Dodaj do ulubionych

suv na lpg

29.04.15, 19:16
Witam
Proszę o poradę .Chcę kupić auto do 30 tysięcy max i zamierzam wstawić instalacje lpg. Obecne moje auto ma lpg i jestem super zadowolona .Potrzebuję auta do przyczepy kempingowej no i chcę pojeździć trochę suvem:)
Jakie auto typu suv itp nadaje się do tego? Ile może spalać lpg ?
KIA Sorento spala ok 13-17lpg?Duster 11 lpg?- tak słyszałam ale czy to prawda?
Jakie inne brać pod uwagę?
Obserwuj wątek
    • robke Re: suv na lpg 29.04.15, 20:39
      Nie kupuj SUV-a, tak naprawdę nie stać Cię na niego...
      • loyezoo Re: suv na lpg 29.04.15, 20:57
        "Nie kupuj SUV-a, tak naprawdę nie stać Cię na niego... "

bo?
        • po_matador Re: suv na lpg 02.05.15, 23:09
          Bo jednostka rozliczeniowa SUV'a to 2000PLN.
          2000 - opony,
          2000 - ubezpieczenie,
          2000 - rozrząd
          2000 - wałek napędowy
          2000 - felgi
          2000 - byle naprawa
          itd, itd.
          • galtomone Re: suv na lpg 03.05.15, 08:17
            po_matador napisał:

> Bo jednostka rozliczeniowa SUV'a to 2000PLN.
            > 2000 - opony,
            > 2000 - ubezpieczenie,
            > 2000 - rozrząd
            > 2000 - wałek napędowy
            > 2000 - felgi
            > 2000 - byle naprawa
            > itd, itd.

Pitolisz.
            Ubezpiecznie kosztuje mnie ok 700 zl
            Za ostatnia (jak dotad jedyna) naprawę zaplacilem 120 zl
            Felgi (org) kosztowaly mnie 300 zl + 300 zl renowacja i lakierowanie

Rozrzad nie wiem, bo był robiony 2 lata temu przez poprzedniego wlasciciela.
            • po_matador Re: suv na lpg 04.05.15, 00:09
              Przyjdzie taki dzień, że przypomnisz sobie co napisałem.
              Nie uda ci się utrzeć tyłka szkłem.
              • galtomone Re: suv na lpg 04.05.15, 09:43
                Watpie.Kazde auto kosztuje. SUV (nie luksusowy) nie jest na tym tle niczym szczególnym.
    • hutchence Re: suv na lpg 29.04.15, 20:57
      SUV to dla mnie Navigator, Escalade itp. Ok. jak na warunki europejskie to Sorento może być suvem ale kurna Duster? Co to ma pod maską? Silnik od kosiarki?
      Ważny jest duży silnik (najlepiej V) i dobra instalacja. Tylko koszt inst. LPG to 4000-6000 tys.
      • loyezoo Re: suv na lpg 29.04.15, 20:58
        Co to za instalka,która kosztuje od 4 do 6 mln? Chyba do samolotu:P
      • babka.pracujaca Re: suv na lpg 29.04.15, 21:59
        Moje obecne auto ma instalacje lpg za 3,5tys wiec i taka za 4 tys drugiego auta mogę wstawić i nie ma się co ekscytowac i wkręcić trzy grosze ze mnie stać lub nie. Potrzebuje auto do celów turystycznych , ma wozić rowery , ciągnąć przyczepę -suv czy tzw terenowka jakich pełno na polskich drogach i to w różnych cenach.
        Poprosiłam o radę a nie ocenę mojej zdolności kredytowej .
        • hutchence Re: suv na lpg 29.04.15, 22:07
          A czy ja pisałem o możliwościach kredytowych. jak chcesz coś ciągnąć (samochodem) to szukałbym czegoś z większym silnikiem niż ten w Dusterze. Chociażby Grand Cheeroke.
          • who_cares Re: suv na lpg 30.04.15, 09:54
            Grand Cheeroke za 30 tys. to będzie zamęczona 10 letnia co najmniej padlina. Duster za 30 tys da się znaleźć o połowę młodszy kupiony w polskim salonie i tamże serwisowany z realnym przebiegiem.
            Utrzymanie go jest znacznie tańsze niż Jeepa bez druciarstwa. Ale każdy robi co uzna za rozsądniejsze.
            • gzesiolek Re: suv na lpg 30.04.15, 13:46
              A jaka wersja Dustera zamierzasz ciagnac przyczepe? i ile ta wersja wytrzyma "bez druciarstwa"

Tu nie chodzi o to, ze Dacia jest zla, ale o to ze nie spelnia podstawowego podanego w pierszwym poscie wymagania...
      • crannmer Re: suv na lpg 29.04.15, 22:19
        hutchence napisał:
        > Ważny jest duży silnik (najlepiej V)

W czym silnik widlasty jest lepszy od rzedowego o tej samej pojemnosci i liczbie cylindrow?
        (Poza mniejsza dlugoscia i mozliwoscia montazu w poprzek)
        • jestklawo Re: suv na lpg 30.04.15, 15:13
          jest niższy, i ładniejszy
    • szopen_cn Re: suv na lpg 30.04.15, 04:10
      babka.pracujaca napisała:

> Witam
      > Proszę o poradę .Chcę kupić auto do 30 tysięcy max i zamierzam wstawić instalac
      > je lpg. Obecne moje auto ma lpg i jestem super zadowolona .Potrzebuję auta do p
      > rzyczepy kempingowej no i chcę pojeździć trochę suvem:)
      > Jakie auto typu suv itp nadaje się do tego? Ile może spalać lpg ?
      > KIA Sorento spala ok 13-17lpg?Duster 11 lpg?- tak słyszałam ale czy to prawda?
      > Jakie inne brać pod uwagę?

Selekcje zaczac nalezy od ustalenia wagi przyczepy czy innej zabawki do ciagania (sprawdzac wage zaladowanej a nie pustej). Potem przepisy o tym co i jak mozna holowac, jakie musza byc hamulce itd.
      Po ustaleniu powyzszych mozna zaczac sprawdzac ktore samochody moga taka wage zgodnie z przepisami ciagnac.

Niektore suvy maja ta wage ustalona dosc nisko (Rav4, 750kg bez hamulcow i 1200 z hamulcami).
      • galtomone Re: suv na lpg 30.04.15, 07:08
        Pisze, ze kempingowa, wiec generalnie większość aut sobie z tym poradzi - to nie jacht czy lodz motorowa.
    • to.niemozliwe Re: suv na lpg 30.04.15, 05:22
      Dlaczego wykluczasz dizla? Duże suv często mają właśnie dizla.
      • do.ki Re: suv na lpg 30.04.15, 06:01
        Bo ma być LPG. Niby istnieją instalacje LPG do diesli, ale chyba nie o nie tutaj chodzi.
        • to.niemozliwe Re: suv na lpg 01.05.15, 11:45
          Rozumiem, z tym, że dizel, o ile dołączony do opcji poszerza zakres dostępnych modeli. Zwykle LPG montuje się jeśli przebiegi mają być duże, a tu się mówi o aucie rekreacyjno - wakacyjnym. To już bym wolał z dizlem i przecierpiec klekota te kilka razy w roku.
    • galtomone Re: suv na lpg 30.04.15, 07:07
      Przede wszystkim stan jest istotny, potem to czy musisz mic 4x4x, potem skrzynia (zapewne znajda się na runku a'la SUVy z manualem).
      Ale to co najwazneijsze to stan auta.

Moje pali średnio 16l/lpg na 100 ma stale 4x4 (bez reduktora czy biegow terenowychi Sorento I z zewnątrz było chyba na nim wzorowane).

Za 30 dychy powinnas kupic cos sensownego i to nie tylko Sorento.
      W przypadku LPG, dobrze sprawdzić, jak wygląda ragulacja luzu zaworowego w danym typie silnika.
      Czesc - jak moje - ma mechaniczna i jest to czynność serwisowa która od casu do czasu trzeba wykonać.

Ale zacznij - skoro już okreslilas typ auta... SUV - teraz od określenia wilkosci.
      Bo Duster i Sorento to inne wielkości, inne możliwości inne potrzeby.

Rownie dobrze moglas napisac ze szukasz terenówki i rozważasz dustera i defendera.
    • chris62 Re: suv na lpg 30.04.15, 09:31

> Witam
      > Proszę o poradę .Chcę kupić auto do 30 tysięcy max i zamierzam wstawić instalac
      > je lpg. Obecne moje auto ma lpg i jestem super zadowolona .Potrzebuję auta do p
      > rzyczepy kempingowej no i chcę pojeździć trochę suvem:)
      ------------------------------------------------------

Silnik benzynowy do przyczepy powinien mieć dużą pojemność albo turbo bo wysoki moment przy niskich obrotach jest tu niezbędny inaczej będziesz piłować jak szlifierka.
      Warto więc przemyśleć czy nie lepszym rozwiązaniem będzie jednak diesel.
      =============================
      > Jakie auto typu suv itp nadaje się do tego? Ile może spalać lpg ?
      > KIA Sorento spala ok 13-17lpg?Duster 11 lpg?- tak słyszałam ale czy to prawda?
      > Jakie inne brać pod uwagę?
      ----------------------------
      Pomiędzy Dusterem (IMO to badziew bez wyboru konkretnych silników) a Sorento jest Sportage 2 - tu masz do wyboru silnik 2,7 V6 nadający się do montażu taniej instalacji lpg albo 2,0 CRD 140-150 KM ( wzależności od wersji), który może ciągnąć przyczepę o masie do 2000 kg.
      Ten model ma technicznego bliźniaka ze znaczkiem Hyundaya w postaci modelu Tucson.

Sorento (ewentualnie bliźniaczy Hyunday Santa Fe) jest lepsze większe ale mniej ekonomiczne dlatego poszedłbym na kompromis.

Obie firmy mają za sobą współpracę i korzystanie z rozwiązań takich firm jak Mitsubishi, Mazda i Mercedes. (Przyglądając się Sorento można pomyśleć, ze to budżetowy Mercedes ML)

Zarówno Sportage 2 jak Tucson są autami bezawaryjnymi i oferującymi wiele w swojej cenie.

Kiedy właśnie ceny i koszty utrzymania weźmiemy pod rozwagę to okazują się to bardzo rozsądne propozycje.
      Obydwa modele miały lifting w roku 2008 - m.in zmiana hamulców foteli wzmocnienie silników więc warto szukać tych wersji - delikatnie rożnią się też detalami nadwozia od poprzedników.

Kolejna generacja z roku 2010 chyba dla Ciebie nie wchodzi w grę z uwagi na ceny.
      Niem,niej ta nowsza generacja jest bardziej awaryjna.

Oczywiście kwestia wyboru wielkości auta zależy od Ciebie na pewno Sorento i Santa Fe są warte uwagi o ile ekonomia nie jest istotna.
      • babka.pracujaca Re: suv na lpg 30.04.15, 09:55
        Przyczepa max 900kg plus rowery. Przejeżdżamy ok 6 tys podczas urlopu , nie zawsze z przyczepa ale czesto z mega OBCIĄŻENIEM wiec musi być lpg.W tej cenie diesel nie wchodzi w grę bo miałam już takowego przez 13 lat wiem ze w pewnym momencie trzeba o wiele zadbać. MOC BYŁA nie powiem.Benzyniak prostszy i tańszy w naprawach.Będzie to drugie auto w domu.Obecne auto pali 8-10 lpg w zależności od obciążenia. JEŚLI wyrególowane sorento paliłoby 17 lpg to byłoby dobrze.Tak tez myślałam że duster to zły pomysł. MOŻE suzuki grand vitara?
        • babka.pracujaca Re: suv na lpg 30.04.15, 10:04
          Zastanawiam się też jak szukać auta .To taka ruletka.
          • galtomone Re: suv na lpg 30.04.15, 10:22
            Spokojnie, bez napalania się i cierpliwie. Im dluzej będziesz szukac, tym lepsze kupisz.
            Nie wiem czy akturat szukając SUVa dla siebie nie warto zainteresować się tym co jeździ w szwajacarii i generalnie prywatnym importem z okolic alp. Przynajmniej z prywatnych ogloszen mniejsza szansa na wtope.
            Do nas glownie sprowadzano trupy takich aut celem reanimacji).
        • galtomone Re: suv na lpg 30.04.15, 10:20

> MOŻE suzuki grand vitara?

A po co Ci wozic rame ze sobą?

Sorento , Cheeroki, Highlander, pierwsza generacja RX, może X-trail, CRV, Outlander.. do koloru do wyboru.

Ja jezdze RX'em za nie wiele ponad 30 dychy kupionym. 301Nm i 223KM pozwalają na względnie dynamiczna jazde - nie ma cudow ale nie jesteś zawalidroga.
          Ceny części nie sa drogie, bo i używane duperele (z wersji UK) sa, i zamienniki i cala reszta duperel z Toyot pasuje.

Jedyny minus to reczna regulacja luzu zaworowego - ale jeśli to będzie drugie auto to będziesz to robic raz na trzy lata.

Osobiscie na Sorento z tego samego okresu w zyciu bym się nie zamienil! To jak porownywac Fiata i Mercedesa tej samej wielkości.

Zreszta wystarczy rzucic okiem jak Sorento wygląda :-)
          • chris62 Re: suv na lpg 30.04.15, 13:03
            > Osobiscie na Sorento z tego samego okresu w zyciu bym się nie zamienil! To jak
            > porownywac Fiata i Mercedesa tej samej wielkości.
            -----------------------------------------------------------------------

Nie wiem jaki to okres i który RX ale dyskutowałbym z tą tez zwłaszcza "tej samej wielkości"
            Sorento ma wiele wersji czasem lepsze czasem gorsze.
            Np tu znalazłem pierwsze lepsze 3,5 V6 skoro ma być benzynowa.

otomoto.pl/oferta/kia-sorento-3-5-v6-oplacony-super-moc-ID6y4jRW.html#081d169aff
            Mniej niż 20 tys to pozwala na dobrą instalkę lpg i na paliwo zostanie:)
            Poza tym łatwiej czymś takim w krzaki się wedrzeć bez obawy o porysowanie drzwiczek.
            Jeżeli ktoś podchodzi do SUVa jak do osobówki tylko bulwarowej to coż...
            Mój SUV jednak zagląda na bezdroża , krzaki i rzeki.
            Do jazdy po asfalcie kupiłbym sobie sportowego vana.
            • galtomone Re: suv na lpg 30.04.15, 13:14
              W życiu bym się na ta kopie nie zamienił.
          • marekggg Re: suv na lpg 30.04.15, 13:41
            pare miesiecy temu narzekalesz na drogie podzespoly na RX-a - chodzilo o jakas wyieraczke. wiec jak to jest z tymi tanimi podzespolami?
            • galtomone Re: suv na lpg 30.04.15, 14:07
              Nie wycieraczke, tylko podnośnik klapy.
              I na nazekalem, tylko podalem jako przykład, ze czasem ceny w ASO na niektóre eelementy bywja kosmiczne i od czapy - cos jak cena wypożyczenia auta i fotelika.

Zreszta czy ja wciskam komus rx-a - akurat sorento to bardzo fajne auto i w poscie wyżej wymieniłem kilka modeli. Pisze o swoim bo taki mam. Sam na sorento bym nie zamienil ale jakby nie miał swojego to pewnie bym rozwazyl...
              • chris62 Re: suv na lpg 30.04.15, 15:11
                galtomone napisał:

> Zreszta czy ja wciskam komus rx-a - akurat sorento to bardzo fajne auto i w pos
                > cie wyżej wymieniłem kilka modeli. Pisze o swoim bo taki mam
                --------------------

Ależ pisz i to jak najwięcej jakie ma plusy i minusy - im więcej wiemy tym lepiej zwłaszcza, ze Luksus RX nie jest zanadto popularnym modelem i wiedza o nim jest mała..
                W kwestii wyborów no cóż co dobre dla Ciebie niekoniecznie dobre dla innych wszystko zależy od warunków eksploatacji i kosztów.
                Gdyby nie koszty i inne uwarunkowania to jeździłbym np. Jeepem GC srt8 albo Range Roverem evoque.
                No ale to co by się chciało a co jest w miarę rozsądne to dwie różne sprawy.
                • galtomone Re: suv na lpg 30.04.15, 15:58
                  No to z minusów, które na razie stwierdzam, to brak dedykowanego wejścia audio w radiu i bagażnik moglby być wiekszy (jak wrzucę zapas, to bardzo mało miejsca zostaje).
                  No i trochę wstyd, że ogranicznik prędkości jest ??
                  Poza tym na razie nie mam uwag ale zrobiłem ok. 15kkm wiec jeszcze nie dużo....
              • marekggg Re: suv na lpg 30.04.15, 16:48
                moj brat pracuje od 15 lat w firmie francuzskiej produkujacej samochody(nie podam nazwy zeby nie bylo ze reklama). I rachunek jest bardzo prosty - na samej produkcji samochodow sie prawie nie zaraia, to sie zarabia na sprzedazy czesci w ASO. No i im drozszy samochod tym drozsze czesci.
                • galtomone Re: suv na lpg 30.04.15, 20:36
                  To nuz wiem czemu Toyota ostatnio coraz wiekszy badziew wypuszcza. Widac doszli do wniosku, ze 20 lat budowali reputacje, mozna zaczac kasowac :-)
    • babka.pracujaca Re: suv na lpg 01.05.15, 09:41
      Zostawiłam do wyboru
      CRV
      Xtrail
      Sorento
      Szukam.w komisach to chyba nie mam ryzykować. SPRÓBUJĘ sprowadzić coś sama.

Rexton widziałam raz -mało wiem na temat tego auta.
      • galtomone Re: suv na lpg 01.05.15, 10:18
        Rexto jest straszy (przynajmniej z wygladu). Jak Ssang sie pojawil w PL jezdzilem Musso (Pb). Wtedy (lata 90-te) wydawal mi sie ok, ale jak dzis do takiego zagaladam to mnie zalosc bierze - materialy wykonczeniowe straszne I tka jakosc spasowania.

Moze I Rexton (jak Kia) lepszy ale auta robia brzydkie.

A skoro juz patrzysz na Sorento, to patrze tez na Santa Fe - to mechanicznie to samo.
        • liczbynieklamia Re: suv na lpg 02.05.15, 11:17
          > A skoro juz patrzysz na Sorento, to patrze tez na Santa Fe - to mechanicznie to samo.
          W latach o których mówimy (cenowo to będzie jakieś 2007-2008) nie. Sorento I miało reduktor i dołączany przód, Santa Fe reduktora nie miało, na pewno jednak miało napęd na przód z dołączanym tyłem.
      • liczbynieklamia Re: suv na lpg 02.05.15, 11:10
        Do ciągania dużych i ciężkich przyczep, bardzo wskazany jest duży i ciężki, z dużym silnikiem (2.0 minimum, przydałoby się 6 cylindrów) samochód z napędem na tył (ewentualnie z dołączanym przodem) - przyczepa mocno odciąża przód i dociąża tył.

X-trail i CR-V mają napędzany przód i dołączany tył, niestety robią to sprzęgłem wielopłytkowym, które prędzej czy później przy intensywnej eksploatacji (przyczepa) szlag trafi. X-trail to zresztą w ogóle katastrofa, jeśli chodzi o awaryjność. Sorento pierwszej generacji, miała napędzany tył z dołączanym przodem - znacznie lepsze rozwiązanie do przyczepy. Uważałbym tylko na silnik 2.4, bo z tego co pamiętam miał problemy z pompą oleju (rezultat: obrócone panewki plus korbowód wychodzący przez blok).

Podsumowując - szukałbym Sorento I generacji, najlepiej z silnikiem 3.8 - bardzo mocne i udane jednostki.
    • po_matador Re: suv na lpg 02.05.15, 23:16
      Babko jest takie cudo, co się zwie Renault Scenic RX4. Ma 4x4, 2.0 benzynę idealnie nadającą się pod gaz. Do tego 140KM, 1465kg wagi, zatem 900kg przyczepy powinno pociągnąć. Owszem przyjdzie nieco podinwestować, ale biorąc pod uwagę startową cenę w okolicach 10kPLN nawet po tęgim remoncie zostanie w kapsie fura szmalu.
      • galtomone Re: suv na lpg 03.05.15, 08:12
        Ciezko znalez gorzej ocenany i bardziej awaryjny model Scenica!
      • liczbynieklamia Re: suv na lpg 03.05.15, 11:32
        Masz to padło, chcesz się pozbyć, a nie chcą tego wziąć nawet na skupie złomu? Udaje to jednocześnie terenówkę i minivana, do jednego ani drugiego nawet się nie zbliża swoimi właściwościami. Napęd jest bardzo awaryjny, części horrendalnie drogie (krótka seria, brak zamienników, duża awaryjność).
        • galtomone Re: suv na lpg 03.05.15, 11:53
          To już lepiej posiadac stara Alfe. Psuje się, ale chociaż jest fajnym autem :-)
        • po_matador Re: suv na lpg 04.05.15, 00:05
          Po przerobieniu wałka na rozbieralny koszt obsługi napędu sprowadza się do wymiany podpory z meśka W124. Części podwoziowe są zamienne z Kangoo 4x4. A co do reszty zwyczajnie pitolisz, powtarzając zasłyszane gdzieś bzdury głoszone przez tych co tego auta na oczy nie widzieli.
          • galtomone Re: suv na lpg 04.05.15, 09:45
            Ja je "czesto" widydywale - glownie stojace na poboczu drogi w oczekiwaniu na pomoc drogowa (czesto zaraz obok stal Espace).

A to co proponujesz to jakis kosmos. Kupic sobie auto po to, zeby jechac je przerabiac I od razu naprawiac.... To jak Skoda 40 lat temu - auto typu DoDo.

Do dokonczenia w domu :-) - typowa fura dla pasjonatow... tylko czego?
          • liczbynieklamia Re: suv na lpg 04.05.15, 15:18
            > Po przerobieniu wałka na rozbieralny koszt obsługi napędu sprowadza się do wymiany podpory z meśka W124.

Czyli sam potwierdzasz, że to padło, które trzeba ratować jakimiś druciarskimi przeróbkami, żeby naprawić za rozsądne pieniądze.

> Części podwoziowe są zamienne z Kangoo 4x4
            Ostatnio RX4 widziałem dzisiaj. Kangoo 4x4 z rok temu. To jeszcze mniej popularny model.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka