Dodaj do ulubionych

Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wejściem

15.03.16, 11:15
Witam,
Posiadam Mercedesa W124 Sedan\Limuzyna z 1992r.
Padł mi akumulator, mam centralny zamek, a okazało się że kluczykiem nie mogę otworzyć żadnych drzwi ...
Co mogę zrobić..?? POMOCY!
Dziękuje za pisanie na temat, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • more.ketchup Auto Pomoc forumowa 15.03.16, 11:48
      bart4ever napisał(a):

> nie mogę otworzyć żadnych drzwi ... Co mogę zrobić..?? POMOCY!<

Spróbuj wejść oknem.

• vogon.jeltz Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 15.03.16, 12:14
      Wezwij speca od otwierania samochodów z zatrzaśniętymi w środku kluczykami. Pokaż mu dowód rejestracyjny albo kartę pojazdu (jeśli dowód masz w samochodzie), a on otworzy ci auto. W modelu z 1992 nie powinno być z tym najmniejszego problemu. Nawet w Mercu.
      • loyezoo Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 15.03.16, 20:44
        Ale on nie zatrzasnął kluczyków (polecam czytać ze zrozumieniem) Nie wiem dlaczego 124 nie można otworzyć kluczykiem,być może dlatego,że nie używana od lat wkładka się zapiekła/zardzewiała.Proponuję na początek napsikać do wkładki jakiś wd40 (chociaż do smarowania nie polecam)
        Jest też opcja,że ktoś zmieniał stacyjkę i masz kluczyk do niej,a wkładki są inne,a poprzedni właściciel miał to w d...pie skoro ma centralny z pilota.
        Jest też wyjście,otwarcia maski.Mechanik da radę otworzyć maskę od zewnątrz.Wtedy jest dostęp do aku i po problemie
        • vogon.jeltz Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 15.03.16, 22:34
          > Ale on nie zatrzasnął kluczyków

Ależ ja to wiem, tylko że to nie ma znaczenia. Taki spec po prostu otworzy auto, którego nie można otworzyć kluczykiem - z jakiejkolwiek przyczyny.
    • bart4ever Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 15.03.16, 21:08
      @vogon.jeltz w sumie już niby jedną osobę znalazłem która robi takie rzeczy i jak mówisz ze starym Mercem nie powinno być problemu.. Tyle ze bierze 200 zł.

Słyszałem że:
      Ponoć jest opcja, że gdybym dostał się do kabli od żarówek i podłączył (zamiast żarówki) baterię 12V, to po naciśnięciu pilota od centralnego zamku powinny bez problemu te drzwi się otworzyć? Czy to prawda??
      Bo ja ruszyłem pamięcią i wiem że mogę bez problemu dostać się do kabli (żarówki) od migacza... Kolejne pytanie: gdybym poszedł na łatwiznę kupił 9V baterię i bez problemu podłączył kabelki od migacza do baterii czy te 9V by wystarczyło, aby otworzyć chociaż jedne drzwi ... ??
      Pozdrawiam.
      • qqbek Wsiowe mędrkowanie. 15.03.16, 21:50
        bart4ever napisał(a):

> @vogon.jeltz w sumie już niby jedną osobę znalazłem która robi takie rzeczy i j
        > ak mówisz ze starym Mercem nie powinno być problemu.. Tyle ze bierze 200 zł.

Drogo.
        Mam kontrpropozycję - zrób sobie haczyk z drutu i złap przez żeberka atrapy chłodnicy cięgno otwierania maski.

> Słyszałem że:
        > Ponoć jest opcja, że gdybym dostał się do kabli od żarówek i podłączył (zamiast
        > żarówki) baterię 12V, to po naciśnięciu pilota od centralnego zamku powinny be
        > z problemu te drzwi się otworzyć? Czy to prawda??

Nie znam schematu elektrycznego W124, ale to raczej wątpliwe - może jak byś miał stałe 12V podłączone do gniazdka przyczepy (zdaje się oryginalne Mietki tak mają) to tak.

> Bo ja ruszyłem pamięcią i wiem że mogę bez problemu dostać się do kabli (żarówk
        > i) od migacza... Kolejne pytanie: gdybym poszedł na łatwiznę kupił 9V baterię i
        > bez problemu podłączył kabelki od migacza do baterii czy te 9V by wystarczyło,
        > aby otworzyć chociaż jedne drzwi ... ??

Raczej nieprawdopodobne. Tylko załączony obwód jest połączony z czymkolwiek.
        Ale - czy próbowałeś też otworzyć bagażnik? Bo może zamek bagażnika będzie działał. Jak tak to możesz przecież podpiąć się pod lampkę bagażnika (ta jest załączana wraz z otwarciem klapy). I - 12V to 12V... przy 9V nic nie zadziała (zwłaszcza w wypadku tak małej bateryjki) - są na rynku niewielkie baterie 12v, są małe (2-3Ah) akumulatory, są prostowniki... po co sobie życie komplikować?

> Pozdrawiam.
    • bart4ever Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 15.03.16, 22:22
      O kluczykach do bagażnika słyszałem, sprawdziłem, bagażnik też się nie otwiera...

Zrób sobie haczyk: OK zrobię, ale może jakiś schemat gdzie co i jak, w którym kierunku ...?

Kurde mam hak to i mam gniazdo do przyczepy.. Czyli mówisz że jak podłączać 12 V to już na pewno zadziała przez gniazdo od przyczepy.. Najlepiej przez prostownik, ale bym musiał mieć przynajmniej ze 100m przedłużki i prosić się może ktoś mi pożyczy trochę prądu..
      P.S. od niedawno mieszkam w zupełnie innym mieście bardzo daleko od domu, nie wiem gdzie czego szukać do kogo się zwrócić... - to tak na marginesie..

Co do "migacza" mam dostęp, ale przedniego do tego po stronie akumulatora..

Możliwe, że ktoś miał w d***e otwieranie drzwi przez kluczyk (bo ja też miałem), ale trochę trudno mi uwierzyć że zapiekły się wszystkie 3 zamki.. hmm. no ewentualnie jeden od bagażnika - bo ponoć od bagażnika i od stacyjki jest ten sam..(?)

Pozdrawiam.
      • qqbek Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 15.03.16, 22:58
        Sprawdź, czy masz tam (gniazdo przyczepy) +12V. Wystarczy miernik uniwersalny z marketu. Czerwony kabelek do masy, czarnym szukasz +12V w gniazdku. Jak jest, to problem masz rozwiązany.
        Baterie to nienajlepszy pomysł, lepszy byłby jednak prostownik, albo (optymalnie) - drugi, niewielki akumulator... kurcze - wkrętarki 12V nie masz, albo podobnego urządzenia, żeby akumulatorek podłączyć na chwilę?
        • qqbek Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 15.03.16, 23:03
          Rzecz jasna "czarnym szukasz 'jakiegoś' plusa a nie +12V w gniazdku"... bo gdyby było +12, to byśmy tematu nie przerabiali :)
        • waga170 Jedyna nadzieja ze go zostawil na swiatlach 15.03.16, 23:15
          Bo jak ma wszystkie swiatla zgaszone i jak zaparkowal to znaczy ze nikt nie naciska na hamulec
          i kierunkowskazy ma rzecz jasna wylaczone i gmeranie w gniazdku przyczepy nic nie da. Nawet jak do masy podlaczysz kabelek zielony a do plusa niebieski, bo widze ze do kolorkow masz co nieco fantazji.
          Mase to kazdy wie jak znalezc, a co do plusa to przychodzi mi do glowy tylko koniec kabla plusowego od akumulatora do rozrusznika, gleboko pod samochodem.
          • qqbek Re: Jedyna nadzieja ze go zostawil na swiatlach 15.03.16, 23:34
            waga170 napisała:

> Bo jak ma wszystkie swiatla zgaszone i jak zaparkowal to znaczy ze nikt nie nac
            > iska na hamulec
            > i kierunkowskazy ma rzecz jasna wylaczone i

Tu racja.

> gmeranie w gniazdku przyczepy nic n
            > ie da.

Otóż może dać - bo Mietki miały +12V wyprowadzone na przyczepę stale... wiem, bo kiedyś w campingu ciągniętym 190 rozładowaliśmy akumulator wewnętrzny... a lampki świeciły nadal, tylko potem jakoś trudniej zapalić było :)

> Nawet jak do masy podlaczysz kabelek zielony a do plusa niebieski, bo wi
            > dze ze do kolorkow masz co nieco fantazji.

Zmień cokolwiek zażywasz - przy twojej wadze wszystko psychoaktywne grozi dość szybkim zejściem.

> Mase to kazdy wie jak znalezc, a co do plusa to przychodzi mi do glowy tylko ko
            > niec kabla plusowego od akumulatora do rozrusznika, gleboko pod samochodem.

No gdyby miał go jak wtoczyć nad kanał, to pewnie rozważyłby także i tę twoją światłą radę.
            • waga170 Re: Jedyna nadzieja ze go zostawil na swiatlach 16.03.16, 00:51
              > No gdyby miał go jak wtoczyć nad kanał, to pewnie rozważyłby także i tę twoją ś
              > wiatłą radę.

Ja nie radze co ma zrobic tylko mowie gdzie jest plus, gwarantowany.
              Natomiast Ty mu radzisz co ma zrobic (haczyk z drutu). Jeszcze mu powiedz zeby nakopal robakow.
              Ja juz mam tak ze dopiero jak przestaje brac to mi sie kolory pieprza, zwlaszcza czerwony i czarny.
        • jestklawo Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 16.03.16, 08:56
          qqbek napisał:

> Czerwony kabelek do masy, czarnym szukasz +12V w gniazdku

nie za dużo TVN-u?
          Wiem, że trudno, że się nie chce i w sumie po co, więc w skrócie: do wejścia „COM” podłącza się masę (przewód o kolorze czarnym).
          Do pomiaru napięcia należy wpiąć się w obwód równolegle, co w praktyce oznacza, że przykłada się przewód o kolorze czarnym do klemy ujemnej (masy), a przewód czerwony do klemy plusowej.
          WAŻNE!!! Pokrętło należy ustawić w pozycji pomiaru prądu stałego (symbol linii ciągłej i przerywanej)
          • qqbek Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 16.03.16, 09:07
            jestklawo napisała:

> nie za dużo TVN-u?
            przedawkowałem ;)

> Wiem, że trudno, że się nie chce i w sumie po co, więc w skrócie: do wejścia &#
            > 8222;COM” podłącza się masę (przewód o kolorze czarnym).
            zgadza się, mój błąd

> WAŻNE!!! Pokrętło należy ustawić w pozycji pomiaru prądu stałego (symbol linii
            > ciągłej i przerywanej)
            To chyba oczywiste :)
            Jak chcesz truizmy walić, to dodaj jeszcze, że ustawiamy odpowiednie napięcie (czyli ani mV ani kV).
    • waga170 Nie sluchaj mundrali ze wsi Kukubkowo 16.03.16, 04:44
      Zrob tak: Obejrzyj wszystkie okna i ustal ktore nie jest dopchniete do samej gory. Te okno ostroznie podwazaj jakims sztywnym ale najlepiej niemetalowym narzedziem i pociagaj w dol az uzyskasz 2-3 milimetrowa szpare na gorze. Przygotuj sobie z dosc grubego drutu (niewiotkiego)(2-3mm) "pogrzebacz" dluzszy niz szerokosc samochodu. Tym narzedziem przez szpare tak wymanewruj zeby zahaczyc i pociagnac za klamke w przeciwleglych drzwiach. Dobrze miec przy tym pomocnika po drugiej stronie tych otwieranych drzwi. Wiem ze czujesz temat, wiec do roboty!
    • galtomone Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 16.03.16, 07:20
      Sugeruje poszukać forow uzytkonikow tego modelu i tam pytac: www.google.pl/search?q=w124+forum+poslka&gws_rd=cr,ssl&ei=_froVuDBI4bw6ASToqz4Cg
    • derff Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 16.03.16, 08:35
      Ja bym zrobił tak: Samochód podnieść z prawej(prawdopodobnie) strony na lewarku max. wysoko tak aby był dostęp do rozrusznika. Wtedy kablami rozruchowymi podłaczmy drugi akumulator minus do masy plus do śruby plusowej na rozruszniku (to jest bezposrednie połączenie do + akumulatora).
      Wszystko powinno się ożywić.
    • plastikpiokio Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 16.03.16, 09:17
      zamontuj sobie szyber dach ---przy pomocy szlifierki.---i po co ci to było ????
    • domi00089 Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 19.05.16, 09:30
      Musisz skorzystać z usług specjalisty bo sam nic nie zrobisz. Ja kiedyś w podobnej sytuacji korzystałem z www.najlepszeotwieranie.pl/ Otworzyli mi drzwi bardzo sprawnie i bez żadnych uszkodzeń. Nie pamiętam ile kosztowała usługa, ale drogo nie było jak za tak szybką i fachową pomoc.
      • loyezoo Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 19.05.16, 09:46
        NIE POLECAM www.najlepszeotwieranie.pl zatrudniają idiotów spamerów,a samochody otwierają pewnie przy użyciu młotka i przecinaka.
    • nazimno Re: Mercedes W124 siadł akumulator, problem z wej 19.05.17, 16:49
      Ty, zabakow, masz refleks.
      Po roku to mozesz sobie "otworzyc" ...
      otwor...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka