Dodaj do ulubionych

Cebula na drodze (video) - podobno goracy temat

03.04.15, 17:30

I link do artykulu: sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec/1,93867,17702308,_Cebula_na_drodze___Internauci_smieja_sie_z_kierowcow.html#BoxLokKatImg

Niestety... jeden pas pusty ale lepiej stać. Gosc i tak miał szczęście, ze nikt nie był bardziej zdeterminowany żeby go zatrzymać, bo gdzie się pcha cwaniak jeden!
Obserwuj wątek
    • galtomone "Bo jak suwak to tez sie stoi co chwile... 03.04.15, 17:33
      ...przez tych suwakowych cwaniakow". Takie zdania tez slyszalem.
      A z moich obserwacji wynika, ze jelsi za zwężeniem nie ma swiatel i innych takich wynalazkow a ludzie faktycznie JADA na suwak to nigdy się nie staje.
      Za to jak ktoś kogos nie chce wpuscic...
      Potem ktoś inny staje, żeby tego nie wpuszczonego jednak wpuscic...
      albo za zwężeniem sa swiatla to i tak się stoi.
      Ale na pewnow krótszym kortku niż gdyby stal na jednym pasie.

Zastanawiajace jest to, ze tak się na swiecie jeździ bo działa to lepiej a naszych MADRAL i tak to nie przekona.
      • seat1201 Re: "Bo jak suwak to tez sie stoi co chwile... 03.04.15, 18:02
        Jazda na "suwak" jest bardzo płynna tylko.."ja go nie wpuszczę bo to cwaniak w drogim aucie"
      • only_the_godfather Re: "Bo jak suwak to tez sie stoi co chwile... 03.04.15, 23:18
        Właśnie o to chodzi że jazda na suwak jest płynna o ile jest to jazdą na suwak. Ale nie którzy nie umieją tego pojąć i potem mamy teksty a je te które Ty przytoczyłeś. Nigdy mi się nie zdarzyło by przy jeździe na suwak stało się. Owszem zdarzało się że się toczyło ale nigdy nie stawało.
        • galtomone Re: "Bo jak suwak to tez sie stoi co chwile.. 04.04.15, 08:43
          No tak. Tylko wszyscy musza mieć glowe i kawalek mózgu do takiej jady... a nie tylko prawo jazdy.
        • tbernard Re: "Bo jak suwak to tez sie stoi co chwile.. 05.04.15, 13:30
          > toczyłeś. Nigdy mi się nie zdarzyło by przy jeździe na suwak stało się. Owszem
          > zdarzało się że się toczyło ale nigdy nie stawało.

No to masz fajowo, ze NIGDY nie zdarza Ci się jeździć w miejscach, gdzie za zwężeniem jest na przykład przejście dla pieszych, gdzie czasem się przepuszcza pieszych chcących przejść.
          • galtomone Re: "Bo jak suwak to tez sie stoi co chwile.. 05.04.15, 14:03
            Tyle, ze z powodu przejścia auta staja a nie z powodu suwaka, tymczasem większość ludzi widzi, ze jest jazda na swuak, auta staja - znaczy nie działa.
    • klemens1 Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 03.04.15, 18:37
      Raz miałem bardziej efektowną sytuację, ale tego nie nagrałem, bo nie miałem kamerki - przejechałem lewym kilka kilometrów.
      Innym razem czyniłem slalom między poboczem a prawym pasem, bo debil blokował i nie dawał się ominąć (niestety też nie nagrane).

Mniej efektowne sytuacje (jednak z blokowaniem, inna podobna do filmu):

www.youtube.com/watch?v=e7Hqm_v_dAE
      www.youtube.com/watch?v=4VeS-C-tJes
      • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 03.04.15, 20:23
        Korci mnie żeby kupic kamere, (ale trochę mam weza w kieszeni ile kosztuje najtansza z takich które maja sens?) bo majac kamere jakby mi taki gość zaczal wyjezdzac z prawego pasa tuz przed maska, to dalbym sobie bok przerysować a potem odtawilby auto do ASO.

Chociaz nie... dla buraka to chyba tylko +10% do kolejnej składki a dla TU duzy koszt przez idiote. Ale zawsze ozna by uprzejmie donieść na debila.

Jestem przkonany, ze kretyni, którzy odwalaja takie numery robia tez inne głupoty na drodze.
        • klemens1 Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 03.04.15, 21:34
          Średnia półka (niska nie ma sensu - po kilku miesiącach po prostu przestaje działać)
          ok. 400 pln. Najpopularniejsze to mio i prestigio.
          • zartiepl Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 03.04.15, 23:40
            Może wyjaśnisz gdzie najpopularniejsze? Bo ani jeden znany mi posiadacz kamerki żadnej z tych marek nie używa. Większość ma G1WH lub G1WC (wersję z kondensatorem zamiast akumulatora).
            • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 08:41
              I nagrywają OK? Cena?
              • zartiepl Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 19:39
                Na youtube można zobaczyć przykładowe filmiki. Jakość nagrań w dzień bardzo dobra, w nocy też sobie radzą, kompresja x264 (wynalazki mają M-JPEG i minuta filmu zajmuje mnóstwo miejsca), rzeczywiste HD (a nie gó...any sensor SD i przeskalowywanie do HD), cena trochę ponad 200 zł.
                • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 19:59
                  OK, popatrze.
            • klemens1 Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 11:15
              Kiedyś były tematy "jaka kamerka" i większość miała albo prestigio albo mio. Ale żaden z posiadaczy nie był mi znany, więc to się chyba nie liczy.
          • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 08:41
            To na razie dla mnie za dużo na taki gadzet.
            • klemens1 Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 11:16
              400 pln dla posiadacza lexusa to za dużo?
              • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 14:26
                Na nie do końca potrzebny gadzet, sporo :-)
                Za tyle wolabym sobie kupic nwy serwer NAS, dysk SSD, czy dolozyc do nowego telefonu. Kamerka nie jest na liscie zabawek. To raczej taki zakup z rozsądku , na wszelki wypadek... tyle, ze skoro przez 23 lata na drodze jakos sobie bez niej radze, to jeszcze chwile mogę poczekać :-)
                • klemens1 Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 18:48
                  galtomone napisał:

> To raczej taki zakup z rozsądku , na
                  > wszelki wypadek... tyle, ze skoro przez 23 lata na drodze jakos sobie bez niej
                  > radze, to jeszcze chwile mogę poczekać :-)

Właśnie - z rozsądku. Ja raz nie miałem kamerki, gdy bardzo by się przydała.
                  Teraz tak się przyzwyczaiłem do faktu, że mam udokumentowane co się dzieje, że gdy kiedyś padł mi bezpiecznik w zapalniczce, to nie wyjechałem w trasę, dopóki nie kupiłem nowego i nie wymieniłem.

Z kamerką czuję się po prostu dużo bezpieczniej. I wiele razy na różnych forach widzę wpisy "szkoda że nie miałem wtedy kamerki".
                  • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 12:00
                    Nie przecze, ze może się przydac. Ale inne gadżety przydają mi się bardziej a na wszysto od razu mnie nie stać...
                    • klemens1 Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 06.04.15, 10:47
                      Z ciekawości - cóż to za gadżety?
                      Jak dokupiłem tylko siatki do bagażnika, belki dachowe i uchwyty na rowery. No i mata chłodząca - przydatna rzecz, gdy nie ma wentylowanych foteli. Sama klimatyzacja nie wystarcza.
                      • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 06.04.15, 16:12
                        klemens1 napisał:

> Z ciekawości - cóż to za gadżety?

Korci mnie nowy NAS do domu - szybszy niz obecny I z latwiejszym dostepem do zasbow z poza domu (mam teraz w VDSL cale 8 mbps uploadu wiec opcja mialaby sens).
                        Chyba jutro pojade kupic tego D7100 bo zaczela sie promocja Nikona z "cashbackiem".
                        Po wakacjach zapewne bede chcial nowa Lumie z W10 bo moja 920 juz mi sie nudzi...
                        I to sa rzeczy z ktorych bede korzystal czesciej I przyjemniej niz kamery, ktorej dotat jakos mi nie brakowalo... stad wydanie 300 zl na wszelki wypadek... jakos nie moge sie przymusic.

A do auta musze jeszcze wyombinowac jakies uchwyty do relingow zeby bagaznik na rowery podpiac. Te ktore mam sa bardzo szerkokie. Do trumny kupilem fajne uhwyty uniwersalne - ale do rowerowych rynienek nie pasuja.

> No
                        > i mata chłodząca - przydatna rzecz, gdy nie ma wentylowanych foteli. Sama klima
                        > tyzacja nie wystarcza.

Podeslij jakis link... nie slyszalem o takim czyms....
                        • klemens1 Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 07.04.15, 14:07
                          galtomone napisał:

> I to sa rzeczy z ktorych bede korzystal czesciej I przyjemniej niz kamery, ktor
                          > ej dotat jakos mi nie brakowalo... stad wydanie 300 zl na wszelki wypadek... ja
                          > kos nie moge sie przymusic.

To tak jak z ubezpieczniem - po co płacić, skoro nic się nie dzieje?
                          Jeżeli się przekonasz, to zapewne po czasie.

> Podeslij jakis link... nie slyszalem o takim czyms....

Wpisz w google "mata wentylująca".
                          I nie kupuj przypadkiem w vaster-team - to oszuści.
                          Sama mata spisuje się bardzo dobrze, tylko wg mnie lepiej nakleić coś nieprzewiewnego na wysokości nerek.
                          • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 07.04.15, 14:58
                            klemens1 napisał:

> galtomone napisał:
                            >
                            > > I to sa rzeczy z ktorych bede korzystal czesciej I przyjemniej niz kamery
                            > , ktor
                            > > ej dotat jakos mi nie brakowalo... stad wydanie 300 zl na wszelki wypadek
                            > ... ja
                            > > kos nie moge sie przymusic.
                            >
                            > To tak jak z ubezpieczniem - po co płacić, skoro nic się nie dzieje?

No wlasnie nie place bo juz sie przekonalem jak zajebiscie dziala AC.
                            Nie dosc ze sprawa trwaaaallaaaaaaa to jeszcze odszkodowanie bylo smieszne (ktos mi na parking zalatwil - na czerwono - lusterko, drzwi I blotnik w Escorcie) za to wzrost skladki wcale smiesznie niski nie byl... ale to bylo gdzies w 99/00.... Teraz pewnie z checia wyplacaja I nie robi zadnych problemow.... zeby klient stratny nie byl... przeciez juz ma stress z uszkodzonym autem I po to sie ubezpieczal :-)

> Jeżeli się przekonasz, to zapewne po czasie.

Jak pisalem - ja juz sie przekonalem.

> > Podeslij jakis link... nie slyszalem o takim czyms....
                            >
                            > Wpisz w google "mata wentylująca".
                            > I nie kupuj przypadkiem w vaster-team - to oszuści.

THX!
        • tiges_wiz Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 11:27
          smartfon tez się nadaje do nagrywania bardzo dobrze. Są do tego fajne darmowe aplikacje.
          • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 14:28
            Niby tak, ale ja ze swojego odtwarzam muzyke i korzystam z nawigacji, wiec kolejny program do nagrywania zaczyna wylaczac np. muzyke.... a ta ma priorytet.
            • samspade Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 14:33
              Nie masz radia?
              • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 12:02
                Mam, od paru miesicy nawet obsluguje europejskie czestotliwosci i wreszcie ma RDS :-)
                Ale wole Spotify i swoje playlisty.

Jak już słucham to glownie albo trojka albo rock radio. Czasem zet glod i rmf classic... ale wole Spotify.

A ze dzięki Virgin Mobile za 49 zeta mam nielimitowane rozmowy i smsy + 10GB danych (co miesiąc).... to nie musze się ograniczac :-)
                • samspade Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 14:23
                  Wole muzyke z radia samochodowego niz z glosniczka w tel. Ale co kto lubi
                  Swoja droga ze juz masz radio i rds. W starym oplu juz to mialem.
                  • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 20:00
                    samspade napisał:

> Wole muzyke z radia samochodowego niz z glosniczka w tel.

No ale mnie gra radio samochodowe :-)
                    Przez Bluetooth.

> Swoja droga ze juz masz radio i rds. W starym oplu juz to mialem.

Ale w USA nie ma RDS i czestotliwosci FM maja inaczej ustawiane.
    • qqbek Piękne! 03.04.15, 19:49
      Dawno nie byłem w Zagłębiu, a Sosnowiec to podobno bardziej stan umysłu niż miejscowość, ale na oko było tego z 800 metrów minimum.
      Ja kilkukrotnie krótsze odcinki w zabudowanym uważam za niepotrzebne zajmowanie miejsca.
      • galtomone Re: Piękne! 03.04.15, 20:35
        Potem się ludzie zastanawiają, po cholerę dwu (i więcej) pasmowe ulice budowac :-)
        • samspade Re: Piękne! 03.04.15, 21:18
          Wbrew pozorom to wcale nie tak glupie pytanie.
          • galtomone Re: Piękne! 04.04.15, 08:42
            Wiem, raczej straszne bo prawdziwe.
      • poohdell Re: Piękne! 04.04.15, 19:33
        Tak, na Śląsku śmieją się z Sosnowca.A i w drugą stronę z Hanysów . ALE...nie jesteś z tego regionu i zależności nie rozumiesz. Wiec nie powtarzaj pierdół na forum.
        • qqbek Re: Piękne! 04.04.15, 19:40
          Mam tam rodzinę (Śląsk a nie Zagłębie), Z resztą z Sosnowca od jakichś trzech lat nie nabijają się tylko mieszkańcy Sosnowca.
          Drażliwy jesteś jak panienka z PMS :P
          • poohdell Re: Piękne! 07.04.15, 12:21
            Powtarzacie głupawe stereotypy.
            No to sie przyłącze. W Sosnowcu jest za duzo ludności naplywowej. Chlopi jeszczez nich nie wyszli do końca. Miedzy innymi ze wschodu Polski.

"Mam tam rodzinę (Śląsk a nie Zagłębie)" No i dlatego zaleznosci nie rozumiesz.
        • galtomone Re: Piękne! 05.04.15, 12:04
          Ale co do stanu umysłu ma racje. Znam sporo osob z zaglebia mieszkających na slasku (od dawna) i zaglebie i tak z nich od czasu do czasu wyłazi.
          • poohdell Re: Piękne! 07.04.15, 12:22
            A nie wiem jak nazwac to, co wyłazi ze Ślązaków, którymi mam okazję kierować...
            • galtomone Re: Piękne! 07.04.15, 12:56
              Milosc, dobrosc, szczerosc , otwartosc? :-)
              • galtomone Re: Piękne! 07.04.15, 12:56
                Bezinteresownosc - o najwazniejszej roznicy zapomnialem :-)
                • poohdell Re: Piękne! 07.04.15, 13:24
                  I tą wszechobecne poczucie wyższości nad resztą ludzkości. Polączone z poczuciem krzywdy i wykorzystywania. To mi nie przeszkadza, ale smieszy.
                  Poza tym jest ok.
                  • galtomone Re: Piękne! 07.04.15, 13:29
                    Poczucia krzywdy nie zauwzylem, ale moze dlatego, ze dziadkowie nie ze Sl + nikt nie byl zwiazany z gornictwem...
                    • poohdell Re: Piękne! 07.04.15, 14:02
                      To co z Ciebie za Ślązok. Nawet się chopie nie odzywej.
                      • galtomone Re: Piękne! 07.04.15, 15:03
                        No dyć leszy taki niz zza Brynicy? Poza tym nidzie nie pisalem o sobie per Ślunzok. Tylko, że jestem ze Śląska.
    • samspade Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 03.04.15, 21:30
      Cebula i jej odmiany to ostatnio modne okreslenie. Cebula cebularz, virtutti cebulari. Mozna by rzec ze to stan umyslu. Zeby byc malo odkrywczym.
      A co do zamka. To pojecie nieznane szerszej grupie kierowcow. Ale kiedys czytalem wywiad z policmajstrem, ktory cwaniactwem nazywal jazde lewym pasem do konca. I pochwalal blokowanie takich cwaniakow. Chodzilo tam o zwezke przed rondem.
      • tiges_wiz Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 11:28
        a na zakopiance potrafili mandaty dawać za blokowanie.
        • galtomone urban legend? ;-) 04.04.15, 14:29
          Podobno...
          Jeszcze nigdzie nie widziałem policji, która stalaby przy drodze bez radaru, w miejscu gdzie nie da się jechać szybko i karala za inne rzeczy.

Tą opowieść o zakopiance i manadatach za blokowanie zaczynam traktować jako urban legend...
          • samspade Re: urban legend? ;-) 04.04.15, 14:34
            Na JB pokazywali kiedyś.
            • galtomone WOW! 05.04.15, 12:07
              Brak mi słów... szkoda, ze to rzadki widok :-(.
    • nfplakto Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 11:56
      A czy jazda na suwak jest jakims nakazem wynikajacym z przepisow? Bo jesli nie, to dlaczego nie jest to zapisane w przepisach?
      • tiges_wiz Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 12:55
        tak samo jak nikt nie nakazuje tworzenia kilometrowych korków na jednym pasie i nikt nie zakazuje wyprzedzania w takim miejscu.
        • tbernard Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 13:46
          > tak samo jak nikt nie nakazuje tworzenia kilometrowych korków na jednym pasie i
          > nikt nie zakazuje wyprzedzania w takim miejscu.

O ile to wyprzedzanie nie odbywa się tuż przed i na przejściu lub skrzyżowaniu. Pamiętam kiedyś materiał filmowy o zakopiance i nikt zupełnie nie zwrócił uwagę, jak miłośnicy zamka kompletnie ten aspekt olewali, tylko jechali po szeryfach. A akurat jeden szeryf zrównał prędkość własnie przed przejściem ale był be, bo to wredny szeryf i samozwańczy ormowiec.
          • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 14:02
            No... na zalaczonym filmie to było bardziej omijanie (stojących na prawym pasie aut) niż wyprzedzanie (jadących na prawym pasie aut).
            • tbernard Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 14:51
              Nie odnosiłem się bezpośrednio do załączonego, zresztą na tą okoliczność sprawdziłem, że nie było na tym odcinku przejścia ;)
              • galtomone Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 05.04.15, 20:00
                Spoko
    • sven_b Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 04.04.15, 14:30
      Zabawny naród. Przez dekady domagał się 2-pasmówek, żeby teraz lewy pas uznać za nielegalny.
      • sharkyyy Re: Cebula na drodze (video) - podobno goracy tem 12.04.15, 14:49
        Jakby ktoś chciał poznać argumentację to idealny przykład:

szeryf.tv/szeryf-na-drodze/tiry-blokujace-pas-ruchu-s3-obwodnica-parlowka-cz-2/

Ręce opadają jak się słyszy takie teksty. Tirowcy: "żeby się rozładowało..." <facepalm>
    • konrad022 droga do sosnowca więc i sama cebula 04.04.15, 18:53
      :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka