Dodaj do ulubionych

wymiana drzwi

13.10.15, 15:40
Cześć, mam do wymiany lub naprawy drzwi w samochodzie , wydaje mi się że lepiej opłaci mi się wymiana, ponieważ po stłuczce trzeba będzie malować pewnie, i tu moje pytanie, jeśli będę miała już kupione drzwi to ile może kosztować mniej więcej wymiana ? i czy długo to trwa ? elektrykę mam tylko do szyb .. Chodzi o renault clio I 1991, więc rozumiecie, że malowanie się raczej nie opłaca. A może ma ktoś namiar na taki warsztat w Lublinie gdzie zrobią mi to szybko ?
Obserwuj wątek
    • who_cares Re: wymiana drzwi 13.10.15, 16:44
      Nie wiem czy będzie taniej, drzwi wymagają spasowania i zapewne również malowania bo takie po demontażu będą poobijane w transporcie i przechowaniu. Jeśli wgniecenie po stłuczce jest w miarę rozsądne to prostowanie , szpachlowanie i malowanie będzie kosztowało podobnie ......
      • loyezoo Re: wymiana drzwi 13.10.15, 19:03
        Po 1. można znaleźć ładne drzwi,pod kolor i nie poobijane (kolega teraz zmieniał w Audi A6 z 2008 roku:)) więc do Clio coś się znajdzie.
        Po 2. nawet jakby był inny kolor,to chyba nie przeszkadza w jeździe i szkoda kasy na lakierowanie
        Po 3. sama zmiana i "pasowanie" to 10min. roboty (2 tygodnie temu przekładaliśmy u kumpla w Lagunie 1,też pod kolor kupione:)) więc może sąsiad za piwo zmieni:)
    • liczbynieklamia Re: wymiana drzwi 13.10.15, 20:49
      Przy samochodzie sprzed ćwierć wieku jest bardzo prawdopodobne, że nawet drzwi pod kolor nie będą pod kolor. Jeżeli to nie przeszkadza, to trzeba zastanowić się, czy po prostu nie jeździć z wgnieceniem, najwyżej z elementami gdzie odprysnął lakier zabezpieczonymi podkładem antykorozyjnym i lakierem mniej-więcej pod kolor (oba w sprayu, łączny koszt znacznie poniżej 50zł).

Sam koszt wymiany drzwi to pewnie ok. 100-200zł (nie jest to prosta czynność wbrew pozorom, zwłaszcza że jak się domyślam idea jest taka, żeby drzwi można było po tej wymianie otwierać i zamykać). Do tego koszt drzwi, przesyłki i robi się dość drogo. Wymiana drzwi może trwać niecałą godzinę, albo trzy dni, jak się okaże, że śruba przy odkręcaniu zrobi dziurę w słupku.
    • qqbek Cześć 13.10.15, 22:43
      Cześć.
      Mam znajomego, niezbyt niestety kumatego, blacharza pod Lubliniem.
      Sądzę, że za wyjęcie i spasowanie drzwi (razem z przezbrojeniem) wziąłby mniej, niż za malowanie jednego elementu.
      Tylko - po co szukać kogoś?
      Nie lepiej zrobić tego (przezbrojenie, wymiana, regulacja zamków) "własnymi siłami"?
      • wsk175 Re: Cześć 14.10.15, 00:28
        clio sprzed 24 lat?
        Zamalować żeby nie gniło i jeździć dalej.
        • thea19 Re: Cześć 14.10.15, 23:49
          a mowia, ze francuskich sie nie kupuje. tu nie dosc, ze dawno pelnoletnie, to i uszkodzenie z winy uzytkownika.
          • kura_wuja Re: Cześć 15.10.15, 10:24
            No i? Kolezanka moze rozwinie te blyskotliwa mysl na miare Pulitzera ?
            • qqbek Re: Cześć 15.10.15, 10:34
              Też się nie mogę doczekać, niczym kolejnego odcinka "Mody na sukces".
              Co z tego, że auto pełnoletnie, skoro użytkowniczka (chwali się jej to) chce je doprowadzić do ładu?

Co prawda na jej miejscu w pierwszej kolejności zadzwoniłbym na szrot w Markuszowie albo choć na Mełgiewską do Kępy zapytać czy nie mają przypadkiem nieuszkodzonych drzwi w podobnym kolorze... ale co kto lubi :)
            • thea19 Re: Cześć 15.10.15, 11:53
              zgodnie z nickiem, idz kury macac, skoro nie rozumiesz slowa pisanego i czekasz na objasnienie
              • kura_wuja Re: Cześć 16.10.15, 10:36
                zgodnie z woim nickiem 19 to IQ?
                • thea19 Re: Cześć 16.10.15, 10:44
                  lecz sie na nogi bo na glowe juz za pozno
                  • kura_wuja Re: Cześć 16.10.15, 22:15
                    No i Pulitzera nie bedzie.
    • zuczar Re: wymiana drzwi 15.10.15, 14:57
      Clio może i stare, ale daje rade i na moje potrzeby wystarczające, a przynajmniej jestem go na tyle pewna, że uważam że warto zrobić te drzwi, na pewno będzie to wyglądać lepiej niż, jazda z takim wgnieceniem, no i ja się będę lepiej z tym czuła, nawet jeśli kolor będzie delikatnie się odróżniał ;) Niestety na szrocie nie było,ale zamówiłam z auto złomu z innego miasta drzwi akurat w czerni i z takimi samymi boczkami, na dniach powinny przyjsc do mnie kurierem(już kiedyś zamawialiśmy tam czesci blacharskie i przyszły bez zadnych uszkodzeń) więc kwestia jest tylko ich spasowania i podłączenia elektryki szyb. To co, poleci ktoś kogoś, jakiegoś garażowego mechanika co bo mi to zrobił w miarę szybko i tanio ?
      • wicehrabia.julian Re: wymiana drzwi 16.10.15, 15:47
        zuczar napisał(a):

> To co, poleci kt
        > oś kogoś, jakiegoś garażowego mechanika co bo mi to zrobił w miarę szybko i tan
        > io ?

zobacz sobie choćby na znanym mechaniku, mamy szukać za ciebie?
      • qqbek Re: wymiana drzwi 16.10.15, 22:48
        Garaż bym może udostępnił (mam akurat pusty na Wieniawie, bo ostatni najemca mi się zmył - za taką "pierdołę" bym się gdzieś dał na kawę zaprosić), ale o mechaniora sama musiałabyś się postarać :)
        W razie czego na pocztę gazecianą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka