Dodaj do ulubionych

Takie niewielkie porownanie.

16.01.15, 12:40
Zalozmy,ze samochod spala w miescie 7 l paliwa.
To jest przy cenie ok. 1,3 € za litr 9,1 € za 100 km.

Na tym samym dystansie typowy elektrochod
potrzebuje ok 22 kWh, co daje przy niemieckich
cenach za kWh jakies 6,50 €.

Obecnie mocno pogieci politycy opodatkowali wysoko
i energie elektryczna i paliwa.

Absurdalnosc tych decyzji jest oczywiasta.

Falszowanie rzeczywistych roznic kosztow
energii elektrycznej i paliw doprowadza do absurdalnych relacji,
ktore blokuja uzywanie samochodow elektrycznych,
znacznie drozszych niz pojazdy klasyczne.

Dom wariatow sterowany przez dyplomowanych oslow.

Obserwuj wątek
    • crannmer Re: Takie niewielkie porownanie. 16.01.15, 13:16
      nazimno napisał:
      > Na tym samym dystansie typowy elektrochod
      > potrzebuje ok 22 kWh, co daje przy niemieckich
      > cenach za kWh jakies 6,50 €.

Typowe bylo by zuzycie elektrochodu rzedu 13..15 kWh.

> Obecnie mocno pogieci politycy opodatkowali wysoko
      > i energie elektryczna i paliwa.

Na nowo? Gdzie?

> Dom wariatow sterowany przez dyplomowanych oslow.

Ja, ja...
      • nazimno Teraz wyjasnij, skad wziales 13-15 kWh. 16.01.15, 13:20
        Zwlaszcza w miescie, gdzie cykle przyspieszania i hamowania dominuja.
        • klemens1 Re: Teraz wyjasnij, skad wziales 13-15 kWh. 16.01.15, 13:22
          nazimno napisał:

> Zwlaszcza w miescie, gdzie cykle przyspieszania i hamowania dominuja.

W elektryku to chyba się elektromagnetycznie hamuje i odzyskuje energię? Czy wciąż się ją bezmyślnie traci na ogrzanie tarcz i zwiększenie entropii?
          • nazimno Oczywiscie, ze robi sie rozne triki. 16.01.15, 13:26
            Niemniej jednak:

www.rockpapersun.com/blog/?p=449
            PS
            crannmer MUSI byc najmadrzejszy
            On inaczej nie potrafi.
        • crannmer www.spritmonitor.de 16.01.15, 13:59
          Plus doswiadczenie wlasne z Mitsubishi i-Miev.

nazimno napisał:
          > Zwlaszcza w miescie, gdzie cykle przyspieszania i hamowania dominuja.

To sa dla elektryka idealne warunki. Srednie dosc niskie predkosci (niskie opory powietrza i tarcia) plus ciagla rekuperacja. W miescie elektrykiem podczas jazdy praktycznie nie dotykasz pedalu hamulca. Hamulcem trzymasz tylko w miejscu, na czerwonym swietle, bo pelza na wzor automatow.
          • nazimno A teraz. 16.01.15, 14:05
            Wyniki, ktore uzyska kierowca taki jak Ty NIJAK nie maja sie do
            wynikow przecietnych kierowcow oraz zasad EPA.

Stad Twoje dywagacje dotycza tylko Ciebie.
            • crannmer Re: A teraz. 16.01.15, 14:49
              Brednie. Dane ze Spritmonitor wyjezdzone sa przez przecietnych kierowcow.

Natomiast dane z hamerykanskiego linku to zuzycie Tesli. Ale Tesla nie jest typowym elektrycznym samochodem osobowym. Typowym samochodem elektrycznym jest wspomiany e-Miev, Zoe czy Leaf. A te maja praktyczne zuzycie rzedu 13..15 kWh/100 km (e-Miev) czy 15..17 (reszta).
              • nazimno P...sz 16.01.15, 15:07
                Sam nie sprawdzasz linkow, ktore podajesz.

www.spritmonitor.de/de/uebersicht/33-Nissan/1296-Leaf.html?powerunit=2
                Zobacz, jaka jest rozpietosc dla Leafa.
                Pa - jade na weekend.
      • nazimno ja-ja crannmer, ja ja 16.01.15, 13:30

www.plugincars.com/nissan-leaf-finally-gets-official-epa-label-106486.html
    • trypel Re: Takie niewielkie porownanie. 16.01.15, 15:10
      sorry na zimno ale te 22kWh to dokładny odpowiednik tych 7 l paliwa w przypadku pojazdu spalinowego (z tych 7 l własnie wyciągniemy jakies 22 kWh), wydaje mi się że pojazd elektryczny zużyje tej energii sporo mniej i to skłonny jestem zgodzić sie raczej z Crannmerem
      • nazimno Niestety jest inaczej. 16.01.15, 15:17
        Linki sa podane.
        Zuzycie jest zmierzone i podane na portalu, ktory on sam podal.
        crannmer MUSI byc madrzejszy.

Jak crannmer bedzie jechac pojazdem nieogrzewanym, bez klimatyzacji i bedzie chciec bic rekordy - to jego broszka.

Teraz juz jednak spadam, bo sie umowilem.
        • trypel Re: Niestety jest inaczej. 16.01.15, 15:22
          czyli faktycznie auto elektryczne, w miescie, na tym samym dystansie, odzyskując energię przy hamowaniu, bez pracującego silnika na swiatłach, zużyje tyle samo energii co auto spalinowe??
          szok.
          • crannmer Niezupelnie 16.01.15, 15:39
            trypel napisał:

> czyli faktycznie auto elektryczne, w miescie, na tym samym dystansie, odzyskują
            > c energię przy hamowaniu, bez pracującego silnika na swiatłach, zużyje tyle
            > samo
            energii co auto spalinowe??

Rzucmy okiem najpierw na dane:
            Nissan Leaf - zuzycie srednie 17,8 kWh/100 km
            Renault ZOE - zuzycie srednie 16,25 kWh/100 km
            Mitsubishi e-Miev - zuzycie srednie 15,09 kWh/100 km

Teraz porownajmy to z zawartoscia energii w paliwach cieklych. 1 l oleju napedowego to ok. 9,7 kWh, 1 l benzyny to ok. 8,6 kWh.

Jak przyjmiemy srednie zuzycie rzedu 16 kWh/100 km, to samochod benzynowy musialby zuzywac 1,86 l/100 km, a samochod z dieslem 1,64 litra/100 km.

Jak dla mnie sa to wartosci znacznie oddalone od rzeczywistych zuzyc samochodow z silnikami spalinowymi.

BTW podane powyzej 15..17 kWh sa IMHO znacznie oddalone od wymienionych przez zaimpregnowanego autora watku rzekomych 22 kWh/100 km.
            • trypel Re: Niezupelnie 16.01.15, 16:03
              1 l benzyny to 0,76 kG
              zużycie jednostkowe w przypadku pojazdu beznynowego to ile? 250 g/kWh? = 3 kWh - skąd wziąłes 8,6?

1 l ON to powiedzmy 0,82 kG
              zużycie jednostkowe ponizej 200 g/kWh = ok 4 kWh skąd wziąłeś 9,7?

nie czepiam sie tylko chcę zrozumieć. Nawet jak sie pomyliłem o 10% w przypadku zużycia jednostkowego to dalej jest to odległe od Twoich wyliczeń.

Licząc tak jak ja daje nam to 22kWh na 100 km co jest z dokładnoscią do 10% równe 7 l beznyny
              • crannmer Re: Niezupelnie 16.01.15, 16:14
                trypel napisał:
                > 1 l benzyny to 0,76 kG
                > zużycie jednostkowe w przypadku pojazdu beznynowego to ile? 250 g/kWh? = 3 kWh
                > - skąd wziąłes 8,6?
                >
                > 1 l ON to powiedzmy 0,82 kG
                > zużycie jednostkowe ponizej 200 g/kWh = ok 4 kWh skąd wziąłeś 9,7?

Wartosci powyzsze, to zuzycie stacjonarne w najlepszym punkcie pracy, dla najlepszej sprawnosci silnika. Gdybys mial elektrownie zasilana benzyna lub dieslem, a ta pracowala ciegiem w punkcie najlepszej sprawnosci, to w rzeczy samej dostalbys z danej ilosci paliwa dane ilosci energii elektrycznej (pomniejszone oczywiscie o kilka procent strat w generatorze).

Ja podalem wartosc grzewcza paliwa jako takiego.

> nie czepiam sie tylko chcę zrozumieć. Nawet jak sie pomyliłem o 10% w przypadku
                > zużycia jednostkowego to dalej jest to odległe od Twoich wyliczeń.

Bo myslelismy o roznych wielkosciach.
    • do.ki co do pogiętych polityków 16.01.15, 15:24
      Tu u mnie jest jeszcze gorzej. Podniosły się wśród polityków głosy, że przez te wszyskie spadki cen ropy paliwo zrobiło się za tanie (w ramach promocji niektóre stacje wołają €0,99 za litr diesla) i trzeba coś z tym zrobić (czytaj: podnieść akcyzę), bo tak dalej być nie może i jeszcze trochę i ludzie zaczną więcej jeździć samochodami, a tak przecież nie można.

Nóż się w kieszeni otwiera, ale co z tego.
      • wujaszek_joe Re: co do pogiętych polityków 16.01.15, 15:51
        trochę racji mają. paliwo trzeba oszczędzać żeby starczyło nam na dłużej.
    • bimota Re: Takie niewielkie porownanie. 16.01.15, 17:15
      YY... ZNACZY - SZTUCZNIE UTRZYMYWANA JEST NISKA CENA BENZYNY W STOSUNKU DO PRADU ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka