Dodaj do ulubionych

W Genewie 2016, SUV-ow dostatek.

03.03.16, 17:23

www.heise.de/autos/artikel/Genfer-Autosalon-2016-SUV-Mania-3123930.html?view=bildergalerie
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 03.03.16, 20:52
      Bo SUV-y sa fajne.
      Poki co w swoim nie znajduje ani jednego minusa :-)
      • vogon.jeltz Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 03.03.16, 21:01
        > Poki co w swoim nie znajduje ani jednego minusa :-)

Cośtam by się znalazło. Ot choćby opony kosztują jakieś absurdalne piniondze...
        • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 03.03.16, 21:33
          A do auta kombi czy sedna w taj klasie bylyby za polowe ceny?
          • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 03.03.16, 21:45
            205/55r16 za komplet z założeniem zapłaciłem w okolicach 1700. Ale samochod nie tej klasy. Bardziej plebejski.
            • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 07:18
              Do Lexa GS - Michelin LATITUDE TOUR HP - 215/60 R16 - 508 zl (bez promocji 740)
              Yokohama GEOLANDAR A/T-S G012 - 215/60 R16 - 433 (bez promocji ponad 800)

Do mojego:

Michelin LATITUDE TOUR HP - 215/70 R16 - 492

Yokohama Geolandar SUV G055 BluEarth - 225/65 R16 - 427
              Yokohama Geolandar SUV G055 BluEarth - 215/70 R16 100 H - 417

W zależności od producenta są różnice, ale to nie jest tak, ze do sedana kupujesz za polowe tego co do SUVA.

Jedyna roznica jest taka, ze opon o niższym profilu w danym rozmiarze (lub nie opisywanych jako 4x4) jest więcej i można kupic tez po prostu tansze - z teoretycznie niższej polki.

Żeby było smieszniej, do Previi potrzebowałem 205/65 R15 i tu był jeszcze większy problem i mniejszy wybor - plus opony tez kolo 400 zl za sztuke.

A najdrozsza była opona dojazdowa (w ASO) 120/80 - jeśli dobrze pamiętam - Brigestone za 5500 zl :-)

A jak masz BMW, Passata czy Mercedesa (nie SUV'a) z 4x4 to opony pewnie tez kosztują tyle jak nie więcej.
              • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 14:17
                Suvy są droższe w kupnie i droższe w eksploatacji. Pytanie czy dla potencjalnego klienta oferują na tyle więcej że jest skłonny za to więcej zapłacić. A to już kwestia indywidualna.
                • nazimno Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 14:23
                  Dmuchanie balona ego nie zna ceny.
                  • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 14:36
                    A co to ma do EGO?
                    Jak kupie BMW 5 x - to jest OK i nie dmucham ego, ale jak X3 albo X5 to dmucham?
                    Swietna teoria :-)
                    • nazimno Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 14:44
                      Niczego takiego nie sugerowalem. Sam ja (teorie) wymysliles, stary.

Tu biega o mentalnosc oraz motywacje nic wspolnego nie majace z realnymi
                      potrzebami osobniczymi, za wyjatkiem owego dmuchania.

Jesli owe dmuchanie Cie dotknelo, to coz, musisz sobie z tym poradzic.

• galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 15:16
                        No to pojaki ch. tak pisac i uogulniać? To miej wiecej taki sam poziom jakby napisac, ze marka czy modelem X to tylko "tu wstaw inwektywe" jezdza. Jesli przypadkiem sie zdarzy, e takim autem jezdzisz to nie bedzie ci milo czyatjac takie glupoty pod swoim adresem.
                • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 14:34
                  Sadzac po tym jak się sprzedają - tak.
                  Co do kosztów eksploatacji to wszystko zależy od tego jaki SUV i z czym go porównujemy.
                  Z mojego doświadczenia wynika, ze roznice nie sa az tak wielkie.
                  • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 15:43
                    galtomone napisał:

> Sadzac po tym jak się sprzedają - tak.

Raczej sądząc po tym że się sprzedają.

> Co do kosztów eksploatacji to wszystko zależy od tego jaki SUV i z czym go poró
                    > wnujemy.

Oczywiste że porównujemy suva z jego odpowiednikiem w "klasie", roczniku itp.
                    Inne porównania nie mają sensu. A czy różnica w cenie jest duża mała czy inna to kwestia indywidualna i zasobności portfela.
                    • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 18:11
                      samspade napisał:

> > Co do kosztów eksploatacji to wszystko zależy od tego jaki SUV i z czym g
                      > o poró
                      > > wnujemy.
                      >
                      > Oczywiste że porównujemy suva z jego odpowiednikiem w "klasie", roczniku itp.

No to bym nie demonizowal. Nie sa to olbrzymie roznice.
                      • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 18:15
                        Zależy co dla kogo jest jest olbrzymią różnicą. Kiedy kupowałem mój obecny plebejskowóz patrzyłem również i za suvami. Przy samochodzie za 30 tys za suva trzeba było dorzucić kolejne kilka ładnych tysięcy. To jednak znacząca kwota.
                        • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 05.03.16, 07:30
                          A co można nowego kupic za 30k?
                          • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 05.03.16, 08:11
                            Nie pisalem o nowym
                            • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 05.03.16, 11:13
                              A no to OK, zle cie zrozumialem.
                              Ale tu tez się nie do końca mogę zgodzić - wszystko zależy troche od tego na co konkretnie się trafi i w jakim stanie. Choc co do zasady masz racje. X5 vs Octavia będzie albo starsza albo drozsza.

A teraz eksperyment - allegro.
                              Prosuwnuje X5 (E53 - prod. 1999 - 2006) vs 5 (E60 2003 - 2010).
                              Dla większej sensowności zawężam lata - żeby było wspólne - 2003 - 2006.
                              I co mamy (od najdroższych):
                              allegro.pl/seria-5-e60-2003-2010-18083?order=pd&a_text_i%5B1%5D%5B0%5D=2003&a_text_i%5B1%5D%5B1%5D=2006

Dla ułatwienia (pierwsze wg najwyższej ceny):
                              5 z 3.0i - 2005 - 43.300,00
                              X5 z 3.0i - 46.900,00

Jest roznica, ale czy faktycznie duza?
                              i

allegro.pl/x5-e53-1999-2006-57968?price_from=2003
                    • qqbek Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 18:21
                      samspade napisał:

> Oczywiste że porównujemy suva z jego odpowiednikiem w "klasie", roczniku itp.
                      Dobra.
                      BMW X5 kontra BMW E39
                      Wahacz przedni - 184 kontra 184 złote
                      Świece do silnika M62 - 320 kontra 320
                      Gorzej będzie jedynie z przeniesieniem napędu, oponami i częściami blacharskimi/wnętrza.
                      Części eksploatacyjne będą kosztować albo tyle samo, albo bardzo podobnie (bo pierwszą X5 zrobili na skróconym i lekko zmodyfikowanym podwoziu "5" E39, silniki też w gruncie rzeczy te same były co w topowych "5").

> Inne porównania nie mają sensu. A czy różnica w cenie jest duża mała czy inna t
                      > o kwestia indywidualna i zasobności portfela.

Ja kupiłem BMW i mam BMW.
                      Wiem ile kosztuje utrzymanie BMW i to BMW nie różni się znacząco od innych BMW pod tym względem.

Wybacz, nie będę porównywał X5 z Octavią (jak mój znajomy, który zdecydowanie namawiał mnie na przesiadkę do Octavii), bo to nie ta sama liga.
                      • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 18:24
                        A cena zakupu, a zużycie paliwa, koszt opon, ubezpieczenie itd.
                        I skoro cena części w bmw jest taka sama jak w x5 a w 5 oznacza to ze w każdym innym modelu będzie kosztować tyle samo ?
                        • qqbek Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 18:36
                          samspade napisał:

> A cena zakupu, a zużycie paliwa, koszt opon, ubezpieczenie itd.
                          > I skoro cena części w bmw jest taka sama jak w x5 a w 5 oznacza to ze w każdym
                          > innym modelu będzie kosztować tyle samo ?

Nie - mówimy o topowych modelach E39 z największymi silnikami (3,0; 4,4 i 4,8 [M5]).
                          Śmiem twierdzić, że taniej można kupić E53 4.8is niż E39 M5 z takim samym silnikiem.

Zużycie paliwa?
                          Myślę, że trzeba za wyjątkiem prędkości autostradowych X5 doliczyć litr za powierzchnie czołową oraz masę i litr za napęd na cztery łapy na sto.

Opony?
                          Żadnej różnicy - 19'' do 540i (a więc w wersji z takim silnikiem jak moje X5) kosztują 920 złotych sztuka za przód (245/35R19) i 1050 złotych za sztukę na tył (275/30R19). Marka ta sama jak moich letnich 19'' (Michelin), półka cenowa ta sama.

17'' mógłbym kupić po 500 złotych... tak do X5 jak i do E39 gdybym się uparł (w X5 Continentale za 519 sztuka na przykład, w E39 byłyby ledwie 39 złotych tańsze za sztukę).

Ubezpieczenie? Bez jaj. Płacę trochę ponad 350 złotych za OC, NNW i średni asistance za X5. Niektórzy więcej za Cinquecento muszą płacić.
                          • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 18:43
                            Gdyby tylko stosunek cen z tego jednego przykładu była powszechnie obowiązująca.
                            • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 05.03.16, 08:13
                              samspade napisał:

> Gdyby tylko stosunek cen z tego jednego przykładu była powszechnie obowiązująca
                              > .

No ale w w większości wypadkow jest, bo SUVY to nie sa najczęściej jakies indywiduwalne konstrukcja, tylko dokładnie te same auta co producent klepal od lat z innym nadwoziem.
                              W przypadku RX vs Sienna vs Camry vs Avalon vs GS vs (chyba) Venza będzie bardzo podobnie.

Mnie się tez wydawalo ze SUV (w porównaniu) musi kosztowac "majatek".
                              Ale nie kosztuje.
                        • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 05.03.16, 07:44
                          samspade napisał:

> A cena zakupu,

GS - od 189k
                          RX - od 224k
                          NX - od 159k

Roznice sa... czy duże - zależy na co cie stać. W moim przypadku zakupu starego trupa sa praktycznie bez znaczenia.

> a zużycie paliwa,

Fizyki nie oszukasz i chocby z powodu roznic w wadze czy oporu powietrza większe auto będzie więcej palic. Ale to nie tylko problem SUV'a tylko generlanie dużych aut.
                          Spalanie teraz mam praktycznie identyczne jak w Previi, która była lzejsza (troszkę), miała 100KM mniej i nie mialal stałego 4x4.

Ten zarzut zresztą można zastosować praktycznie zawsze wobec każdego auta.
                          Nie kupuj Mondeo/Insigni/Superba/5-ki - bo mniejsze auto będzie miej palic (i opony będą tansze).

> koszt opon,

W innym watku podalem ci przyklady ze tez nie koniecznie opona do SUVa będzie faktycznie drozsza niż do sedana tej samej klasy (ceny z oponeo - RX vs GS).

> ubezpieczenie itd.

Nie place teraz więcej niż placilem za Previe. Place więcej niż za Avensis, ale przypuszczam, ze gdybym miał GS'a czy Camry to za 3.0 silnik tez zaplacilbym więcej.

> I skoro cena części w bmw jest taka sama jak w x5 a w 5 oznacza to ze w każdym
                          > innym modelu będzie kosztować tyle samo ?

Oczywiście, ze nie. Ale czy to znaczy , ze można uogólniać w druga storne?
                          Tez nie a w taki sposób deomnizuje się suvy i ich (kretynow) wlascicieli z małymi siusiakami.
                          • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 05.03.16, 18:03
                            Ale ja nie demonizuję. Stwierdzam jedynie fakty. Nie uogolniam w żadną ze stron. Nie przypisuję nikomu małego siusiaka itp. Nie zrownuję właścicieli jakichkolwiek samochodów do kretynów.
                            • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 06.03.16, 07:08
                              samspade napisał:

> Ale ja nie demonizuję.

Troche demonizujesz, bo stwierdziles/zalozyles z gory, ze SUVY sa dorgie, drozsze I kropka.

> Stwierdzam jedynie fakty.

W ktorym miejscu? Bo nie zauwazylem....

> Nie uogolniam w żadną ze stro
                              > n.

No skad!!!! Ty na pewno nie:

samspade napisał:

> Suvy są droższe w kupnie i droższe w eksploatacji.

To fakt przeciez a nie uogolnienie :-)
                              • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 06.03.16, 08:55
                                galtomone napisał:

> samspade napisał:
                                >
                                > > Ale ja nie demonizuję.
                                >
                                > Troche demonizujesz, bo stwierdziles/zalozyles z gory, ze SUVY sa dorgie, drozs
                                > ze I kropka.

Bo są. Można dyskutować czy jest to dużo drożej czy tylko drożej. Sam zresztą podawałeś przykłady. W eksploatacji również. Zresztą nie było żadnego głosu twierdzącego że jest inaczej.
                                I teraz jest kwestia czy potencjalny klient jest gotów ponieść te wyższe koszty.
                                A chęci przypisywania mi jakiś uogólnień, demonizowania itp. jest tylko chęcią.
                                • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 06.03.16, 18:57
                                  samspade napisał:

> I teraz jest kwestia czy potencjalny klient jest gotów ponieść te wyższe koszty
                                  > .

Jest.
                                  • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 08:30
                                    Uogólniasz. Jeden jest, inny powie że nie będzie dopłacał. I obaj mają rację.
                                    • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 10:49
                                      Tyle, ze klientow na takie auta jest duzo. Jeszcze nie dawno byla Rav4 I nie wiele wiece. Teraz kazdy producent ma Suva w ofercie a czesc nawet kilka w roznych segmentach. + na niektorych rynkach suvy zjadaja czasc sprzedazy aut kombi.

Zatem ludzie chca takich aut i kupuja ich coraz wiecej.
                                      • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 11:00
                                        Nie o tym pisałem. Chcą to kupują, nie chcą to nie kupują.
                                        • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 14:17
                                          samspade napisał:

> Suvy są droższe w kupnie i droższe w eksploatacji. Pytanie czy dla potencjalneg
                                          > o klienta oferują na tyle więcej że jest skłonny za to więcej zapłacić. A to ju
                                          > ż kwestia indywidualna.

Oczywiście,ze indywidualna. Ale skoro się sprzedają i to dobrze + w ofercie jest ich coraz więcej, tzn. ze odpowiedz na twoje pytanie brzmi TAK - oferują więcej i klient jest za to skłonny zaplacic.
                                          • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 14:46
                                            Dla jednego tak dlai nnego nie. A twoja odpowiedź nie jest do końca prawdziwa.
                                            • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 17:21
                                              Statystki sprzedaży i ilość (wzrajstajaca) modeli, które można kupic sa w mojej opinii wystarczającym dowodem na to, ze ludzie chca suvow - co nie oznacza ze wszyscy.
                                              • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 17:31
                                                Przecież nie pisałem ze nie chcą.
                                                • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 17:55
                                                  Pytales czy klient chce za to zaplacic - znaczy masz wątpliwości.
                                                  • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 18:04
                                                    Wniosek z dupy. Przeczytaj więcej niż to jedno zdanie.
                • hutchence Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 17:18
                  jak pojeździsz to zrozumiesz.
                  • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 17:25
                    Ale zrozumiem co?
                    • qqbek Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 17:37
                      samspade napisał:

> Ale zrozumiem co?

Wpierw pojeździj, to nie będziesz musiał więcej pytać.
                      • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 17:40
                        Następny.
                        Przeczytaj wpierw co napisałem dopiero potem się wymądrzaj. Chodź kiedy przeczytasz nie będziesz pisał takich bzdetów nie na temat
                        • waga170 Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 10:08
                          Poniewaz jak Ci mowili jak pojezdzisz to zrozumiesz, a Ty sie pytasz Zrozumiem co?
                          To dam moze inny przyklad, wyru... kobite (pojezdzij Suvem) i zwal gruche (pojezdzij Fiacikiem). Panial?
                          • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 07.03.16, 14:50
                            Coż za inteligencja bije z twojego wpisu. Szkoda że zabrakło citej inteligencji na udzielenie odpowiedzi. Zresztą wystarczy przeczytacinne wpisy żeby wiedzieć że stwierdzenie pojeździsz a zrozumiesz jest bezsensowne.
                  • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 18:12
                    Co to znaczy?
                    Ile niby musze pojezdzic i co zrozumiem?
                    • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 04.03.16, 18:17
                      To ja mam coś zrozumieć. Nie wiem jeszcze co ale czekam na wyjaśnienie.
                      A gdyby ktoś chciał wyjaśniać mi czemu ludzie kupują suvy niech się wstrzyma bo wiem.
                      • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 05.03.16, 08:14
                        samspade napisał:

> A gdyby ktoś chciał wyjaśniać mi czemu ludzie kupują suvy niech się wstrzyma bo
                        > wiem.

No bo? Uwielbiam takie uogólnienia i ludzi którzy zjana prawde absolutna :-)
                        • samspade Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 05.03.16, 18:12
                          galtomone napisał:

> No bo?

Bo:
                          - sie podobaja (samochody oczywiscie)
                          - bo lubią wyżej siedzieć (ludzie w samochodach)
                          - bo łatwiej zapakować dziecko do fotelika
                          - bo daje poczucie większego bezpieczeństwa
                          - bo można wjeżdżać na krawężniki (nie wiem po wuj ale czasami można przeczytać takie "argumenty")
                          - bo nie trzeba się nachylać przy wiadania
                          - bo marketing dobrze działa

>Uwielbiam takie uogólnienia i ludzi którzy zjana prawde absolutna :-)
                          Przyznaje ze nie wiem o co ci chodzi. O jakie uogólnienia o jaką prawdę absolutną.
                          • galtomone Re: W Genewie 2016, SUV-ow dostatek. 06.03.16, 07:09
                            Mea culpa - sadzilem ze przytoczys glowne powody, czyli male przyrodzenie, przerost EGO I takie tam...
    • galtomone Vision S vs Tiguan 03.03.16, 20:57
      Zdaje się , ze to to samo, ale wydaje mi się, ze Skoda bije VW pod każdym względem.
      • who_cares Re: Vision S vs Tiguan 04.03.16, 11:30
        Ale jak bije skoro nikt jej na oczy nie widział ? VW pokazał obrazki i już wszyscy pismacy orgazmu dostali niczym tubylcy na widok szklanych paciorków ....
        • galtomone Re: Vision S vs Tiguan 04.03.16, 11:38
          No i na tych obrazkach wylada fajniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka