Dodaj do ulubionych

"Waku" pompa

20.07.16, 16:16
Mercedes Vito 2,3 D 1998
Od około 2 lat permanentnie pada mi pompa podciśnienia (ponoć się to zwie waku pompa ...).
W warsztatach wstawiają mi "używki", fakt, (różnica w cenie jest kilkunastokrotna ...), ale trochę mnie dziwi, że już czwarta taka pompa po circa 4 - 6-ciu miesiącach przestaje poprawnie zasysać ... Pojawiają się "klasyczne" objawy - nie chce zgasnąć, brak wspomagania hamulca ...

Gdyby to było w przypadku jednej, dwóch takich wymian pomyślałbym, że zwyczajnie mam pecha, ale tyle?
Co może wpływać na znacznie szybsze wycieranie się tego ustrojstwa wirującego w pompie? Olej (10 W 40 ) zmieniam co ok. 15 000 km (w instrukcji jest 22 000, ale ...), czyli raz na ok. 10 miesięcy, więc nie wydaje mi się, by działał jak "papier ścierny" ... Więc co?
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: "Waku" pompa 20.07.16, 17:46
      Nabieraja Cie. Od kiedy Mercedes przeszedl na pompy tlokowe zamiast membranowych, jedna pompa wystarcza na zywot samochodu. Czwarta pompa po czterech miesiacach?
      Nie chodz do roznych mechanikow bo oni pewnie na widok nowego klienta ktory ma przecieki podcisnienia od razu wala z grubej rury, panie, pompa a potem pompy nie wymieniaja tylko cos innego ale licza za pompe. Jakbys chodzil do jednego mechanika to moze dawalby Ci jakas gwarancje? Kup pompke prozniowa i sam zabaw sie w mechanika to ustalisz gdzie masz przeciek. Ja stawiam na taka gruba rurke miedzy owa pompa a serwem hamulcowym, ale to moze byc 100 innych miejsc.
      • kocinos Re: "Waku" pompa 20.07.16, 18:45
        Kuszące, ale to nie tak. Zmieniałem u 2 "stałych", w sumie zaufanych mechaników, przy czym w jednym (tym ostatnim) przypadku robił to na moich oczach, bo szukał przyczyny w dolotach tej pompy ... "Dolegliwości" ustały po założeniu "nowej" pompy i spokój był na jakieś 4 miesiące. Teraz pojawiły się znów ... Cuda?
      • kocinos Re: "Waku" pompa 20.07.16, 18:52
        I to (chyba) nie jest tłokowa pompa ... Gość mi pokazywał tą "zdemontowaną" w środku. Tam jest taka wirująca płytka na takim jakby mimośrodzie ... Normalnego tłoku to nie przypominało, ale ja się na samochodach znam jak na pietruszce ...
        • waga170 Re: "Waku" pompa 20.07.16, 19:06
          Tak juz bywa ze mechanicy jak uslysza ze jest malo podcisnienia to od razu wolaja pompa.
          Tymczasem to jest nieszczelnosc gdzies w ukladzie. Zeby to znalezc trzeba sie nameczyc. Moze poszukaj forum uzytkownikow tego typu/modelu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka