andvhs 15.09.16, 08:14 czy to prawda że automat więcej pali ? - co wybrać , mam zamiar kupić Forda Tourneo Connecta pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liczbynieklamia Re: automat czy manual ? 15.09.16, 09:12 Ogólnie: nie, ale zależy to od konkretnego modelu. Mit wziął się z tego, że kiedyś skrzynie nie miały tzw. lock-upu i przekładnia hydrokinetyczna pracowała zawsze z minimalnym poślizgiem. Dziś automaty mają wszelkie powody, by być oszczędniejsze od skrzyń ręcznych - dzięki elektronicznemu sterowaniu mogą zmieniać biegi dokładnie wtedy, kiedy zaczyna to być opłacalne. Odpowiedz Link Zgłoś
tiriskin Re: automat czy manual ? 15.09.16, 10:27 W zasadzie wśród znajomych kto przesiadł się na skrzynie DSG lub inną dwusprzęgłową, to już nie wyobraża sobie powrotu do manuala. Jest to po prostu bardzo wygodne. Na stronie producent VW podaje nawet oficjalne info, że DSG mniej pali np. 1.4 TSI manual w Golfie 5,2l, ten sam silnik DSG 5.0l. Z drugiej strony za automat musisz dopłacić jakieś 8 tys. zł więc masz prawie 1 mln km zanim się to zwróci, także ekonomicznie to się nie opłaca. Pytanie jednak czy w manualu faktycznie będziesz tak zmieniał, że wyjdzie to różnica co najmniej 0,2 w ciągu całej jazdy, nawet jakbyś było gorszy o 1l i zmieniał biegi jak lebiega to potrzebujesz 200tys. km. Nie wiem jak jest u Forda. Koniec końców dopłacasz za wygodę plus chyba użytkowanie i serwisowanie skrzyń automatycznych chyba jest ciut droższe niż manualnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 15.09.16, 10:35 Jezeli mieszkasz w gorzystych okolicach i spotykasz sie z trudnymi warunkami zimowymi na drogach lokalnych to rozsadniejszy bedzie wybor skrzyni manualnej. W takich warunkach akrzynie automatyczne sa upierdliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 15.09.16, 12:39 Tez jestem ciekaw o co chodzi. Problemy mialem jedynie w Previi - ale powodem byl leciutki tyl i naped RWD. Druga w rodzinie, z ta sama skrzynia automatyczna (ale 4x4) nie miala zadnych problemow nawet w bardzo trudnych warunkach. Avensis - co prawda na malutkiej ilosci sniegu w UK, ale za to na letnich - tez jezdzilem i skrzynia nie sprawiala problemow, ktore wplywalby na auto.... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 15.09.16, 12:58 Sprobuj sie rozsadnie wydostac jak sie zakopiesz w sniegu w upierdliwym miejscu przy uzyciu np zalozonych lancuchow. Cwiczylem to kiedys w gorach przy pewnej chatce - to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 15.09.16, 13:02 W Previi zakladanie lancuchow na przedmiesiach Bielska to byla norma. Z lancuchami ani auto ani (bo o tym mowa) skrzynia nie miala juz zadnego klopotu. Poza tym (choc nie musialem tego robic) w razie czego przrzucasz na L i sie wykopujesz... Nadal nie widze problemu sniegu i automatycznej skrzyni.. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 15.09.16, 13:54 Automat glupieje, gdy trzeba np. "rozkolysac" szybko "w przod - w tyl" w pulapce, a jak nie masz pomocy drugiej osoby (badz dwoch osob), to nie ma kto popchnac. Musisz sobie radzic sam. Wierz mi - cwiczylem to kiedys kilka razy z poprzednim samochodem i warunki byly cholernie upierdliwe. Na recznej skrzyni jest to o wiele latwiejsze, bo mozna umiejetnie wykorzystac sprzeglo i elastycznie dobrac bieg np. 2-ke. A najlepiej miec 4x4 i przestac sie przejmowac tym calym g...m. Teraz mi to "lata" - zima mnie moze .... tam gdzie pana majstra. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 15.09.16, 16:40 Z kolysaniem faktycznie klopot... dlatego zakladalem lancuchy i nie musialem kolysac. Ale u siebie pod domem mam w asfalcie zaglebienia (dwa rowy) po parkujacych od lat autach i tu bez lancuchow previe hustalem. Do sie zrobic. Generalnie i tak wole automat... i postaram sie by kolejne jak obecne mialo i automat i stale 4x4... chyba, ze zimy faktycvznie zejda na psy (i je zjedza). Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: automat czy manual ? 15.09.16, 11:16 Nowsze nie palą jakoś więcej. Ale najlepiej się przejedź i sam oceń, czy ci pasuje. Mnie automat wkurza, bo zawsze trzyma obroty 1300-1800 przy delikatnej jeździe (chyba że jadę 90 wzwyż), co powoduje że lekkie muśnięcie gazu oznacza redukcję - często o 2 biegi. I tak w kółko - puszczę gaz -zrzuca obroty; musnę gaz - zrzuca bieg. Debilizm. Ja się z automatu wyleczyłem skutecznie. Teraz prawie cały czas jeżdżę na sekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: automat czy manual ? 21.09.16, 09:08 > I tak w kółko - puszczę gaz -zrzuca obroty; musnę gaz - zrzuca bieg. Debilizm. Automat tak właśnie oszczędza twoje pieniądze. Z ręczną skrzynią powinieneś jeździć dokładnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: automat czy manual ? 23.09.16, 14:38 liczbynieklamia napisał: > > I tak w kółko - puszczę gaz -zrzuca obroty; musnę gaz - zrzuca bieg. Debi > lizm. > Automat tak właśnie oszczędza twoje pieniądze. Z ręczną skrzynią powinieneś jeź > dzić dokładnie tak samo. Czyli co 2 sekundy zmieniać w kółko bieg? Kiedyś z ciekawości przejechałem tę samą trasę na sekwencji, bez wachlowania ciągłego biegami. Spalanie bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Pedalowanie Morsem 23.09.16, 18:58 klemens1 napisał: > > > puszczę gaz -zrzuca obroty; musnę gaz - zrzuca bieg > Czyli co 2 sekundy zmieniać w kółko bieg? Nie. Przestac nadawac Morsem przy pomocy pedalu gazu. Typowy przyklad bledu miedzy kierownica, a fotelem kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Pedalowanie Morsem 26.09.16, 20:14 > Nie. Przestac nadawac Morsem przy pomocy pedalu gazu. > Typowy przyklad bledu miedzy kierownica, a fotelem kierowcy. Ale on pisał o muśnięciu gazu. A nadawanie Morsem, to gdyby naciskał do dechy i puszczał. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 24.09.16, 23:01 Zalezy jaka moc silnika i jak ciezka noga na gazie Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 15.09.16, 12:13 Mialem trzy auta, ktore mialy stare, 4-ro biegowe hydrokinetyczne automaty i w miedzyczasie jedno z manualem. Jezdzac z manualem bardzo mi komfortu automatu brakowalo. Teraz mam znow automat i manualna skrzynie do auta zaakceptuje kiedy to bedzie juz nie auto na codzien do normalnego jezdzenia tylko zabawka dla mnie. Nie widze sensu posiadania manulanej skrzyni w zwyklym aucie. To troche tak jak zastanawiac sie czy kupowac auto z klima czy bez... bo przeciez z klima wiecej pali. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: automat czy manual ? 15.09.16, 14:14 No widzisz, a ja jeździłem automatami i do mnie to kompletnie nie mówi. Nie bądźmy jak Amerykanie, Polska to nie Bangkok albo Hong Kong i naprawdę, tłumaczenie automatu staniem 15 minut w korku jest z dupska wzięte. Wygoda - czym się przejawia? Że zamiast zmienić bieg mogę się podrapać po jajach? Ja robię to mając skrzynię manualną i da się to pogodzić. To producenci wciskają nam automaty nie dając wyboru (vide nowe Tipo 1.6 - jedyny sensowny silnik i sprzęgnięty z tanim fiatoskim automatem - to nie ma prawa się udać chyba że ktoś używa auta do końca gwarancji) a ludzie łykają jak pelikany i jeszcze się cieszą że mają nowoczesne auto. Do pierwszej awarii. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 15.09.16, 16:41 Mnie tam machanie wajcha w "rodzinnym" aucie nie jest potrzebne. + nie czeka mnie wymiana sprzegla wraz z dociskiem.... A sznasa na awarie mijej skrzyni jest minimalna. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: automat czy manual ? 15.09.16, 16:46 1. Automat automatowi nie równy. 2. Sam jeździłem dawno temu automatem, który mi się bardzo nie podobał (stary amerykański 4-biegowy), teraz mam też stary automat, ale bardzo mi się podoba. 3. W Tipo jest poprawiony AISIN... jak by nie patrzeć japońska robota (choć poprzednia jego wersja nieźle zalazła za skórę niektórym posiadaczom Vectr czy Pugów 407, to teraz podobno jest już dobrze). Fiat od czasu "sławnych" selspeedów MagnetiMarelli nie odważył się już próbować produkować samodzielnie skrzyń automatycznych do małych samochodów. 4. Jak nie mam sklerozy, to Ty Astrą F jeździsz już ładne parę lat... tak więc o nowoczesności auta wiesz zapewne bardzo wiele (dobra, szpila ostra, ale zasłużona). 5. Skrzynia ręczna ma obecnie rację bytu w autach sportowych (choć tylko do pewnych wartości momentu obrotowego i mocy - czyli w małym roadsterze jak najbardziej, ale już w supersamochodzie nie), ciężarowych i wybitnie użytkowych (czytaj przeznaczonych do jazdy w najcięższym terenie, gdzie jeszcze trzeba reduktora i ręcznej blokady mechanizmów różnicowych). W pozostałych przypadkach jest po prostu upierdliwym, za to zdecydowanie tańszym, rozwiązaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: automat czy manual ? 15.09.16, 21:58 Astrą F jeżdżę prywatnie. Ale zdarza się jeździć autami nowymi, więc jednak jakąś styczność z motoryzacją aktualną mam. Oczywiście daleko mi do Clarksona jeśli chodzi o ilość ;) Po prostu uważam że automat w polskich warunkach drogowych to zbytek i funkcjonuje tylko dlatego że po prostu wciska się go coraz częściej. Równie trafiony jak system start/stop na prowincji i doświetlanie zakrętów przy każdym włączeniu kierunku i ruchu kierownicą, również w środku miasta. Wygląda to cokolwiek komicznie. Nigdy w życiu nie dam się namówić na automat, jedyną opcją to Crown Victoria na którego choruję ale po prostu innych nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: automat czy manual ? 15.09.16, 22:29 Ale tu mowa nie o start/stop czy doświetlaniu "rogów"... tu mowa o automatach. Sam byłem (na gruncie swoich dawniejszych doświadczeń) dość przeciwny automatom... teraz wiem, że kolejny samochód też będę miał bez ręcznego "brandzlatora" dźwigni wybieraka biegów. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 16.09.16, 09:35 Calkowicie bez dziwigni sie nie da, nooooo, conajwyzej "Joystick" moze byc. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: automat czy manual ? 16.09.16, 11:41 No u mnie jest jeszcze mechaniczne połączenie dźwigni ze skrzynią, ale już w E70 wybieraka "jako takiego" nie ma - jest joystick, który zostawiono "pro forma", ale z niczym poza układem elektronicznego sterowania samochodem (główną szyną danych) to on połączony nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 16.09.16, 12:00 Jak w mysliwcach czyli "fly-by-wire". Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 17.09.16, 06:29 Tzn rzeczywiscie w E53 jest mechanczne polaczenie dzwigni ze skrzynia (mechaniczno hydrauliczna sterowana elektrycznie) ale funkcjonuje ono juz nie tak w starych mechanicznie sterowanych skrzyniach i jedyne co to polaczenie robi to rzeczywiscie mechanicznie przesuwa jeden element ktory ustawia tzw "zakres" tzn czy wlaczmy R - cofanie, N- luz czy jedzimey do przodu - D no i P- Parking . Ale jednoczesnie dzwignia kontroluje dwa dodatkowe zespoly/uklady elektryczne - jeden, ktory rownolegle ze zmian "zakresu" wysyla informacje do kontolera o polozeniu dzwigni ( i ten wlasciwie kontroluje zawory a nimi kiedy i jak biegi sa przelaczane - jak to nawali to nie wazne gdzie jest dzwignia - auto nie pojedzie) i drugi uklad to Steptonics - kiedy przesuniemy dzwignie do siebie tzn na reczna zmiane - wtedy zmiana biegow (w gore czy w dol) odbywa sie juz tylko elektrycznie (jako ze mozna to zrobic jedynie w pozycji D). Praktycznie wiec, wiecej funkcji jest kontrolowane "by wire" niz mechanicznie. W pozniejszych skrzyniach - to polaczenie mechaniczne po prostu zastopiono przewodami i paroma zaworkami w skrzyni. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 16.09.16, 00:51 Po co mialbym chciec auto z manualna skrzynia do normalnego, codziennego jezdzenia? Co zyskam? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 17.09.16, 06:38 Zyskujesz pelna kontrole nad tym kiedy i na jakich obrotach zmieniasz biegi. Niekoniecznie znaczy to ze bedziesz to robil bardziej optymalnie czy szybciej ale TY decydujesz czy wlasnie teraz zmienc bieg na 1000 obrotach silnika czy na czerwonej lini w zaleznosci od potrzeb czy Twojego nastoju. Nowoczesne skrzynie automatyczne tez moga to robic ale tam decyduje elektronika i program (ktory ktos tam napisal) a nie Twoja noga i reka. Tak ze automat to wygoda a reczna to pelna kontrola i tzw "fun factor" a to wymaga wiecej uwagi, wiecej zaangazowania i wiecej czesci ciala bierze w tym udzial.. Jednoczesnie reczna jest latwiejsza i tansza w obsludze cz naprawie. W koncu za wygode zwykle trzeba placic :) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 17.09.16, 09:23 Fun factor - jasne. Kontrola - super. Ale po co mi to w rodzinnym aucie, gdzie zona krzyczy, dzieci rzygaja i glownie jezdze na zakupy (15 min od domu), do szkoly (10 min od domu) itp... Manual - siuper ale do jakiegos auta tylko dla mnie (moze kiedys - bo na motocykl od lat zezwolenia nie dostaje :-( ). Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: automat czy manual ? 17.09.16, 10:37 Na motocykl do pojemności 125 to chyba już nie trzeba specjalnego zezwolenia i wystarczy prawo jazdy kategorii B. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 17.09.16, 19:52 I dobrego adwokata rozwodowego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: automat czy manual ? 17.09.16, 22:13 Aż tak w kwestie prawne nie wnikałem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 17.09.16, 20:29 Zgadzam sie.. Do tego zona nie potrafi zmieniac biegow wiec posiadanie auta z reczna elimiuje opcje aby ona rowniez mogla uzywac wiec mamy automatyczne i nie narzekamy. W kazdym wypadku i przypadku (miasto, trasa etc) jest to opcja wygodniejsza i latwiejsza. Nawet na torze da sie z tym zyc.. No i za lat kilka nie bedzie recznych poniewaz jakby to nie nazywac to automat jest rozwiazaniem nowoczesniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 17.09.16, 22:28 U mnie zonba daje rade bez problemu (sam ja uczylem jak juz miala prawo jazdy) ale oboje nie widzimy w naszym rodzinnym aucie zadnej wartosci dodanej w manualu. Mnie machanie biegami nie przeszkadza... ale w takiej spokojnen jezdzie nie daje tez zadnej radosci... To wole miec prawa wolna zeby sobie rano spokojnie pic kawe jak sie wloke z synem do szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: automat czy manual ? 19.09.16, 10:52 Wstań 5 minut wcześniej i wypij ją w domu, będzie bezpieczniej. Ludzie, bez jaj. Przeraża mnie to, głupiejemy jak Amerykanie. Nasze - a w zasadzie Wasze, bo ja swoją córkę nie dość że nauczę jazdy z manualną skrzynią biegów, to jeszcze nauczę jeździć autem z biegami pryz kierownicy - wyrosną na atechnicznych osobników porównywalnych do tak zwanych piździaków w rurkach. Ręce opadają, a koncerny motoryzacyjne zacierają ręce. Nawet stolyca to nie zatłoczone azjatyckie miasto, to nie tłumaczy must have automata Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: automat czy manual ? 19.09.16, 11:02 Weź tu nie pierdziel i wyskakuj z rurek. Pipa jesteś a nie facet. Prawdziwy facet to jeździ Mercedesem Simplexem, gdzie jak nie ustawisz ręcznie mieszanki i kąta wyprzedzenia zapłonu, to albo nie pojedziesz, albo sfajczysz silnik. Do tego trzeba je regulować w trakcie jazdy. No i rzecz jasna skrzynia jest niezsynchronizowana, a odbicie korby może połamać ci rękę lub pozbawić życia. Rozruszniki, regulatory zapłonu i te wszystkie bajery (jak na przykład synchronizatory biegów) są dla pipek w rurkach. Prawdziwy facet naraża życie od momentu zakręcenia korbą! Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 19.09.16, 11:43 koza_oddam napisał: > Wstań 5 minut wcześniej i wypij ją w domu, będzie bezpieczniej. Ale ja luibie pic druga kawe w aucie. Coz ci to przeszkadza? Na swiatlach jak nie mam kawy w reku to bezpieczniej stoje? > j > a swoją córkę nie dość że nauczę jazdy z manualną skrzynią biegów, to jeszcze n > auczę jeździć autem z biegami pryz kierownicy To piersze to dosc oczywiste. Dodam, ze swojego naucze dodatkowo roznic w prowadzeniu aut FEW,RWD i 4x4 (bo tu poslizg bywa bardziej nieprzewidywalny), tego co z autem dzieje sie przy hamowaniu, podsterownosci, nadsterownosci, poduszki wodnej, hamowania bez abs, itd... itd... Ale z tymi biegami przy kierownicy to mialbym klopot - gdzie tu Wardburga teraz pozyczyc i po co? > to nie tłumaczy must have automata A ktos pisze, ze to must have albo nie kupi auta? Mamy wybor, skoro tak do auta, ktorym nie jezdze dynamicznie, nie interesuje mnie redukcja biegu przed zakretem (bo przy takiej jezdzie pasazerowie rzygaja mi na kark), itd... wole automat bo manualem i tak sie nie naciesze. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: automat czy manual ? 19.09.16, 12:46 > Ale z tymi biegami przy kierownicy to mialbym klopot - gdzie tu Wardburga teraz pozyczyc i po co? Mam w garażu, dwa, ale tylko jeden na chodzie. To jest dopiero fun a nie że ktoś to robi za mnie. I jak się tego nauczy to jej to nie zaszkodzi, a panie, który małolat potrafi się tym pochwalić? W każdym razie dla mnie - ale to moja subiektywna opinia - automaty to wymysł szatana. Z tymi rozrusznikami i ręcznie sterowaną mieszanką nie przesadzajmy, ale w obie strony. Bo potem kończy się dolewaniem płynu do spryskiwaczy w zbiornik wyrównawczy. > A ktos pisze, ze to must have albo nie kupi auta? No problem w tym że pomału nie mamy wyboru. Albo auto ma gó...any motor typu 1.2 3-cylindry (nomen omen jak w Wartburgu - ot, technika zatacza koło), czasem z turbo a czasem bez, który nie rokuje 300-400tys km w 10 lat, albo jak już mamy sensowny motor typu 1.6 16v w takim Tipo to sprzedadzą Ci go tylko z tanim fiatoskim automatem. Motoryzacja idzie w złą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 19.09.16, 14:23 koza_oddam napisał: > > Ale z tymi biegami przy kierownicy to mialbym klopot - gdzie tu Wardburga > teraz pozyczyc i po co? > Mam w garażu, dwa, ale tylko jeden na chodzie. To jest dopiero fun a nie że kto > ś to robi za mnie. FUn??? Mialem wardburga (353? z takim malym smiesznym silniczkiem pod maska) i nie pamietam by to byl fun. Smierdzialo, glosne, telepalo, kupa dymu i smrodu za autem... A ze biegi w ukladzie H to co za roznica gdzie jest lewarek, ktory obslugujesz prawa reka? W prewi tez mialem lewarek przy kierownicy (P,R,N,D,L) - liczy sie? Wygladal podobnie. Automat? Wymsl szatana??? Masz dizwne podejscie do tematu. > > A ktos pisze, ze to must have albo nie kupi auta? > No problem w tym że pomału nie mamy wyboru. Albo auto ma gó...any motor typu 1. > 2 3-cylindry (nomen omen jak w Wartburgu - ot, technika zatacza koło), czasem z > turbo a czasem bez, który nie rokuje 300-400tys km w 10 lat, albo jak już mamy > sensowny motor typu 1.6 16v w takim Tipo to sprzedadzą Ci go tylko z tanim fia > toskim automatem. Motoryzacja idzie w złą stronę. 1. Zawsze mozna kupic cos mniej popularnego, uzwanego. 2. 300-400kkm w 10 lat? Zanudzilbym sie majac tak dlugo auto i przez tyle km. Obecnym jezdze 2 czy 3 rok i juz mnie korci zeby sie przymierzyc do czegos innego - tylko racjonalnie nie mam argumentu. Bo wszystko co chce miec w aucie mam, nie psuje sie, przebieg nie wielki, plai przyzwoicie, KM nie barkuje (no... tego zawsze brakuje - ale bez przesady).... ale juz mnie nudzi... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: automat czy manual ? 19.09.16, 14:27 Dlaczego z uporem godnym lepszej sprawy ciągle twierdzisz, że AISIN to firma Włoska? Już Tobie napisałem powyżej, że to ten sam producent automatów, który dostarczał ich także GM czy PSA. Fakt - Tipo to bardzo rozsądny samochód za bardzo rozsądne pieniądze. Nierozsądna jest jedynie obawa przed automatem moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 20.09.16, 02:33 "glupiejemy jak amerykanie" LOL... Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: automat czy manual ? 26.09.16, 19:45 Zmywarki do naczyń też cię przerażają? Jak chcesz uczyć swoje dzieci wykonywania kompletnie zbędnych czynności, to twój problem, ale nie wciskaj nam tej swojej zacofanej propagandy. Przy obecnych automatach z możliwością ręcznej zmiany biegów jedyny rozsądny argument stosowania manuali to bieda, bo owszem - w nowych trzeba dopłacić prawie 10 tys., a w używanych potrafią się wysypać i pociągnąć 5-10 tys. za remont. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: automat czy manual ? 26.09.16, 19:40 Niestety, ale manual jeszcze dłuuugo będzie dostępny, bo te kilka 2 tys. Euro wciąż robią różnicę dla krajów drugiego i trzeciego świata... Odpowiedz Link Zgłoś
allegropajew Re: automat czy manual ? 11.11.16, 00:43 Jak żona nie umie zmieniać, to to źle w łóżku się objawia. Taka karma Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: automat czy manual ? 19.09.16, 11:43 W automacie też masz możliwość zmiany na sekwencję i wrzucania sobie biegów przy takich obrotach przy jakich chcesz. Tylko jak już się trochę człowiek nauczy jeździć automatem to nagle się okazuje, że wie przy jakich obrotach ile przycisnąć aby skrzynia sama zrobiła kickdown taki jaki kierowca chce. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 20.09.16, 02:34 Jak sie przyzwyczaisz jezdzic automatem to masz w D zmiane biegow - auto to robi za Ciebie... Odpowiedz Link Zgłoś
allegropajew Re: automat czy manual ? 19.09.16, 17:08 Jest jedna zaleta skrzyni ręcznej. Przy ostrej jeździe wbijasz właściwy bieg przed zakrętem i masz (if any :)) GWARANCJĘ, że ci tego biegu w zakręcie nic nie zmieni. Zresztą podobnie na zjazdach typu garaż wielopoziomowy czy pagórki narciarskie. Automat czasem pozwala zafiksować bieg, a czasem nie do końca. Skrzynia +/- też w niektórych autach potrafi być mądrzejsza i sama zmieniać!!! Dlatego w terenówkach montują różne hill-asystenty, coby nie projektować specjalnej skrzyni. No i jeszcze kewstia przenoszonego momentu. Ręczna przeniesie wszystko, automat niekoniecznie. Ten problem występuje nawet w S-klasse. Gościula Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Jest dokaldnie odwrotnie 19.09.16, 18:39 allegropajew napisał: > No i jeszcze kewstia przenoszonego momentu. Ręczna przeniesie wszystko, automat > niekoniecznie. Ten problem występuje nawet w S-klasse. Jest dokladnie odwrotnie, co widac po fakcie, ze we wszystkich S-Klassach, od S 350 d poprzez S 500 az po S 63 AMG i S 65 AMG dostepne sa wylacznie skrzynie automatyczne - planetarne z hydrokinetycznym zmiennikiem momentu. Ergo skrzynie automatyczne zadnych problemow z momentem nie maja. Na tyle nie maja problemow z momentem, ze sa montowane min. w czolgach, np. Leopard 1 i 2. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 20.09.16, 02:35 Ty chyba o automatach to jedynie na forum czytales? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: automat czy manual ? 20.09.16, 05:22 W niejednym moim bylym samochodzie gwarancja ze mi sie bieg sam nie zmieni (na luz) bylo mocne trzymanie lewarka w pozadanym polozeniu :). Co do przenoszonego momentu, skrzynia reczna przeniesie "wszystko" bo najpierw zacznie sie slizgac sprzeglo. Natomiast przy "strzale w sprzeglo" mozna ta skrzynie uszkodzic calkiem latwo. Dziwie sie ze jeszcze nikt nie wspomnial o jak dla mnie a zwlaszcza moich bab, najwazniejszej zalecie skrzyni automatycznej: ruszaniu i w ogole manewrowaniu pod gorke. Daj babie zaparkowac tylem pod gorke w biegowym. Jezeli zaparkuje to sprawdz czy sie dzisiaj ogolila. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 20.09.16, 07:43 allegropajew napisał: > Zresztą podobnie na zjazdach typu garaż wielopoziomowy czy pagórki narciarskie. Bzdura. Jak mam ostry zjazd w dol, to spokojnie przerzucam skrzynie na 2 albo L (1). I biegu nie zmienia. Tyle, ze faktycznie do ostrzejszej jazdy i redukowania przed zakretem to to sie nie nadaje. > No i jeszcze kewstia przenoszonego momentu. Ręczna przeniesie wszystko, automat > niekoniecznie. Ten problem występuje nawet w S-klasse. Jasne... bo sprzeglo jest w kazdym aice takie samo - btw... to nie skrzynia tylko wlasnie sprzeglo przenosi moment. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: automat czy manual ? 20.09.16, 07:56 galtomone napisał: > to nie skrzynia tylko wlasnie > sprzeglo przenosi moment. Bo ten moment magicznie po przejsciu przez sprzeglo zamienia sie w co...? Na powaznie: jednym z najwazniejszych parametrow skrzyni biegow (obok dopuszczalnej trwalej przenoszonej mocy oraz liczby i wartosci przelozen) jest dopuszczalny moment obrotowy. Przy porownywalnych rozmiarach przekladnie planetarne (czyli min. klasyczne automaty) moga przeniesc wiekszy moment od dwuwalkowej przekladni recznej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 20.09.16, 11:08 Znaczy sprzeglo w manualnej skrzyni nie potrzebne? Skrzynia od razu kola napedza? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: automat czy manual ? 20.09.16, 12:07 Sprzęgło jest potrzebne w manualnej skrzyni do zmiany biegów. Przyznam się, że nie słyszałem o takich pojazdach z manualną skrzynią biegów, które by nie miały sprzęgła. No może zautomatyzowana manualna nie wymaga wciskania sprzęgła. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 20.09.16, 13:58 I nie ma znaczenia dla przenoszonego momentu? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 20.09.16, 13:59 Jak sie zacznie slizgac, to ma. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Galtom, nie konfabuluj. 20.09.16, 17:45 galtomone napisał: > Znaczy sprzeglo w manualnej skrzyni nie potrzebne? > Skrzynia od razu kola napedza? Wczesniej napisales "to nie skrzynia [...] przenosi moment". Co jest oczywista bzdura. Teraz stawiasz dziwna teze o rzekomej niepotrzebnosci sprzegla i oczekujesz powaznej odpowiedzi? Czyzbys sugerowal, ze ja cos podobnego twierdzilem? Moglbys sie trzymac tego, co rozmowca napisal i nie konfabulowac wariacje nie na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Galtom, nie konfabuluj. 21.09.16, 11:39 A co jest mocniejze w układzie skrzyni i sprzegla? Co czeciej się zużywa? Co czeciej się psuje? Co częściej jest zle dobrane do mocy auta? Co jest bardziej newraligczym punktem tego łańcucha? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: automat czy manual ? 20.09.16, 08:42 Moment, moment. Dokladnie to chodzi o wytrzymalosc podstawy zeba na zginanie. Dlatego taka sama para kol zebatych (o takich samych srednicach podzialowych czy cus takiego) o liczbie zabkow 500 i 250 przeniesie mniejszy moment niz o liczbie zebiskow 50 i 25. A jak jszcze dodasz wariacje srednicy (przy tej samej wysokosci zeba) co ma wplyw na moment, to obraz komplikuje sie bardziej. I niewazne jakie przed skrzynia jest sprzeglo. Ale faktem jest ze w przekladni planetarnej zazebienie ma miejsce w trzech punktach obwodu a nie w jednym jak w zwyklej skrzyni, dlatego jej sprawnosc jest mikroskopijnie gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: automat czy manual ? 26.09.16, 19:57 Taką pewność masz też w trybie manualnym automatu. Poza tym nowe automaty nie zmienią ci biegu przy ostrym zakręcie. Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: automat czy manual ? 26.09.16, 19:37 A o trybie manualnym to zapomniał? Tam sobie możesz brandzlować, jak już naprawdę musisz. Dodatkowo używając łopatek, czyli bezpieczniej, bo bez odrywania ręki od kierownicy. Ale machania sprzęgłem to już nie uargumentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: automat czy manual ? 16.09.16, 08:27 Akurat z tymi ciężarowymi jest obecnie odwrotnie:) Większość ciężarówek robi się w automacie.Automat dużo szybciej zmienia biegi,co w ciężarówce jest dość istotne,jak się rozpędzasz załadowany.O wygodzie nie wspomnę,w końcu ciężarówki mają i po 16 biegów:P (oczywiście liczone z półbiegami) Odpowiedz Link Zgłoś
mykonid Re: automat czy manual ? 21.11.16, 11:24 W Krakowie to zwykle o wiele więcej niż 15 minut. Odkąd mam służbowe z cvt to naprawdę jazda w tych korkach jest mniej upierdliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
masofrev Re: automat czy manual ? 15.09.16, 12:48 Może i więcej pali, ale prawą rękę masz wolną - bezcenne podczas jazdy w towarzystwie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
nietyp Re: automat czy manual ? 17.09.16, 04:12 Jak ty pytasz o to, która skrzynia jest oszczędniejsza, to może lepiej odpowiedz sobie na pytanie czy stać cię na samochód... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 17.09.16, 06:40 Oszedzasz o wiele wiecej prawa noga (gaz) niz prawa reka / lewa noga (skrzynia) Odpowiedz Link Zgłoś
skeleton_song Re: automat czy manual ? 21.09.16, 13:25 teraz podobno na kursach prawa jazdy uczą "oszczędnej jazdy" i zmieniania biegów tak żeby mniej spalać, więc starsi kierowcy mogą sobie nawet nie zdawać sprawy z tego że jest coś takiego Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 22.09.16, 14:44 Jasne - starsi kierowcy nie maja o tym pojecia, to same Alzheimery czyli wapniaki, nietoperze i inne zombie, nie mowiac juz o moherach w rogowych okularach. Tylko mlodzi kierowcy maja pojecie o wszystkim, a najwieksze pojecie maja skeletony. Zwlaszcze ci pomiedzy 19 i 26 rokiem egzystencji na ziemskim globie sa bezkonkurencyjni w rozumieniu swiata i sa najlepszymi kierowcami na tym swiecie. To jest pewne. ...buhahaaaa....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
andvhs Re: automat czy manual ? 17.09.16, 07:30 Zaspokoję twoją ciekawość i ci odpowiem – tak stać mnie na nowy samochód !!! ty piszesz żeby cokolwiek napisać a pozostałe wątki dały mi dużo do myślenia ... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
plastikpiokio Re: automat czy manual ? 19.09.16, 10:11 jeżeli automat to tylko AK 47 Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: automat czy manual ? 19.09.16, 10:32 Automat bez klimy może palić mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 19.09.16, 10:50 Kazdy pojazd wyposazony w klimatyzator zuzywa czesc mocy silnika do napedu klimatyzatora. A to jest od paru do kliku kW (wartosci przecietne). To, czy ma sie taka czy inna skrzynie - nie ma wiekszego znaczenia. Liczy sie bilans mocy, bo w fizyce nie ma cudow. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 19.09.16, 15:49 Nie wiem czy tak jest wszedzie ale w chyba w II alobo I gen. Outbacka nawet jak klima byla wylaczona to i tak sprezarka sie krecila i jakis tam wplywl na paliwo (ujemny - zuzycie) miala. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 19.09.16, 16:01 Normalnie jest tam sprzeglo elektromagnetyczne. Wysprzeglony kompresor niczego nie obciaza. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 20.09.16, 02:40 Zalezy od samochodu i systemu. Nowe czesto maja tak ze kompresor prawie ciagle pracuje i powietrze chlodzi oraz suszy nawet jak jest chlodniej na zewnatrz a jak potrzeba to dogrzewa... Jak ktos liczy ile my to klima albo automatyczna skrzynia pozre extra paliwa to powinien jezdzic rowerem... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: automat czy manual ? 20.09.16, 11:07 Niektóre rowery też mają przerzutkę automatyczną ;) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 20.09.16, 08:56 No tam obciazal... dopiero po fizycznym zdjeciu paska (sprezarka byla zepsuta) spalanie spadlo jakies 1-1,5l/100 km Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 20.09.16, 10:04 www.kendrion.com/automotive/commercial-vehicles/de/produkte/klimakompressor-kupplungen/ Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 20.09.16, 11:35 ten link, to byl link do tematu "sprzegla elektromagnetyczne dla roznych kompresorow samochodowych klimatyzacji." PS Jestes pewien tych swoich klimatyzatorow, co to "pracuja caly czas"? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 21.09.16, 11:43 Nie wiem czy pracowaly caly czas. Ale widać pasek (nawet jeśli się nie krecil -kompresor nie pracowal) i tak dawal spore opory w układzie, skoro po jego demontażu spalanie spadlo i to zauważalnie. Outbeck, beznyna 2,5l - pierwsza generacja. Kto wie, może układ był tak zaprojektowany, ze czy się klima kreci czy nie opory sa podobne... Odpowiedz Link Zgłoś
marekatlanta71 Re: automat czy manual ? 21.09.16, 03:27 Nowoczesne automaty w testach mniej palą od samochodów z tym samym silnikiem i zwykła skrzynia biegów. W rzeczywistości wszystko zależy od kierowcy. Tzn. jak sie chce to można z ręczna skrzynia uzyskać porównywalne a czasem mniejsze zużycie paliwa niz z automatem. Odpowiedz Link Zgłoś
szymon814 Re: automat czy manual ? 23.09.16, 11:26 Ja osobiście jestem za manualem, bo lubię jeździć samochodem, zmieniać biegi, nie wyobrażam sobie, by te czynności wykonywał za mnie automat i jeszcze za to dodatkowo płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: automat czy manual ? 23.09.16, 11:33 Ja tak samo jestem za manualem, bo mnie na automat nie stać. A jak już mnie będzie stać, to będę za automatem. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 23.09.16, 11:55 A jak mnie będzie stać to autonomicznego i tak nie kupie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 23.09.16, 12:49 Beda talony na autonomiczne jak sie zaPISzesz do partii. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 23.09.16, 15:09 Autonomiczne i PiS? :-) To się już kloci. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: automat czy manual ? 23.09.16, 15:31 Bo ja wiem czy się kłóci? Samochód jeżdżący według wgranego oprogramowania i schematów. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 23.09.16, 18:26 No nie wiem... Przes chyba nowym technologiom typu bank czy komputer to zabardzo nie ufa... Raczej (jak dziś) będzie chciał wszystkim kierowac. Why not - dla niego to chyba tylko gra :-) Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: automat czy manual ? 23.09.16, 19:36 Skoro będzie chciał wszystkim kierować to samochody autonomiczne są w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 23.09.16, 21:21 Tyle, ze dla nas nie będą autonomiczne.... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: automat czy manual ? 24.09.16, 13:17 Wchodzimy w filozoficzną dyskusję na ile autonomiczne te pojazdy będą? Na ile chcielibyśmy by były autonomiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: automat czy manual ? 23.09.16, 15:54 Jak nie bedziesz posluszny, to Ci zabiora toczydlo i dadza poslusznemu. To bedzie srodek wychowawczy. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 23.09.16, 18:54 Hm, u nas za manual trzeba doplacac... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: automat czy manual ? 23.09.16, 20:19 A co to za dopłacanie, jak u was nowe auta są kilkadziesiąt procent tańsze niż u nas? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 24.09.16, 23:03 Jakby taki Sanders zostal Prezydentame to bardzo szybko zrobilby VAT i mielibysmy ceny jak w Europie. Demokraty jak sie utrzmaja przy wladzy to tez pewnie sie temu przyjrza... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 25.09.16, 08:28 Twierdzisz, ze rząd federalny mogliby narzucić takie poetek wszystkim stanom? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 26.09.16, 00:26 Oczywiscie, wystarczy ze Kongres wprowadzi ustawe federalna i VAT bylby podatkem federalnym a nie stanowym. Takie zreszta sa przymiarki kiedy mowi sie o wprowadzeniu VAT. Jak US Congress bedzie mial "clean sweep" (Prezydenta demokrate i demakratyczna wiekszosz w Kongresie) to jest to bardzo prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: automat czy manual ? 26.09.16, 06:59 No... wiec choc teoretycznie możliwe to nie jest takie proste - to raz. A dwa, ze przecież kongres i senat to przedstawiciele stanów we władzach federalnych - skoro podejmą taka decyzje, tzn. ze ta kasa na cos jest potrzebna. Mnie bardziej dziwi (w zakresie USA) fakt, ze Tesla musi isc do sadu, żeby w Michigan auta sprzedawac. O VAT i wyciąganie kasy się martwisz a takie oczywiste ograniczanie rynku Cie nie boli? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 26.09.16, 17:54 Tesla w Michigan mnie nie interesuje - to ich problem. Dilerzy sie boja ze jeden to zrobi to nie wiadomo co wymysla inne firmy.. VAT jak najbardziej mnie martwi - to pojdzie z mojej kieszeni Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: automat czy manual ? 25.09.16, 12:23 engine8 napisał(a): > Demokraty jak sie utrzmaja przy wladzy Republikanie robią obecnie wszystko, co jest możliwe, żeby tak się właśnie stało. > to tez pewnie sie > temu przyjrza... Cóż, jakoś trzeba odbudować finansy publiczne zrujnowane przez republikan. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: automat czy manual ? 26.09.16, 00:14 Skad takie wnioski? Finanse publiczne zrujnowan eprzez republikanow vs demkratow? Wiele publikacji podaje ze ekonomia lest lepsza kiedy demkrata jest prezydentem ale niewiele sie zastawia dlaczego? Glebsze analizy tego wcalenie potwierdzja wrecz przeciwnie pokazuja ze to zalezy nie tylko kto jest Prezydentem i jaki jest Congress. rare.us/story/debunking-the-democratic-presidents-are-better-for-the-economy-myth/ capitalistcreations.com/why-america-desperately-needs-a-republican-president/ Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: automat czy manual ? 26.09.16, 14:30 engine8 napisał(a): > Skad takie wnioski? nie drąż, to mistrz w robieniu hałasu. Lubi zabłysnąć, np kiedyś wypocił tu że popyt i podaż to podstawowe prawa ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: automat czy manual ? 26.09.16, 14:30 crannmer napisał: > Cóż, jakoś trzeba odbudować finansy publiczne zrujnowane przez republikan. :))) gdyby małpa umiała czytać, załamałaby się ze jest spokrewniona z niektórymi ludźmi Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: automat czy manual ? 26.09.16, 15:18 za Obamy (demokrata przecie) deficyt budżetowy dorównał rekordowym 120% GDP (ponad 19 trylionów dol), czego dokonał juz kiedyś demokrata Roosevelt. Z tego 80% przypada na okres od kiedy 21 stycznia 2009 do Białego Domu wprowadził się Barack Obama Odpowiedz Link Zgłoś
schweppes1 Re: automat czy manual ? 26.09.16, 19:19 Manual jest tanim, prymitywnym przeżytkiem i jedynym powodem jego stosowania w zwykłych samochodach jest bieda, ewentualnie przyzwyczajenie/zacofanie lub zwykła głupota. Argument przyjemności z samodzielnej kontroli przełożeń jest do d*py, bo jak już rzeczywiście jakiemuś zboczeńcowi najdzie ochota na zmianę biegów, to od tego jest tiptronic, coraz częściej z łopatkami na kierownicy, ale po ch*j machać pedałem sprzęgła? Kompletny bezsens, kretynizm i idiotyzm. Jakoś nikt nie ma ochoty ręcznie migać kierunkowskazem... PS: Niedługo odbieram kolejny samochód służbowy - Ford Mondeo i oczywiście manual bez możliwości negocjacji, nawet za dopłatą ze swoich. Dla mnie to brzmi prawie jak wyrok więzienia i poważnie myślę o odejściu z firmy przez to, bo jak myślę o kolejnych 4 latach bezsensownego, małpiarskiego machania sprzęgłem, to mi się po prostu odechciewa pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: automat czy manual ? 26.09.16, 20:08 A nie lepiej po prostu zapisać się na kurs doszkalający, jak masz problem z prowadzeniem auta? Odpowiedz Link Zgłoś
janikkas Re: automat czy manual ? 19.11.16, 18:12 O samo palenie bym się tak nie martwił jak o samą skrzynię. Zanim się kupi auto z automatem radzę poczytać opinię na temat danej skrzyni jaka jest zastosowana w dany pojeździe, bo można miec przykrą niespodziankę, gdyż niektóre skrzynie mogą miec żywotność do 200 tyś km, a to już kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: automat czy manual ? 19.11.16, 19:52 Regeneracja typowej skrzyni to nie jest kwota kosmiczna, 5-7 tysięcy ze wszystkim zazwyczaj. Do tego, o ile skrzynia nie jest pechowa (jak na przykład Aisany z Pugów i Opli Vectra, czy niesławne MM ze starszych Alf Romeo), to raczej nie ma się czego obawiać. Do tego zapominasz o jednym - automat, nie dość że nie wymaga wymian sprzęgła (które jest w wypadku skrzyni ręcznej normalnym elementem eksploatacyjnym) i koła dwumasowego, to jeszcze znacząco zwiększa trwałość silnika, nie pozwalając na jego nadmierną eksploatację. Co więc (ewentualnie) wydasz na naprawę skrzyni tego (z całą pewnością) nie wydasz na naprawy wyżej wskazanych elementów. Odpowiedz Link Zgłoś