju to muszę ją robić w Volvo, bo w moim aucie jest silnik Yamahy i nieautoryzowane warsztaty nie mogą odkręcić filtra - dwa razy to już przerabiałem. Pozdrawiam
      • who_cares Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 27.12.14, 15:46
        To gdzie ty jeździsz ? Nawet Cytryn z Gumiakiem by sobie poradzili zwykłym kluczem z opaski zaciskową do filtra .....
        Youtube: xc90 basic oil change. ....
    • gzesiolek Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 27.12.14, 15:23
      Nie rozumiem... Czyli ani przy zlecaniu, ani przy platnosci nie omowiles tego z jakiej promocji korzystasz i jak wysokie koszty poniesiesz? I bez takiego omowienia bez slowa zaplaciles mimo, ze miales w planach zaplacic mniej? Ja rozumiem, ze dla wielu osob to moga byc drobne, no ale dwustronna uczciwosc wymaga takich wyjasnien...
      Ot chyba dziwny jestem...
      • micmarci Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 27.12.14, 17:01
        Oczywiście, że omówiłem. Ale dołożyli napinacz i rolkę więcej - silnik v8. Volvo nic nie podaje na stronie jakiego silnika dotyczy promocja i stąd moje wątpliwości.
        • gzesiolek Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 28.12.14, 19:33
          No to pytanie o oficjalny regulamin promocji, bo takowy powinien być dostępny...
          Ew. napisac do glownej siedziby importera zapytanie... niegdys Volvo potrafilo odpuscic wiele spraw dla lojalnosci klienta (przynajmniej w jednej sprawie serwisowej Volvo V70 w firmie gdzie pracowal moj ojciec, jakies 12lat temu...)
    • przemekthor Re: Problem z promocją 4x4 w Volvo 27.12.14, 23:34
      Jakieś jaja z tymi cenami - za 1200 złotych to w ASO Volvo wymieniłem pasek rozrządu z rolkami i napinaczem. Pasek klinowy kosztował bodajże 120. Co prawda w V50, ale nie wierzę, żeby XC90 - nawet V8 - miało 10x wyższe ceny części.
      Które to ASO tak wywija - Wrocław czy Warszawa?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka