Dodaj do ulubionych

Ursus i terenówki

21.08.15, 11:27
wyborcza.biz/biznes/1,100896,18376662,ursus-chce-produkowac-samochody-dla-wojska-uda-sie.html#TRrelSST
Wiem że to jakaś jedna jaskułka, bo w końcu chodzi o pojazdy dla wojska i generalnie do takich spraw należy podchodzić z ustawową nutką sceptycyzmu ale może to jednak jakieś światełko które może zwiastować narodziny sporego koncernu w przemyśle elektromaszynowym.
Obserwuj wątek
    • who_cares Re: Ursus i terenówki 21.08.15, 11:36
      No tak , jakiś customizer przerabia JW ala PimpMyRide a Ty narodziny koncernu ogłaszasz ? Myślałem że może w końcu reaktywowano produkcję Honkera ( brak silnika z Euro 5/6 wygasił ten projekt) a tu .....
      • nazimno zapoznaj sie: 21.08.15, 11:57

www.amz.pl/de,204_amz.html
      • qqbek Re: Ursus i terenówki 21.08.15, 21:58
        who_cares napisał:

> No tak , jakiś customizer przerabia JW ala PimpMyRide a Ty narodziny koncernu
        > ogłaszasz ? Myślałem że może w końcu reaktywowano produkcję Honkera ( brak siln
        > ika z Euro 5/6 wygasił ten projekt) a tu .....

Ja bym Ursusa nie bagatelizował.
        Już Solaris wyśmiewał "konkurencję" i skutek jest taki, że po moim mieście jeżdżą teraz trolejbusy marki Ursus Bogdan a nie Solaris Trolino.
        Nie wiem jeszcze, czy im dobrze życzyć, bo to głównie licencje kupowane z zewnątrz (poza ciągnikami). Ale to zawsze miejsca pracy u mnie w grajdołku, a to akurat ważne w tym zapomnianym przez Boga i polityków zakątku kraju.

Poza tym śmiać to się możesz - najnowocześniejsza odlewnia żeliwa i metali nieżelaznych w tym kraju działała właśnie tutaj, w Lublinie... do czasu pojawienia się "nowego" i imć Wrzodaka z warszawskiego "Ursusa". Facet (związkowiec) nie zgodził się na podział firm, na redukcję zatrudnienia, na cokolwiek... skutkiem czego rentowny lubelski "Ursus" padł wraz z nierentownym warszawskim, tylko po to, by po upadłości powoli powstać z ruin (czego o tym warszawskim się nie da już powiedzieć). Tyle, że tej odlewni, na którą poszły setki miliony dolarów jeszcze gierkowskich i jaruzelowych kredytów już nie ma... bo się "w międzyczasie" rozeszła była.
        • only_the_godfather Re: Ursus i terenówki 22.08.15, 15:15
          Od czegoś zacząć trzeba, a najlepiej i najtaniej jest zaczynać od kupowania licencji. Ważne że Ursus kupował te licencje i dalej je rozwijał i nie stał w miejscu. Ja bym tej firmy nie bagatelizował, powoli idą do przodu i z czasem mogą stać się naprawdę prężną firma. Z resztą w Polsce mamy trochę takich firm które kiedyś były wyśmiewane a dziś są jednymi z lepszych, ot choćby taki WISS z Bielska Białej, firma która zaczynała kilkanaście lat temu, dziś w branży pożarniczej jest na równi z Austriackim Rosenbauerem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka