Dodaj do ulubionych

JAK zdjąc pompę z wału

25.06.15, 01:17
Umieszczam ten wątek tu, ponieważ chciałbym użyć ten silnik do konstrukcji napędu łodzi.

Mam stary silnikBriggs & Stratton model 08 202, typ 1024-01, kod 81051401, który stanowi napęd do pompy brudnej wody.
Pompa o korpusie aluminiowym z wirnikiem gumowym jest umocowana na wale napędowym jakby kołnierzem + 4 śrubami tylna część korpusu pompy zamocowana jest do korpusu silnika.
Odkręciłem prawie całą pompę od silnika w tym gumowy wirnik pompy fi 16 mm zamocowany bezpośrednio na wale napędowym silnika , odkręciłem w/w 4 śruby i pozostała tylko ta tylna część korpusu pompy na wale napędowym. Ten tylny korpus pompy mogę obracać wokół wału silnika, ale nie wiem jak ten korpus zdjąć z wału silnika ?
Na wale napędowym silnika jest jeszcze jakaś mosiężna tuleja która obecnie trzyma jeszcze ten tylny korpus pompy, a konkretnie jego kołnierz. Mosiężna tuleja nie posiada gwintu i nie widać innych zamocowań tulei do wału napędowego. Czy może być że tuleja jest zamocowana na wcisk ?
Trochę to dziwne bo ta część wału na którym jest nawet nie wygląda na szlifowaną.
Proszę o radę jak zdjąć taką tuleję, bowiem tak dokładnie to nie jestem pewny sposobu zamocowania… Dziękuję.. Z przodu wału napędowego widać gwint fi 16 l = 25 mm .. , potem sam wał nawet nie oszlifowany (wystaje 10 mm) no i oczywiście ta tuleja .. Tuleja od strony wału ma okrągłe sfazowanie ok. 3 mm na 3 mm, bowiem sam wirnik miał z tyłu wypust 3 mm x 3 mm... Na samej tulei nie ma żadnych wgłębień ani aby ją np. obrócić.
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: JAK zdjąc pompę z wału 25.06.15, 04:06
      Meselkiem panie, meselkiem.
      • drugiwojwa Re: JAK zdjąc pompę z wału 25.06.15, 22:28
        Owszem to jest myśl, spróbuję uderzając po obwodzie. Może jednak są inne fachowe sposoby ?
        Ponadto może ktoś wie czy na nieobrabiany walec (wał napędowy) tzn . nie szlifowany nakłada się mosiężną tuleję (podejrzewam że na wcisk) i dlaczego takiego wału się wczesniej nie obrabia ?
        Może pomoże jakiś zciągacz taki jak do łożysk ?
    • nazimno Sprobuj - wykorzystujac sciagacz z "pazurami" 26.06.15, 09:54
      Wal wystarczy powoli obracac, a mosiezna tuleje ogrzewac rownomiernie np.
      palnikiem butanowym bez zbednej brawury.
      Tuleja nagrzeje sie szybciej, niz wal, rozszerzy sie, a sciagacz z dwoma/trzema pazurami to spokojnie ruszy. Mozna tez wykonac dwudzielna obejme, ktora ulatwi sciagniecie tulei.

Moj niezyjacy krewny byl starym dobrym mechanikiem remontowym na kopalni.
      Dawal sobie rade w kazdych warunkach. Znal sie praktycznie na wszystkim,
      co sie tam spotykalo, a pomp tam jest od cholery.

• nazimno Sciagacze: 26.06.15, 12:41

www.stahlwille.pl/pdf/Katalog2016_9.pdf
      • drugiwojwa Re: Sciagacze: 29.06.15, 18:23
        Udało mi się zdjąć tylną część korpusu z wału napędowego silnika ?
        Wziąłem pod uwagę wszystkie rady, jednak z uwagi na to że to jednak pompa do wody , podejrzewałem że musi być uszczelka za tuleją i nie pomyliłem się. Zatem gdybym podgrzewał tuleję ? to uszczelkę (gumową) diabli by wzięli. Jednym słowem zrobiłem z kawałka sklejki grubości 18 mm ściągacz - jeden otwór pośrodku - w którym umieściłem śrubę fi 10mm z nakrętką i jeszcze 4 fi 6 mm otwory i śruby do przymocowania korpusu do deski. Obracając środkową śrubą - ona naciskała wał z przodu gdy jej nakrętka naciskała na sklejkę (deseczkę) od środka . Powstał rozpór i tuleja razem z korpusem zlazła z wału.
        Podaję powyższy sposób bo może się komuś przydać. Prosty, tani i skuteczny.
        A wał zdawało mi się że nie obrabiany ? okazał się obrobiony, ale zardzewiały ?
        I jeszcze jedno --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka